!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Monday, August 17, 2015

Ndihmë Detare për njeriun

Udhëtim nuk ishte përfunduar (347)

(Pjesa 347), Depok, West Java, Indonnesia, 17 gusht 2015 13:04 pm).

Ndihmë Detare për njeriun

Në javët e fundit shumë protesta (demonstruese) shitësit viçi në disa tregje në Inonesia, ata protestuan në grevë betuk (nuk shesin) mish si një proteste ndaj qeverisë së dështuar për të kontrolluar çmimin e viçi, kështu që çmimi i bagëtisë viçi në treg fluturues , kështu që ata nuk kanë blerës.
Me sa duket për shkak se përpara Eid al-Adha (festa e haxhit), shumë tregtarë apo kafshët e fermerëve për të mbajtur bagëtinë e tyre të prerë menjëherë dhe shiten në treg.
Ata mbajnë lopë e tyre dhe do të jenë jashtë përpara të Eid al-Adha, siç është zakonisht çmimi i një lopë, një dhi (dele) përpara festës së sakrificës (Eid al Adha) të çmimit të kafshëve që do të fluturoj.
Tani që Ministri i Tregtisë diganri, çmimet viçi tërhiqen (normale) dhe tregtarët ri-shitur.
Megjithatë, problemi subsides viçi, një tjetër problem lind tani, tregtarët që tregojnë pule (greva) nuk shesin pulë, për shkak se çmimet e mishit pulë fluturues, kështu që mungesa tregtarët pule e blerësit.
Viçi dhe pule janë më popullor se mishi i peshkut, ndërsa oqeanet të mëdha në Indonezi tejkalon sipërfaqe.
Peshku i mundshëm ishte i shquar, por peshkatarët për shkak të aftësisë së dobët, nuk ka të mjaftueshme anijet dhe qeveria është shumë më pak të ndërtojë një treg peshku, atëherë shumica e njerëzve mbështeten më shumë në konsumimin e proteinave të mishit (viçi, mish qengji dhe mish pule), ndërsa peshku nuk ka qenë e popullarizuar.
Si rezultat i peshkatarëve të rritet dhe më parë, kjo është arsyeja pse shumë e peshkut në oqean shumë është marrë (vjedhur) peshkatarët të huaja, si ligjërisht marr (licencuar) dhe të paligjshme (vjedhje).
Sipas ministrit të Detare Susit, potenciali i peshkut të detit në Indonezi ishin vjedhur peshkatarët e huaja me vlerë Rp 300000000000000 në vit.
Nëse qeveria kishte buxhet shpenzimet shtetërore të mjaftueshme për të ndihmuar peshkatarët blerë anije peshkimi dhe pajisje, ndërtuar shumë tregun e peshkut të veçantë (frigorifer, në mënyrë që peshku të qëndrueshme)
Qeveria gjithashtu vazhdon të bëjë fushatë që proteina të shëndetshme peshk (non-kolesterolit) në krahasim me deleje, mish lope dhe pule.

Oqeanet në perspektivën e favoreve jurisprudencës
Nga
Ustadz Kholid Syamhudi LC


Allahu xhele shanuhu i ka dhënë gjithçka që është në këtë tokë për përdorim njerëzor, si një formë e hirit dhe të dhuratës së tij shumë të madhe dhe të gjerë. Allahu i Plotfuqishëm thotë:

ألم تروا أن الله سخر لكم ما في السماوات وما في الأرض وأسبغ عليكم نعمه ظاهرة وباطنة ومن الناس من يجادل في الله بغير علم ولا هدى ولا كتاب منير

A nuk e shihni se All-llahu nënshtroi për të (interesit) që çdo gjë në qiej dhe në tokë, dhe ju të mirat e Tij jashtë dhe nga brenda. dhe në mes ka një mosmarrëveshje në lidhje me njeriun (njëshmërinë) e All-llahut, pa dijeninë apo udhëzim, dhe pa libër ndriçues. [Lukman / 31: 20].

Në mesin e kënaqësi dhe hirin e Allahut subhanehu ue se ekziston në tokë është oqean, e cila ia atribuojnë të Allahut subhanehu ue në fjalën e Tij:

وهو الذي سخر البحر لتأكلوا منه لحما طريا وتستخرجوا منه حلية تلبسونها وترى الفلك مواخر فيه ولتبتغوا من فضله ولعلكم تشكرون

Dhe Ai është All-llahu është nënshtruar oqean (ju), që ju të mund të hajë mish të freskët (peshku), dhe ju tërheq nga deti e bizhuteri ju veshin; dhe ju të shihni arkën lundrojnë atë, dhe ju që duken për (fitim) të mirat e Tij, dhe që të jeni mirënjohës. [An-Nahl / 16: 14]

Oqeanet kanë urgjencën në jetën e njeriut, e cila bëhet një mjet i anijeve me vela që sjellin përfitime të tyre. Gjithashtu në oqean përmban një pasuri të paçmuar në formën e mineraleve, kafshëve detare dhe gurë të tjerë të çmuar, si dhe nevojat e njerëzve.

Për më tepër, e ardhmja është tani ndjerë gjithnjë urgjencën e oqeanit me shumë njerëz kthese në eksplorimin dhe shfrytëzimin e pasurisë detare të përfshira aty. Pra, shumë vese njerëzore me rrymat e oqeanit të shtyjë çdo musliman që e njohin ligjin dhe pikëpamjen islame të oqeanit.

Dhuratë hyjnore e një oqean MAMNAFAAT
Oceans përfshirë shenjat e Allahut subhanehu ue dhe mrekullitë e krijimit të Tij. Oqeanet përmbajnë përfitime të mëdha që janë të dobishme për të krijesës si një formë e hirit të Allahut subhanehu ue ndaj tyre. Ndër përfitimet e oqeaneve janë:

1. All-llahu nënshtroi valët undulating e oqeanit dhe të bëjë të lehtë për robërit e Tij në mënyrë që ata janë në gjendje të hidhem në dhe të përfitojnë nga mitra si kapjen e peshkut. Gjithashtu ata janë në gjendje të shfrytëzojnë oqeanet për të arritur zonat që ndara oqean.

Allahu xhele shanuhu për të shpjeguar këtë favor të madh në shumë ajete në el-Kur'an, si në fjalët e tij:

وهو الذي سخر البحر لتأكلوا منه لحما طريا

Dhe Ai është All-llahu është nënshtruar oqean (ju), që ju të mund të hajë mish të freskët (peshku), [Nahl / 16: 14]

Fjala e Allahut subhanehu ue:

وآية لهم أنا حملنا ذريتهم في الفلك المشحون) 41 (وخلقنا لهم من مثله ما يركبون

Dhe një shenjë (madhështinë e All-llahu është e madhe), për ta është edhe ajo se Ne pasardhësit e tyre kryhet në arkën e mbushur plot. Dhe Ne u krijuam atyre ata do të përzënë si arkës. [Jasin / 36: 41-42]

Fjalët e tij më tepër:

الله الذي سخر لكم البحر لتجري الفلك فيه بأمره ولتبتغوا من فضله ولعلكم تشكرون

Allahu ishte i vetmi që mundi oqean për ju në mënyrë që anijet të mund të lundrojnë saj me lejen e tij, dhe që ju të kërkoni hirin e Tij dhe shpresoj se ju jeni mirënjohës. [El-Jatsiyah / 45: 12]

Ndër format e lehtësi që Allahu xhele shanuhu dhënë këtu është Allahu xhele shanuhu të përballojë ujin e detit me fuqinë dhe vullnetin e tij që të mos kalojë tokën dhe lavaman. [Shih Miftah Dar al-Sa'adah 1/210]

2. Allahu xhele shanuhu të ofrojë lehtësira për anijet për të ndarë valët e oqeanit me një fund të ashpër para. Anijet janë vela goditi me ujë dhe lundrues në krye të barrën e rëndë ajo mbart. Allahu xhele shanuhu që të japë udhëzime për robërit e Tij për të bërë anije dhe membinbing tyre si forma të trashëguara e Noeut, pasi ai është i pari për të bërë anije dhe anije dhe përdorimin e tyre. [Shih Tefsir Ibn Kethir 4/481].

Allahu xhele shanuhu ka shpjeguar favor ndarjen e anijeve me vela në det i përafërt në disa pasazhe, si në fjalën e Allahut subhanehu ue:

وخلقنا لهم من مثله ما يركبون) 42 (وإن نشأ نغرقهم فلا صريخ لهم ولا هم ينقذون

Dhe Ne u krijuam atyre ata do të përzënë si arkës. Dhe në qoftë se të kishim dashur Ne fundosëm ata, atëherë tiadalah për ndihmëtar e tyre, as do të ruhen. [Jasin / 36: 42-43]

Gjithashtu fjala e Allahut subhanehu ue:

وسخر لكم الفلك لتجري في البحر بأمره وسخر لكم الأنهار

Ai ka për ju nënshtroi që arka arka, të lundrojnë nëpër det me vullnetin e Tij, dhe Ai i nënshtroi (edhe) për ju lumenj. [Ibrahim / 14: 32]

Si edhe fjala e Allahut subhanehu ue:

وترى الفلك مواخر فيه ولتبتغوا من فضله ولعلكم تشكرون

Dhe ju shihni arkën lundrojnë atë, dhe ju që duken për (fitim) të mirat e Tij, dhe që të jeni mirënjohës. [An-Nahl / 16: 14]
,
Allahu xhele shanuhu shprehin këtë si një favor nga ana e Tij. Allahu xhele shanuhu thotë:

ألم تر أن الفلك تجري في البحر بنعمت الله ليريكم من آياته

A vini re se vërtet ishte një anije lundrues me të mirat e Allahut, kështu që është treguar për ju, partinë e tij nga shenjat (e fuqisë) e Tij. [Lukman / 31: 31]

3. lejuar dhe kapur dihalalkannya dhe kafshë detare të tilla si peshku dhe të tjerët ose ende gjallë apo tashmë të përfunduar karabina, ose në një gjendje jo berihram dhe të qenit berihram. (Shih Tefsir Ibn Kethir 4/480). Si fjala e Allahut subhanehu ue:

أحل لكم صيد البحر وطعامه متاعا لكم وللسيارة

Lejuar për ju lojës det dhe ushqimi (që erdhi) nga deti si një vakt e shijshme për ju dhe për ata që janë në tranzit. [El-Maidah / 5: 96]

Midis hirin e Allahut subhanehu ue me krijesat e oqeaneve është Allahu xhele shanuhu i ka krijuar dilautan mish të freskët të peshkut dhe të tjera sesa për ushqim. Karakterizohet nga një fjalë të freskët; sepse mishi është i prishet dhe duhet të hahet menjëherë, nga frika e dëmtuar.

Në mënyrë të ngjashme, Allahu xhele shanuhu shpjeguar këtë hir në disa vargje, diantranya:

وهو الذي سخر البحر لتأكلوا منه لحما طريا

Dhe Ai është All-llahu është nënshtruar oqean (ju), që ju të mund të hajë mish të freskët (peshku) [en-Nahl / 16: 14].

4. Marrë dhe lirimin përmbajtjen e oqeaneve në formën e bizhuteri dhe i kanë dorëzuar Allahut subhanehu ve në lidhje me këtë hir në disa pasazhe, si fjalën e Allahut subhanehu ue:

يخرج منهما اللؤلؤ والمرجان

Prej tyre vijnë perlat dhe Marjan [er-Rahman / 55: 22]

Fjala e Allahut subhanehu ue:

ومن كل تأكلون لحما طريا وتستخرجون حلية تلبسونها

Dhe nga çdo e detit ju mund të hani mish të freskët dhe ju mund të hiqni bizhuteri që ju mund të veshin atë. [Fatir / 35: 12]

Xhevahire të përmendur në këtë paragraf janë margaritarë, Marjan dhe të gjitha qeniet njerëzore janë përdorur për të dekoroj oqeanet e përmbajtjes.

5. Mjetet kërkojnë virtytin e Allahut subhanehu ue që është nga detet të tregtisë për fitim, dhe tërë qëllimin e njeriut. Allahu xhele shanuhu ka menghalalkannya dhe për të mundësuar njerëzit me këtë favor. Allahu xhele shanuhu thotë:

وترى الفلك مواخر فيه ولتبتغوا من فضله ولعلكم تشكرون

Dhe ju shihni arkën lundrojnë atë, dhe ju që duken për (fitim) të mirat e Tij, dhe që të jeni mirënjohës. [An-Nahl / 16: 14].

Çështja është se ju përtej detit për të tregtuar në mënyrë që të bëjë një fitim nga hirin e Allahut subhanehu ue. Nëse ju merrni virtytin e Allahut subhanehu ue dhe mirësinë e Tij, unë shpresoj se ju mund të jepni në sajë të Allahut të Plotfuqishëm.

Allahu xhele shanuhu përsëritur shpjegimin e këtyre favoreve në disa vargje në el-Kur'an, si në letrën e el-Bekare, Allahu xhele shanuhu thotë:

والفلك التي تجري في البحر بما ينفع الناس

Detar anijet që sjellin atë që është e dobishme për njerëzit. [El-Bekare / 2: 164]

Allahu xhele shanuhu thotë edhe në suren el-Jatsiyah:

الله الذي سخر لكم البحر لتجري الفلك فيه بأمره ولتبتغوا من فضله ولعلكم تشكرون

All-llahu i cili poshtëroi detet për ju në mënyrë që anijet të mund të lundrojnë saj me lejen e tij, dhe që ju të kërkoni hirin e Tij dhe shpresoj se ju jeni mirënjohës. [El-Jatsiyah / 45: 12].

Gjithashtu fjala e Allahut subhanehu ue:

ربكم الذي يزجي لكم الفلك في البحر لتبتغوا من فضله إنه كان بكم رحيما

Zoti yt është Ai që anijet në det për ju, kështu që ju mund të kërkoni nga sebahagian Tij begati. Ai është mëshirues për ju. [El-Isra` / 17: 66]

Si edhe fjala e Allahut subhanehu ue:

ولتجري الفلك بأمره ولتبتغوا من فضله ولعلكم تشكرون

të lundrojnë anijet me urdhërin e Tij dhe (edhe) që të mund të kërkoni nga të mirat e Tij; lehtë-mudahn ju jeni mirënjohës. [Er-Rum / 30: 49]

I tillë është hiri i Allahut subhanehu ue për robërit e Tij të detit dhe atë që do të thotë se ka qenë e përshkruar në el-Kur'an dhe Sunetin e lem selam e sallallahu alejhi selam. Shpresoj se kjo është e dobishme.

[Kopjuar nga As-Sunetit revista Edicion Special 10 / Viti XVII / 1435H / 2014M. Publikuar Fondacioni Lajnah Istiqomah Surakarta, JL. Solo - Solo Purwodadi Km.8 Selokaton Gondangrejo 57 773 Tel. 0271-858197 Fax 0271-858196]

No comments:

Post a Comment