!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Tuesday, August 25, 2015

Bursa saham AS dan Eropah menurun, Rupiah capai titik terendah lut Rp 14.000 / US1

Bursa saham AS dan Eropah menurun, Rupiah capai titik terendah lut Rp 14.000 / US1

(BBC) - Indeks Dow Jones sempat turun hingga 1,000 mata pada perdagangan Senin 24/08.
Bursa saham Wall Street di New York menjunam selama lima hari berturut-turut berikutan turunnya pasaran saham di Eropah dan Asia kerana kebimbangan semakin melambatkan ekonomi China.
Pada hari perdagangan yang berubah dengan cepat, Isnin 24 Ogos, indeks Dow Jones sempat turun hingga 1,000 mata sebelum pulih semula pada 15.871,35 atau turun 3.6%.
Sementara itu S & P 500 ditutup dengan penurunan3,9% di level 1.893,21 dan Nasdaq turun 3.8% dengan penutupan pada 4.038.6.
Penurunan saham di Amerika Syarikat didorong oleh kebimbangan akan kesihatan ekonomi China.
Kilang di China
Kebimbangan kelembapan ekonomi China lebih buruk dari yang diperkirakan sebelumnya
Dua minggu lalu, Bank Sentral China menempuh penurunan nilai mata wang yuan, yang meningkatkan kebimbangan kelembapan ekonomi di negara itu lebih buruk dari yang diperkirakan sebelumnya.
Kebimbangan utama para pelabur adalah syarikat mahupun negara yang bergantung pada permintaan tinggi dari China akan terkena kesan kelembapan ekonomi.
Bagaimanapun para pemerhati berpendapat pelabur di Amerika Syarikat bertindak agak berlebihan.
"Dugaan bahawa ekonomi China akan membawa ekonomi AS ke dalam kemelesetan adalah tidak masuk akal, kerana (ekonomi AS) dua kali lebih besar daripada ekonomi China dan berdasar pada pelanggan," jelas Philip Blancato, pimpinan eksekutif di Ladenberg Thalmann Asset Management.
China saat ini merupakan negara ekonomi terbesar dunia dan juga negara pengimport terbesar kedua, baik untuk barang maupun jasa.
Pasaran saham London, Paris dan Frankfurt menjunam kerana kebimbangan terhadap kelembapan ekonomi China terus menghantui para pelabur.
Indeks FTSE 100 London turun 2.6% pada perdagangan Senin pagi (24/08), sementara pasaran-pasaran utama di Perancis dan Jerman kehilangan hampir 3%.
Saham Asia juga terkena kesannya, dengan Shanghai Composite di China turun 8.5%, yang terburuk sejak tahun 2007.
Kerajaan China dipandang gagal menenangkan para pelabur.
Di samping itu, harga minyak turun pada tahap terendah dalam enam tahun, kerana para peniaga mencemaskan kelembapan pertumbuhan di ekonomi kedua terbesar dunia tersebut.
"Nampaknya kita bergerak turun dengan begitu cepat," kata David Madden, penganalisis pasaran di IG.
Kebimbangan meluas penanam modal berkaitan anjloknya saham di Asia semakin diburukkan tipisnya perdagangan di Eropah kerana kebanyakan pelabur sedang bercuti.
"Saya fikir ketidakpastian akan meningkat di masa depan," kata Madden.
Para pelabur kemungkinan perlu menunggu berminggu-minggu sebelum para pedagang kembali memasuki pasaran untuk meningkatkan indeks saham.

Pasaran saham Asia jatuh lagi pada Senin (24/08) di tengah kebimbangan pelabur akan melambatnya pertumbuhan ekonomi China.
Nikkei 225 di Jepun, yang merupakan pasaran saham terbesar di Asia, turun 2.4% di mata 18.963,53 - level terendah dalam lima bulan.
Pelabur belum percaya terhadap keupayaan China dalam menstabilkan pasaran meski ada usaha terus-menerus dari Beijing.
Pada akhir pekan, China merancang untuk membenarkan dana pencen untuk melabur pertama kalinya di pasaran saham.
Dalam peraturan baru tersebut, dana pencen boleh melabur sehingga maksimum 30% aset bersihnya kepada saham-saham yang disenaraikan secara domestik.
Langkah ini adalah usaha terbaru dari kerajaan China untuk menahan penurunan bursa saham negara tersebut.
Dana tersebut boleh melabur bukan hanya pada saham, tetapi juga pada siri instrumen pasaran termasuk derivatif. Dengan meningkatkan permintaan atas produk-produk tersebut, kerajaan berharap harganya akan meningkat.
Kehabisan helah
Simon Littlewood, presiden di firma perunding perniagaan ACG Global mengatakan pada BBC bahawa ada kebimbangan terhadap ekonomi terbesar kedua dunia "sudah kehabisan helah kerana dalam beberapa bulan terakhir mereka sudah berusaha membuat ekonomi mereka lebih cair", namun masih gagal dalam menenangkan pasaran.
Dalam beberapa pekan terakhir, indeks saham gabungan Cina turun 12%, sehingga total mengalami penurunan 30% sejak Jun.
Penurunan tajam itu menyebabkan penjualan saham global, dengan Dow Jones di Amerika Syarikat mengalami kerugian 6%, dan FTSE 100 di Inggeris mencatatkan kerugian terbesar dalam seminggu mencapai 5% sepanjang tahun ini.

Melambatnya pertumbuhan ekonomi China dan kejatuhan nilai saham bukanlah krisis tapi penyesuaian "yang perlu"
Awal bulan ini, bank sentral China menurunkan nilai yuan sebagai cara untuk menggalakkan eksport.
Di Australia, S & P / ASX turun 2.2% ke level 5.098,80 pada jualan Isnin pagi.
Di Korea Selatan, indeks Kospi mengikuti trend kawasan, dibuka 0.4% lebih rendah pada level 1.869,13.
Dan Senin (24/8) ini, pasaran saham di Timur Tengah juga turun drastik.
IMF: 'Tak ada krisis'
Pada akhir pekan, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) mengeluarkan kenyataan mengenai penjualan saham global dalam usaha mengelakkan panik berlebihan di pasaran.
Melambatnya pertumbuhan ekonomi China dan kejatuhan nilai saham bukanlah krisis tapi penyesuaian "yang perlu" untuk ekonomi, menurut pegawai-pegawai kanan IMF pada Minggu (23/8).
"Masih terlalu awal untuk bercakap ada krisis di China," kata pengarah eksekutif IMF Carlo Cottarelli yang mewakili negara-negara seperti Itali dan Greece, melalui sebuah sidang akhbar.
Dia mengulangi lagi ramalan pengutang antarabangsa yang meramalkan peningkatan ekonomi China sebanyak 6.8%, di bawah level 7.4% yang mereka capai pada 2014.
Pada Jumat (21/08), angka-angka menunjukkan aktiviti kilang di China pada bulan Ogos menyusut dalam skala yang paling cepat enam tahun terakhir.
Angka ini muncul selepas data rasmi China menunjukkan kelembapan ekonomi yang terus berlaku. Dalam tiga bulan hingga akhir Julai, ekonomi negara tersebut tumbuh 7% jika dibandingkan setahun sebelumnya, paling rendah sejak 2009.

Nilai tukar rupiah terhadap dolar yang mencapai Rp14.050 per US $ 1 memang tak lepas dari fenomena ekonomi global dan penurunan nilai mata wang yuan, namun kerajaan juga harus melihat prestasi pasukan ekonomi dalam negeri.
Penurunan nilai yuan tersebut, menurut David Sumual selaku ahli ekonomi Bank Central Asia, mengakibatkan terjadinya perubahan struktur (tectonic shift) dalam pasaran kewangan global. Rupiah pun terjejas oleh perubahan ini.
"Sejak dua minggu lalu, mata wang global yang semakin lemah semua terhadap dolar Amerika," kata David kepada wartawan BBC Indonesia, Isyana Artharini.
Dari sektor domestik, pelemahan ini juga disebabkan oleh isu-isu ekonomi yang relatif masih sama, iaitu bagaimana kerajaan mempercepatkan belanja agar infrastruktur mula dibina dan meyakinkan pelabur untuk melakukan pelaburan langsung.
Malangnya, usaha melakukan pelaburan langsung ini terhambat oleh sentimen pasaran yang masih negatif terhadap Indonesia.
David juga melihat potensi ekonomi Indonesia sebenarnya masih bagus, namun hal itu bergantung pada kemampuan kerajaan mengekalkan kestabilan harga pangan dan menghilangkan isu-isu yang mengganggu kestabilan tersebut.
"Sekarang kan harga daging tiba-tiba naik, isunya kadang mau import kadang enggak, kadang bilang bekalan cukup, kadang kita bilang kekurangan bekalan. Ketersediaan datanya kadang kita suka bingung nih, yang benar yang mana," tambah David.
Meski begitu, menurut David, pertumbuhan ekonomi Indonesia masih salah satu yang tertinggi di Asia selepas China, Filipina, dan India. Ada negara-negara lain yang mengalami keadaan lebih parah dari Indonesia, namun negara-negara yang melakukan reformasi struktural, keadaannya agak lebih baik.
"India berjaya melakukan reformasi struktur sehingga meski mata wangnya masih lemah, tapi pelemahannya tidak sedrastis mata wang yang lain," ujar David.
Rombakan kabinet adalah usaha untuk melakukan perubahan struktur tersebut meski butuh waktu untuk melihat hasilnya.
Di sisi lain, menurut David, kerajaan dan pihak berkuasa juga perlu menyiapkan pelan kecemasan untuk menghadapi kemungkinan paling teruk, terutama dari sisi kestabilan harga pangan, mempercepatkan belanja infrastruktur, dan meyakinkan pelabur.
"Bukan cadangan-cadangan baru, sudah lama diminta tetapi kelihatan kerajaan masih perlu mempercepatkan lagi," kata David.
Kerajaan juga harus menentukan langkah yang hendak diambil agar nilai tukar ke depan lebih stabil.
Dalam ucapannya di sidang umum MPR / DPR, Presiden Jokowi menyasarkan kurs rupiah terhadap dolar Rp13.400 pada awal 2016. Sebagai tindak balas target ini, David berkata, angka ini masih sukar untuk dicapai kerana keadaan-keadaan asasnya yang masih lemah.
"Bank Indonesia beberapa dasar sudah ada, tapi kerajaan gimana?" kata David.
Keadaan darurat
Sementara itu, pemerhati mata wang Farial Anwar mengatakan bahawa meski ada faktor luaran yang bermain seperti spekulasi kenaikan kadar faedah di AS dan penurunan nilai yuan, namun kurs rupiah yang sudah mencapai Rp14.050 harus dilihat sebagai keadaan darurat.
"Ini level rupiah sudah oversold, undersell. Sudah tidak ada justifikasi yang menyebutkan kurs rupiah ini bagus untuk ekonomi Indonesia. Sudah tidak ada lagi hubungannya dengan fundamental ekonomi. Sudah lebih banyak diguncang oleh permainan spekulator. Adakah kejatuhan saham ini masih akan berhenti atau terus berlanjut ? Ini jadi pertanyaan besar, "kata Farial pada BBC Indonesia.

Bank Indonesia harus terus melakukan dasar kawalan ketat atas transaksi-transaksi dolar di pasaran pertukaran asing
Yang terjadi saat ini menurutnya adalah hot money yang masuk ke Indonesia sedang melakukan aksi jual sehingga IHSG jatuh mendadak, dari tertinggi 5523 di bulan April, hingga menembus 4300.
Rupiah yang diperolehi dari aksi jualan ini dibelikan dolar sehingga ada permintaan tinggi terhadap dolar dan nilai tukar sampai menembus Rp14.050.
Selain itu, meski Bank Indonesia sudah menerapkan peraturan yang mewajibkan transaksi dalam negeri untuk menggunakan rupiah namun peraturan itu belum berjalan efektif.
Maka ada urus niaga-urus niaga dolar yang tidak ada kaitannya dengan luar negeri, seperti di industri minyak dan gas, elektrik, perlombongan, sewa mal, pejabat, dan kos perunding yang menambah permintaan pada dolar.
Farial juga memuji langkah Bank Indonesia yang menurunkan sekatan pembelian dolar, dari maksimum US $ 100 ribu per bulan menjadi maksimum US $ 25 ribu per bulan dengan harapan boleh menekan permintaan terhadap dolar.
Namun, menurutnya, Bank Indonesia harus terus melakukan dasar kawalan ketat atas transaksi-transaksi dolar di pasaran pertukaran asing selain juga melakukan pengendalian melalui campur tangan dengan menggunakan rizab pertukaran asing.
"Jangan dianggap ini perkara yang biasa yang boleh dibiarkan terus berlaku," kata Farial.
Ia berharap kerajaan bekerja bersama dengan Bank Indonesia untuk melakukan penyelarasan antara sektor fiskal dengan kewangan terutama dalam mengeluarkan dasar untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi.
'Di luar garis'
Presiden Joko Widodo di Istana Presiden Bogor, Senin (24/8) mengatakan, kelembapan ekonomi tidak hanya terjadi di Indonesia tetapi juga negara-negara jiran.
Menurutnya, beberapa penyebabnya kelembapan ekonomi adalah susut nilai yuan dan jadi-tidaknya rencana kenaikan kadar faedah di AS.
"Kita menjangkakan bersama. Semuanya harus mempunyai pemikiran yang sama dan pematuhan terhadap garis yang nanti akan kita sampaikan, apa yang perlu kita lakukan. Jangan sampai kita sudah memberikan garis, nanti masih ada yang di luar garis," kata Presiden pada wartawan.
Menteri Kewangan Bambang Brodjonegoro juga sebelum ini mengatakan akan mencegah mengalirnya dana dari Sijil Berharga Negara dengan menggalakkan pasaran sekunder.
Dari sisi pergerakan saham dan rupiah, Bambang melihatnya sebagai tindakan tidak rasional untuk mencari safe haven sementara, dan dolar Amerika dilihat sebagai pilihan yang paling selamat.

Cina menurunkan nilai mata wang yuan sebanyak hampir 2% terhadap mata wang dolar Amerika Syarikat yang merupakan titik terendah selama hampir tiga tahun kebelakangan.
Bank Sentral China beralasan penurunan nilai ditempuh sebagai pembetulan yang lebih mencerminkan kekuatan pasaran.
Menurut para penganalisis, penurunan nilai yuan akan menaikkan eksport China yang mengalami penurunan tajam selama bulan Julai.
Setakat ini pihak berkuasa memegang teguh dasar untuk menjaga mata wang agar tetap kuat guna mendorong permintaan dalam negeri dan menggalakkan syarikat dalam negeri meminjam wang dan kemudian melakukan pelaburan di luar negeri.
Namun dasar terbaru Cina ini, lapor wartawan BBC Theo Legget, kemungkinan besar akan mendapat kecaman dari Amerika Syarikat. Pasalnya, selama ini para pengeluar di negara itu mengaku sudah mengalami persaingan tak adil dari pengeluar-pengeluar tirai buluh.
Ditambah oleh Legget, keputusan China ini mungkin akan memberi kesan kepada bank-bank pusat negara-negara lain, termasuk Amerika Syarikat, untuk menaikkan suku bunga kerana barang-barang yang lebih murah dari China mungkin akan menekan inflasi.

No comments:

Post a Comment