!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Wednesday, August 19, 2015

Pesawat Trigana Air jatuh di Papua, 54 penumpang terbunuh

Pesawat Trigana Air jatuh di Papua, 54 penumpang terbunuh

Indonesia - (BBC) - Empat jenazah korban pesawat Trigana Air ATR 42-300 twin-turboprop yang jatuh di Gunung Bintang Papua telah tiba di Lapangan Terbang Sentani Jayapura dan sedang dikenal pasti oleh pasukan Disaster Victims Identification (DVI) di RS Bhayangkara, Kangar, Rabu ( 19/08) sore.
Menurut wartawan di Papua, Angel Bertha Sinaga, empat jenazah itu telah tiba di Lapangan udara Sentani, Jayapura, kira-kira pukul 17.15 Waktu Indonesia Timur (WIT) setelah diterbangkan dari Lapangan udara oksibil.
"Empat jenazah itu telah diserahkan secara rasmi oleh pasukan Basarnas kepada pasukan DVI Polda Papua," kata Bertha kepada wartawan BBC Indonesia, Heyder Affan, melalui sambungan telefon, Rabu (19/08) sore.
Mengutip maklumat Kapolda Papua Brigjen Paulus Waterpauw, keempat jenazah ini dipindahkan terlebih dahulu kerana keadaannya "masih bagus", kata Bertha.
Empat jenazah ini merupakan sebahagian daripada 16 jenazah yang berjaya dipindahkan oleh pasukan Basarna dari lokasi jatuhnya pesawat di pergunungan Bintang Papua dengan melalui laluan darat.
"Jadi di RS oksibil masih ada 12 jenazah tersisa yang diharapkan dapat segera diterbangkan ke Jayapura. Tapi ini sangat bergantung keadaan cuaca. Mungkin esok pagi," kata Bertha, mengutip keterangan Kepala Basarnas Bambang Soelistyo.
Pemindahan melalui jalur darat
Namun demikian, Bambang Soelistyo telah memerintahkan pasukan Basarnas untuk kembali ke lokasi jatuhnya pesawat untuk mengumpul dan membawa 38 jenazah lain.
Pemindahan melalui jalur darat dilakukan kerana cuaca buruk menyebabkan rencana pengosongan melalui laluan udara belum dapat dilakukan.
Berdasarkan keterangan yang dihimpun Bertha, proses pemindahan jenazah dari lokasi kejadian ke kawasan yang boleh dilalui kenderaan memakan masa kira-kira empat jam.
"Dari lokasi yang disebut 'Kampung 3', jenazah itu kemudian dibawa dengan menggunakan lori menuju RS oksibil yang memakan masa kira-kira dua jam," jelas Bertha.
Pesawat Trigana Air jenis ATR 42 mengangkut 44 orang dewasa, dua anak, tiga kanak-kanak kecil dan lima anak kapal pesawat, antara lain Kapten Pilot Hasanudin.
Pesawat dengan laluan Sentani-oksibil itu hilang kenalan pada Minggu siang (16/08).
Punca kemalangan baru akan diketahui secara pasti melalui kotak hitamyang ditemui pada Selasa (18/08).

Pasukan SAR telah menemui 54 mayat di lokasi jatuhnya pesawat ATR 42-300 twin-turboprop milik syarikat penerbangan Trigana Air di Gunung Bintang Papua, Provinsi Papua.
Namun demikian, pasukan SAR belum menemui kotak hitam pesawat tersebut.
"Pada masa ini terdapat 54 jenazah dalam keadaan tidak utuh dan sebahagian hangus," kata Kepala Badan SAR Nasional, Bambang Soelistyo kepada wartawan di Sentani, Jayapura, Papua, Selasa (18/08) pagi.
Kini, menurut Bambang, pihaknya sedang menyiapkan proses pengosongan terhadap semua jenazah yang dijumpai, tetapi belum diputuskan akan dipindahkan kemana.
"Bergantung hasil rundingan kita dengan keluarga mangsa, sama ada jenazahnya akan dibawa ke oksibil atau Jayapura. Kita mesti dengar dulu keinginan keluarga mangsa," ungkap Bambang.
Selain itu, "Kita siapkan pula pilihan untuk menjemput pasukan DVI Mabes Polri ke lokasi kejadian," ungkapnya.
Tiga alternatif
Ditanya tentang cara mengambil mayat mangsa dari lokasi jatuhnya pesawat, Bambang berkata, pihaknya telah menyiapkan tiga alternatif.
"Ada tiga alternatif. Pertama, kita akan menggunakan jaring (net); kedua, melalui jalan darat; atau ketiga, membina helipad," jelas Bambang.

Pasukan SAR kemungkinan besar akan menggunakan jaring untuk mengevakuasi korban.
Menurutnya, cara yang paling masuk akal adalah menggunakan jaring. "Kalau membina helipad, rasanya susah, kerana ini hutan lebat dan lokasi condong," jelasnya.
Sebelum ini, pada Senin (17/08), Badan SAR Nasional telah memastikanlokasi penemuan serpihan pesawat milik Trigana Airyang jatuh dalam penerbangan dari Kangar menuju oksibil di di Pegunungan Bintang Papua.
Lokasi tersebut berada pada ketinggian 8,500 kaki (2.590 meter) dan berjarak sekitar 7 batu nautika dari Lapangan Terbang oksibil.
Kepastian lokasi didapat setelah pesawat yang dikerahkan dalam usaha pencarian mampu mengabadikan foto serpihan pesawat dan kepulan asap di tengah hutan.

Akibatnya, kata Gerry, para juruterbang di Papua dapat menjadi pengajar penerbangan yang handal. "Mereka menjadi sumber pengalaman yang bagus."
Menurutnya, wilayah Papua berbeza dengan kawasan lain di Indonesia. Selain pergerakan cuacanya berbeza, kontur pergunungan di Papua menyulitkan juruterbang.
"Kalau hari ini hujan lebat, sebagai contoh, keesokan harinya kabut sepanjang hari. Namun, syarikat tidak boleh dibatalkan kerana banyak orang bergantung dengan bahan makanan yang dibawa pesawat, "katanya.
Pencarian
Pesawat Trigana Air jenis ATR 42 mengangkut 44 orang dewasa, dua anak, tiga kanak-kanak kecil dan 5 anak kapal pesawat., Antara lain Kapten Pilot Hasanudin.
Pesawat dengan laluan Sentani-oksibil itu hilang kenalan pada Minggu (16/08) siang.
Laluan pesawat melewati kawasan pergunungan, oksibil merupakan ibu kota Kabupaten Gunung Bintang Papua.
Ketua Penerangan Kodam Cenderawasih, Teguh Pujiharjo, berkata pihak Basarnas, TNI, dan Polri saat ini tengah mengerahkan 260 kakitangan dari oksibil untuk mencari badan pesawat.
Adapun sebanyak lapan pesawat, termasuk tiga helikopter, diterbangkan dari Kangar ke kawasan Gunung Tangok.
Pasukan SAR gabungan telah menemui 'kotak hitam' pesawat ATR 42-300 twin-turboprop milik syarikat penerbangan Trigana Air di Gunung Bintang Papua, Provinsi Papua.
"Kotak hitam itu telah diperolehi untuk kemudian diserahkan kepada KNKT," kata Ketua Badan SAR Nasional, Bambang Soelistyo, merujuk Suruhanjaya Nasional Keselamatan Pengangkutan.
Kotak hitam terdiri dari dua peranti. Bahagian pertama ialah flight data recorder yang mencatat seluruh data saat terbang, termasuk kelajuan pesawat, tinggi dari permukaan bumi, kekuatan, dan sebagainya.
Adapun bahagian kedua ialah cockpit voice recorder yang merakam seluruh pembicaraan yang ada dalam kokpit.
Tidak hanya suara perbualan pilot dan juruterbang bernama yang dirakam, tetapi juga pelbagai petunjuk penting, seperti suara mesin, bunyi penggera, bahkan suara kerusi yang ditolak jika kru bergerak.
Setelah diserahkan kepada KNKT, badan itu akan membuat laporan pendahuluan mengenai isi 'kotak hitam'.
KNKT akan menyerahkan laporan pendahuluan itu kepada Pertubuhan Antarabangsa Penerbangan Awam (ICAO), sesuai dengan ketentuan batas waktu 30 hari dari ICAO untuk laporan awal kemalangan penerbangan.
Namun laporan lengkapnya baru boleh telah disiapkan dalam kurun enam bulan hingga satu tahun yang akan datang.

Keluarga mangsa menunggu kabar di Kangar.
Pengosongan
Soal proses pemindahan, Bambang berkata pihaknya akan mengupayakan pelaksanaan pemindahan para jenazah korban pesawat jatuh hari ini.
"Tapi jika tidak boleh, kami akan teruskan besok. Sebab halangan cuma satu di sini, cuacanya tidak bersahabat, "ujarnya.
Sebelumnya, Bambang mengaku mempunyai tiga pilihan cara mengambil mayat mangsa dari lokasi jatuhnya pesawat.
Pilihan pertama ialah memindahkan para jenazah menggunakan jaring yang akan diangkat oleh helikopter. Kedua ialah melalui jalan darat. Terakhir, membina helipad agar helikopter boleh mendarat.
Dari tiga pilihan tersebut, menurutnya, pilihan terbaik ialah menggunakan jaring.
"Tidak berkesan melalui jalan darat, menembus hutan yang lebat dan memerlukan empat hingga lima jam. Belum lagi cuaca yang tidak bersahabat. Sedangkan kalau membina helipad, rasanya susah, kerana ini hutan lebat dan lokasi condong, "jelasnya.
Bambang sama sekali tidak menyebut mengenai wang Rp6,5 bilion yang dibawa empat petugas PT Pos Indonesia untuk diserahkan kepada penduduk miskin di oksibil. Keempat petugas tersebut turut menumpang pesawat yang jatuh itu.
Pesawat Trigana Air jenis ATR 42 mengangkut 44 orang dewasa, dua anak, tiga kanak-kanak kecil dan 5 anak kapal pesawat., Antara lain Kapten Pilot Hasanudin.
Pesawat dengan laluan Sentani-oksibil itu hilang kenalan pada Minggu (16/08) siang.

No comments:

Post a Comment