!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Saturday, July 25, 2015

Pse gjiri duhanit (pirja e duhanit) janë të ndaluara.

Udhëtim nuk ishte përfunduar (321)

(Pjesa 321), Depok, West Java, Indonezi, 25 korrik 2015 07:23)

Pse gjiri duhanit (pirja e duhanit) janë të ndaluara.

Fqinji im, një mik i asamblesë në xhami strehimit mjedis kompleks në shtëpinë time, një herë më tha, se rinia e tij, duke përfshirë duhanpirësve të rënda (varësisë duhani), deri në pensionimin e kishte palë dy herë unazat (bajpas) e zemrës, dhe ka pasur dy herë një operacioni për shkak të kancerit truri, operacioni i parë ishte i suksesshëm, por një vit më vonë i dyti kirurgji kancer të trurit, ai ishte në gjendje kome për disa muaj, para se ajo vdiq.
Vëllai im më i ri i njeriut që School Junior High (SMP) edhe cigare kencanduan, moshën madhore, nuk kanë pasur kohë për t'u martuar (i martuar) ajo vdiq nga kanceri në mushkëri.
Nuk është një vëllai i vogël i varësisë tim të tjera të cigareve si një të riu dhe i pëlqen për të pirë birrë (dehje), tani pas moshës 50 vjet, anomalitë në tru (të tilla si nuk ka një mendje normale) kështu që deri pleqërinë e tij nuk ka dëshirë për të punuar dhe për të jetuar apo kanë absolutisht asnjë dëshirë për t'u martuar (i martuar), si pasojë e sëmundjes mendore të prekur gjoja.
Kjo është arsyeja pse, sipas Ustad Abu Jahja Badrussalam në tauziahnya në Radio Rodja, pirja e duhanit është e ndaluar nga Këshilli i Ulemave të Arabisë Saudite.
Tha Abu Yahya si një krahasim, që çdo cigare përmban substanca toksike të viteve 2000, derr rreth 60 substanca të këqija ndërsa Arak (pije alkoolike / birrës) përmban 30 substanca toksike.
Në kushtet e fesë, tha Abu Jahja Badrusalam, në botën tjetër më vonë, tymi u bë pesha çakëll mëkat në jetën e përtejme.

Cigaret Muhammadiyah fetvaja Haram

Pesë vjet më parë, Komiteti i Çështjeve Ligjore dhe Tajdid PP Muhammadiyah cigare ende memfatwakan lejueshme. Megjithatë, fatwa ishte këtë vit shndërruar në paligjshme. Polemika të shfaqen.

Muhammadiyah pse të ndryshojë atë? A është e vërtetë se për shkak të ndihmës së huaj lidhur marra nga këto organizata?

Në faqen e saj, Komiteti i Çështjeve Ligjore dhe Tajdid ka tani arsye memfatwakan pse pirja e duhanit Muhammadiyah haram. Në seancën pyetje përgjigje rreth duhanit fetva haram, të përshkruar në vitin 2005, Komiteti i Çështjeve Ligjore dhe Tajdid ende nuk kanë të dhëna të mjaftueshme dhe informacion që mund të bartet për hartuesit e fetva. "Dhe pas një studimi nga i ftuar përsëri disa ekspertë të shëndetit, demografike dhe sociologët, Komiteti i Çështjeve Ligjore dhe Tajdid ndryshimi bëhet fetva haram pirja e duhanit lejohet," shpjegon Komiteti për Çështje Ligjore Mexhlisit dhe Tajdid.

Me lëshimin e këtij fetva të re, atëherë fetvaja e mëparshme për pirjen e duhanit është e lejuar shpallet i pavlefshëm. Shpjegoi, pirja e duhanit është konsideruar si të rrezikshme dhe Addictive dhe përmban 4000 kimikate, ku 69 prej tyre janë kancerogjene (shkakton kancer). Disa substanca të dëmshme në cigare janë në mesin e katranit, cyanide, arsenik, formaldehyde, monoksidit të karbonit, dhe nitrosamines. Ai gjithashtu shpjegoi se duhanpirësit kanë më shumë gjasa të jenë të ekspozuar ndaj sëmundjeve të rënda të tilla si kanceri i mushkërive se sa pinë duhan. Nuk cigare janë "të sigurta".

Drejtori i Përgjithshëm i OBSH, Dr. Margaret Chan, raportoi se epidemia duhanit tashmë vret 5,4 milion njerëz në vit për shkak të kancerit të mushkërive dhe sëmundjeve të zemrës dhe sëmundje të tjera të shkaktuara nga pirja e duhanit. Kjo do të thotë se një vdekje në botë për shkak të duhanit për çdo 5.8 sekonda.

Nëse masat e duhura të kontrollit nuk janë kryer, rreth 8 milionë njerëz do të vdesin çdo vit nga pirja e duhanit nga viti 2030. Gjatë shekullit të 20, 100 milion njerëz vdiqën për shkak të cigareve dhe gjatë shekullit të 21 është llogaritur se rreth 1 miliard jeta do të ishte e humbur si rezultat i pirja e duhanit.

Propozim cigareve Haram

Muhammadiyah lëshoi ​​një fetva duhanit është qëllimi që të përpiqen për mirëmbajtjen dhe përmirësimin e shëndetit të shoqërisë si pjesë e objektivave të sheriatit (ligji islamik). Sipas Kryetarit të Muhammadiyah, Yunahar Ilyas, fetvaja është ixhtihadi i dijetarëve. "Është një hap pas kuvendit tarjih më shumë thellësi në lidhje me cigare. Në vitin 2005, ligji përcakton lejueshme. Në mënyrë të ngjashme, në vitin 2007, "tha ai.

Propozim pas themel vendimin e marrë se pirja e duhanit është haram, siç citohet nga teksti i Çështjeve Ligjore Komitetit dhe Tajdid Fatwa numëruar 6 / SM / MTT / III / 2010:

Pirja e duhanit është kategorizuar veprat bëjë khabaa'its (pista / papastër) janë të ndaluara në Kuran Suren Al Araf (v) 157.
Veprat tymi përmban elemente flopped në shkatërrim dhe madje edhe një akt vetëvrasje ngadalë në mënyrë që ajo është në kundërshtim me ndalimin e Kuranit Al Baqoroh (v) 2 të dhe Nisa (ajet) 29.
Akti i duhanit rrezikojnë veten dhe të tjerët e prekur nga ekspozimi ndaj tymit të duhanit, sepse cigaret janë substancë Addictive plus përmban 4000 kimikate, 69 prej të cilave janë kancerogjene / kanceri iniciatori (TCSC-AKMI Fact Sheet, fakti duhanit në Indonezi), siç është rënë dakord nga ekspertët mjekësor dhe akademikët mjekësore. Prandaj duhan në kundërshtim me parimet islame në hadith Profetit se "asnjë veprim rrezikon veten dhe të tjerët dëm."
Pirja e duhanit është e njohur si një substancë Addictive dhe përmbajnë elemente toksina të dëmshme, edhe pse jo menjëherë, por brenda një kohe të shkurtër më vonë, pra, që akti i pirjes së duhanit, duke përfshirë edhe kategori të bëjë çdo gjë që dobëson në mënyrë në kundërshtim me hadithin e Pejgamberit që ndalon çdo rast marramendëse dhe efekte të mëdha negative.
Prandaj duhan rrezik të dukshëm shëndetësor për duhanpirësit dhe njerëzit rreth asaj ekspozimit ndaj tymit të duhanit, atëherë shpenzimin e parave për cigaret do të thotë kryerje të tepërta (mbeturinave) është e ndaluar në Kur'an Sure Isra (v) 26-27.
Pirja e duhanit është në kundërshtim me qëllimin e elementeve të sheriatit (maqaasid esh-syariiah), përkatësisht mbrojtjen e fesë, shpirtit / trupit, mendjes, familjen dhe pronën.


Polemikë
Kryetari i Muhammadiyah Din Syamsuddin u bëri thirrje të gjitha palëve që të mos kryejë polemikë fetva ndalon pirjen e duhanit. Në vend të kësaj duhet të respektojnë ligjin si një pikëpamje të lartë të pozitës së tij. "Kushdo që nuk pajtohet dhe nuk pranoi vëmendjen e duhur më pak arsye të fuqishme, ju lutem mos ngurroni të paraqesë një fetva me më shumë arsye", ka thënë Din Shamsuddin.

Ajo është përmendur Din në margjinat e Seminarit Kombëtar "Ndërtimi ndërtim Ideal Marrëdhënieve Muhammadiyah dhe Politika" në DPW Muhammadiyah, Jalan Dukuh Menanggal Surabaya, e martë, mars 16, 2010.

I tha atij, fetvatë lëshuar Tarjih dhe Muhammadiyah Tajdid jo të detyrueshme. Megjithatë, fetvaja ka një pozitë më të lartë dhe duhet të respektohen.

Sipas Din, nga fetva duhanit fetare nuk janë të detyrueshme. Por, moralisht të detyrueshme. Për ata që nuk janë dakord, ju lutem injoroni. "Ju lutem të mendojnë, shumë mudharad atë apo jo," tha ai.Syafii Mbështetje cigareve Haram
Ish-Kryetari i Muhammadiyah Shafi Maarif cigare dakord me fetva të lëshuar nga Komiteti i Çështjeve Ligjore e Muhammadiyah. Prandaj, efektet negative të duhanit, jo vetëm për duhanpirësit, por edhe shëndetin e atyre që ishin përreth tij. "Unë pajtohem, edhe pse kjo nuk është e lehtë për të zbatuar,".

Pirja e duhanit ndalim, tha Shafi, kishte bërë prej kohësh. Megjithatë, zbatimi është penguar nga shumë duhanpirës dhe ato që konsiderohen tashmë të zakonshme. "Ajo duhet të konsiderohet edhe punëtorëve të fabrikës cigareve, fermerët e duhanit dhe të tjerët," tha ai. Sipas tij, edhe pse vështirë për t'u zbatuar, në fetva vlerë vijim. Me shënime, njerëzit janë të dhënë një mësim në mirësi dhe mirëkuptim pas ndalimit të pirjes së duhanit.

Muhammadiyah cigare memfatwakan paligjshme në marrëveshje të rreme në 8 mars 2010. Previous Yogyakarta Muhammadiyah për vite berfatwa cigare ligjore të lejuara ose të ndaluara.

Kryetari i Muhammadiyah në krye të Komitetit të Çështjeve Ligjore, Yunahar Ilyas, njeh fetva vështirë dilaksanankan. Prandaj, në tarjih fetva tekst u dallua statusin ligjor dhe zbatimit. "Statusi ligjor në mënyrë të qartë të paligjshme, por në fazat e zbatimit, jo domosdoshmërisht të gjithë në të njëjtën kohë," tha ai.

Në të njëjtën kohë, tha Yunahar, fermerët e duhanit mund të kërkojnë alternativa. "Kjo fetva është përcaktuar duke marrë parasysh parimin e at-tadriij (gradualisht), në-taisiir (lehtësi), dhe 'adam al-kharaj (nuk është e vështirë)," tha ai. Yunahar tha se shumë duhanpirësve duan të lë, por vështirësia për shkak se ajo është një varësisë. Prandaj, spitali nën kujdesin e Muhammadiyah do të hapë klinikën terapi ndërprerjen e duhanit. "Nuk është një metodë," tha ai.

Ai vuri në dukje, ndër të metodave të tjera për të ndaluar pirjen e duhanit të zëvendësohet me një karamele të veçantë ose cigare të falsifikuara. "Substanca të rrezikshme toksike eliminohet, në nikotinë ekzistues cigareve vetëm. Të hahet atë me të vërtetë të jetë në gjendje për të ndaluar, "tha ai.


Historiku Pse duhet ndaluar pirja e duhanit?

Pirja e duhanit ndalojnë është një vendim i madh që të ketë një ndikim të madh si. Ndikimi i përfitimeve të mëdha kur është kryer edhe për shkak se më shumë se mudharatnya përfitime mangutamakan. Për të përcaktuar vendimet e mëdha që dijetarët duhet marrë parasysh argumentet e shumta të fesë islame dhe të kombinuara me informacionin shëndetësor dhe të dhëna në lidhje me rreziqet e pirjes së duhanit dhe mudharatnya mirë për veten dhe të tjerët në afërsi. Vendimi i madh është i detyruar të shkaktojë një polemikë të madhe edhe mos harroni, kënaqësi pirja e duhanit është e vështirë për të hequr. për të paligjshëm grup mbështetje duhani me siguri do të thith për shkak se rreziqet demkian zjarrtë i duhanit për njerëzimin. Për kundërshtarët janë shumë faktorë që të bëhet arsyeja sepse përveç të vështirë për të eliminuar pirjen e duhanit, të humbasë arsyet klasike për të mbyllur një fabrikë të cigareve, argumentin e arsye fetare dhe arsyet që kanë nevojë për një debat të gjatë. Ndërsa humbjen e të dhënave shkencore të ndërpresë Duhanpirësit tymi kishte reale dhe njerëzore në afërsi. Por dijetarët sigurisht të ndryshme në vendet islame bota ka filluar të ndalojnë pirjen e duhanit për popullin e tij.

Edhe pse nuk ka ajete të Kur'anit, hadithi i Profetit Muhamed dhe katër shkolla mendimi dijetari i cili ka deklaruar cigare si mallra të paligjshme, kleriku Kurejshët Shihab ka arsye përforcon mendimin e tij se cigaret priren të jenë të paligjshme. Cigaret, sipas kurejshëve, kishte një ndikim shumë të keq në shëndetin dhe kjo nuk është në përputhje me qëllime fetare. Ndërsa qëllimi i diversitetit është që të ruajë shëndetin, intelekti, pasurinë dhe nderin. "Ligji islam mund të përcaktohet në kohë përputhje. Nëse ka një efekt të keq, është e ndaluar në mënyrë të qartë. Përndryshe shumë, termi papëlqyera ose jopopullore, "tha ai.

Në zhvillimin e sotme, tha ai, ka shumë ekspertë dhe mjekë të cilët thanë, pirja e duhanit mund të dëmtojë shëndetin. "Edhe kompanitë e duhanit gjithashtu e pranojnë atë. Përndryshe ajo nuk do të kishte bërë këtë deklaratë në (pako) të cigareve, "tha ai. Përveç kësaj, pirja e duhanit shkakton humbje. Shpenzimet për trajtimin e sëmundjeve të shkaktuara nga cigare është shumë më e madhe sesa avantazhin e taksave të marra nga qeveria. Tymi, gjithashtu çuan njerëz për të varësisë dhe fetë nuk e harroj varësinë e tyre. "Bazuar në konsideratë që shumë dijetarë bashkëkohorë të cilët deklaruar haram pirja e duhanit. Unë vetë kanë tendencë për të gjykuar të paligjshme. Vetëm mbeturinave, sëmundje shkaktojnë, dhe kjo është pranuar nga fabrika e cigareve, "tha ai. Prandaj, është koha që qeveria riaktivizuar fushatën anti-duhanit që përfshin të gjitha palët. "Mediat duhet të jenë të përfshira, studiues të përfshirë, qeveria gjithashtu," tha ai. Përveç kësaj, pirja e duhanit rregull duhet të forcohet më tej. "Sanksionet duhet të forcohet, për aq kohë sa ajo nuk është shumë e fortë," tha Kurejshët. Dijetarët bashkëkohorë kanë shumë kohë më parë duke gjykuar cigare si mallra të paligjshme. Imami më i madh i Al-Azhar Egjipt në vitin 1960, Shejh Mahmud Syaltut vlerësojë mendimin duke deklaruar se pirja e duhanit është e ndaluar edhe mekruh, më afër të vërtetës dhe një argument të fortë. Shejh Muhamed el-Kuttani telefononi 17 'argumentet / arsyet në lidhje me ndalimin e pirjes së duhanitRreziqet e duhanit për shëndetin

Tymi i cigareve përmban mijëra të kimikateve toksike dhe substancave që mund të shkaktojnë kancer (carcinogens). Edhe substancat dhe toksina të rrezikshme në cigare jo vetëm të shkaktojë probleme shëndetësore në njerëzit që pinë duhan, por edhe për njerëzit rreth tij që nuk pinë duhan, kryesisht foshnjat, fëmijët dhe nënat janë të detyruar të jenë duhanpirës pasiv për shkak të babait ose burrat e tyre tymosur në shtëpi. Ndërsa duhanpirësit pasiv kanë një rrezik më të lartë të vuajnë nga kanceri i mushkërive dhe ishkemia sëmundjeve të zemrës. Ndërsa në fetuset, foshnjat dhe fëmijët kanë një rrezik më të madh për të vuajnë nga peshë të ulët të lindjes incidenca, bronkit dhe pneumoni, infeksionet e veshit dhe zgavrën astmë.

Duke pasur parasysh përmasat e problemit të cigareve, e gjithë shoqëria dhe qeveria duhet elalu përpjekje për të drejtuar mënyrat duhanit parandalimin sistematikisht dhe vazhdimisht është duke u përmirësuar këshillim dhe dhënien e informacionit për publikun, të zgjerojë dhe modernizojë zonë jo-pirja e duhanit, gradualisht uljen e reklamimin dhe promovimin e cigareve, të modernizojë funksionet e etiketës , duke përdorur mekanizmin e çmimeve për të ulur kërkesën dhe akcizës pirjen e duhanit dhe për të përmirësuar ligjet dhe rregulloret mbi pirjen e duhanit çështje parandaluese. Sipas Ministrit të Shëndetësisë, varfërisë dhe pirja e duhanit, sidomos për të varfërit janë dy gjëra që janë të ndërlidhura dhe ndikojnë njëri-tjetrin. Dikush që dogjën cigare çdo ditë do të thotë se e ka humbur mundësinë për të blerë qumësht apo ushqime të tjera që janë ushqyese për fëmijët dhe familjet. Si rezultat i fëmijës nuk mund të rritet mirë dhe gjithashtu nuk kecerdasanya zhvilluar të mjaftueshme, në mënyrë që kapaciteti për një jetë më të mirë në moshën e rritur të jetë shumë e kufizuar. Për më tepër, ka shumë të ngjarë babai vdiq edhe për shkak të sëmundjeve të lidhura me pirjen e duhanit. Dhe kështu me radhë, në mënyrë që tymi dhe varfëria është një setan.Menkes rrethit shtuar, zakonet e duhanit në Indonezi ka tendencë të rritet. Bazuar në të dhënat nga Susenas (Anketa Kombëtare socio-ekonomike) Popullsia e moshës rriturit indonezisht të cilët kanë një zakon të duhanit sa më shumë që 31.6%. Me numrin e madh dhe përqindje të lartë të banorëve të cilët kanë një zakon pirja e duhanit, Indonezia është konsumatorët e pestë më të larta të cigareve në botë me numrin e cigareve të konsumuar (djegur) ne 2002 sa më shumë deri 182 miliardë cigare në vit pas Republikës Popullore të Kinës (1.697.291milyar), Shtetet e Bashkuara (463.504.000.000), Rusia (375.000 miliardë) dhe Japonia (299 085000000000). Shefi i Përfaqësuesit OBSH në Indonezi në një fjalim të shkruar lexuar Dr. Frits Reijsenbach de Haan ka deklaruar, të varfërit janë grupe njerëzish të cilët më janë viktima të industrisë së duhanit, sepse ai përdor të ardhurat për të blerë gjëra (cigare) se po rrezikon shëndetin e tyre.

Në një raport të lëshuar së fundmi nga OBSH, titulluar "Duhani dhe varfëria: një cikël vicioz apo Duhani dhe varfëria: një rreth vicioz", në përkujtim të Ditës Botërore të Jo Duhanit 31 Maj 2004, dëshmon se shumica e duhanpirësve janë njerëz të varfër. Edhe në vendet e zhvilluara edhe pse, numri i duhanpirësve kryesisht erdhën nga grupet e komunitetit më poshtë. Ata gjithashtu që kanë barrën ekonomike dhe barrën shëndetësore të varësisë cigareve. Prej rreth 1.3 miliard duhanpirësve në të gjithë botën, 84% prej tyre në vendet në zhvillim.

Rezultatet e studimit gjithashtu gjeti se numri i duhanpirësve është më e lartë në Indi Madras në fakt vjen nga grupi i njerëzve analfabetë. Pastaj një tjetër hulumtim vërteton se komunitetet më të varfra në Shqipëri shpenzojnë pothuajse 10 herë si të ardhura më shumë për duhan se sa për nevoja edukative. Pastaj kërkimore në tre provincat Vietnam zbuluar se duhanpirësit shpenzuar 3.6 herë më shumë për duhan se në arsim, 2.5 herë më shumë për duhan se rrobat dhe 1.9 herë më shumë për duhan se për shpenzimet e kujdesit shëndetësor. Sipas OBSH-së, pirja e duhanit do të krijojë një barrë të dyfishtë, sepse tymi do të shqetësojnë shëndetin në mënyrë që më shumë shpenzimet që do të bëhen për të trajtuar sëmundjen. Përveç kësaj, meropok gjithashtu shpenzuar paratë që duhet të përdoren për të blerë ushqim kalori.

Për të ndaluar pirjen e duhanit Këshillin Ulemave Indonesian (MUI) ka në plan të nxjerrë një fetva ndalon pirjen e duhanit. Pirja e duhanit fetvaja që do të zbatohet në shkallë kombëtare është aktualisht ende nën diskutim intensiv mes dijetarëve. Kryetari i Këshillit Ulema indonezisht (MUI) Amidhan thënë, tani që ai është për të diskutuar mundësinë e dhënies së një fetva për pirjen e duhanit. Ndërprerë pranojë Indonesian Komisionin e Fëmijëve Mbrojtjes (KPAI) dhe Shoqata e Shëndetësisë, Amidhan tha fatwa në fakt nuk është një gjë e re për mui. Megjithatë, dispozitat e tij ende të diskutohet me një numër të dijetarëve. Ndërsa Indonesian Komisioni Kombëtar për Mbrojtjen e Fëmijëve (KPAI) dhe Shoqatës së Shëndetësisë bëri thirrje mui fetva menjëherë për pirjen e duhanit. Komisioni do të sigurojë cigaret dorë mbështjellë prodhuara nga duhani shqetësojnë shëndetin. Pra, me këtë duhanit fetva miratimit do të pritet për të zvogëluar numrin e duhanpirësve në mesin e fëmijëve.Mui DHE PP Muhammadiyah dënoj Cigare

Këshilli Indonesian Ulema lëshoi ​​një fetva pirjen e duhanit. Kjo mbështetet më vonë nga të njëjtën fetva lëshuar Muhammadiyah përmes Komitetit të Çështjeve Ligjore Majlis dhe Tajdid. "Akti i duhanit përmban elementë flopped në shkatërrim", tha kryetari i PP Muhammadiyah Yunahar Ilyas Çështjeve Ligjore Divizioni në Xhakarta, të mërkurën (10/3), në sfondin e lindjes së dekret. Aktualisht ndërgjegjësimin e publikut në lidhje me rreziqet e pirjes së duhanit janë të ulëta. Në mënyrë të ngjashme, në lidhje me ndalimin e pirjes së duhanit në vende publike. Nga kjo lindi Rregulloren Rajonal nr 2 të vitit 2005 në Air Kontrollit të Ndotjes

Ndërsa fetva duhanit MUI beson se duhet të zbatohen menjëherë. "Kurani kur ndalojnë diçka që është e ngulitur tashmë në komunitet, është marrë një mënyrë graduale," tha Zëvendës Kryetari i MUI Fetva Mustafa Ali Ya`qub. Kur të jetë ende mirat dhe të këqijat, nuk është ai që sigurisht është refuzuar. Gjegjësisht Industria e duhanit dhe punëtorët e saj. Si një nga vendet që prodhojnë duhan, mijëra punëtorë të varur nga cigaret. Kjo u shoqërua me indonezisht duhanpirësit rritur nga viti në vitPse Cigare Haram

Propozim të ndryshme tregon pse e cigareve të paligjshme për shkak se prish veten dhe të tjerët:

"Dhe jepni (tuaj) në rrugën e Allahut, e mos hidhni veten në shkatërrim, dhe bëni mirë, sepse All-llahu i do ata që bëjnë mirë." [El-Bekare: 195]
Dhe (dërguam) të banorëve të Mad-yan vëllai i tyre, Shoaib, ai tha: "O populli im, adhuronie All-llahun nga ju, presin (shpërblim) në fund të ditës, dhe ju nuk do të bredh në tokë bëjnë shkatërrime!". [Al 'Ankabuut: 36]
"Dhe mos bëni shkatërrime në tokë pas (Perëndia) për të rregulluar atë" [Kur'an: 56]
"Dhe mos dëmtojnë njerëzit mbi të drejtat e tyre dhe nuk i shfrenuar në tokë për të bërë shkatërrime" [Ash Shuara: 183]
 I Sad bin Seid bin Malik ra, që Rasululloh savs ka thënë: "Ndalohet çdo dëm të rrezikshme dhe shkaktojnë." (Hasan hadithin e transmetuar nga Ibn Maxhe, Daruquthni, dhe Maliku në el-Muwatha ')
Allahu dhe i Dërguari i Tij e justifikon gjithçka që është e mirë dhe ndalon të gjitha që e keqe: "analfabet Pejgamberi (emri) që ata të gjejnë të shkruar në Teurat dhe Ungjill nga ana e tyre, duke komanduar ata të bëjnë atë maruf dhe ndalimit ata të bëjnë atë që është e gabuar dhe justifikon ato gjëra të mira dhe ndalon për ta dhe gjëra të këqija "[El A'raf: 157]
Shpesh njerëzit pirjen e duhanit në vende publike në mënyrë që të shqetësojnë të tjerët. Odors dhe cigare tymi shqetëson njerëzit e tjerë. Kjo është një mëkat i madh. Në vend të cigareve të paligjshme, njerëzit që hanë hudhër është e ligjshme, sepse ajo ndjeu ndërhyjë ndaluar të hyjnë në xhaminë:
Ibn Umeri. tha: Me të vërtetë Profeti. Khaibar një herë tha: Ata që e hanë këtë fryt (hudhër), atëherë ai nuk duhet të hyjë në xhami. (Sahih Muslim # 870)
Enesi:. Se Ai u pyet në lidhje me hudhër. Enesi ka thënë: Me të vërtetë Profeti. një herë tha: Ata që hanë këtë pemë (hudhër), atëherë ai nuk duhet të shkojë pranë nesh dhe mos të vijë ai të lutet me ne. (Sahih Muslim, 872)
Ra Xhabiri. ka thënë: i Dërguari i Allahut. ndalon hahet qepë dhe hudhër verdhë. Një herë kemi marrë të gjithë kështu që ne e hëngrën. Ai tha: Ata që e hanë këtë pemë të keqe, le të mos afrohet xhaminë tonë. Engjëjt do të ndjeni dhimbje (për shkak se ajo erë) si njerëzit. (Sahih Muslim, 874)
Pirja e ndaluar për shkak se ajo është një humbje. Në qoftë se një paketë cigare PR 8000, atëherë ai person në muaj për të shpenzuar Rp 240 mijë për gjëra që do të dëmtonte veten dhe të tjerët. Paratë që mund të përdoret për të dërguar dy prej fëmijëve të tij. Zoti na ruajt natyrën kota shkatërrues si kjo: "Dhe jepni për familjet që të drejtat e tyre të mbyllur, të varfërve dhe udhëtarit, dhe nuk harxhoj (pasurinë tuaj) në sensualizëm. . Në të vërtetë ajo është një xhymert-xhymert vëllezërit Satani, dhe shejtani është shumë kundërshtar i Zotit të Tij "[El-Isra ': 26-27]
Pirja e duhanit është e ndaluar për shkak se ajo nuk është vetëm e padobishme, por do të dëmtonte:
Ebu Hurairoh ra ka thënë: "Profeti Muhamed njëherë ka thënë:". Disa shenja të mirën e Islamit një person është ai u largua nga diçka që nuk është e dobishme për atë "(hadith Hasan, i transmetuar nga Tirmidhiu dhe të tjerët) Në qoftë se ju të bëni gjëra që nuk janë të dobishme vetëm do të thotë të gjitha nuk është e mirë Islamannya , e lëre më njerëzit që bëjnë gjëra që dëmtimi. Njerëzit që pijnë duhan kalojnë të paktën 10 minuta për çdo cigare që ai thithje. Pra, nëse 12 cigare në ditë, ajo kalon 120 minuta çdo ditë për gjëra që janë shkatërruese. Shumica e dijetarëve thonë ndryshe mekruh, atëherë pirja e duhanit është e ndaluar. Prandaj, është koha për muslimanët për të lënë duhanin. Muslimanët nuk e meritojnë për të humbur para në diçka që dëmton veten dhe urryer nga Allahu subhanehu ve teala.
MUI duhet të nxjerrë një tym fetva haram. Për më tepër, klerikët në Arabinë, Malajzi, dhe Irani tashmë mengharamkannya.
"Dhe jepni (tuaj) në rrugën e Allahut, e mos hidhni veten në shkatërrim, dhe bëni mirë, sepse All-llahu i do ata që bëjnë mirë." [El-Bekare: 195]
Rezulton Hulumtimi dëshmon duhanpirësit pasiv (gruaja, fëmijët, dhe njerëzit që janë pranë duhanpirës) mori vetëm një shumë më tepër rrezik. Pse? Për shkak se duhanxhi nuk është inhaling tym cigare. Por exhaling tym cigare që është thithur tjerë (tymi të dorës së dytë) "Dhe mos dëmtojë njerëzit për të drejtat e tyre dhe të mos bëjë shfrenuar në tokë për të bërë shkatërrime" [Esh Shuara: 183]
I Sad bin Seid bin Malik ra, që Rasululloh savs ka thënë: "Ndalohet çdo dëm të rrezikshme dhe shkaktojnë." (Hasan hadithin e transmetuar nga Ibn Maxhe, Daruquthni, dhe Maliku në el-Muwatha ')
Pirja e duhanit është e ndaluar për shkak se përveç që rrezikojnë veten dhe të tjerët është gjithashtu një humbje. Perëndia e quan shpenzuesit si vëllai i djallit "Dhe jepni për familjet që të drejtat e tyre të mbyllur, të varfërve dhe udhëtarit, dhe nuk harxhoj (pasurinë tuaj) në sensualizëm. . Në të vërtetë dorëshpuar është vëllai djall dhe djalli është shumë kundërshtar i Zotit të Tij "[El-Isra ': 26-27]
Pirja e duhanit është e ndaluar për shkak se ajo nuk është vetëm e padobishme, por do të dëmtonte: Ebu Hurairoh ra ka thënë: "Profeti Muhamed njëherë ka thënë:". Disa shenja të mirën e Islamit një person është ai u largua nga diçka që nuk është e dobishme për atë "(hadith Hasan, i transmetuar nga Tirmidhiu dhe të tjerët)
Nëse fabrika e cigareve mbyllur punëtorët do të jenë të papunë? Qeveria duhet të parashikojnë këtë. Është vlerësuar se ka rreth 400 mijë punëtorë në cigare Indonezisë feed 1,6 milionë njerëz (0.7%). Qeveria duhet të sigurojë një buxhet për të dhënë punonjësit në formën e tokës kapitale për bujqësi / mbarështim, paratë për biznes, apo fabrika për të punuar. Nëse çdo punonjës mund të ndihmojë Rp 50 milion, ajo duhet të buxhetuara Rp 20000000000000 në formën e kredive të buta pa kolateral për të shmangur konfliktin e mundshëm. Duke ngritur tatimin cigareve me 100% një vit para mbylljes së impiantit (në qoftë se centrali është i mbyllur). Nga këtu mund të marrë rreth PSH 70000000000000. Paratë Rp 184000000000000 / vit zakonisht shpenzohen për cigaret do të jenë ende atje. Edhe me jo pirjen e duhanit, shëndetin dhe produktivitetin e personit mund të rritet në mënyrë që ai të mund të merrni më shumë për shembull Rp 250000000000000 / vit. Paratë që ai të mund të blejnë qumësht, ushqim, shpenzimet mjekësore, dhe shkolla për fëmijët e tyre. Industria e cigareve është mbyllur me të vërtetë, por industri të tjera të tilla si fermat e qumështit, qumështit, shitësit e qumështit, klinikat shëndetësore, shkollat ​​do të zhvillojë dhe të thithin punëtorë të rinj. Megjithatë, para se të fabrikës së cigareve të jetë në gjendje të jetojnë dhe punojnë.
Mos kini frikë të ndalojnë pirjen e duhanit punonjësit e fabrikës së cigareve do dirugukan. Nëse ky argument është pranuar, atëherë pijeve dhe drogës janë gjithashtu jo të ndaluara për shkak se shumë njerëz mund të punojnë në një fabrikë pije alkoolike / drogës apo më shumë tregtarët pijeve / drogës. Por për shkak se ajo është e rrezikshme, qeveria ndaloi drogës. Edhe pse shumë për të absorbuar punëtorët, por Profeti Muhamed nuk hezitoi për të përcjellë se derrat dhe pijeve ishte e ndaluar për komunitetin e tij. Pas dëgjimit fetva muslimanët së shpejti derdhur verën në shtëpitë në rrugë në mënyrë që kur rruga kështu që ndjeu e verës. Diçka që të dëmtojë, pavarësisht nga përfitimet e paligjshme nëse dëmi është më i madh se përfitimet. "Të pyesin ty për verën dhe bixhozin. Thuaj: "Në to ka mëkat i madh, e ka edhe dobi për njerëzit, por mëkati është më i madh se në të mirë ..." [El-Bekare: 219]


Pse Dikur Ulematë vetëm dhe mos ndaloni memakruhkan duhanitAjo nuk përdoret si teknologji të përparuar mjekësore tani dhe kanë gjetur dëshmi të forta se cigaret dëmtojë shëndetin. Pirja e duhanit është konsideruar i pafajshëm dhe thjesht të kota. Për këtë arsye shumica e dijetarëve vetëm memakruhkannya vetëm.
Tani shkencëtarët kanë provuar cigare të dëmshme dhe duke shkaktuar më shumë se 400 mijë njerëz vdesin çdo vit në Indonezi që etiketë vihet në paketat e cigareve që të rrezikut. Prandaj, ai është vetëm i përshtatshëm dijetarët Indonesian definojnë cigare si mallra të paligjshme. Për më tepër, Këshilli i Ulemave në Arabinë Saudite, Iran, dhe Malajzia kanë vërtetuar se pirja e duhanit është e ndaluar.
Pirja e duhanit nuk është haram për shkak se nuk ka asnjë provë që të thotë se pirja e duhanit është e ndaluar. Në të vërtetë, nuk ka pasur asnjë argument, sepse Profeti Muhamed jetoi në 600s pes ndërsa cigareve ri është i njohur në 1500, kur evropianët të shihni Gjuha amerikanët tymit të duhanit është djegur në tubacion. Deri në 1940 njerëz marrin cigaret janë të padëmshme. Në vitin 1962 qeveria e SHBA emëroi 10 shkencëtarëve kryesorë për të hetuar rreziqet e pirjes së duhanit. Në vitin 1964 konkluzionet përmbajtura në Raportin e Kirurg i Përgjithshëm deklaruar se pirja e duhanit është e dëmshme për shëndetin dhe i kërkoi qeverisë që të ndërmarrë veprime. Në vitin 1965, përdorimi i duhanit ka rënë 40% që nga publikimi i raportit (MS Encarta). Cigaret përmbajnë 4000 substanca kimike në të cilat 43 prej tyre janë të shkaktojnë kancerin. 90% e kancerit të mushkërive janë të shkaktuara nga pirja e duhanit, ndërsa pjesa tjetër janë duhanpirës pasiv. Rreth 442.000 njerëz në SHBA vdesin çdo vit për shkak të pirjes së duhanit. Cigaret shkaktojnë kancer paru2, fyt, fshikëz, veshkave, etj Paketë cigare thuhet qartë se pirja e duhanit mund të shkaktojë kancer, sulm në zemër, probleme me shëndetin e fetusit, dhe impotenca.
Të gjitha të rrezikshëm edhe pse emri i tij nuk është përmendur në Kur'an dhe Hadith mbeten të ndaluara, sepse Profeti ka thënë: ". Ndaluara të gjitha të rrezikshme dhe shkaktojnë dëm" (Hasan hadithin e transmetuar nga Ibn Maxhe, Daruquthni, dhe Maliku në el-Muwatha ')
SHBA ka ndaluar reklamat e cigareve në TV-TV dhe Radio. Njerëzit janë të ndaluar pirjen e duhanit në zyrat e qeverisë dhe ndërtesat ku ka fëmijë (p.sh. shkolla).
Nëse pirja e duhanit haram, pse disa dijetarë duhan? Cigaret si varësia e drogës është duke shkaktuar të vjetërohet kështu që është e vështirë për të ndaluar. Është studiues papërshtatshme të cilët janë trashëgimtarët e Pejgamberit urryer veprimet e zotit apo e papastër. Klerike papërshtatshme gjithashtu le nxënësit e tij ishin ende të nivelit të Ibtida'iyah (SD), Tsanawiyah (SMP) ose 'Aliyah (SMU) për pirjen e duhanit. Ulema si një shoqëri shembullore duhet të japin një shembull të komunitetit të tij duke bërë gjëra që e detyrueshme apo Sunetin. Nuk punojnë saktësisht të zellshëm në mekruh apo urryer Perëndisë. Sidomos në qoftë se paligjshme. Muslimanët, duke përfshirë klerikët duhet t'i lë të dyshimtë / nuk është e qartë.
An-Nu'man ibn Bashir ka thënë: "E kam dëgjuar të Dërguarin e Allahut. tha: "Çfarë është e ligjshme është e qartë dhe haram është i qartë, dhe në mes ka gjëra musyabbihat (e dyshimtë / të paqarta, i paqartë i drejtë-të paligjshme), e cila nuk është e njohur nga shumica e njerëzve. Kushdo që mbani gjërat musyabbihat, atëherë ai ka për të pastruar nderin e tij dhe fenë. Dhe, kushdo që është i zhytur në dyshimtë, atëherë ai ishte si bari në vendin e ndalimit, pothuajse u zhyt në të. E di se çdo mbret ka një ndalim terren, dhe ndalimi i tokës në të vërtetë njeh Perëndinë janë gjëra që janë të ndaluara atë. E di se në trup është një copë mishi. Në qoftë se mishi ishte i mirë, atëherë i tërë trupi është i mirë; dhe në qoftë se pjesa e mishit që është dëmtuar, atëherë i tërë trupi që ishte dëmtuar. Ja, ai që është zemra. "(HR. Buhariu) Nga argumentet e mësipërme, si dhe droga, të njëjtat të cigareve të paligjshme. Mos kini frikë të varfër dhe tawakkallah Perëndisë
Pirja e duhanit është haram fetva:

Muzakarah Byroja e autoritetit Majlis Kombëtare fetva Ajo Ehwan Islami Malajzi herë në 37 i cili u mblodh më 23 Mac 1995 në Kuala Lumpur.
Fetvaja është i njohur në të gjithë botën që është Al-Marhum Arabia Myftiu, Shejh Abdul Aziz bin Baz
Al-Azhar fetva ish domethënë Sheikh Abdullah Al-Masyd (Azhar fetva Kryetar Institucioni), Dr. Ahmedit Umeri Hashim '(Zëvendës Kancelar i Al-Azhar) dhe të tjerët.
Dijetarët të cilët mendojnë pirja e duhanit është e ndaluar:

Dr. Yusof El-Karadaui është më shumë gjasa të ligjeve të paligjshme pirjen e duhanit ..
 Dijetarët Hixhaz gjithashtu priren për të pirë duhan ligjin paligjshme.
 Shejh Mahmud Syaltut priren të ligjit të paligjshme duhanit.

No comments:

Post a Comment