!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Tuesday, July 21, 2015

Perang gerila, berkesan kalahkan AS di Vietnam dan Kesatuan Soviet di Afghanistan

Perjalanan yang belum selesai (174)

(Bahagian ke seratus tujuh puluh empat, Depok, Jawa Barat, Indonesia, 2 Januari 2015, 19.17 WIB)


AH Nasution
Perang gerila, berkesan kalahkan AS di Vietnam dan Kesatuan Soviet di Afghanistan

Tahun 1945-1950 kumpulan yang dinamakan Darul Islam (DI) di berbagai daerah di Indonesia melakukan pemberontakan melawan Tentara Nasional Indonesia (TNI).
Di Kalimantan Selatan sampai masuk sempadan Kalimantan Timur beroperasi kumpulan Darul Islam yang dipimpin Ibnu Hadjar. Kumpulan ini salah satu kumpulan yang sukar dikalahkan, memandangkan mereka menggunakan taktik perang gerila, taktik serang dan lari, menyerang desa atau kampung-kampung yang ada kemudian lari kehutan bila datang se kompi pasukan TNI.
Kopral Agusno, yang bergabung dalam satu kompi, juga dianggotai antara lain kopral Rochadi dan kopral Usman yang diambil dari kesatuan Komando Perbekalan dan Angkutan (Bekumdam) Balikpapan, dihantar ke hutan-hutan di sempadan Kalimantan Timur dan Kalimantan Selatan di sekitar sempadan bandar Balikpapan dan Tanah grogot bercerita:
'' Pernah kami satu group tiba-tiba diserang pasukan Ibnu Hadjar, sebahagian besar ahli kami tewas, saya boleh selamat kerana sembunyi di semak-semak '',
'' Nampak pasukan Ibnu Hajar berkeliling di atas tubuh saya, namun mereka sama sekali tidak melihat saya, '' memang sebelum perang saya dibekali datuk antong salman semacam daun pandan dan air di siram ke badan, dengan mantera-mantera dato membacakan sesuatu, katanya agar musuh tidak boleh melihat kita kalau kita sembunyi ''.
Selain kumpulan Ibnu Hadjar tentera TNI juga menggunakan taktik perang gerila, yang sangat ampuh bila digunakan di hutan belantara seperti di Kalimantan.
Perang gerila sudah terbukti berkesan apabila para pejuang bersama TNI melawan penjajah Belanda, Jepun, dan Inggeris di Indonesia.
Taktik ini juga sangat ampuh dalam perang Vietnam, ketika Vietkong dengan peralatan ketenteraan sederhana melawan tentera Amerika Syarikat yang lebih canggih.
Juga berkesan ketika Mujahidin Afghanistan melawan tentera Kesatuan Soviet di Afghanistan 1980-1988.

5 Ahli Taktik Perang Gerilya Yang diakui Dunia
Vietnam baru saja kehilangan salah satu pahlawan perangnya, Jeneral Vo Nguyen Giap. Ratusan ribu orang mengantar kepergian Vo Nguyen Giap, sosok yang bertarung melawan dijajah Perancis dan juga serangan Amerika Syarikat ke Vietnam.

5 Ahli Taktik Perang Gerilya Yang diakui Dunia
Vo Nguyen GiapVo Nguyen Giap juga dikenali sebagai salah satu master strategi perang gerila. Dia orang memimpin pasukan Vietnam dalam serangan Dien Bien Phu dengan strategi gerila.

Selain Vo Nguyen Giap, dunia mengenal banyak master perang gerila. Salah satunya adalah jeneral kebanggaan Indonesia, Jeneral AH Nasution. Berikut ulasannya.

1. Jeneral AH Nasution

Jeneral Nasution dikenali sebagai ahli perang gerila. Pengalamannya sebagai ahli perang gerila datang setelah persetujuan Renville 17 Januari 1948. Pada masa itu pasukan Siliwangi hijrah ke Jawa Tengah. Nasution saat itu sebagai Wakil Panglima Besar Angkatan Perang. Tentera RI ketika itu meramalkan Belanda akan mengulangi pencerobohan tentera I. Nasution pun menyusun konsep perlawanan rakyat semesta dengan inti perang gerila.

Jeneral Besar AH Nasution
Jeneral Besar AH Nasution
Pada pencerobohan tentera II, Nasution dilantik sebagai Panglima Tentera di Jawa. Beribu pejabat di sebuah kampung di Prambanan dan Kulonprogo, Nasution mengeluarkan berbagai Arahan pelaksanaan perang gerila. Setelah menjadi KSAD, Nasution sempat dimatikan akibat peristiwa 17 Oktober 1952. Nasution diaktifkan semula pada 1955 dan berjuang melawan pelbagai pemberontakan.

Jeneral Nasution dikenali sebagai pengarang buku produktif. Dia banyak menulis buku di antaranya 11 jilid buku Sekitar Perang Kemerdekaan Indonesia. Bukunya Pokok-Pokok Gerilya diterjemahkan ke pelbagai bahasa asing. Konon, Vietcong belajar dari buku Nasution saat perang melawan Amerika Syarikat di Vietnam.

Nasution juga menulis memoir bertajuk Memenuhi Panggilan Tugas sebanyak 8 jilid. Nasution meninggal dunia pada 5 September 2000. Jenazahnya dikebumikan di TMP Kalibata.


2. Vo Nguyen Giap

Pemimpin tentera terkemuka Vietnam, Jeneral Vo Nguyen Giap yang pasukannya boleh menundukkan Perancis di Dien Bien Phu, mendedahkan pelbagai rahsia kekuatan pasukannya.

Pada akhir April 1975, pasukan Vietnam Utara berjaya membuat pasukan AS dan pasukan Vietnam Selatan bertekuk lutut. Peristiwa ini ditandai dengan simbol menyedihkan bagi Amerika ketika Dubes AS untuk Vietnam Selatan terbang dengan helikopter dari bumbung bangunan kedutaannya.

Vo Nguyen Giap
Vo Nguyen Giap
"Kami dipaksa untuk menghadapi imperialis agresif paling kuat dan kejam. Perang berlangsung selama lima pemerintahan dari lima presiden dan menghadapi kami dengan kekuatan tak setara," kata Vo.

"Tanpa memegang senjata, Vietnam boleh berdiri dan menghancurkan rantau perhambaan dan kemudian mengalahkan dua imperialis besar untuk membebaskan bangsa dan rakyat. Mari kita melihat kembali ke dalam ribuan tahun sejarah, mempelajari kebudayaan kebangsaan serta tradisi serta warisan ketenteraan bangsa Vietnam, sekaligus kecenderungan revolusioner Vietnam. "

Menurutnya kekuatan bangsa Vietnam terletak pada pembangunan falsafah kehidupan dan budayanya dengan patriotisme pada intinya, (yang menghasilkan) keinginan tidak menyerah untuk berjuang. Kekuatan ini telah dimanfaatkan untuk mengatasi kekerasan alam dan pencerobohan asing.

Jeneral Vo mencatatkan dirinya dalam sejarah ketenteraan Vietnam kerana strategi-strategi ketenteraan sangat cemerlang, seperti pengepung pasukan Perancis di Dien Bien Phu tahun 1954 dan Serangan Tet (Tet Offensive) terhadap AS di Vietnam Selatan tahun 1968. Strategi utamanya adalah perang gerila.
Che Guevara3. Che Guevara

Ernesto Che Guevara lahir pada 14 Jun 1928. Beliau lebih dikenali sebagai El Che atau Che. Dia seorang revolusioner, doktor, intelektual, pemimpin gerila, diplomat, sekaligus ahli tentera. Dia disukai dan dibenci banyak orang.

Che Guevara
Che Guevara

Che Guevara boleh bererti cinta atau benci. Bagi sebahagian orang, nama ini sama dengan perjuangan kebebasan, namun buat yang lain bermakna pembunuhan. Nama asli Che adalah Ernesto Lynch. Sewaktu muda Che digelar 'Chanco' (babi) kerana jarang mandi, sehingga badannya bau. Dia berganti kaus oblong sekali saban minggu.

Che menulis buku Guerilla Warfare selepas revolusi Cuba. Buku itu diterbitkan pada 1961. Buku karangan Che menjadi panduan bagi gerila di seluruh dunia. Banyak yang menyebut prinsip gerila Che hampir serupa seperti isi buku Mao. Tapi Che mengaku tidak pernah membaca buku Mao.
4. Mao Zedong

Mao Zedong merupakan pemimpin Parti Komunis China. Dia menjadi Presiden Republik Rakyat China pada 1949. Pada masa dia berkuasa, rakyat China hidup di bawah tekanan tangan besinya.

Mao Zedong
Mao Zedong
Pada perang sivil di China melawan kubu nasionalis, Mao memunculkan strategi yang sering diguna pakai banyak pihak sebagai strategi perang gerila. Prinsip strategi perang Mao adalah, masa lawan maju, kami berundur. Saat musuh berkumpul, kami mengusik. Saat musuh lelah, kami menyerang. Saat musuh mundur, kami mengejar. Salah satu slogan yang marak digunakan sebagai lambang strategi Mao adalah tarik tangan kamu sebelum memukul. Dengan cara ini pukulan yang keluar akan lebih dahsyat.


5. Lawrence of Arabia

TE Lawrence atau Lawrence of Arabia adalah seorang petualang dari Inggeris, pakar strategi ketenteraan. Dia juga menulis karya "The Seven Pillars of Wisdom" (1927). Dia menggalang revolusi Arab dan memulakan perlawanan terhadap Turki.
TE Lawrence
TE Lawrence

Dia berperanan dalam membantu Arab kala berhadapan dengan Turki semasa Perang Dunia I.

Dia memperkenalkan teori taktik gerila di sebuah artikel yang ditulisnya pada tahun 1938. Dalam artikelnya dia membandingkan pejuang gerila dengan gas. Gerila berjuang di kawasan operasi secara rawak. Mereka atau sel mereka menduduki tempat inti yang sangat kecil sementara molekul gas menduduki tempat inti terkecil di wadahnya.

Gerila boleh bergantung dengan kumpulan untuk tujuan taktikal tetapi kedudukan pimpinan tersebar. Pejuang seperti itu sangat sukar dikalahkan.

Perjuangan Lawrence difilemkan dalam "Lawrence of Arabia" dikeluarkan pertama kali pada tahun 1962 dengan pelakon Peter O''Toole sebagai pemeran tokoh sejarah itu. Filem tersebut berjaya mendapatkan 7 Oscar termasuk filem terbaik dan pengarah terbaik untuk David Lean.

perang gerila
Dari Wikipedia, ensiklopedia bebas
"Guerrilla" dan "Guerrilla Perang" redirect di sini. Untuk video game, lihat Gerilya Perang (video game). Untuk kegunaan lain, lihat Gerilya (nyahkekaburan).
Tidak menjadi bingung dengan Gorilla.

Perang gerila adalah bentuk peperangan tidak teratur di mana sekumpulan kecil pejuang seperti orang awam atau laskar bersenjata menggunakan taktik ketenteraan termasuk serangan hendap, sabotaj, serangan, peperangan kecil, tekan-dan-lari taktik, dan mobiliti untuk melawan kurang-lebih besar dan telefon bimbit tentera tradisional .


Rintangan gerila Sepanyol pencerobohan Perancis pada tahun 1808
Istilah, bentuk kecil dari "perang" dalam bahasa Sepanyol, biasanya diterjemahkan sebagai "perang kecil", dan kata, gerila (sebutan Sepanyol: [ɡeriʎa]), telah digunakan untuk menggambarkan konsep sejak abad ke-18, dan mungkin lebih awal. Dalam penggunaan Sepanyol benar, orang yang merupakan anggota gerila adalah guerrillero ([ɡeriʎeɾo]) jika laki-laki, atau guerrillera jika perempuan. Istilah ini menjadi popular selama Perang Semenanjung, ketika orang-orang Sepanyol naik terhadap pasukan Napoleon dan berperang melawan tentera yang sangat unggul menggunakan strategi gerila.
Agusno


Istilah "gerila" digunakan dalam bahasa Inggeris pada awal 1809, untuk menggambarkan pejuang (misalnya, "Kota itu diambil oleh gerila"), dan juga (seperti di Sepanyol) untuk menunjukkan kumpulan atau band pejuang tersebut. Namun, dalam kebanyakan bahasa gerila masih menunjukkan gaya tertentu peperangan. Penggunaan kecil membangkitkan perbezaan jumlah, skala, dan ruang lingkup antara tentera gerila dan formal, tentera profesional negara.

Strategi, taktik dan organisasi [sunting]

Gerila Boer selama Perang Boer Kedua di Afrika Selatan

Sebuah PKK gerila Kurdi di Kurdistan Iraq sebagai sebahagian daripada konflik Kurdi-Turki, 2008
Strategi dan taktik perang gerila cenderung tertumpu sekitar penggunaan, kekuatan mobile kecil bersaing lebih besar, lebih berat satu. [1] gerila tertumpu pada pengorganisasian dalam unit-unit kecil, bergantung pada sokongan daripada penduduk tempatan, serta mengambil keuntungan dari medan yang lebih akomodatif dari unit-unit kecil.

Taktikal, tentera gerila akan mengelakkan konfrontasi dengan unit besar pasukan musuh, tetapi mencari dan menghapuskan kumpulan-kumpulan kecil tentera untuk meminimumkan kerugian dan mengurangkan kekuatan lawan. Tidak mengehadkan sasaran mereka untuk kakitangan, sumber daya musuh juga sasaran disukai. Semua itu adalah untuk melemahkan kekuatan musuh, menyebabkan musuh akhirnya tidak mampu mengadili perang lagi, dan memaksa musuh untuk menarik.

Hal ini sering disalah faham bahawa perang gerila harus melibatkan menyamar sebagai orang awam menyebabkan pasukan musuh gagal dalam rakan menceritakan dari musuh. Namun, ini bukan ciri-ciri utama dari perang gerila. Jenis perang boleh diamalkan di mana saja ada tempat untuk pejuang untuk menutup diri mereka sendiri dan di mana keuntungan tersebut tidak dapat dimanfaatkan oleh kekuatan yang lebih besar dan lebih konvensional.

Para pemimpin komunis seperti Mao Zedong dan Vietnam Utara Ho Chi Minh baik perang gerila dilaksanakan memberikan kerangka teori yang berfungsi sebagai model untuk strategi yang sama di tempat lain, seperti Cuba "Foco" teori dan anti-Soviet mujahidin di Afghanistan. [2]

Mao Zedong diringkaskan taktik gerila asas pada awal China "Perang Revolusi Awam Kedua" sebagai: ". Kemajuan musuh, kita mundur, kem-kem musuh, kita melecehkan, ban musuh, kita menyerang, pengunduran musuh, kita mengejar" [3]: p . 124 Sekurang-kurangnya satu penulis credits karya China kuno The Art of War (berasal dari sekurang-kurangnya 200 SM) dengan memberikan arahan dalam taktik seperti Mao [2] :. Pp. 6-7


Partisan Soviet Perempuan beroperasi di bawah Sydir Kovpak di Jerman diduduki Ukraine
Sementara taktik perang gerila yang moden berasal dari abad ke-20, perang yang tidak teratur, dengan menggunakan unsur-unsur kemudian ciri-ciri perang gerila moden, telah ada sepanjang pertempuran banyak peradaban kuno tetapi dalam skala yang lebih kecil. Pertumbuhan baru-baru ini terinspirasi sebahagian oleh karya-karya teori perang gerila, bermula dengan de manual Guerra de Gerila oleh Matías Ramón Mella yang ditulis pada abad ke-19 dan, baru-baru ini, Mao Zedong On Guerrilla Warfare, Che Guevara Guerrilla Warfare dan Lenin teks nama yang sama, semua ditulis selepas revolusi berjaya dilakukan oleh mereka di China, Cuba dan Russia masing-masing. Catatan tersebut ditandai dengan taktik perang gerila sebagai, menurut teks Che Guevara, yang "digunakan oleh pihak yang disokong oleh majoriti tetapi yang mempunyai jumlah yang jauh lebih kecil daripada senjata untuk digunakan dalam pertahanan terhadap penindasan". [4]

Sejarah [sunting]
Artikel utama: Sejarah perang gerila
Taktik gerila yang mungkin digunakan oleh askar suku prasejarah terhadap suku musuh. Bukti perang konvensional, di sisi lain, tidak muncul hingga 3100 SM di Mesir dan Mesopotamia. Sejak Pencerahan, ideologi seperti nasionalisme, liberalisme, sosialisme, dan fundamentalisme agama telah memainkan peranan penting dalam membentuk pemberontakan dan perang gerila. [5]

Sebuah contoh penting dari perang gerila selama abad ke-17 di India ketika Maratha di bawah kepimpinan Chhatrapati Shivaji Raje Bhonsle (pengasas Empayar Maratha) menyerang Kerajaan Muslim sekitar Bijapur Kesultanan dan Qutub Shahi Empire, yang mempunyai keuntungan langsung berangka dan tentera besar, tetapi sedikit pengetahuan tentang tata letak geografi Ghats Barat dan Dataran Tinggi Deccan. Dia mengumpulkan tentera kecil dan terus-menerus menyerang kem-kem tentera dan memenangi banyak pertempuran walaupun dengan angka signifikan. Kemudian, prinsip yang sama digunakan dalam menggulingkan tiranic Mughal Empire. [6]

Demikian pula, abad ke-17 Jat askar di India, seperti Gokula Raja Ram Jat, juga digunakan Dhar (gerila) terhadap Mughal. Jumlah askar biasa yang tidak besar tapi khasiat Dhar mereka (gerila) taktik dan jelas dalam serangan gagah mereka terhadap pasukan Mughal besar Aurangzeb, yang tidak hanya memulihkan semangat tergoncang orang Jat tetapi juga ditanam di dalamnya kekuatan yang [7] diaktifkan untuk menahan membalikkan sementara nanti .

Counter-perang gerila [sunting]
Artikel utama: Counter-pemberontakan

Menembak massa Vendée pemberontak royalis di barat Perancis, 1793

The Ketiga Mei 1808 oleh Francisco Goya, menunjukkan penentang Sepanyol dilaksanakan oleh pasukan Napoleon semasa Perang Semenanjung.

Gerila Poland dari Batalion Zośka mengenakan seragam Jerman dicuri dan dilengkapi dengan senjata yang dicuri, pertempuran di Kebangkitan Warsaw, terbesar perang gerila anti-Nazi di Eropah.

Sebuah Viet Cong base camp yang dibakar, My Tho, Vietnam Selatan, 1968
Sebuah kaunter-pemberontakan atau kontra [8] (COIN) operasi melibatkan tindakan yang diambil oleh kerajaan diakui bangsa untuk mengandung atau memadamkan pemberontakan yang diambil terhadap itu. [9] Dalam utama, para pemberontak berusaha untuk memusnahkan atau menghapuskan politik kuasa kerajaan membela pada populasi mereka berusaha untuk mengawal, dan pasukan anti-pemberontak berusaha untuk melindungi pihak berkuasa itu dan mengurangkan atau menghilangkan kuasa menggantikan para pemberontak. Operasi kontra-pemberontakan yang umum selama perang, pendudukan dan pemberontakan bersenjata. Kontra-pemberontakan mungkin penindasan bersenjata pemberontakan, ditambah dengan taktik seperti membahagi dan peraturan yang dirancang untuk memecahkan hubungan antara pemberontakan dan penduduk di mana para pemberontak bergerak. Kerana mungkin sukar atau tidak mungkin untuk membezakan antara seorang pemberontak, seorang penyokong pemberontakan yang merupakan anggota non-pejuang, dan seluruhnya tidak terlibat penduduk, operasi kontra-pemberontakan sering berehat pada perbezaan bingung, relativistik, atau situasi antara gerila dan non-pejuang.

Prinsip [sunting]
Gerila boleh sukar untuk mengalahkan, tetapi prinsip-prinsip tertentu perang kontra-pemberontakan yang dikenali sejak 1950-an dan 1960-an dan telah berjaya dilaksanakan.

Pedoman klasik [sunting]
Pekerjaan diedarkan secara meluas dan berpengaruh dari Sir Robert Thompson, ahli kontra-pemberontakan dari Malayan Emergency, menawarkan beberapa garis panduan tersebut. Andaian yang mendasari Thompson adalah bahawa suatu negara minimal komited untuk penguatkuasaan undang-undang dan pentadbiran yang lebih baik. [10]

Beberapa kerajaan, bagaimanapun, memberikan pertimbangan tersebut sedikit perhatian, dan operasi kontra-pemberontakan mereka telah terlibat massa pembunuhan, pembunuhan, keganasan, penyiksaan dan pelaksanaan.

Sejarawan Timothy Snyder telah menulis, "Dalam kedok tindakan anti-partisan, Jerman tewas mungkin tiga perempat juta orang, kira-kira 350,000 di Belarus saja, dan angka yang lebih rendah tetapi berbanding di Poland dan Yugoslavia. Jerman menewaskan lebih dari seratus ribu Poland saat menekan Pemberontakan Warsaw tahun 1944. "[11]

Dalam Perang Vietnam, Amerika "defoliated ribuan pokok-pokok di kawasan di mana pasukan Vietnam Utara yang komunis menyembunyikan jalur bekalan dan melakukan perang gerila", [12] (lihat Operasi Ranch Hand). Dalam perang Soviet di Afghanistan, Soviet dimentahkan AS yang disokong Mujahidin dengan 'Bumi Hangus' dasar, memandu lebih daripada satu pertiga daripada populasi Afghanistan ke pengasingan (lebih dari 5 juta orang), dan melaksanakan kerosakan luas desa, lumbung, tanaman, ternakan, dan sistem pengairan, termasuk perlombongan mematikan dan luas bidang dan padang rumput. [13] [14]

Banyak negara moden menggunakan doktrin manhunting untuk mencari dan menghapuskan gerila individu. [Rujukan?]

Varian [sunting]
Beberapa penulis pada perang kontra-pemberontakan menekankan sifat lebih bergolak persekitaran perang gerila saat ini, di mana jelas politik destinasi, parti dan struktur tempat-tempat seperti Vietnam, Malaysia, dan El Salvador yang tidak lazim. Penulis ini menunjukkan pelbagai konflik gerila yang berpusat agama, etnik atau bahkan jenayah tema syarikat, dan yang tidak meminjamkan diri ke klasik "pembebasan nasional" template.

Ketersediaan luas internet juga telah menyebabkan perubahan tempo dan mod operasi gerila di pelbagai bidang seperti koordinasi mogok, memanfaatkan pembiayaan, pengambilan, dan manipulasi media yang. Sementara pedoman klasik masih berlaku, pasukan anti-gerila hari ini harus menerima pandangan yang lebih mengganggu, teratur dan samar-samar operasi. Menurut David Kilcullen:

"Pemberontak mungkin tidak berusaha menggulingkan negara, mungkin tidak mempunyai strategi yang koheren atau mungkin mengejar pendekatan berasaskan agama sukar untuk melawan dengan kaedah tradisional. Mungkin ada banyak pemberontakan bersaing dalam satu teater, yang bererti bahawa counterinsurgent harus mengawal alam sekitar secara keseluruhan daripada mengalahkan musuh tertentu. tindakan individu dan kesan propaganda dari subjektif "naratif tunggal" mungkin jauh lebih besar daripada kemajuan praktikal, pentafsiran kontra bahkan lebih non-linear dan tak terduga dari sebelumnya. The counterinsurgent, bukan pemberontak, mungkin memulakan konflik dan mewakili kekuatan perubahan revolusioner. hubungan ekonomi antara pemberontak dan penduduk boleh bertentangan dengan teori klasik. dan taktik pemberontak, berdasarkan mengeksploitasi kesan propaganda pengeboman bandar, boleh membatalkan beberapa taktik klasik dan membuat orang lain, seperti rondaan, kontra dalam keadaan tertentu. dengan demikian, bukti-bukti lapangan menunjukkan, teori klasik diperlukan tetapi tidak cukup untuk berjaya melawan pemberontakan kontemporari. "[15]

Foco teori [sunting]
Artikel utama: Foco

Pemberontak Tuareg di Niger pejuang utara, 2008
Mengapa pejuang gerila melawan? Kita harus sampai pada kesimpulan yang tak dapat dielakkan bahawa pejuang gerila adalah seorang reformis sosial, bahawa ia mengambil senjata menanggapi protes marah rakyat melawan penindas mereka, dan bahawa ia bertarung untuk mengubah sistem sosial yang membuat semua saudara bersenjata nya dalam aib dan kesengsaraan.

- Che Guevara [16]
Pada tahun 1960, Marxsis revolusioner Che Guevara mengembangkan Foco (Sepanyol: foquismo) teori revolusi dalam bukunya Peperangan buku gerila, berdasarkan pengalamannya selama 1959 Revolusi Cuba. Teori ini kemudiannya dirasmikan sebagai "focalism" oleh Régis Debray. Prinsip utamanya adalah bahawa vanguardism oleh kader kecil, bergerak cepat kelompok lain dapat memberikan fokus untuk rasa tidak puas hati rakyat terhadap rejim duduk, dan dengan demikian memimpin pemberontakan umum. Walaupun pendekatan awal adalah untuk menggerakkan dan melancarkan serangan dari kawasan luar bandar, banyak idea Foco diadaptasi ke dalam gerakan perang gerila bandar.

The Power Of Indonesia
Strategi gerila Peperangan oleh Nasution

Sebagai masyarakat Indonesia, anda harus terbiasa dengan seorang jeneral bernama Abdul Haris Nasution, jeneral yang memimpin bahagian Siliwangi. Dia adalah salah satu jeneral terbaik Indonesia. Dia adalah sosok yang kuat, kuat, penuh semangat nasionalisme, dan mempunyai otak yang cemerlang. Dia adalah penulis buku fenomenal di dunia ketenteraan, "Strategi Gerilya Warfare"

Dalam Revolusi Kemerdekaan I (1946-1948), ketika ia memimpin Divisyen Siliwangi, Nasution mengambil pelajaran kedua. Orang-orang perlu untuk menyokong tentera. Dari sebab-sebab ini, lahir gagasan perang gerila sebagai bentuk perang rakyat. Kaedah ini lebih matang setelah Nasution menjadi Panglima Divisyen tentera Jawa Revolusi Kemerdekaan II (1948-1949).


Oleh kerana itu, ia dikenali sebagai pelopor perang gerila dasar melawan penjajahan Belanda. Gaya perang ini dan kemudian dipopularkan oleh Jeneral Sudirman. Konsep perang gerila kemudian diterbitkan dalam sebuah buku yang luar biasa pada masa itu, Strategi Gerilya Peperangan.

sekarang, Strategi buku Guerrilla Warfare, telah diterjemahkan ke dalam banyak bahasa, bahkan buku-buku wajib akademi tentera di beberapa negara, termasuk sekolah elit bagi dunia ketenteraan, West Point Amerika Syarikat (AS).

dan anda tahu, salah satu rahsia kemenangan Vietnam ketika menentang Amerika kerana tentera Vietnam dipelajari book.Now ini, buku ini menjadi buku rujukan sekolah tentera di seluruh dunia.

taktik gerila
Vietkong
The Vietnam Komunis, atau Vietkong, adalah cabang tentera Front Pembebasan Kebangsaan (NLF), dan diperintahkan oleh Pejabat Pusat untuk Vietnam Selatan, yang terletak di berhampiran sempadan Kemboja. Untuk senjata, peluru dan peralatan khusus, Vietkong bergantung pada jejak Ho Chi Minh. Keperluan lain bertemu dalam Vietnam Selatan.
  kekuatan utama unit Vietkong Vietkong yang berpakaian seragam, tentera full-time, dan digunakan untuk melancarkan serangan skala besar di wilayah yang luas. Pasukan daerah juga penuh masa, namun beroperasi hanya dalam daerah sendiri. Bila perlu, unit serantau kecil akan bersatu untuk serangan skala besar. Jika tekanan musuh menjadi terlalu besar, mereka akan terurai menjadi unit yang lebih kecil dan menyebar.
Berbeza dengan pasukan utama, yang melihat diri mereka sebagai tentera profesional, kumpulan Vietkong tempatan cenderung jauh lebih percaya diri. Untuk sebahagian besar, merekrut remaja muda, dan sementara banyak didorong oleh idealisme, orang lain telah ditekan atau malu untuk menyertai. Mereka juga memendam keraguan nyata tentang kemampuan mereka untuk melawan tentera Amerika bersenjata dan terlatih.

Awalnya, gerila tempatan hanya diberi sekurang-kurangnya asas latihan infantri, tetapi jika mereka direkrut untuk unit kuasa utama, mereka boleh menerima sehingga sebulan Arahan lanjutan. Selain itu, ada puluhan pusat tersembunyi di seluruh Vietnam Selatan untuk skuad dan pemimpin platun, senjata dan latihan radio. Untuk memastikan bahawa gerila mengerti mengapa mereka berjuang, semua program latihan termasuk Arahan politik.

Pada pertengahan 1960-an, sebahagian besar kekuatan utama pasukan Vietkong bersenjata dengan versi Cina AK-47 senapang mesin Rusia. Mereka juga menggunakan pelbagai efektif cahaya Soviet dan China dan senapang mesin menengah, dan senapang mesin jarang, berat. Secara khusus, senapang mesin berat yang bernilai untuk pertahanan terhadap helikopter Amerika.

Untuk menghancurkan kenderaan lapis baja atau kubu, Vietkong mempunyai roket bom tangan sangat efektif dan senapang Recoilless. Mortar yang juga terdapat dalam jumlah besar dan mempunyai keuntungan menjadi sangat mudah untuk pengangkutan.

Banyak senjata, termasuk perangkap dan ranjau, yang buatan sendiri di kampung-kampung. Materi berkisar dari refillable timah boleh untuk dibuang kawat, tetapi bahan yang paling penting yang disediakan oleh musuh. Dalam setahun, bom Amerika tak berguna boleh meninggalkan lebih daripada 20,000 tan bahan letupan yang tersebar di seluruh kawasan luar bandar Vietnam. Selepas serangan udara, sukarelawan diambil para pakaian dan perniagaan berbahaya mencipta senjata baru bermula.

Kekuatan tempatan juga direka senjata primitif, beberapa direka untuk menakut-nakutkan penceroboh, tetapi orang lain yang sangat berbahaya. "Punji perangkap" - lonjakan tajam tersembunyi di lubang-lubang - boleh dengan mudah mematikan seorang tentera musuh. Punjis sering sengaja tercemar meningkatkan risiko jangkitan.Vietkong yang pakar dalam bergerak melalui dan menyatu dengan kawasan setempat

Taktik gerila
terowong Pada bulan Disember 1965, Ho Chi Minh dan kepimpinan Vietnam Utara memerintahkan perubahan dengan cara perang di Selatan itu harus diperjuangkan. Mulai sekarang, Vietkong akan mengelakkan pertempuran bernada dengan Amerika kecuali kemungkinan yang jelas menguntungkan mereka. Akan ada lebih banyak hit dan menjalankan serangan dan serangan hendap. Untuk melawan Amerika build-up, Vietkong pengambilan akan ditingkatkan dan lebih banyak tentera Tentera Darat Vietnam Utara akan menyusup ke Vietnam Selatan.

Vietkong, mengikuti contoh gerila Cina sebelum mereka, sentiasa diberi keutamaan tertinggi untuk mewujudkan kawasan asas yang aman. Mereka melatih asas, pusat logistik dan pejabat pusat. Mereka juga menawarkan suaka yang selamat untuk saat-saat ketika perang mungkin pergi buruk.

Menyembunyikan daerah basis selalu menjadi keutamaan tinggi untuk Vietkong. Sekarang, dengan pesawat pengintai Amerika di mana-mana, itu lebih penting daripada sebelumnya untuk melindungi mereka. Di paya-paya terpencil atau hutan, ada beberapa masalah, tetapi lebih dekat ibu negara, itu jauh lebih sukar. Jawapannya adalah untuk membina sistem besar terowong bawah tanah.

Perintah yang datang dari markas NLF yang benar-benar jelas. Terowong tidak diperlakukan sebagai tempat perlindungan belaka. Mereka berjuang basis mampu memberikan sokongan yang terus menerus untuk pasukan. Bahkan jika sebuah kampung berada di tangan musuh, yang NLF bawah masih boleh melakukan operasi ofensif.

Ada kompleks besar dan kecil yang tersebar di seluruh negeri. Setiap kampung di daerah NLF harus menggali tiga meter terowong sehari. Bahkan ada buku standard menentukan bagaimana terowong itu harus dibina. Sistem terowong terbesar berada di Segitiga Besi dan Cu Chi Kabupaten, hanya 20 km dari Saigon.Seorang tentera Amerika dengan hati-hati memeriksa terowong Vietkong - mereka sering boobytrapped jika ditinggalkan
Close-up: Cu Chi

Chuchi Daerah asas di Cu Chi adalah rangkaian yang luas, dengan hampir 200 batu dari terowong. Kemudahan yang digunakan oleh gerila - ruang persidangan atau latihan daerah - mempunyai akses bawah tanah hampir segera. Pintu perangkap tersembunyi dipimpin bawah, lalu dijaga bilik, untuk bahagian yang panjang. Secara berkala, cabang mengarah kembali ke permukaan dan masuk rahsia lain. Beberapa bukaan bahkan tersembunyi di bawah air sungai atau terusan.

Pada tahap yang lebih dalam, ada ruang diukir untuk kilang-kilang senjata dan baik untuk bekalan air pangkalan. Ada kedai bilik beras senjata anad, dan kadang-kadang ada rumah sakit atau pusat kesihatan ke depan. Terowong komunikasi yang panjang menghubungkan dasar dengan kompleks jauh lain.


Dapur dasar yang selalu dekat permukaan, dengan panjang, diukir-out cerobong asap yang direka untuk meredakan asap memasak dan melepaskannya agak jauh. Dekat dapur adalah bilik tidur yang gerila, di mana mereka boleh bertahan selama berminggu-minggu pada suatu masa jika perlu. Di mana-mana di tingkat atas, ada terowong yang mengarah ke atas ke ratusan posting tembak tersembunyi untuk membela dasar.

No comments:

Post a Comment