!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Monday, August 24, 2015

Setiap penyakit pasti ada ubatnya.

Perjalanan yang belum selesai (356)

(Bahagian ke tiga ratus lima puluh enam), Depok, Jawa Barat, Indonnesia, 24 Ogos 2015, 18.56 WIB).

Setiap penyakit pasti ada ubatnya.

Setiap penyakit pasti ada ubatnya, kata Nabi Muhammad dalam sabdanya. Doktor biasanya memberikan terapi atau ubat-ubatan kimia berupa kapsul atau pil kaplet, sedangkan seorang herbalis biasanya memberikan ubat jamu-jamuan (herba).
Bila doktor menggunakan terapi kaedah saintifik, sedangkan herbalis (tabib) menggunakan kaedah empirikal, namun semua model di atas adalah ikhtiar (usaha) manusia sebagaimana diwajibkan Allah, namun kesembuhan akhir ditentukan atas izin Allah. Tidak ada seorang pun boleh menyembuhkan penyakit tanpa izin dan kehendak Allah walaupun dia berubat di doktor / tabib atau rumah sakit paling canggih dan paling mahal.
Suatu penyakit telah ditentukan Allah di dalam kitab:


"Lauh Mahfuz".

Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda: "Allah Subhanahu wa Ta'ala telah menetapkan semua takdir seluruh makhluk sejak lima puluh ribu tahun sebelum Allah menciptakan langit dan bumi". (HR. Muslim no. 2653).

"Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfuz) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah ". (QS. Al-Hadid: 22).

Allah menentukan penyakit pada manusia menggunakan ilmu Allah (Sunatullah), sebab akibat.
Misalnya contoh pengalaman Bapak Supri, yang mengalami kegagalan buah pinggang, akibat ginjalnya mengecil (mengerucut), akibat kebiasaannya minum-minuman soda.
Ketika masih jadi askar dan bertugas di Pulau Natuna, kerana dua puluh tahun lalu belum ada peralatan penapisan air portable, dan air sumur di Pulau Natuna keruh.
Pulau Natuna berhampiran dengan Singapura, sehingga dengan mudah Bapak Supri membeli pelbagai soda dalam tin, sehingga makan pagi, siang dan malam dia minum soda.
Kebiasaan ini menyebabkan kerosakan pada ginjalnya, sehingga Bapak Supri harus menjalani cuci darah (hemo dialisa) selama 17 tahun, dan dua bulan lalu Bapak Supri akhirnya dipanggil Allah (meninggal).
Mereka yang terkena penyakit kegagalan buah pinggang, biasanya kini baru dikenali dua terapi, terapi pertama dengan cantuman buah pinggang, kedua cuci darah (hemo dialisa), dalam cuci darah ada yang bertahan 3 tahun, ada yang sampai 20 tahun tetap bertahan, atau sehingga 17 tahun seperti Pak Supri,
Selain kebiasaan minum soda, gagal ginjal kebanyakan disebabkan kerana penyakit kencing manis, darah tinggi, tabiat minum minuman keras (bir / wine), minum ubat tanpa preskripsi doktor, seperti ubat kuat / tonikum / ekstrak ubat kuat yang melampaui batas, serta penyebab penyakit lain.SYARAT RAWATAN YANG MANJUR


Oleh
Ustadz Dr Muhammad Arifin bin Badri MA


Alhamdulillah, shalawat dan salam semoga senantiasa dilimpahkan kepada Nabi Muhammad, keluarga dan sahabatnya.

Suatu ketika Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

ماأنزل الله داء إلاقدأنزل له شفاء علمه من علمه وجهله من جهله

"Tidaklah Allah menurunkan suatu penyakit, melainkan telah menurunkan untuknya ubat, hal itu diketahui oleh orang yang mengetahuinya dan tidak diketahui oleh orang yang tidak mengetahuinya" [1]

Agar suatu rawatan mujarab dan mendatangkan hasil, kita harus mengindahkan beberapa keperluan. Dan berikut ini akan saya paparkan dua syarat utama bagi rawatan yang mujarab.

SYARAT PERTAMA: PENGOBATAN TEPAT
Agar ubat yang anda gunakan benar-benar berguna dan manjur, sehingga penyakit yang anda derita sembuh, rawatan anda harus tepat.

• Tepat ketika mendiagnosis penyakit yang anda derita
• Tepat memilih ubat
• Tepat dalam dos ubat
• Tepat masa penggunaan
• Tepat dengan mengelakkan pelbagai pantangan dan hal lain yang menghalang kerja ubat.

Bila anda melakukan kesalahan pada satu dari hal-hal tersebut maka sangat dimungkinkan rawatan yang anda lakukan tidak akan mendatangkan hasil sebagaimana diharapkan.

Demikianlah sebahagian dari pelajaran yang dapat kita petik dari hadits Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam berikut.

عن جابر رضي الله عنه عن رسول الله صلى الله عليه وسلم أنه قال (لكل داء دواء فإذاأصيب دواءالداء برأ بإذن الله عر وجل)

"Dari sahabat Jabir Radhiyallahu anhu, dari Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam, beliau bersabda," Setiap penyakit ada ubatnya, dan bila telah ditemukan dengan tepat ubat suatu penyakit, nescaya akan sembuh dengan izzin Allah Azza wa Jalla "[HR Muslim]

Ibnul Qayim rahimahullah, mengulas mengenai hadis ini dengan berkata, "Pada hadis Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam mengaitkan kesembuhan dengan ketepatan (kecocokan) ubat dengan penyakit. Sebab, tidak ada satu makhluk pun melainkan mempunyai lawannya. Dan setiap penyakit pasti memiliki ubat yang menjadi penawarnya, yang dengannya penyakit itu diubati. Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam mengaitkan kesembuhan dengan ketepatan dalam rawatan. Ketepatan ini merupakan hal yang lebih dari sekadar ada atau tidak adanya ubat (bagi suatu penyakit, pen) kerana ubat suatu penyakit bila melebihi kadar penyakit, baik pada kaedah penggunaan atau dos yang semestinya akan berubah menjadi penyakit baru. Bila kaedah penggunaan atau dos kurang dari yang semestinya, maka tidak akan mampu melawan penyakit, sehingga penyembuhannya pun tidak sempurna. Bila seorang doktor salah dalam memilih ubat, atau ubat yang ia gunakan tidak tepat sasaran, maka kesembuhan tak 'kan kunjung tiba. Bila masa rawatan dilakukan tidak tepat dengan ubat tersebut, nescaya ubat tidak akan berguna. Bila badan pesakit tidak sesuai dengan ubat tersebut atau fizikalnya tidak mampu menerima ubat tersebut atau ada penghalang yang menghalang kerja ubat tersebut, nescaya kesembuhan tak kan kunjung tiba. Semua itu disebabkan ketidaktepatan dalam rawatan. Bila rawatan tepat dalam segala aspeknya, pasti -dengan izin Allah- kesembuhan akan diperolehi. Inilah penafsiran terbaik bagi hadis di atas. [2]

Ibnu Hajar al-Asqalani rahimahullah mengatakan yang senada dengan ucapan Ibnul Qayyim, "Pada hadis riwayat sahabat Jabir Radhiyallahu anhu terdapat isyarat bahawa kesembuhan bergantung pada ketepatan dan izin Allah. Yang demikian itu dikarenakan suatu ubat kadang kala melebihi had baik dalam kaedah penggunaan atau dosnya, sehingga ubat tersebut tidak manjur, bahkan mungkin ubat itu malah menimbulkan penyakit baru. [3]

SYARAT KEDUA: IZIN ALLAH
Sebagai seorang muslim anda pasti beriman kepada takdir Allah. Anda mempercayai bahawa segala sesuatu di dunia ini terjadi atas kehendak dan ketentuan dari Allah Ta'ala.

إنا كل شيء خلقناه بقدر

"Sesungguhnya Kami menciptakan segala sesuatu menurut takdir (ketentuan)" [Al-Qamar: 49]

Dan Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

إنا كل شيء خلقناه بقدر (كل شيء بقدر حتى العجزوالكيس)

"Segala sesuatu (terjadi) atas takdir (ketentuan dan kehendak), sehingga rasa malas dan semangat pun (terjadi atas takdir)" [HR Muslim]

Kehendak dan ketentuan Allah ini meliputi segala sesuatu, tidak terkecuali penyakit dan kesembuhan yang menimpa manusia. Oleh karenanya, Nabi Ibrahim Alaihissallam berkata sebagaimana dikisahkan dalam Al-Qur'an.

وإذا مرضت فهو يشفين

"Dan apabila aku sakit, maka Dialah Yang menyembuhkan". [Asy-Syu'ara: 80]

Dahulu Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bila ada salah seorang dari anggota keluarganya yang menderita sakit, atau ketika menjenguk orang yang sedang sakit, beliau mengusapnya dengan tangan kanannya, sambil berdo'a.

اللهم رب الناس أذهب الباس اشفه وأنت الشافي لاشفاء إلاشفاؤك شفاء لايغادرسقما

"Ya Allah, Rabb seluruh manusia, sirnakanlah keluhan, sembuhkanlah dia, sedangkan Engkau Dzat Penyembuh, tiada kesembuhan melainkan kesembuhan dari-Mu, kesembuhan yang tiada meninggalkan penyakit" [Muttafaqun 'alaih]

Oleh karenanya, pada hadits Jabir Radhiyallahu anhu di atas, selain mengaitkan kesembuhan dengan ketepatan dalam rawatan, Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam juga mengaitkannya dengan kehendak Allah.

"Bila telah dijumpai dengan tepat ubat suatu penyakit, nescaya akan sembuh dengan izin Allah Azza wa Jalla".

Ibnu Abdil Barr rahimahullah berkata, "Dan pada sabda Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam.

أنزل الدواء الذي أنزل الأدواء

"Yang menurunkan ubat adalah (Dzat) yang menurunkan penyakit" [4]

Terdapat dalil (yang menjelaskan) bahawa kesembuhan, tidak ada seorang pun yang mampu menyegerakan kedatangannya, dan tidak seorang pun yang mengetahui waktu kedatangannya. Sungguh aku telah menyaksikan sebahagian doktor (tabib) yang berusaha merawat dua orang yang ia anggap menderita penyakit yang sama. Keduanya ditimpa penyakit pada masa yang sama, umur yang sama, berasal dari negeri yang sama, walaupun kadangkala mereka adalah dua orang saudara kembar, dan makanan mereka pun sama. Sebab itu, doktor tersebut mengubati keduanya dengan ubat yang sama. Akan tetapi, salah satunya sembuh, sedangkan yang lain malah mati atau penyakitnya berpanjangan. Orang kedua itu baru sembuh setelah sekian lama, iaitu tiba waktu yang telah Allah tentukan kesembuhannya ". [5]

Ibnu Hajar Al-Asqalani rahimahullah berkata, "Di antara pelajaran yang terkandung dalam sabda Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam.

لمه من علمه وجهله من جهله

"Dadah itu diketahui oleh orang yang mengetahuinya dan tidak diketahui oleh orang yang tidak mengetahuinya"

(Di antara pelajaran tersebut ialah) apa yang dialami oleh sebahagian pesakit. Ia berobat dari suatu penyakit dengan suatu ubat lalu ia sembuh. Kemudian pada lain waktu ia ditimpa oleh penyakit yang sama, lalu ia pun berubat dengan ubat yang sama, tetapi ubat itu tidak mujarab. Penyebab terjadinya hal semacam ini adalah kebodohannya (ketidaktahuannya) tentang sebahagian karakter ubat tersebut. Mungkin saja ada dua penyakit yang sama, sedangkan salah satunya terdiri daripada beberapa penyebab (penyakit / komplikasi), sehingga tidak dapat dirawat dengan ubat yang telah terbukti berkesan untuk mengubati penyakit yang tidak komplikasi, di sinilah letak kesalahannya. Dan kadang kala kedua penyakit tersebut sama, tetapi Allah menghendaki untuk tidak sembuh, maka ubat itu pun tidak manjur, dan saat itulah runtuh keangkuhan para tabib (doktor). [6]

Penjelasan diatas membantah praduga atau pemahaman sebahagian orang bahawa bila suatu perkara telah dinyatakan sebagai ubat bagi suatu penyakit maka harus pasti manjur dan penyakit sirna. Atau, apabila imunisasi terhadap suatu penyakit telah diberikan maka anak kita pasti kebal dan terhindar dari penyakit tersebut. Sedarlah wahai saudaraku, semua yang kita lakukan dan kita usahakan hanyalah sebatas usaha sedangkan Allah yang menentukan dan menakdirkan. Dahulu dinyatakan.

إذا وقع القدر بطل الحذر

"Bila takdir telah datang maka sirnalah kehati-hatian"

Maksudnya, bila Allah telah menentukan suatu penyakit menimpa seseorang, atau bila ajal telah datang maka pelbagai usaha yang ditempuh manusia untuk mengelakkan tidak lagi berguna, dan kehendak Allah lah yang pasti terjadi. Aqidah dan keyakinan ini tidak boleh kita lupakan bila-bila pun kita berada, serta apa pun profesi kita. Kaitannya dengan proses rawatan setiap penyakit yang kita derita, maka dapat dirangkum dalam beberapa hal berikut.

1. Hendaknya kita yakin, bahawa yang mencipta penyakit adalah Allah, dan yang menentukan bahawa penyakit tersebut menimpa kita adalah Allah. Kita tidak perlu berkeluh kesah, kita menerima semuanya dengan lapang dada. Percayalah bahawa di sebalik penyakit tersebut pasti tersimpan beribu-ribu hikmah. Dengan cara ini, apa-apa yang kita alami akan mendatangkan kebaikan bagi kita, baik di dunia ataupun di akhirat.

عجبا لأمر المؤمن إن أمره كله خير وليس ذاك لأحد إلا للمؤمن إن أصابته سراء شكر فكان خيرا له وإن أصابته ضراء صبر فكان خيرا له

"Sungguh menghairankan urusan seorang yang beriman, sesungguhnya segala urusannya baik, dan hal itu tidaklah dimiliki melainkan oleh orang yang beriman. Bila ia ditimpa kesenangan, ia bersyukur, maka kesenangan itu menjadi baik baginya. Dan bila ia ditimpa kesusahan, ia bersabar, maka kesusahan itu baik baginya "[HR Muslim]

2. Hal selanjutnya yang hendaknya kita lakukan ialah memohon kesembuhan kepada Allah, menumbuhkan keimanan dan keyakinan bahawa hanya Allah lah yang dapat menyembuhkan penyakit kita. Oleh karenanya, Rasulullah Shallallahui 'alaihi wa sallam mengajarkan kepada umatnya do'a

اللهم رب الناس أذهب البأس اشفه وأنت الشافي لا شفاء إلا شفاؤك شفاء لا يغادر سقما

"Ya Allah, Rabb seluruh manusia, sirnakanlah keluhan, sembuhkanlah dia, sedangkan Engkaulah Penyembuh, tiada kesembuhan melainan kesembuhan dari-Mu, kesembuhan yang tiada meninggalkan penyakit"

Kita sering melupakan hal ini. Bahkan, sering kali do'a menjadi usaha terakhir yang kita lakukan dalam usaha pemulihan, atau hanya kita lakukan bila tenaga perubatan telah kesulitan, atau kita telah mengeluarkan banyak kos sehingga rasa putus asa telah menyelimuti sanubari dan -mungkin juga- dengan penuh keraguan kita berdo 'a memohon kesembuhan kepada Allah, sambil berkata, "Siapa tahu doa kita dikabulkan". Subhanallah, dengan tenaga perubatan kita optimis, akan tetapi dengan kuasa Allah kita ragu, sehingga kita berkata "Siapa tahu doa kita dikabulkan"?

[Disalin dari Majalah Al-Furqon, Edisi 08, Tahun ke-10 / Rabi'ul Awal 1432 (Feb - 2011. Diterbitkan Oleh Lajnah Dakwah Ma'had Al-Furqon Al-Islami, Alamat: Ma'had Al-Furqon, Srowo Sidayu Gresik Jatim]

No comments:

Post a Comment