!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Tuesday, August 18, 2015

Azab Allah terhadap Umat terdahulu, juga terjadi pada manusia kini.

Perjalanan yang belum selesai (349)

(Bahagian ke tiga ratus empat puluh sembilan), Depok, Jawa Barat, Indonnesia, 18 Ogos 2015, 13.38 WIB).

Azab Allah terhadap Umat terdahulu, juga terjadi pada manusia kini.

Azab Allah terhadap ummat terdahulu seperti di ceritakan di dalam Al Quran, seperti azab yang menimpa kaum Nabi Nuh, kaum Nabi Syuaib, masyarakat kota Sodom, kaum Nabi Lut, dan Firaun, sebagai pelajaran bagi manusia bila menentang Allah tidak mau beriman, menyekutukan Allah (menyembah selain Allah), membuat kerosakan di bumi seperti membunuh saudara mereka sesama Muslim, atau membuat kerosakan di bumi, maka azab berupa gempa bumi, tsunami dan bencana lain akan menimpa manusia masa kini, ummat masa selepas Nabi Muhammad diutuskan sebagai Rasul Allah.

Terungkap, Misteri Tanda Tuhan pada Gempa Dahsyat Nepal 25-4-2015

lokasi_gempa_dan_candi_25_4_2015Sebuah gempa dahsyat berlaku, hari Sabtu tgl 25-4-2015, Gempa Nepal, 1,000 Warga Eropah Dinyatakan Hilang dan 6.621 Orang Tewas Akibat Gempa Nepal, Kecil Kemungkinan Ada Korban Selamat korba bertambah, Korban Jiwa Akibat Gempa Nepal Capai 7.365

Korban jiwa akibat gempa yang menggegarkan Nepal pada 25 April sudah bertambah menjadi 7.365 orang dan jumlah mangsa kecederaan tercatat 14.366 orang sementara pihak berkuasa negara itu mula menyiapkan skim pembinaan semula.

Spekulasi tersebar sebagai hal yang wajar, Kisah 'Rumah Titisan Dewi' Selamat dari Gempa Dahsyat Nepalsimbol_99_pada_gempa_nepal_25_4_2015

Liputan6.com, Kathmandu - Ketika gempa bumi dahsyat melanda Nepal minggu lalu, tak hanya rumah yang porak-peranda. Bangunan bersejarah seperti kuil-kuil dan patung-patung utama di Lapangan Darbar di Kathmandu pun runtuh. Tapi anehnya, rumah seorang gadis berusia 9 tahun yang dipuja-puja sebagai dewi ini tetap tegak berdiri. "Dia melindungi kita," kata Durga Shakya, penjaga rumah Kumari atau dewi Samita Bajracharya, yang seperti semua pemujanya berasal dari masyarakat adat Newar di lembah Kathmandu, dikutip dari VOA News, Minggu (3/5/2015). "Lihat sekeliling, rumah Kumari tetap tegak. Hanya retak sedikit di salah satu sisi, tapi selain itu tidak ada apa-apa. Bahkan di dalamnya, tidak ada barang yang jatuh, semuanya baik-baik saja, "ucap Durga.

Perhatikan data yang semua orang boleh membaca hal ini, dan ingatlah gempa dahsyat ini mengapat terjadi tepat tgl 25-4-2015? mengapa tidak tarikh lain? ... Hingga sebuah kenyataan terjadi Gempa Nepal, Permukaan Tanah Naik Satu Meter

Siapakah Dewi titisan Kumari ini? menurut wikipedia, Kumari (children) kumari_nepal

Kumari, atau Kumari Devi, atau Living Goddess - Nepal adalah tradisi menyembah muda perempuan pra-baligh sebagai manifestasi dari tenaga wanita ilahi atau devi dalam tradisi agama Hindu. Kata Kumari, berasal dari bahasa Sanskrit yang bermaksud Kaumarya "dara", bererti perempuan yang belum berkahwin muda di Nepal dan beberapa bahasa India dan merupakan nama dewi Durga sebagai anak ...... Pemohon melawat Kumari di ruang di mana dia duduk di atas singgasana singa emas. Banyak dari mereka yang melawat adalah orang-orang yang menderita kelainan darah atau haid sejak Kumari diyakini mempunyai kekuatan khusus atas penyakit tersebut. Dia juga dikunjungi oleh birokrat dan pegawai-pegawai kerajaan lain. Pemohon lazim membawa hadiah dan makanan persembahan kepada Kumari, yang menerima mereka dalam diam. Setelah tiba, ia menawarkan mereka kakinya menyentuh atau mencium sebagai tindakan pengabdian. Selama penonton ini, Kumari erat diawasi dan tindakannya ditafsirkan sebagai ramalan dari pemohon hidup ', misalnya sebagai berikut:

Menangis atau tertawa keras: penyakit serius atau kematian
Menangis atau menggosok mata: kematian yang Segera
Gementar: Penahanan
Tangan bertepuk tangan: Sebab takut Raja
Memilih di persembahan makanan: kerugian kewangan

Jika Kumari tetap diam dan pasif seluruh penonton, umat nya meninggalkan gembira. Ini adalah tanda bahawa keinginan mereka telah diberikan.

Kejadian ini pernah pula di praktekan di Indonesia dalam skala lain, yaitu batu ajaib ponari dengan ribuan pengunjung pada tahubn 2009 yang lalu

ponari-dan-batu-ajaibnya_sctvpengunung ponariPonariEntah sebagai sebuah kebetulan atau tidak, maka PONARI berjumlah P = 16, dst sehingga berjumlah 73, maka KUMARI juga K = 11 dst juga berjumlah 73situ_gintung_27_maret_2009_dan_kak_seto_ponari_kehadiranNya

Selepas pemujaan yang berlebihan, dengan mencelupkan batu ajaib ke air dan air di minum, tiba-tiba saja tgl 27-3-2009, situ gintung jebol menimpa ibu kota, dan tidak mengenai ponari. Hal ini telah di warningkan sebelum musibah bencana terjadi ketika sebuah kegiatan yang aneh dilakukan, perhatikan warning di bawah iniponari_dan_batu_ajaibnya

Perhatikan ponari yang me-nasional- hingga tokoh melawat ponari

ponari_kak_setoDan rumah kak Seto terkena imbas dari musibah air bah situ gintung, dan selepas berlaku gempa dahsyat dalam julat 99 sebagai simbol yang mudah di-ingatgempa_cina_12_5_2008_tsunami_jakarta_27_3_2009_gempa_padang_30_9_2009Bagaimana gempa nepal dengan Indonesia? perhatikan gambar diatas, ketika situ gintung terjadi tgl 27-maret-2009, maka 99 + 88 hari terjadi Gempa Padang 30-9-2009, ...... Setelah Nepal, Gempa Besar 'Membayangi' Padang?

Sore yang cerah di musim sejuk, Isnin 15 Januari 1934. Sebahagian besar warga Kathmandu ada di ladang atau sedang berada di teres yang ada di bumbung rumah mereka, menikmati pemandangan langit yang biru dan hembusan angin sejuk dari barat.

Tiba-tiba, perkara aneh terjadi. Orang-orang melihat ke atas dan terpana menyaksikan ratusan - malah ribuan - burung terbang serentak ke segala arah. Anjing-anjing menyalak sejadinya, haiwan-haiwan gelisah. Kira-kira pukul 14.28 waktu setempat, Bumi berguncang, tanah seakan bergerak, beralun seperti ombak di lautan.

Beberapa saat kemudian, yang tersisa adalah kehancuran. Rumah-rumah rata dengan tanah, kuil-kuil yang rubuh, retakan panjang membelah jalanan. Kepulan debu tebal membumbung ke angkasa. Hanya dalam masa beberapa minit, 17.000 orang tewas di Nepal dan Bihar utara, India. Kebanyakan mangsa adalah mereka yang berada di Lembah Kathmandu ... .. ada lindu 1255, satu pertiga penduduk lembah Katmandu meninggal dunia. "Raja Nepal, Abhaya Mallajuga tewas akibat gempa yang sama," kata Laurent Bollinger, seismotectonician dari Commissariat on Atomic Energy Perancis, seperti dikutip dari laman sains LiveScience. ... Bolehkah kita meramalkan gempa? Jawapannya adalah tidak, "kata Peggy Hellweg, pengurus operasi Makmal Seismologi University of California, Berkeley ... .. Saat melawat negara bahagian Bihar, salah satu kawasan yang paling teruk lindu 1934, Mahatma Gandhi berkata, gempa adalah takdir 'pembalasan' atas kegagalan India menghapuskan sistem kasta ... ..

Namun, baik Gandhi ataupun saintis tahun 1930-an tak tahu, hujan yang mengisi sungai-sungai besar di Himalaya dan mengalir ke Laut Bengala adalah bahagian kritikal daripada proses itu.

Dr Pierre Bettinelli adalah saintis pertama, yang pada 2007, menunjukkan guyuran besar air hujan - yang terbesar selepas lembah Amazon - memberi kesan gempa di Himalaya.

Dari padang pasir Algeria, tempat ia meneliti pengeboran minyak bumi - salah satu punca gempa yang dicetuskan ulah manusia - sang ilmuwan angkat bicara pada Newsweek. "Bayangkan sepotong kayu di atas air - itulah plat India - injaklah dengan kaki anda. Maka, terciptalah tekanan, gangguan pada air di sekitarnya. Seperti itulah peningkatan kejadian seismik di pinggir patahan. "Gunung Himalaya di sempadan Nepal adalah hasil saling dorong yang tak berkesudahan antara plat tektonik Eurasia dan India, fenomena alam yang boleh berkesudahan pada malapetaka. "Kesannya membuat gempa Nepal makin cepat datangnya," kata Profesor Roland Burgmann dari Department of Earth and Planetary Science, University of California, Berkeley. Namun, tak ada yang boleh memastikan, segmen tersebut runtuh dalam masa beberapa hari, bulan, tahun, atau dekad ....

Ancaman Gempa 8,9 SR di Padang

Malam yang tenang berubah jadi huru hara, Ahad 25 November 1833 sekitar pukul 22.00 WIB. Kala itu, lindu dengan kekuatan 8.8 hingga 9.2 skala Richter menggegarkan, pusatnya berada di lepas pantai barat Andalas. Penyebabnya adalah tercetusnya segmen palung Sumatera sepanjang 1.000 km. Lindu dirasakan kuat di Padang, Sumatera Barat. Awalnya, getaran dianggap biasa. Namun, disusul kejutan kencang ....

orang-orang panik merasakan bumi yang berguncang di bawah kaki mereka. "Diterangi cahaya rembulan, ada yang melihat bangunan dan pokok-pokok bergetar hebat, semburan air muncul di antara retakan tanah dengan kekuatan hebat, sungai-sungai luber, lautan menggelegak."

Dr. A.F.W. Stumpff mencatat, pada Ogos, September dan Oktober terpantau terjadi panas dan kelembapan ekstrem. "Sementara di hari gempa terjadi (ia menulisnya pada tarikh 24 November) ditandai dengan keheningan yang mendalam seluruh alam. Yang tidak disedari ramai orang. "Peristiwa tersebut hanya berlaku 3 minit, namun kesannya luar biasa. Gempa mencetuskan terjadinya tsunami yang menerjang pesisir barat Sumatera dengan kawasan terdekat dari pusat gempa adalah Pariaman hingga Bengkulu.

"Jika anda bertanya, di mana gempa besar seterusnya akan berlaku, bukti yang paling kuat mengarah ke lepas pantai Sumatera," kata dia.

Apakah potensi gempa di Padang berkaitan dengan lindu di Nepal?

Ditemubual berasingan, pakar gempa dari Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia (LIPI) Dr Danny Hilman berkata, tidak. "Memang secara regional disambung, ada lingkaran pemulihan tenaga. Tapi itu jauh sekali. Terpisahnya sampai beribu-ribu kilometer. Sedangkan pergerakan (plat) kemarin hanya beberapa meter. Jadi tak benar gempa besar (di Nepal) boleh mencetuskan gempa di Indonesia, "kata beliau ketika ditemuramah Liputan6.com.

"Kalaupun ada gempa di Padang, itu kerana memang siklusnya," tambah beliau. Danny menambah, ramalan gempa di megathrust Mentawai - yang dianggarkan kekuatannya mencapai 8,8-8,9 SR - memang belum terjadi. "Megathrust terbentang di pantai barat Sumatera, mulai Andaman, Aceh, Nias, sampai Selat Sunda, Jawa, Bali, Lombok," kata Danny. "Di Sumatera, Aceh sudah lepas (tenaga yang tertahan alias gempa), Nias sudah lepas, Bengkulu sudah lepas. Mentawai belum lepas, "kata dia.

Gempa 7.6 skala Richter yang menggegarkan Sumatera Barat dan menewaskan 1.117 orang pada 30 September 2009, kata Danny, terjadi di segmen lain. Bukan Mentawai. "Tingkat tenaga di Mentawai sudah penuh, sudah di akhir kitaran. Secara teorinya boleh terjadi sekarang atau esok ... "

Perhatikan Gempa Nepal, maka 99 + 88 hari sebelum ini adalah hari penting dan bersejarah bagi indonesia

jokowi_dilantik_gi_disambar_petir_membentuk_88kode_aneh_cincin_raksasa_gunung_slamet_88_11_sep_2014


Gempa Nepal 25-4-2015 Memuat Mesej 99 Juga
Perhatikan gempa nepal ini, kemudian menjadi kontroversi, Rumah Gadis sebagai Simbol Dewi Hindu Durga Tetap Tegak Saat Gempa Nepal Perhatikan simbol yang mudah di-ingat 99 dibawah ini

fakta_gempa_nepal_25_4_2015Secara fakta dan nyata simbol 99 merupakan sebuah kenyataan yang universal ketika 22/11/2014 terjadi gempa serentak di Jepun dan China, hingga rentang 99 + 55 terjadi gempa Nepal

gempa_nepal_25_4_2015_154_hari_gempa_jepang_cina_22_11_2014Sebuah kenyataan ketika NEPAL, dimana N = 14, E = 5 dst = 48, maka simbol 99 kembali muncul

simbol_99_pada_gempa_nepal_25_4_2015

Sebuah kenyataan Aneh yang Mengundang Marabahaya

Sebuah simbol kembar yang benar berlaku dan membesar lewat Pesawat Hercules Jatuh, tercatat Jokowi dilantik jadi presiden 20-10-2014, maka 99 + 99 + 55 hari adalah 30-6-2015, Pesawat Hercules Jatuh hingga Korban Jiwa cukup banyak,


Ingatlah tempoh kelam ketika Herkules jatuh 30-juni-2015 yang lalu memuatkan rentang waktu yang kembar, hingga gempa dahsyat nepal yang terjadi 25-april-2015

Kadar 33 Hari Selepas Pelantikan 20-10-2014 Gempa Jepun & China Berlaku di Tarikh Kembar 22-11-2014
Misteri terbesar akan dua gempa ini terjadi, sebagai sebahagian memori dari sebuah peristiwa di Indonesia yang baru saja terjadi, perhatikan gambar berikut ini dalam rentang kembar, baca Misteri Dua Gempa Aneh di Jepun & China

misteri_dua_gempa_22_11_2014_jepang_dan_cina

Gempa Dahsyat Guncang Nepal 25-April-2015, 187 (99 + 88) hari selepas Jokowi Dilantik
Sebuah rentetang sejarah kelam gempa berlaku di Nepal 25-April-2015 sebagai rentang kembar dari Presiden Jokowi,

baca Ajaib, Gempa Dahsyat Nepal 25-4-2015 Tercatat di Al-quran

gempa_nepal_25_4_2015_154_hari_gempa_jepang_cina_22_11_2014

Pesawat Herkules Jatuh 30-Jun-2015, Kadar 253 (99 + 99 + 55) hari Setelah Jokowi Dilantik
Peristiwa kelam dari Herkules jatuh 30-juni-2015 (baca Ajaib, Pesawat Hercules Jatuh 30 juni 2015 di Medan Telah Tertulis Di Al-Quran)

pesawat_herkules_jatuh_30_juni_2015Rentetan Peristiwa Herkules jatuh terakam pada gambar berikut ini

rentetan_sebelum_hercules_jatuh

Pesawat demi Pesawat Jatuh / bermasalah seperti gambar dibawah ini menyatakan bahawa Pesawat Herkules Jatuh 30-Jun-2015, Kadar 253 (99 + 99 + 55) hari Setelah Jokowi Dilantik 20-10-2014

rentetang_pesawat_jatuh_sebelum_hercules_jatuh_30_juni_2015

F-16 demi F-16 jatuh atau tergelincir sebuah simbol F-16 adalah F = 5, hingga 5 + 1 + 6 = 22, tepat pada masa pelantikan Jokowi, Misteri Aneh Pesawat F-16 Jatuh Terbakar & Kejatuhan Satgultor TNI Jatuh dari Bangunan Bertingkat di Upacara Pengukuhan Jokowi ... Berita lain menyebutkan Seorang Anggota Satgultor TNI Jatuh dari Bangunan Bertingkat di Upacara Pengukuhan Jokowisimbol_kembar_aneh_tanda_dari_langit

Selain ponari yang telah terbukti aneh dan mengundang mara bahaya, di Indonesia juga terjadi hal aneh, ketika tahun 2006 terjadi gempa yogya 27-mei-2006.


Saat itu tokoh utama kisah adalah mbah marijan yang dikenal dengan labuhan merapi, baca Kejadian Aneh-Aneh Sebelum Mbah Marijan Meninggal

Bagus Kurniawan - detikcom
Sleman - Juru kunci Gunung Merapi, RP Suraksohargo yang lebih dikenali Mbah Marijan memimpin perarakan labuhan alit di Gerbang Srimanganti atau Pos 2 Merapi. Upacara labuhan alit yang jatuh setiap tanggal 30 Rejeb penanggalan Jawa 1939 itu dilakukan untuk memperingati Jumenengan dalem atau naik tahta Sri Sultan Hamengku Buwono X sebagai raja Kraton Ngayogyakarto Hadiningrat. Upacara adat Labuhan Merapi hari ini, Sabtu (26/8/2006) di Dusun Kinahrejo, Desa Umbulharjo Kecamatan Cangkringan Sleman yang juga menjadi kediaman juru kunci Merapi, Mbah Marijan. Perarakan ini digelar sehari selepas dilakukan upacara labuhan di Parangkusumo Banting. Sebelum dilakukan perarakan, pada hari Jumat kemarin telah dilakukan upacara serah terima ubarampe labuhan dari utusan kraton kepada pejabat Kabupaten Sleman di Kecamatan Cangkringan. Dari kecamatan, barang-barang yang akan dilabuh ini pada sore harinya akan diserahkan kepada kepada juru kunci Merapi, untuk disemadikan. Baru pada hari Sabtu pagi, perarakan labuhan bermula dipimpin Mbah Marijan bersama beberapa abdi dalem kraton lain. Ratusan warga turut hadir memadati halaman rumah Mbah Marijan untuk menyaksikan perarakan tahunan ini.

mbah_marijan_tv_one_2Sebelum prosesi arak-arakan dimulai, warga yang ingin mendapatkan berkah sudah ada yang mendaki lebih dulu melalui jalur pendakian bahagian selatan. Menjelang subuh sudah banyak warga yang berkumpul di pendopo Srimanganti tempat perarakan labuhan bermula yakni di Pos 2 di wilayah Kendhit yang merupakan batas hutan tumbuh-tumbuhan Merapi. Sejak pagi hingga acara berlangsung langit cerah dengan suhu udara sekitar 20 darjah Celsius. Menjelang dilaksanakan upacara labuhan sejak Jumat sore hingga Sabtu pagi, Merapi tampak jelas, meski beberapa hari sebelumnya gunung itu selalu tertutup kabut. Beberapa barangan yang dilabuh sebanyak 8 macam meliputi, kain sinjang cangkring, Semekan Gadhung melati, Semekan bango tolak, peningset yudharaga, selendang cindhe, kain kampuh poleng, minyak wangi, kemenyan ratus, wang kepeng dan beberapa sesaji diantaranya nasi ingkung lengkap danlain-lain.

mbah_marijan_minta_sesuatu

Semua ubarampe labuhan dibawa oleh para abdi dalem. Mbah Marijan langsung memimpin sendiri jalannya perarakan sebagai pembuka jalan. Turut mendampingi selama berlangsung perarakan hingga ke tempat acara di Pos 2 beberapa anggota Tim SAR DIY dan sukarelawan lain. Setelah berjalan mendaki selama lebih kurang 2 jam, rombongan tiba di tempat upacara. Beratus-ratus orang yang sudah datang lebih dulu maupun yang datang bersamaan rombongan Mbah Marijan langsung duduk di sekitar tempat perarakan. Setelah dilakukan wilangan atau pengecekan satu-persatu barangan yang akan dilabuh. Setelah dinyatakan lengkap semua ubarampe labuhan kemudian di tempat yang telah disediakan. Bersamaan dengan dibakarnya kemenyan dilakukan doa bersama memohon keselamatan. Usai dilakukan doa bersama barang-barang yang dilabuh kemudian diperebutkan warga yang ingin ngalap berkah.murid_mbah_marijan_bawa_keris_benderaUbarampe yang dilabuh itu sebagai bentuk permohonan untuk mendapatkan kesejahteraan dan keselamatan terutama kepada Sultan, negara Indonesia, Kraton Yogyakarta beserta warga Yogyakarta seluruhnya diberi keselamatan di jauhkan dari berbagai bencana terutama pasca erupsi Merapi tahun ini maupun berbagai bencana dan musibah lainnya. Labuhan itu juga sebagai persembahan kepada penguasa Gunung Merapi yang dipimpin Eyang Kyai Sapu Jagad, Empu Rama, Empu Ramadi, Krincing Wesi, Branjang Kawat, Sapu Angin, Mbah Lembang Sari, Nyai Gadhung Mlati dan Kyai Megantoro yang kesemuanya sebagai penguasa di Gunung Merapi. (Jon)

Masa itu (2006) mbah marijan selamat dari amukan G. Merapi tepatnya tgl 14-juni-2006, hingga muncul simbol 99 pada amukan merapi ini


merapi_meletus_14_juni_2006_dan_tanda_kiamat_55Perhatikan rentang waktu yang unik dan mudah di-ingat dibawah ini, antara Awan Panas Merapi 14-juni-2006, kemudian 33 hari berikutnya terjadi Gempa & Tsunami pangandaran 17/7 / 2006.awan_panas_merapi_14_6_2006_33_hari_tsunami_pangandaran_17_7_2006Labuhan itu juga sebagai persembahan kepada penguasa Gunung Merapi yang dipimpin Eyang Kyai Sapu Jagad, Empu Rama, Empu Ramadi, Krincing Wesi, Branjang Kawat, Sapu Angin, Mbah Lembang Sari, Nyai Gadhung Mlati dan Kyai Megantoro yang kesemuanya sebagai penguasa di Gunung Merapi.

Sebuah 33 yang membawa mesej kepada 66 agar membentuk 99, siapakah 66 ini?

marijan_dan_kode_66Rentang waktu 14/6/2006, seterusnya, mbah marijan tidak selamat ketika terjadi amukan awan panas merapi yang kedua 26-oktober-2010, iaitu 1595 hari dalam kelipatan 99 × 16 + 11 hari, dan secara mengejutkan merupakan rentang waktu 99 dalam dua peristiwa iniawan_panas_merapi_14_6_2006_dan_26_10_2010Sesungguhnya Kami memelihara kamu daripada orang-orang yang memperolok-olokkan, orang-orang yang menganggap adanya tuhan yang lain di samping Allah; maka mereka kelak akan mengetahui (QS 15: 95-96)

Sebuah simbol 99 yang muncul dalam dua peristiwa amukan awan panas merapi

merapi_meletus_26_oktober_2010_sebagai_tanda_KekuasaanNya

Jika Gempa Nepal 25-4-2015 tidak di sikapi secara arif untuk memahami tentang simbol 99 (seperti ponari dan mbah marijan), maka suatu saat akan berlaku lagi untuk menyedarkan arti penting dari sebuah 99 yaitu, Aneh, Inikah Tanda Tuhan yang Muncul Pada Gempa dahsyat Nepal 25-4-2015?

"Dialah Allah, tidak ada Tuhan / Ilah (yang berhak disembah) melainkan Dia, Dia mempunyai asmaa'ul husna (nama-nama yang baik)." - (QS Thaa-Haa: 8) Katakanlah: "Serulah Allah atau serulah Ar- Rahman. Dengan nama yang mana saja kamu seru, Dia mempunyai al asmaa'ul husna (nama-nama yang terbaik) dan janganlah kamu mengeraskan suaramu dalam salatmu dan janganlah pula merendahkannya dan carilah jalan tengah di antara kedua itu "- (QS Al-Israa ': 110) "Allah memiliki Asmaa 'ulHusna, maka memohonlah kepada-Nya dengan menyebut nama-nama yang baik itu ..." - (QS. Al-A'raaf: 180)

5. Iran

Gempa yang tidak diketahui besarannya ini melanda 200 batu dari timur laut Iran, dengan pusat gempa langsung di bawah bandar Demghan, yang pada masa itu menjadi ibu kota negeri Ayatollah Khomaeni ini.

Peristiwa yang berlaku pada 22 Disember 1856 itu memusnahkan sebahagian besar bandar Demghan dan daerah tetangga. Kira-kira 200,000 orang terbunuh dalam bencana tersebut.

Selain itu, masih di negara yang sama, kejadian serupa juga berlaku di Ardabil, pada 23 Mac 1893. Besaran gempa yang tidak diketahui itu menelan korban jiwa 150,000 orang.

6. Jepun

Gempa 7.9 SR menimpa Kanto, Jepun pada 1 September 1923. Peristiwa itu membawa kehancuran yang ekstrem di wilayah Tokyo-Yokohama. 142.800 Orang tewas dalam gempa itu.

Walaupun dikenali sebagai Gempa Tokyo Besar (atau Great Tokyo Api), kerosakan paling teruk berlaku di Yokohama.

7. Turkmenistan

Gempa 7.3 SR ini membawa kerosakan ekstrem di Ashgabat (Ashkhabad) dan kampung-kampung di dekatnya. Hampir semua bangunan runtuh, struktur konkrit rusak berat, dan kereta api barang tergelincir.

Beribu-ribu orang terbunuh dalam kejadian 5 Oktober 1948 itu. Kerosakan dan korban juga terjadi di daerah Darreh Gaz di negara jiran Iran.

Sebuah siaran berita dari kerajaan yang baru merdeka pada 9 Disember 1988 menyebutkan bahawa korban tewas mencapai 110.000. (Ali)

3. Indonesia

Gempa 9.1 SR yang mengguncang Aceh, Indonesia, pada 26 Disember 2014. Lindu ini merupakan bencana terbesar ketiga di dunia sejak 1900 dan yang terbesar sejak 1964. Jumlah 227.898 orang terbunuh atau hilang dalam kejadian itu.

Selain itu, kira-kira 1.7 juta orang menjadi pelarian akibat gempa bumi. Gempa juga menimbulkan tsunami di 14 negara Asia Selatan dan Afrika Timur.

4. Haiti

Gempa yang menimpa Haiti mencapai 7 SR. Dalam kejadian yang berlaku pada 12 Januari 2010 itu menewaskan 222.570 orang.

Menurut anggaran rasmi, 300,000 juga terluka, 1.3 juta menjadi pelarian, dan 97.294 rumah hancur serta 188.383 rosak di daerah Port-au-Prince dan di banyak Haiti selatan.

Sekurang-kurangnya 4 orang terbunuh selepas dilanda tsunami tempatan di daerah Petit Paradis dekat Leogane. Gelombang tsunami juga dilaporkan berlaku di Jacmel, Les Cayes, Petit Goave, Leogane, luly dan Anse sebuah Galets.

1. China

Gempa 8 SR terjadi di wilayah Shaanxi (sebelumnya Shensi), China, kira-kira 50 batu sebelah timur-timur laut dari Xi'an, ibu negara Shaanxi, pada 1556. Lebih dari 830.000 orang dianggarkan telah tewas.

Kesan geologi dari gempa tersebut dilaporkan membuat tanah menjadi retak. Sebahagian besar bandar-bandar di kawasan itu mengalami kerosakan teruk. Tembok kota runtuh, sebahagian besar rumah runtuh dan banyak bandar-bandar yang tanahnya retak dengan mengeluarkan air yang memancar.

Selain itu, gempa 7,5 SR juga terjadi di Tangshan, China pada 27 Julai 1976. Korban tewas dalam kejadian itu dianggarkan mencapai 655.000 orang.

Kerosakan teruk berlaku di sepanjang Beijing. Jumlah korban tewas itu menjadi terbesar dari gempa bumi pada empat abad terakhir dan yang terbesar kedua dalam sejarah.

2. Syria

Lindu dahsyat lain juga menimpa Aleppo, Syria pada 9 Ogos 1138. Kira-kira 230,000 orang terbunuh dalam kejadian itu.

Akibat gempa tersebut, tembok kota terbesar kedua Syria hancur dan batu bertaburan ke jalan-jalan. Benteng Aleppo runtuh, menewaskan ratusan warga.

Walaupun Aleppo adalah komuniti terbesar terkena kesan gempa bumi, kemungkinan tidak menderita yang paling teruk dari kerosakan.

Gempa itu juga terasa di Damsyik, kira-kira 220 batu ke selatan. Gempa Aleppo merupakan kejadian pertama dari beberapa peristiwa antara tahun 1138 dan 1139 yang memusnahkan kawasan Syria utara dan barat Turki.


Bencana Gempa dan Tsunami Paling Mematikan Sepanjang Sejarah

Tsunami merupakan satu siri gelombang air yang disebabkan perpindahan badan air dalam jumlah banyak. Biasanya berlaku di laut dan disebabkan akibat gempa bumi, letusan gunung api, maupun letupan bawah air lain, tanah runtuh, bahkan gangguan di bawah laut dalam berpotensi menghasilkan tsunami.

Tsunami tak hanya kuat tetapi juga sangat cepat. Dengan kelajuan seperti pesawat jet, tsunami mampu menghancurkan apa-apa yang berada di hadapannya. Berikut 10 gempa dan tsunami paling parah sepanjang sejarah manusia dilansir dari listabuzz.com

10. Gempa dan Tsunami Alaska 1964

Sering juga disebut sebagai Gempa Jumat Agung, gempad yang terjadi pada tarikh 27 Mac 1964 di Alaska ini telah mengorbankan 131 orang. Sembilan orang akibat gempa, 106 orang akibat tsunami di Alaska serta 16 orang akibat tsunami di Oregon dan California. Kerosakan yang diakibatkan gempa dan tsunami ini dijangka mencapai US $ 2 bilion lebih.

9. Gempa dan Tsunami Samoa 2009

Pada tarikh 29 September 2009, Kepulauan Samoa mengalami gempa bumi berukuran 8.1 skala Richter (SR). Gempa dan tsunami ini memakan korban jiwa hingga 189 jiwa. Seandainya Pusat Amaran Tsunami Pasifik tidak mengeluarkan amaran mungkin korban jiwa yang tewas lebih banyak. Peristiwa ini disebut-sebut sebagai gempa paling dahsyat sepanjang tahun 2009.


8. Gempa dan Tsunami Hokkaido 1993

Meski kerajaan Jepun tergolong cepat dalam bertindak balas terhadap amaran tsunami, namun pulau kecil Okushiri di Hokkaido mengalami rosak teruk ketika gempa dan tsunami berlaku pada 12 Julai 1993. Gempa yang diikuti tsunami tersebut berlaku 80 batu dari lepas pantai Hokkaido dengan besar 7,8 SR. Sebanyak 230 jiwa melayang dan beratus-ratus orang cedera serta kehilangan tempat tinggal.

7. Gempa dan Tsunamo Tumaco 1979

Pada 12 Disember 1979, gempa bumi berukuran 7.9 SR melanda Colombia dan pantai Ecuador. Tsunami memusnahkan semua rumah di San Juan de la Costa. Jumlah korban tewas diperkirakan hingga 600 orang. Manakala 4,000 orang luka-luka.

6. Gempa dan Tsunami Pulau Jawa 2006

Gempa 7,7 SR melanda pulau Jawa pada 17 Julai 2006. Gempa tersebut terjadi pada bahagian cetek batas lempeng sehingga mencetuskan terjadinya tsunami. Sekita 668 orang meninggal, 65 orang dinyatakan hilang, dan 9.299 dirawat kerana luka-luka.

5. Gempa dan Tsunami Moro 1976

Pulau Mindanao di Filipina dilanda gempa bumi berukuran 8.0 pada 16 Ogos 1979 yang menewaskan 5000-8000 orang dengan lebih daripada 2,200 orang dilaporkan hilang, 9,500 orang cedera dan lebih dari 90,000 penduduk kehilangan tempat tinggal. Korban jiwa akibat gempa dan tsunami mungkin lebih banyak seandainya gempa terjadi pada malam hari.

4. Gempa dan Tsunami Papua New Guinea 1998

Gempa 7.0 SR melanda pantai Utara Papua New Guinea pada hari Jumaat 17 Julai 1998. Gempa mengakibatkan tanah runtuh bawah yang mencetuskan tsunami setinggi 49 meter. Sebanyak 2,200 orang terbunuh dan beribu-ribu orang luka-luka. Fakta yang menarik, meski gempa tidak terlalu besar ternyata boleh mencetuskan tsunami yang begitu hebatnya.

Minggu, 22 Mei 1960 dikenang sebagai hari paling menyeramkan bagi masyarakat Chili. Letusan gunung berapi serta gempa menyebabkan tsunami yang mengorbankan 6,000 orang. Sampai-sampai saat itu berlaku inflasi akibat banyaknya kerosakan.


2. Gempa dan Tsunami Tohoku 2011

Jepun dilanda gempa dahsyat berkekuatan 9.0 SR pada tarikh 11 Mac 2011. Gempa tersebut mencetuskan tsunami setinggi 23 kaki. 125,000 lebih bangungan rosak dan hancur. Namun akibat paling berbahaya yang ditinggalkan gempa dan tsunami tersebut adalah bencana kebocoran nuklear yang membuat kawasan seluas 200 batu dari PLTN tercemar radiasi. Gempa ini menewaskan hingga 15.839 jiwa, 5.950 orang luka-luka, serta 3.462 orang dinyatakan hilang.


1. Gempa dan Tsunami Aceh 2004

Gempa dan tsunami yang terjadi di lepas pantai Lautan Pasifik pada tarikh 24 Disember 2004 adalah bencana alam paling dahsyat dan paling merosakkan sepanjang sejarah manusia. Gempa yang berlaku pada kedalaman 30 km tersebut menyebabkan gelombang tsunami setinggi 15 meter. Liputan tsunami mencapai 5,000 km hingga ke Afrika. Tsunami mengorbankan lebih daripada 150,000 orang dan berjuta-juta orang kehilangan tempat tinggal di 11 negara. Kerugian akibat gempa dan tsunami ini mencapai US $ 10 trilion sehingga disebut sebagai tsunami paling mematikan sepanjang sejarah.

Surat Al Ankabut 31 - 40
Surah Al 'Ankabuut 31
ولما جاءت رسلنا إبراهيم بالبشرى قالوا إنا مهلكو أهل هذه القرية إن أهلها كانوا ظالمين (31) Dan tatkala utusan Kami (para malaikat) datang kepada Ibrahim membawa kabar gembira, mereka mengatakan: `Sesungguhnya kami akan menghancurkan penduduk negeri (Sodom) ini; sesungguhnya penduduknya adalah orang-orang yang zalim`. (QS. 29:31)
Dalam ayat ini Allah menerangkan tentang kedatangan malaikat yang datang menemui Nabi Ibrahim memberi khabar gembira bahawa Allah akan mengaruniakan kepadanya seorang anak bernama Ishak. Kelak putra itu akan diangkat menjadi Nabi dan Rasul menggantikan tugas dan jabatan Ibrahim. Kemudian dimaklumkan kepada beliau bahawa negeri Sodom akan dihancurkan untuk menghukum kaum yang mendustakan Lut.

Surah Al 'Ankabuut 32
قال إن فيها لوطا قالوا نحن أعلم بمن فيها لننجينه وأهله إلا امرأته كانت من الغابرين (32) Berkata Ibrahim: `Sesungguhnya di kota itu ada Luth`. Para malaikat berkata: `Kami lebih mengetahui siapa yang ada di kota itu. Kami sungguh-sungguh akan menyelamatkan dia dan pengikut-pengikutnya kecuali isterinya. Dia adalah termasuk orang-orang yang tertinggal (dibinasakan). (QS. 29:32)
Ibrahim merasa bimbang dan cemas akan nasib Lut, kerana Lut mungkin akan turut hancur bersama mereka. Kerana itu ia mengingatkan hal ini kepada mereka yang ditugaskan Allah itu. Hai malaikat, di sana ada seorang utusan Tuhan bernama Lut, dia bukan termasuk orang yang aniaya kepada dirinya bahkan ia seorang rasul yang beriman dan taat kepada-Nya. Malaikat itu menjawab, "Ya Kami sudah memakluminya, dan Lut bukan termasuk dalam golongan orang yang jahat itu. Hanya isterinya yang termasuk orang yang tetap akan disiksa, kerana turut membenarkan kaum Lut atas kekafiran dan kezaliman serta perbuatan-perbuatan keji-nya.

Surah Al 'Ankabuut 33 - 34
ولما أن جاءت رسلنا لوطا سيء بهم وضاق بهم ذرعا وقالوا لا تخف ولا تحزن إنا منجوك وأهلك إلا امرأتك كانت من الغابرين (33) إنا منزلون على أهل هذه القرية رجزا من السماء بما كانوا يفسقون (34) Dan tatkala datang utusan-utusan Kami (para malaikat) itu kepada Luth, dia merasa susah karena (kedatangan) mereka, dan (merasa) tidak mempunyai kekuatan untuk melindungi mereka dan mereka berkata: `Janganlah kamu takut dan jangan (pula) susah. Sesungguhnya kami akan menyelamatkan kamu dan pengikut-pengikutmu, kecuali isterimu, dia adalah termasuk orang-orang yang tertinggal (dibinasakan) `. (QS. 29:33)
Demikianlah, ketika malaikat datang menemui Nabi Lut, dan menyampaikan maksud kedatangannya, Lut menjadi panik dan sesak nafas Sebab ia khawatir orang-orang Sodom itu, akan mengganggunya kelak bila mengetahui ada tamu yang mulia itu. Oleh kerana itu kedatangan malaikat itu sengaja dirahasiakannya. Lut tidak sanggup menolak kedatangan mereka.
Malaikat setelah melihat ketakutan dan kecemasan Lut atas kedatangan kaumnya, ia di tentramkan oleh para malaikat itu dengan ucapan, "Hai Lut hendaklah engkau tenang, jangan gusar". Engkau tak usah bimbang akan keselamatan kami dan apa yang dilakukan oleh kaum engkau terhadap kami. Sebab perbuatan jahat mereka telah sampai ke kemuncaknya dan nasihat sudah cukup banyak engkau sampaikan kepada mereka.
Untuk menenteramkan perasaan Lut, malaikat itu berkata pula, "Kami akan menyelamatkan engkau dari azab yang akan diturunkan kepada kaum engkau dalam waktu dekat ini, demikian pula para pengikutmu yang beriman dan setia. Tak boleh tidak, pastilah mereka itu akan mengalami siksaan berat. Dan isteri kamu termasuk golongan mereka yang akan dihukum itu ". Isteri Lut mengetahui ada tamu lelaki singgah (menginap) di rumahnya, maka dengan serta merta ia memberitahu hal itu kepada rakan-rakannya sehingga tersiarlah berita dengan cepat bahawa di rumah Lut ada tetamu tak dikenal. Dengan segera timbullah niat jahat dalam hati mereka untuk mengganggu tamu itu. Berundinglah dan bermufakatlah mereka membuat suatu rancangan, bagaimana boleh melaksanakan niat tersebut. Dengan demikian jelaslah bahawa isteri Lut termasuk orang yang berserikat dalam rencana busuk itu. Keterangan malaikat di atas, menenangkan perasaan Lut dari ketakutan. Kepada beliau diingatkan lagi, "Kami para malaikat pasti akan mendatangkan azab kepada mereka dengan tangan kami sendiri, akibat kefasikan yang sudah berakar umbi dalam diri mereka".
Pendapat yang masyhur menyebutkan, mula-mula berlaku kejutan keras, tanah tempat kediaman manusia yang durhaka itu jungkir balik. Negeri itu setelah diserang hujan batu dan gempa bumi yang dahsyat menjadi hancur berantakan dan menjadi rata dengan bumi. Akhirnya negeri Sodom bekas kediaman umat Nabi Lut menjadi lautan mati (Al Bahrul Mayit).

Sesungguhnya Kami akan menurunkan azab dari langit atas penduduk bandar ini kerana mereka berbuat fasik. (QS. 29:34)

Surah Al 'Ankabuut 35
ولقد تركنا منها آية بينة لقوم يعقلون (35) Dan sesungguhnya Kami tinggalkan daripadanya satu tanda yang nyata bagi orang-orang yang berakal. (QS. 29:35)
Kemudian dijelaskan bahawa azab dan bala itu diturunkan di samping untuk menghukum kesalahan-kesalahan yang telah di lakukan oleh umat Nabi Lut, juga diharapkan menjadi peringatan bagi generasi yang hidup selepas itu. yaitu orang-orang yang menggunakan akal dan ingin pelajaran dari apa yang telah terjadi.

Surah Al 'Ankabuut 36
وإلى مدين أخاهم شعيبا فقال يا قوم اعبدوا الله وارجوا اليوم الآخر ولا تعثوا في الأرض مفسدين (36) Dan (Kami telah mengutus) kepada penduduk Mad-yan, saudara mereka Syuaib, maka ia berkata: `Hai kaumku, sembahlah olehmu Allah, harapkanlah ( pahala) hari akhir, dan jangan kamu berkeliaran di muka bumi berbuat kerosakan `. (QS. 29:36)
Allah mengutus Nabi Syuaib kepada kaum yang berdiam di negeri Madyan, supaya mereka beribadah kepada Allah Yang Maha Esa dengan ikhlas (tidak mempersekutukan-Nya dengan yang lain). Ibadah tersebut akan bermanfaat untuk kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat kelak ". Dalam ayat ini diharapkan" berharaplah kamu untuk hari akhirat ", bererti hendaklah kamu merasa takut dengan kedatangan hari itu dan persiapkanlah dirimu dengan amal soleh sebanyak-banyaknya guna menghadapinya. Di samping seruan itu untuk menyembah Allah Yang Maha Esa, dan memperbanyak amal untuk perbekalan di kampung akhirat, Syuaib juga menganjurkan supaya meninggalkan segala perbuatan yang bersifat merosak dan membinasakan.
Jangan saling merugikan antara sesama manusia. Umpamanya mengurangkan sukatan dan timbangan, dan merompak kafilah yang sedang lalu. Kemudian perbanyaklah taubat kepada Tuhan sambil mengembalikan diri kepada-Nya dengan jalan mengerjakan perintah-Nya dan menjauhi larangan-Nya.
Surah Al 'Ankabuut 37
فكذبوه فأخذتهم الرجفة فأصبحوا في دارهم جاثمين (37) Maka mereka mendustakan Syu'aib, lalu mereka ditimpa gempa yang dahsyat, dan jadilah mereka mayat-mayat yang bergelimpangan di tempat-tempat tinggal mereka. (QS. 29:37)
Akan tetapi sebagaimana halnya kaum Nabi Lut, umat Nabi Syuaib pun durhaka dan tidak mau menerima nasihat Nabi Syuaib. Mereka malah mendustakannya. Oleh kerana itu berlakulah Sunah Tuhan. Ketika mereka dengan terang-terangan mendustai Syuaib setelah diberi peringatan berulang-ulang, maka tibalah waktunya Allah mengazab mereka. Bumi tempat kediaman mereka digegarkan oleh gempa yang menggetarkan dan menghancurkan tanah kediaman mereka. Mereka mati jungkir balik dan ditelan bumi, tanpa bergerak lagi. Cerita lebih lengkap tentang Nabi Syuaib telah disebutkan pula oleh Tuhan dalam ayat-ayat lain, yaitu surat Al A'raf ayat 88 s / d 93, surat Hud ayat 87 s / d 94, dan surat Asy Syu'ara 'ayat 176 s / d 190.

Surah Al 'Ankabuut 38
وعادا وثمود وقد تبين لكم من مساكنهم وزين لهم الشيطان أعمالهم فصدهم عن السبيل وكانوا مستبصرين (38) Dan (juga) kaum Aad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari puing-puing tempat tinggal mereka. Dan syaitan menjadikan mereka memandang baik perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang berpandangan tajam, (QS. 29:38)
Ayat ini menyebutkan sebab mereka derhaka kepada Nabi Hud dan tidak mau meninggalkan sembahan nenek moyang mereka. Itu disebabkan pujukan syaitan juga. Di samping mereka menyembah selain dari Allah Yang Maha Esa mereka juga senang mengganggu kafilah yang sedang lewat membawa barang dagangannya, pada hal mereka mempunyai cukup kemampuan untuk berfikir dan menilai betapa buruknya perbuatan mereka itu. Mereka sering menaruh rasa sangsi dan menunggu-nunggu kedatangan azab Tuhan yang dijanjikan itu, itu, tetapi mereka tidak pernah memikirkan azab Tuhan yang dijanjikan itu, mereka tidak pernah memikirkan dan merenungkan azab yang bakal menimpa itu. Sementara mereka asyik dengan pekerjaannya sehingga terlengah untuk memperhatikan sesuatu yang menunjukkan kepada keesaan Allah.

Surah Al 'Ankabuut 39
وقارون وفرعون وهامان ولقد جاءهم موسى بالبينات فاستكبروا في الأرض وما كانوا سابقين (39) dan (juga) Qarun, Firaun dan Haman. Dan sesungguhnya telah datang kepada mereka Musa dengan (membawa bukti-bukti) keterangan-keterangan yang nyata. Akan tetapi mereka berlaku sombong di (muka) bumi, dan tiadalah mereka orang-orang yang luput (dari kehancuran itu). (QS. 29:39)
Musa telah menjelaskan kepada Karun, Firaun dan Haman, tanda-tanda kebesaran ayat Tuhan sebagai dasar untuk menguatkan risalah yang dibawanya. Namun mereka bersikap angkuh (takabur) dan tidak mau beriman. Kecongkakan Firaun sungguh tak ada batasnya, ia menganggap dirinya sebagai tuhan yang harus disembah. Oleh kerana itu mereka semua tidak terlepas dari azab Allah dalam pelbagai seksaan.
Surah Al 'Ankabuut 40
فكلا أخذنا بذنبه فمنهم من أرسلنا عليه حاصبا ومنهم من أخذته الصيحة ومنهم من خسفنا به الأرض ومنهم من أغرقنا وما كان الله ليظلمهم ولكن كانوا أنفسهم يظلمون (40) Maka masing-masing (mereka itu) Kami siksa disebabkan dosanya, maka di antara mereka ada yang Kami timpakan kepadanya hujan batu kerikil dan di antara mereka ada yang ditimpa suara keras yang mengguntur, dan di antara mereka ada yang Kami benamkan ke dalam bumi, dan di antara mereka ada yang Kami tenggelamkan, dan Allah sekali-kali tidak hendak menganiaya mereka, akan tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka sendiri. (QS. 29:40)
Umat yang dibinasakan Allah dengan sebab mereka mendustakan Rasul, diturunkan kepada mereka bermacam-macam azab, yakni:
a. Angin yang sangat kencang yang mengandungi batu, yang didatangkan kepada umat Nabi Hud (`Ad). Mereka mencabar Nabi Hud, "siapakah gerangan yang lebih kuat dan berkuasa lagi dari kami?". Kesombongan mereka dibalas Tuhan dengan mendatangkan angin, sehingga mereka mati bergelimpangan. Allah berfirman dalam ayat lain yang menjelaskan tentang seksaan itu, yakni:

وأما عاد فأهلكوا بريح صرصر عاتيه سخرها عليهم سبع ليال وثمانية أيام حسوما فترى القوم فيها صرعى كأنهم أعجاز نخل خاوية فهل ترى لهم من باقية
Artinya:
Adapun kaum `Ad maka mereka telah dibinasakan dengan angin yang sangat dingin lagi amat kencang, yang Allah menimpakan angin itu kepada mereka selama tujuh malam dan delapan hari terus menerus; maka kamu lihat kaum `Ad pada waktu itu mati bergelimpangan seakan-akan mereka tunggul-tunggul pohon kurma yang telah kosong (lapuk). Maka kamu tidak melihat seorangpun yang tinggal di antara mereka (QS Al Haqqah: 6-8)
b. Suara mengguntur yang memecahkan anak telinga Siksaan ini diturunkan kepada umat Nabi Saleh (kaum Samud). Mereka masih membangkang tidak mau beriman. Tiba-tiba mereka dipingsankan lalu mati oleh kejutan suara yang mengguntur yang dahsyat sekali. Allah menjelaskan lagi:

فأما ثمود فأهلكوا بالطاغية
Artinya:
"Adapun kaum Samud maka mereka telah dibinasakan dengan kejadian yang luar biasa". (Q.S. Al Haqqah: 5)
c. Ditelan bumi, inilah seksaan buat hartawan Karun. Dia mulanya seorang beriman dan patuh kepada Musa. Kemudian setelah kaya menjadi orang yang sombong dan derhaka. Ia berbuat kemungkaran melampaui batas. Lebih dari itu ia tidak mau menyerahkan zakat sebagai kewajiban harta kekayaan bagi orang kaya. Karena kecongkakan ini Allah menyiksanya. Tanah sekitar Karun berpijak berguncang, runtuh dan secara beransur menelan tubuh Karun sampai lenyap sama sekali dari permukaann bumi.
d. Ditenggelamkan air. Inilah azab bunt umat Nabi Nuh. Selain dari umat Nabi Nuh, Firaun, Haman beserta bala tenteranya juga tenggelam dalam laut merah sebagai balasan atas kesombongan dan seksaan yang mereka lakukan terhadap Musa dan pengikutnya. Semua itu adalah sebagai balasan yang setimpal atas kesalahan yang mereka lakukan, bukan merupakan kezaliman dari Allah SWT. Allah sekali-kali tidak menyiksa seseorang melainkan bilamana ia mengerjakan perbuatan yang tercela, sebab menyeksa seseorang tanpa ada kesalahan bukanlah suatu Sunah Allah yang berlaku. Sebaliknya mereka yang tersebut dalam ayat-ayat yang lalu disiksa kerana dosa dan kekafiran mereka terhadap Tuhan, juga kerana mereka menyembah berhala dan mereka mengingkari nikmat yang diberikan kepadanya.

6 Kaum yang Dibinasakan Allah Kerana Kezaliman
Al-Quran menceritakan sejumlah kaum dibinasakan oleh Allah kerana melakukan kezaliman dan kemaksiatan di muka bumi, seperti mengingkari ke-esaan Allah bahkan memusuhi Rasul yang diutus kepada mereka. Kemusnahan dan kematian menjadi balasan atas kemungkaran dan kemaksiatan yang mereka lakukan sendiri.

"Dan Kami tidaklah menganiaya mereka tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka sendiri, karena itu tiadalah bermanfaat sedikitpun, kepada mereka sembahan-sembahan yang mereka seru selain Allah, di waktu azab Tuhanmu datang. Dan sembahan-sembahan itu tidaklah menambah kepada mereka kecuali kebinasaan belaka "(QS Hud: 100-101)

Sisa-sisa kehancuran mereka pun hingga kini masih boleh disaksikan. Para penyelidik sejarah dan arkeologi telah banyak mencari kewujudan bandar-bandar yang hilang tersebut. Bandar-bandar ini mempunyai ciri sebagaimana yang disebutkan dalam Kitab Suci Al-Quran dan manuskrip-manuskrip tua tentang kaum yang dibinasakan.

Pembinasaan kaum-kaum ini dikisahkan Al-Quran agar menjadi bahan pembelajaran untuk kaum-kaum yang hidup di masa setelahnya dan tidak melakukan kezaliman dan kemaksiatan yang sama. Ada banyak kisah kaum yang diazab Allah kerana kemungkarannya.bahtera nabi nuh

1.Kaum Nabi Nuh as

Nabi Nuh berdakwah selama 950 tahun, namun yang menjawab seruan dakwahnya untuk beriman kepada Allah sangat sedikit. Kebanyakan kaumnya justru mendustakan bahkan memperolok-olok Nabi Nuh. Kezaliman dan kemungkaran yang dilakukan kaum Nabi Nuh mengundang azab Allah. Allah lalu memerintahkan Nabi Nuh dan pengikutnya untuk membuat bahtera (kapal). Mereka pun tidak mengetahui untuk apa bahtera itu dibuat. Sementara kaumnya yang ingkar, mencomooh tindakan Nabi Nuh membuat bahtera yang dianggap bodoh.

Saat waktu yang ditentukan tiba, Allah memerintahkan agar Nabi Nuh beserta pengikutnya dan haiwan-haiwan berpasang-pasangan untuk menaiki bahtera tersebut. Allah lalu mendatangkan banjir yang besar. Seluruh kaum yang ingkar saat itu mati tenggelam. Termasuk isteri dan anak Nabi Nuh.

"Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Nuh kepada kaumnya, maka ia tinggal di antara mereka seribu tahun kurang lima puluh tahun. Maka mereka ditimpa banjir besar, dan mereka adalah orang-orang yang zalim. "(QS Al- Ankabut: 14)

Nabi Nuh bersama kaumnya yang taat pun selamat selepas belayar menggunakan bahtera yang diperbuat daripada kayu. Setelah berlayar cukup lama, dikisahkan bahtera Nabi Nuh berlabuh di sebuah daratan tertinggi saat itu.

"Maka Kami bukakan pintu-pintu langit dengan (menurunkan) air yang tercurah. Dan Kami jadikan bumi memancarkan mata air-mata air maka bertemulah air-air itu untuk satu urusan yang sungguh telah ditetapkan. Dan Kami angkut Nuh ke atas (bahtera) yang terbuat dari papan dan paku. "(QS Al-Qamar: 11-13)

Dalam riwayat disebutkan, air bah yang menenggelamkan kaum Nabi Nuh ketika itu menutupi juga hampir dua pertiga bumi. Nabi Nuh beserta dengan pengikutnya yang beriman berjaya selamat dari azab tersebut atas izin Allah SWT. Namun hingga kini, belum diketahui secara pasti dimana lokasi berlabuhnya bahtera yang membawa Nabi Nuh dan pengikutnya.bangunan kaum nabi Hud

2.Kaum Nabi Hud as

Nabi Hud diutuskan untuk kaum 'Ad. Mereka mendustakan kenabian Nabi Hud. Nabi Hud menyeru kepada kaumnya agar mengesakan Allah dan meninggalkan kemaksiatan yang dilakukan. Namun segala seruan dan ajakan Nabi Hud berbuah ejekan, cemuhan dan pengingkaran dari bangsa 'Ad.

Kaum 'Ad dikenal sebagai bangsa yang bijak dan mempunyai teknologi untuk membina bangunan-bangunan bertingkat. Namun kehandalan dan kehebatan mereka menjadikan mereka sombong, berlaku bengis, zalim, dan mengingkari seruan dakwah yang disampaikan Nabi Hud as.

Akibat kedustaan-kedustaan yang dilakukan bangsa 'Ad, Allah SWT menurunkan azabnya sangat pedih. Al-Quran menjelaskan dengan sangat jelas tantang hal ini.

"Adapun kaum 'Ad, maka mereka telah dibinasakan dengan angin yang sangat dingin lagi amat kencang, Allah menimpakan angin itu kepada mereka selama tujuh malam dan lapan hari terus-menerus; maka kamu lihat kaum 'Ad pada waktu itu mati bergelimpangan seakan-akan mereka tunggul-tunggul pohon kurma yang telah kosong (lapuk). Maka kamu tidak melihat seorang pun yang tinggal di antara mereka. "(QS Al Haaqqah, 69: 6-8)

Bukti-bukti runtuhan tamadun bangsa Ad ditemui para penyelidik Barat pada tahun 1990-an di sebuah kawasan yang dikenali 'Ubar, di wilayah Yaman. Menariknya, apa yang mereka dapati sama persis seperti yang dikisahkan dalam Al-Quran.

Dr Zarins, seorang ahli pasukan kajian yang memimpin penggalian mengatakan kerana menara-menara itu disebut sebagai bentuk khas bandar 'Ubar, dan kerana Iram disebut mempunyai menara-menara atau tiang-tiang, maka itulah bukti terkuat setakat ini, bahawa tapak yang mereka gali adalah Iram, bandar kaum 'Ad yang disebutkan dalam Al-Quran:

"Apakah kamu tidak memperhatikan bagaimana Tuhanmu berbuat terhadap kaum 'Ad, (yaitu) penduduk Iram yang mempunyai bangunan-bangunan yang tinggi yang belum pernah dibangun (suatu kota) seperti itu, di negeri-negeri lain." (QS Al Fajr, 89: 6-8)bangunan kaum nabi saleh

3.Kaum Nabi Saleh as

Nabi Saleh diutuskan Allah kepada kaum Tsamud. Misi Nabi Saleh as sama seperti para nabi lain, iaitu menyeru manusia untuk bertauhid (mengesakan Allah). Namun seruan Nabi Saleh as justru mendapat cabaran dan cemuhan dari kaumnya, bangsa Tsamud. Bahkan mereka tetap mempertahankan penyembahan terhadap berhala yang diyakini sebagai penyembahan warisan nenek moyang.

Kaum Tsamud juga dikenal sebagai bangsa yang bijak. Jika kaum 'Ad mampu membina bangunan-bangunan tinggi, lain halnya dengan bangsa Tsamud. Mereka mampu mengubah tebing-tebing dan batu-batu besar menjadi istana-istana yang megah dan indah. Mereka mampu memahat batu-batu sehingga menjadi tempat tinggal. Lagi-lagi, kehebatan yang dimiliki mereka, membuat mereka ingkar dan zalim kepada Allah SWT.

Kaum ini tinggal di dataran bernama "Al-Hijr" terletak antara Hijaz dan Syam yang dahulunya termasuk jajahan dan dikuasai oleh suku Aad yang telah binasa kerana dilanda angin taufan yang dihantar oleh Allah sebagai pembalasan atas pembangkangan dan pengingkaran mereka terhadap dakwah dan risalah Hud.

Seekor unta betina yang keluar dari celah batu sebagai mukjizat Nabi Saleh as pun tidak cukup untuk meyakinkan mereka untuk beriman kepada Allah. Kaum Tsamud justru membunuh unta betina tersebut.

Nabi Saleh memberitahu kaumnya bahwa azab Allah yang akan menimpa di atas mereka akan didahului dengan tanda-tanda, iaitu pada hari pertama bila mereka terbangun dari tidur, wajah mereka menjadi kuning dan akan berubah menjadi merah pada hari kedua dan hitam pada hari ketiga dan pada hari keempat turunlah azab Allah yang pedih.

Mendengar ancaman azab yang diberitahukan oleh Nabi Saleh, kaumnya malah merancang pembunuhan sebelum azab itu turun. Mereka mengadakan pertemuan rahsia dan bersumpah bersama akan melaksanakan rancangan pembunuhan itu di waktu malam, di saat orang masih tidur nyenyak. Rancangan mereka ini dirahsiakan sehingga tidak diketahui dan didengar oleh siapapun.

Ketika mereka datang ke tempat Nabi Saleh di malam yang gelap-gelita dan sunyi-senyap jatuhlah di atas kepala mereka batu-batu besar yang datang dari langit dan yang seketika mereka bergelimpangan di atas tanah dalam keadaan tidak bernyawa lagi. Demikianlah Allah telah melindungi rasul-Nya dari perbuatan jahat orang-orang yang ingkar.

Satu hari sebelum hari turunnya azab yang telah ditentukan itu, dengan izin Allah berangkatlah Nabi Saleh bersama para pengikutnya menuju Ramalah, sebuah tempat di Palestin, meninggalkan Hijr. Kaum Tsamud habis binasa ditimpa halilintar yang dahsyat beriringan dengan gempa bumi yang dahsyat.

Hal ini dikisahkan dalam Al-Quran di sejumlah ayat.

"Dan sesungguhnya penduduk-penduduk kota Al Hijr telah mendustakan rasul-rasul." (QS Al Hijr: 80)

"Dan (Kami telah mengutus) kepada kaum Tsamud saudara mereka, Saleh. Ia berkata. "Hai kaumku, sembahlah Allah, sekali-kali tidak ada Tuhan bagimu selain-Nya. Sesungguhnya telah datang bukti yang nyata kepadamu dari Tuhanmu. Unta betina Allah ini menjadi tanda bagimu, maka biarkanlah dia makan di bumi Allah, dan janganlah kamu mengganggunya, dengan gangguan apa pun, (yang kerananya) kamu akan ditimpa seksaan yang pedih. "(QS Al A'raf: 73)

"Dan ingatlah olehmu di waktu Tuhan menjadikan kamu pengganti-pengganti (yang berkuasa) sesudah kaum 'Aad dan memberikan tempat bagimu di bumi. Kamu dirikan istana-istana di tanah-tanahnya yang datar dan kamu pahat gunung-gunungnya untuk dijadikan rumah; maka ingatlah nikmat-nikmat Allah dan janganlah kamu merajalela di muka bumi membuat kerosakan. "(QS Al A'raf: 74)

"Pemuka-pemuka yang menyombongkan diri di antara kaumnya berkata kepada orang-orang yang dianggap lemah yang telah beriman di antara mereka:" Tahukah kamu bahawa Saleh di utus (menjadi rasul) oleh Tuhannya? ". Mereka menjawab: "Sesungguhnya kami beriman kepada wahyu, yang Saleh diutus untuk menyampaikannya". (QS Al A'raf: 75)

"Orang-orang yang menyombongkan diri berkata:" Sesungguhnya kami adalah orang yang tidak percaya kepada apa yang kamu imani itu ". (QS Al A'raf: 76)

"Kemudian mereka sembelih unta betina itu, dan mereka berlaku angkuh terhadap perintah Tuhan. Dan mereka berkata: "Hai Saleh, datangkanlah apa yang kamu ancamkan itu kepada kami, jika (betul) kamu termasuk orang-orang yang diutus (Allah)". (QS Al A'raf: 77)

"Kerana itu mereka ditimpa gempa, maka jadilah mereka mayat-mayat yang bergelimpangan di tempat tinggal mereka." (QS Al A'raf: 78)

"Maka Saleh meninggalkan mereka seraya berkata:" Hai kaumku sesungguhnya aku telah menyampaikan kepadamu amanat Tuhanku, dan aku telah memberi nasihat kepada kamu, tetapi kamu tidak menyukai orang-orang yang memberi nasihat ". (QS Al A'raf: 79).kaum nabi luth

4.Kaum Nabi Lut as

Umat Nabi Luth terkenal dengan perbuatan menyimpang, iaitu hanya mahu berkahwin dengan pasangan sesama jenis (homoseksual dan lesbian). Walaupun sudah diberi peringatan, mereka tak mahu bertaubat. Allah akhirnya memberikan azab kepada mereka berupa gempa bumi yang dahsyat disertai angin kencang dan hujan batu sehingga hancurlah rumah-rumah mereka. Dan kaum Nabi Lut ini akhirnya tertimbun di bawah runtuhan rumah mereka sendiri.

"Kaum Luth telah mendustakan rasul-nya, ketika saudara mereka Luth, berkata kepada mereka" Mengapa kamu tiidak bertaqwa? ". Sesungguhnya aku adalah seorang rasul kepercayaan (yang diutus) kepadamu, maka bertakwalah kepada Allah dan taatlah kepadaku. Dan aku sekali-kali tidak minta upah kepadamu atas ajakan itu; upahku tidak lain hanyalah dari Tuhan semesta alam. Mengapa kamu mendatangi jenis lelaki di antara manusia, dan kamu tinggalkan istri-istri yang dijadikan Tuhanmu untukmu, bahkan kamu adalah orang-orang yang melampaui batas. Mereka menjawab "Hai Luth, sesungguhnya jika kamu tidak berhenti, benar-benar kamu termasuk orang yang diusir". Luth berkata "Sesungguhnya aku sangat benci kepada perbuatanmu." (QS Asy-Syu'ara 160-168).

"Maka mereka dibinasakan oleh suara keras yang mengguntur, ketika matahari akan terbit. Maka kami jadikan bahagian atas kota itu terbalik ke bawah dan Kami hujani mereka dengan batu belerang yang keras. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Kami) bagi orang-orang yang meperhatikan tanda-tanda. Dan sesungguhnya kota itu benar-benar terletak dijalan yang masih tetap (dilalui manusia). "(QS Al Hijr 73-76)kaum nabi syuaib

5.Kaum Nabi Syuaib as

Nabi Syuaib diutuskan kepada kaum Madyan. Kaum Madyan ini dihancurkan oleh Allah kerana mereka suka melakukan penipuan dan kecurangan dalam perdagangan. Bila membeli, mereka minta dilebihkan dan apabila menjual selalu mengurangi. Allah pun mengazab mereka berupa hawa panas yang teramat sangat. Kendati mereka berlindung di tempat yang teduh, hal itu tak mampu melepaskan rasa panas. Akhirnya, mereka binasa.

"Bukankah telah datang kepada mereka berita penting tentang orang-orang yang sebelum mereka, (yaitu) kaum Nuh, 'Aad, Tsamud, kaum Ibrahim, penduduk Madyan dan negeri-negeri yang telah musnah? Telah datang kepada mereka rasul-rasul dengan membawa keterangan yang nyata, maka Allah tidaklah sekali-kali menganiaya mereka, akan tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka. "(QS Attaubah: 70)

"(Yaitu) ketika saudaramu yang perempuan berjalan, lalu ia berkata kepada (keluarga Fir'aun):" Bolehkah saya menunjukkan kepadamu orang yang akan memeliharanya? "Maka Kami mengembalikanmu kepada ibumu, agar senang hatinya dan tidak berduka cita. Dan kamu pernah membunuh seorang manusia, lalu Kami selamatkan kamu dari kesusahan dan Kami telah mencobamu dengan beberapa cobaan; maka kamu tinggal beberapa tahun di antara penduduk Madyan, kemudian kamu datang menurut waktu yang ditetapkan hai Musa. "(QS Thaaha: 40)

"Dan penduduk Madyan, dan telah mendustakan Musa, lalu Aku tangguhkan (azab-Ku) untuk orang-orang kafir, kemudian Aku azab mereka, maka (lihatlah) bagaimana besarnya kebencian-Ku (kepada mereka itu)." (QS Alhajj: 44 )

Selain kepada kaum Madyan, Nabi Syuaib juga diutus kepada penduduk Aikah. Mereka menyembah sebidang padang tanah yang pepohonannya sangat rimbun. Kaum ini menurut sebahagian ahli tafsir disebut pula dengan penyembah hutan lebat (Aikah)

"Dan sesungguhnya adalah penduduk Aikah itu benar-benar kaum yang zalim." (QS Hijr: 78). Penduduk Aikah ini ialah kaum Syu'aib. Aikah ialah tempat yang berhutan di daerah Madyan.

"Dan Tsamud, kaum Luth dan penduduk Aikah. Mereka itulah golongan-golongan yang bersekutu (menentang rasul-rasul). "(QS Shaad: 13)

"Dan penduduk Aikah serta kaum Tubba 'semuanya telah mendustakan rasul-rasul maka sudah semestinyalah mereka mendapat hukuman yang sudah diancamkan." (QS Qaaf: 14)Firaun

6. Firaun

Kaum Bani Israil sering ditindas oleh Firaun. Allah mengutus Nabi Musa dan Harun untuk memberi amaran kepada Firaun atas kezaliman yang dilakukannya. Nabi Musa dan Harun menyeru agar Firaun beriman kepada Allah swt dan bersikap adil terhadap rakyatnya. Namun seruan Nabi Musa as bak angin berlalu. Bahkan Firaun dengan kesombongannya menentang seruan Nabi Musa dan mengaku sebagai tuhan.

Saat hari yang ditentukam tiba, Allah swt memerintahkan agar Nabi Musa dan umatnya keluar dari Mesir dengan menyeberangi laut Merah. Mukjizat yang Allah berikan berupa tongkat yang dapat membelah lautan menjadi jalan bagi Nabi Musa dan umatnya untuk keluar dan hijrah. Nabi Musa dan umatnya keluar dari Mesir pada malam hari untuk mengelakkan ancaman dari Firaun. Namun pemergian Nabi Musa dan umatnya ternyata diketahui oleh Firaun. Firaun lantas bersama ribuan bala tenteranya mengejar Nabi Musa as.

Nabi Musa dan umatnya menyeberangi lautan melalui jalan yang telah terbentuk. Tatkala Nabi Musa dan umatnya telah tiba di seberang, Firaun dan bala tenteranya baru mencapai pertengahan jalan. Seketika lautan yang terbelah itu langsung menutup kembali. Firaun dan bala tenteranya pun tenggelam di laut Merah.

Allah Maha Besar, jasad dan kereta perang Firaun terjaga dan berjaya dikeluarkan setelah ribuan tahun terkubur di kedalaman lautan. Hingga kini jasad Firaun masih boleh disaksikan di muzium mumia di Mesir.

"Dan (ingatlah) tatkala Kami belahkan lautan untuk kamu, maka Kami selamatkan kamu dan Kami tenggelamkan kaum Fir'aun padahal kamu melihat sendiri." (Al Baqarah: 50)

"Maka pada hari ini Kami selamatkan badanmu supaya kamu dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudahmu dan sesungguhnya kebanyakan dari manusia lengah dari tanda-tanda kekuasaan Kami." (Yunus: 92)

"Dan berkata Firaun kepada orang-orang di sekelilingnya; "Hai Pembesar kaumku, aku tidak mengetahui tuhan bagimu selain aku." (QS Al Qashas: 38).

No comments:

Post a Comment