!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Saturday, September 12, 2015

Katrol (kren) jatuh di Mekah, tewaskan sekurang-kurangnya 107 jemaah haji, 6 orang asal Indonesia.

Perjalanan yang belum selesai (368)

(Bahagian ke tiga ratus enam puluh lapan), Depok, Jawa Barat, Indonnesia, 12 September 2015, 21.50 WIB).

Katrol (kren) jatuh di Mekah, tewaskan sekurang-kurangnya 107 jemaah haji, 6 orang asal Indonesia.

Musibah seperti takal jatuh di Mekah, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 107 jemaah haji, diantaranya 6 orang asal Indonesia adalah takdir Allah yang sudah tertulis di kitab :.
"Lauh Mahfuz".

Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda: "Allah Subhanahu wa Ta'ala telah menetapkan semua takdir seluruh makhluk sejak lima puluh ribu tahun sebelum Allah menciptakan langit dan bumi". (HR. Muslim no. 2653).

"Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfuz) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah ". (QS. Al-Hadid: 22).
Bahkan daun yang jatuh dari dahannya sudah ditentukan Allah 50.000 tahun sebelum Allah menciptakan langit dan bumi dan seluruh alam.
Musibah yang menyebabkan kematian dan korban luka-luka selain telah ditentukan Allah terjadi sebagai bentuk ujian, peringatan atau azab.
Semuanya untuk kebaikan manusia agar semua selamat di akhirat, kalaupun ini adalah azab, tetapi merupakan azab yang dipercepatkan Allah di dunia, Allah ingin agar hambanya tidak perlu di azab di akhirat (abadi) tetapi cukup azab di dunia (ringkas dan ringan) sebagai penghapus dosa . Jadi mereka yang tewas ketika ibadah Haji masuk kategori mati sahid, (dalam keadaan seluruh dosanya diampunkan Allah), sehingga syurga menanti para korban meninggal. Insya Allah.
Sebagai peringatan, kerana manusia sudah terjerumus pada perbuatan syirik (menyekutukan Tuhan), dan saling membunuh sesama manusia (berbuat zalim), diantaranya perang di Ukraine Timur, Syria, Iraq, Afghanistan, Afrika Utara, Yaman dan ketamakan manusia atas harta kekayaan dan kekuasaan.

(BBC) - Jumlah korban meninggal asal Indonesia akibat insiden jatuhnya takal di Masjidil Haram, Mekah, bertambah menjadi enam orang.
Kepastian tersebut dikemukakan Pelaksana Fungsi Penerangan Sosial Budaya Konsulat Jeneral RI di Jeddah, Sharif Shahab.
"Warga negara Indonesia yang meninggal akibat insiden kren telah mencapai enam orang. Apabila terkumpul dengan mangsa cedera, seluruh korban berjumlah 37 orang, "ujar Sharif kepada wartawan BBC Indonesia, Jerome Wirawan.
Sebelum ini, dua mangsa meninggal asal Indonesia diketahui berasal dari embarkasi Medan (MES 09) dan berlepas Jakarta-Bekasi (JKS 03).
Adapun tambahan empat mangsa meninggal terdiri dari dua orang dari embarkasi Medan, seorang dari embarkasi Padang, dan seorang lainnya dari embarkasi Jakarta-Bekasi.
Penyebab
Untuk meninjau skala kerosakan dan tahap keselamatan di sekitar Masjidil Haram, Gabenor wilayah Mekah, Putera Khalid al-Faisal, memerintahkan berlangsungnya siasatan.
Namun, Ketua Pengarah Pihak Berkuasa Pertahanan Awam Arab Saudi, Suleiman bin Abdullah al-Amr, mendakwa bahawa angin kencang ialah penyebab jatuhnya katrol yang menimpa Masjidil Haram di Mekah sehingga mengorbankan sekurang-kurangnya 107 orang, pada Jumat (11/09).
Menurutnya, angin saat itu kelajuan 83 km / jam diikuti hujan lebat yang merubuhkan pohon dan rambu-rambu jalan.
Ketika ditemubual stesen televisyen Al-Arabiya, Al-Amr juga menafikan laporan yang menyebut petir telah menghentam katrol sampai alat itu runtuh.
Angin kencang
Berdasarkan keterangan beberapa saksi mata, angin yang bertiup di kawasan Masjidil Haram sebelum katrol runtuh memang amat kencang.
Dave ariant Yusuf, seorang pembimbing ibadah haji sebuah agensi perjalanan asal Indonesia, menyaksikan bagaimana angin menyebabkan plastik, kadbod, dan pelbagai sampah berterbangan sehingga mencapai ketinggian tingkat enam bilik hotel tempat dia menginap. Hotel itu terletak kira-kira 50 meter dari laman Masjidil Haram.
"Langit menjadi gelap. Tiupan angin sangat kencang dan tiba-tiba tingkap bilik hotel bergetar. Hujan lalu turun sangat deras dan bertahan sampai 30 minit. Kemudian tiba-tiba ada bunyi dentuman keras. Belakangan saya tahu bahawa itu adalah bunyi apabila kren jatuh, "kata Dave.
Cendekiawan Arab Saudi mengkritik kerajaan yang seharusnya memberi perhatian kepada keselamatan rakyat dan calon haji.
Keselamatan
Lepas dari faktor cuaca, Irfan Al-Alawi dari Islamic Heritage Research Foundation yang berpusat di Mekah, berkata kerajaan Arab Saudi seharusnya memikirkan keselamatan warga dan calon haji memandangkan terdapat 15 katrol besar di sekeliling Masjidil Haram.
"Seluruh kawasan (masjid) seperti kawasan pembinaan. Arab Saudi harus memikirkan semula strategi keselamatan dan kesihatan lantaran ada 800,000 orang di kawasan masjid semasa insiden berlaku, "kata Al-Alawi.
Al-Alawi ialah salah seorang cendekiawan yang lantang mengkritik pembangunan di sekitar kawasan Masjidil Haram. Menurutnya, pembangunan itu menghancurkan jejak-jejak nyata semasa Nabi Muhammad hidup.
Pembinaan tersebut memperluaskan kawasan di sekitar Masjidil Haram hingga 400,000 meter per segi sehingga boleh menampung 2.2 juta orang sekaligus.

Kerajaan Arab Saudi mula menggelar penyiasatan atas insiden jatuhnya katrol pada bumbung Masjidil Haram di Kota Mekah sehingga mengorbankan sekurang-kurangnya 107 orang, termasuk dua warga negara Indonesia.
Penyiasatan itu dilakukan berikutan perintah Gabenor wilayah Mekah, Putera Khalid al-Faisal, sesaat setelah sebuah katrol merah runtuh dan menimpa Masjidil Haram, pada Jumat (11/09).
Sebelum ini, Ketua Pengarah Pihak Berkuasa Pertahanan Awam Arab Saudi, Leftenan Sulayman Bin-Abdullah al-Amr, berkata angin kencang berkelajuan 83 km / jam dan hujan lebat merupakan punca insiden.
Faktor keselamatan berkaitan pembinaan di sekitar Masjidil Haram mendapat sorotan.
Lepas dari faktor cuaca, Irfan Al-Alawi dari Islamic Heritage Research Foundation yang berpusat di Mekah, berkata kerajaan Arab Saudi seharusnya memikirkan keselamatan warga dan calon haji memandangkan terdapat 15 katrol besar di sekeliling Masjidil Haram.
"Seluruh kawasan (masjid) seperti kawasan pembinaan. Arab Saudi harus memikirkan semula strategi keselamatan dan kesihatan lantaran ada 800,000 orang di kawasan masjid semasa insiden berlaku, "kata Al-Alawi.
Al-Alawi ialah salah seorang cendekiawan yang lantang mengkritik pembangunan di sekitar kawasan Masjidil Haram. Menurutnya, pembangunan itu menghancurkan jejak-jejak nyata semasa Nabi Muhammad hidup.
Pembinaan tersebut memperluaskan kawasan di sekitar Masjidil Haram hingga 400,000 meter per segi sehingga boleh menampung 2.2 juta orang sekaligus.
Jumlah mangsa kecederaan asal Indonesia mencapai 31 orang.
Santunan
Sementara itu, jumlah mangsa meninggal dunia akibat insiden jatuhnya takal di Masjidil Haram mencapai 107 orang dan mencederakan 230 yang lain.
Jumlah tersebut meliputi enam mangsa meninggal asal Indonesia diantaranya bernama Masnauli Hasibuan dari embarkasi Medan (MES 09) dan Siti Rasti Darmini dari embarkasi Jakarta-Bekasi (JKS 03).
Adapun jumlah korban WNI yang cedera termasuk 31 orang. Mereka dirawat di pelbagai tempat, termasuk di Hospital An Nur, Rumah Sakit Jahir, dan Hospital King Abdullah.
Dari keterangan Kementerian Luar Negeri dan Kementerian Agama, pasukan Konsulat Jeneral RI dan pasukan Haji masih melakukan pencarian untuk menyelisik kemungkinan adanya korban WNI yang lain memandangkan jamaah haji Indonesia merupakan jamaah terbesar.
Menteri Agama Lukman Hakim Saifuddin berjanji kerajaan akan memberi santunan bagi mangsa meninggal maupun luka.
"Tentu kerajaan akan memberikan santunan bagi korban jiwa maupun korban luka yang mengalami kecacatan fizikal sebagaimana ketentuan insurans yang ada pada setiap jemaah haji kita," ujarnya.
Kejadian ambruknya takal di Masjidil Haram, Mekah, Arab Saudi, pada Jumat (11/09), telah menyebabkan sekurang-kurangnya 107 orang meninggal dunia. Insiden yang berlaku menjelang perarakan haji tersebut ialah salah satu yang terfatal dalam 28 tahun terakhir.
Berikut sembilan insiden paling fatal berkaitan pelaksanaan rangkaian ibadah haji di Arab Saudi
2015: Sekurang-kurangnya 107 orang meninggal dan beratus-ratus yang lain cedera apabila sebuah katrol runtuh sehingga menimpa bumbung Masjidil Haram.
2006: Lebih daripada 360 calon haji meninggal akibat terinjak-injak massa yang tengah menjalani ritual lempar jumrah di Mina, sebuah lembah di padang pasir yang terletak lima kilometer dari Kota Mekah. Pada musim haji itu pula, sebuah bangunan tingkat lapan yang berfungsi sebagai tempat penginapan di dekat Masjidil Haram runtuh dan menyebabkan sekurang-kurangnya 73 orang meninggal dunia.
2004: Massa yang berasak-asak di Mina mengakibatkan ratusan orang terinjak-injak. Akibatnya, 244 orang meninggal dunia dan beratus-ratus yang lain cedera pada hari terakhir pelaksanaan ibadah haji.
2001: Sekurang-kurangnya 35 calon haji meninggal akibat terinjak-injak massa di Mina pada hari terakhir ibadah haji.
Tak kurang dari dua juta jiwa mengikuti ibadah haji di Arab Saudi, tahun ini.
1998: Kira-kira 180 calon haji terinjak-injak massa yang panik selepas beberapa di antara mereka jatuh dari jambatan layang saat pelaksanaan ritual jumrah di Mina.
1997: Tak kurang dari 340 calon haji meninggal dunia akibat kebakaran di perkampungan khemah di Mina. Lebih daripada 1,500 orang cedera.
1994: Kira-kira 270 calon haji meninggal lantaran terinjak-injak massa saat pelaksanaan ritual jumrah di Mina.
1990: Insiden paling fatal terjadi apabila massa disumbat ke dalam terowong menuju Mekah. Sebanyak 1,426 orang meninggal dunia.
1987: Pertembungan antara calon haji dari Iran dan pegawai Arab Saudi menyebabkan 402 orang meninggal dunia. Rekod kerajaan Arab Saudi menyebutkan para mangsa terdiri daripada 275 orang asal dari Iran, 85 warga dan aparat Saudi, dan 42 lainnya ialah calon haji dari pelbagai kewarganegaraan. Adapun lebih dari 600 orang lain menderita cedera.

KEUTAMAAN HAJI DAN UMRAH


Oleh
Syaikh Abdul Azhim bin Badawi al-Khalafi


Dari Abu Hurairah Radhiyallahu anhu, bahawasanya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda:

العمرة إلى العمرة كفارة لما بينهما, والحج المبرور ليس له جزاء إلا الجنة.

"Umrah ke umrah adalah penghapus dosa antara keduanya, dan haji yang mabrur tidak ada pahala baginya selain Syurga." [1]

Dari Ibnu Mas'ud Radhiyallahu 'anhu, bahwasanya Rasulullah Shallallahu' alaihi wa sallam bersabda:

تابعوا بين الحج والعمرة فإنهما ينفيان الفقر والذنوب, كما ينفي الكير خبث الحديد والذهب والفضة, وليس للحجة المبرورة ثواب إلا الجنة.

"Iringilah antara ibadah haji dan umrah kerana keduanya menghapuskan dosa dan kefakiran, sebagaimana alat peniup api menghilangkan kotoran (karat) besi, emas dan perak, dan tidak ada balasan bagi haji mabrur melainkan Syurga." [2]

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu, dia berkata, "Aku mendengar Nabi Shallallahu' alaihi wa sallam bersabda:

من حج لله عزوجل فلم يرفث ولم يفسق رجع كيوم ولدته أمه.

'Barangsiapa melakukan haji ikhlas kerana Allah Azza wa Jalla tanpa berbuat keji dan kefasiqan, maka ia kembali tanpa dosa sebagaimana waktu ia dilahirkan oleh ibunya.' "[3]

Dari Ibnu 'Umar Radhiyallahu' anhuma, dari Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam, beliau bersabda:

الغازي في سبيل الله والحاج والمعتمر, وفد الله, دعاهم فأجابوه. وسألوه فأعطاهم.

"Orang yang berperang di jalan Allah dan orang yang menunaikan haji dan umrah, adalah delegasi Allah. (ketika) Allah menyeru mereka, maka mereka memenuhi panggilan-Nya. Dan (ketika) mereka meminta kepada-Nya, maka Allah mengabulkan (pemintaan mereka). "[4]

Haji Beserta Umrah Adalah Kewajiban Yang Dilakukan Sekali Dalam Seumur Hidup, Bagi Setiap Muslim, Baligh, Berakal, Merdeka Serta Mampu

Firman Allah Ta'ala:

إن أول بيت وضع للناس للذي ببكة مباركا وهدى للعالمين فيه آيات بينات مقام إبراهيم ومن دخله كان آمنا ولله على الناس حج البيت من استطاع إليه سبيلا ومن كفر فإن الله غني عن العالمين

"Sesungguhnya rumah yang pertama kali dibangun untuk (tempat beribadah) manusia ialah Baitullah yang berada di Bakkah (Makkah) yang diberkahi dan menjadi petunjuk bagi seluruh manusia. Padanya terdapat tanda-tanda yang nyata, (di antaranya) maqam Ibrahim; barangsiapa memasukinya (Baitullah itu) men-jadi amanlah dia; mengerjakan haji adalah kewajiban manusia terhadap Allah, yaitu (bagi) orang yang sanggup mengadakan perjalanan ke Baitullah. Barangsiapa mengingkari (kewajiban haji), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari semesta alam. "[Ali 'Imran: 96-97]

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu, ia berkata, Rasulullah Shallallahu' alaihi wa sallam berkhutbah di tengah-tengah kami, beliau bersabda:

أيها الناس قد فرض الله عليكم الحج فحجوا, فقال رجل: أكل عام, يا رسول الله? فسكت, حتى قالها ثلاثا, ثم قال صلى الله عليه وسلم: لو قلت نعم, لوجبت, ولما استطعتم. ثم قال: ذروني ما تركتكم, فإنما هلك من كان قبلكم بكثرة سؤالهم واختلافهم على أنبيائهم, فإذا أمرتكم بشيء فأتوا منه ما استطعتم, وإذا نهيتكم عن شيء فدعوه.

"Telah diwajibkan atas kalian ibadah haji, maka tunaikanlah (ibadah haji tersebut)." Lalu ada seorang berkata, "Apakah setiap tahun, wahai Rasulullah?" Lalu beliau diam sampai orang tersebut mengatakannya tiga kali, kemudian Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, "Andaikata aku menjawab ya, niscaya akan menjadi suatu kewajiban dan niscaya kalian tidak akan mampu (melaksanakannya)." Kemudian beliau bersabda, "Biarkanlah aku sebagaimana aku membiarkan kalian. Sesungguhnya yang membinasakan orang-orang sebelum kalian ialah banyak bertanya dan banyak berselisih dengan Nabi mereka. Apabila aku memerintahkan sesuatu kepada kalian, maka laksanakanlah semampu kalian. Dan apabila aku melarang sesuatu, maka tinggalkanlah. "[5]

Dari Ibnu 'Umar Radhiyallahu anhuma, ia berkata, "Rasulullah Shallallahu alaihi wa sallam bersabda:

بني الإسلام على خمس, شهادة أن لا إله إلا الله, وأن محمدا رسول الله, وإقام الصلاة, وإيتاء الزكاة, وحج البيت, وصوم رمضان.

'Islam dibina atas lima pilar: (1) Persaksian bahwa tidak ada ilah yang berhak diibadahi dengan benar selain Allah dan bahawasanya Muhammad adalah utusan Allah, (2) mendirikan solat, (3) menunaikan zakat, (4) haji ke Baitullah, dan ( 5) berpuasa Ramadhan. '"[6]

Dari Ibnu 'Abbas Radhiyallahu anhuma, ia berkata, "Rasulullah Shallallahu' alaihi wa sallam bersabda:

هذه عمرة استمتعنا بها, فمن لم يكن عنده الهدي فليحل الحل كله, فإن العمرة قد دخلت في الحج إلى يوم القيامة.

"Ini adalah ibadah umrah yang kita bersenang-senang dengannya. Barangsiapa yang tidak mempunyai hadyu (binatang korban), maka hendaknya ia bertahallul secara keseluruhan, kerana ibadah umrah telah masuk kepada ibadah haji sampai hari kiamat. "[7]

Dari Shabi bin Ma'bad, ia berkata, "Aku pergi menemui 'Umar, lalu aku berkata kepadanya:

يا أمير المؤمنين, إني أسلمت, وإني وجدت الحج والعمرة مكتوبين علي, فأهللت بهما, فقال: هديت لسنة نبيك.

"Wahai Amirul Mukminin, sesungguhnya aku telah masuk Islam, dan aku yakin bahawa diriku telah wajib menunaikan ibadah haji dan umrah, lalu aku mula mengerjakan kedua ibadah tersebut. 'Lalu beliau berkata,' Engkau telah mendapat-kan petunjuk untuk melaksanakan Sunnah Nabimu. ' "[8]

[Disalin dari kitab Al-Wajiiz fii Fiqhis Sunnah wal kitaabil Aziiz, Penulis Syaikh Abdul Azhim bin Badawai al-Khalafi, Edisi Indonesia Panduan Fiqih Lengkap, penterjemah Team Tashfiyah LIPIA - Jakarta, Penerbit Pustaka Ibnu Katsir, Cetakan Pertama Ramadhan 1428 - September 2007M]

No comments:

Post a Comment