!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Friday, September 11, 2015

Pelarian banjiri Eropah, akibat konflik suriah, konflik Yaman menyusul.

Perjalanan yang belum selesai (367)

(Bahagian ke tiga ratus enam puluh tujuh), Depok, Jawa Barat, Indonnesia, 11 September 2015, 20.19 WIB).

Pelarian banjiri Eropah, akibat konflik suriah, konflik Yaman menyusul.

Dalam beberapa hari terakhir Eropah dibanjiri arus pelarian yang berasal dari konflik suriah, dan afghanistan, dan tidak lama lagi arus pelarian juga akan datang akibat konflik di Iraq dan Yaman serta negara-negara yang dilanda konflik dari kawasan lain.
Apalagi konflik di suriah nampaknya akan semakin parah dengan penglibatan Rusia dan Iran membantu rejim Assad, dan kumpulan pembangkang yang dibantu Amerika Syarikat dan sekutunya.
Konflik Iraq yang berpanjangan antara ISIS (Daulah Islam Iraq, Syria dan Syam) dengan Pemerintahan dominasi Syiah di Iraq yang dibantu Iran dan Hezbollah Lebanon dan gabungan 80 negara yang dikoordinir Amerika Syarikat.
Konflik juga akan semakin hebat di Yaman antara pemberontak Houthi Syiah melawan Kerajaan Yaman yang dibantu Arab Saudi dan gabungan Arab dari Majlis Kerjasama Teluk
Jika konflik di kawasan ini semakin hebat, belum lagi konflik di Afrika Utara, kemungkinan di Libya dan pembangkang melawan kerajaan autoritarian Tentera Mesir, maka Eropah, Australia dan Amerika Syarikat harus siap-siap menerima lebih banyak arus pelarian dari kawasan perang ini.

(BBC) - Kesatuan Eropah didesak menerima lebih banyak pelarian
Presiden Suruhanjaya Eropah, Jean Claude Juncker, berkata Kesatuan Eropah menghadapi cabaran berat dengan kedatangan para pelarian.
Dalam pidato di depan para anggota Parlimen Eropah, hari Rabu (09/09), Juncker menggesa negara-negara anggota untuk menerima kenyataan bahawa Eropah dipandang sebagai tempat perlindungan yang selamat sekaligus sebagai simbol harapan bagi para pelarian.
Ia mencadangkan agar tambahan 160,000 pencari suaka ditempatkan di seluruh negara anggota Kesatuan Eropah dengan sistem kuota mengikat.
Sebelumnya mengemuka usul pembahagian penempatan pelarian ke negara anggota yang kemudian ditentang sejumlah negara.
Proposal Juncker menurut rencana akan dibincangkan oleh para menteri Kesatuan Eropah hari Senin (14/09).
Respons kepada seruan Presiden Suruhanjaya Eropah, Canselor Jerman, Angela Merkel, menegaskan negara-negara anggota Kesatuan Eropah yang sepatutnya langsung bersetuju dengan kuota mengikat tanpa menghadkan bilangan pelarian yang akan diambil.
Dengan kata lain Merkel berkata usul Juncker adalah permintaan minimum dan Kesatuan Eropah harus menerima lebih banyak pelarian.
Sementara itu Perdana Menteri Republik Czech, Bohuslav Sobotka, berkata Kesatuan Eropah tidak harus memfokuskan diri pada rencana-rencana baru, tapi melaksanakan saja perjanjian di masa lalu soal pelarian dan pencari suaka.
Dalam perkembangan berkaitan, kerajaan Australia mengatakan akan menampung tambahan 12,000 pelarian dari Syria dan Iraq.
Perdana Menteri Tony Abbott berkata kumpulan minoriti yang mengalami penindasan, yang saat ini mencari perlindungan di Lubnan, Jordan, dan Turki, akan mendapatkan keutamaan.
Para pelarian ini akan diterima dan menetap di Australia mulai akhir tahun.

Kuota wajib untuk jumlah pendatang yang harus diterima negara anggota Kesatuan Eropah merupakan 'langkah pertama' dalam menangani krisis pendatang.
Hal tersebut diungkapkan Canselor Jerman, Angela Merkel, di tengah berlanjutan dengan arus masuk pendatang dan pelarian, yang mencapai kemuncaknya hujung minggu lalu.
Merkel mengatakannya bersama Perdana Menteri Sweden, Stefan Lofven, yang sedang berkunjung ke Jerman. Kedua-dua negara setakat ini paling banyak menampung pendatang dan pelarian asal Syria.
Dengan menyebut rancangan Suruhanjaya Eropah sebagai 'langkah pertama yang penting', dia menambah Kesatuan Eropah memerlukan sistem buka-tutup untuk membahagikan mereka yang berhak mendapat suaka.
Hari ini, Rabu 8 September, Suruhanjaya Eropah akan menetapkan rencana pengendalian pendatang, antara lain kuota untuk pengagihan kira-kira 120,000 pendatang ke negara-negara anggota.
Jerman mengatakan boleh menampug lebih banyak pendatang di masa depan namun ingin beban itu dibahagikan.
Wakil Canselor Sigmar Gabriel menyatakan negaranya mampu menampung sekurang-kurangnya 500,000 pelarian per tahun selama tahun-tahun mendatang.
Masalah kuota ini dijangka akan menimbulkan perbezaan di kalangan Kesatuan Eropah.
Hungary, Republik Czech, Poland, Slovakia dan Romania sudah mendedahkan keberatan, walau Poland belakangan mengatakan boleh menampung lebih daripada yang mereka tawarkan sebelum ini, sebanyak 2,000 pendatang,
Sementara Sepanyol mengatakan akan menerima jumlah yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Eropah.

Jerman menegaskan negara itu mampu menampung sekurang-kurangnya 500,000 pelarian per tahun selama tahun-tahun mendatang.
Penegasan itu disampaikan oleh kata Naib Canselor Sigmar Gabriel.
"Saya percaya kami pasti mampu menampung setengah juta (pelarian per tahun) selama tahun-tahun akan datang. Saya tidak ragu mengenai hal itu. Malah mungkin lebih," katanya.
Namun ia menegaskan bahawa negara-negara lain di Eropah harus turut memikul tanggung jawab.
Sigmar Gabriel menuturkan Jerman memerlukan tenaga kerja ketika jumlah penduduk di sana turun.
Kesanggupan Jerman menampung ratusan ribu pelarian yang kini membanjiri Eropah, terutama dari negara-negara yang dilanda perang seperti Syria, juga disampaikan oleh Menteri Kewangan Wolfgang Schaueble.
Kepada para ahli parlimen Jerman, ia berkata ekonomi negara itu cukup kuat.
Seorang pemerhati berkata, kesediaan Jerman menerima pelarian tak lepas dari situasi kecemasan yang berlaku di Hungary dan rasa perpaduan di masyarakat Jerman sendiri.
Jerman dan Perancis ingin ada kuota untuk menyebar para pelarian dan pencari suaka di negara-negara anggota Kesatuan Eropah, tetapi banyak di antara mereka menentang cadangan itu.
Bila cadangan itu dipersetujui, negara-negara Kesatuan Eropah terancam denda jika menolak pelarian dan pendatang yang baru-baru ini tiba di Itali, Greece dan Hungary.

Pemimpin Jerman dan pemimpin Perancis mengajukan cadangan sistem baru untuk mengedarkan para pelarian di antara negara-negara anggota Kesatuan Eropah.
Presiden Perancis Francois Hollande mengatakan ia dan Canselor Jerman Angela Merkel telah bersetuju dengan mekanisme untuk menyebarkan para pelarian dan pendatang yang kini membanjiri Eropah.
Ditambah, Perancis bersedia menampung 24.000 orang.
"Kami akan menempuh langkah itu kerana saya yakin ini adalah prinsip yang mengikat Perancis," kata Presiden Hollande, Senin (07/09).
"Kami akan melakukan hal itu kerana ini adalah rencana yang kami ajukan sendiri, dan yang kami harapkan akan diguna pakai oleh Eropah keseluruhan," katanya.
Menurutnya, berdasarkan rancangan Suruhanjaya Eropah, sebanyak 120,000 pelarian akan direlokasikan di negara-negara anggota dalam tempoh dua tahun akan datang.
Sementara itu, Canselor Jerman Angela Merkel menegaskan negaranya tidak akan mampu mengatasi krisis ini sendiri dan meminta negara-negara lain untuk turut menampung pelarian.
Setakat ini kira-kira 20,000 pendatang dan pelarian dianggarkan sudah tiba di Jerman hujung minggu lalu, sebahagian besar dari negara-negara yang dilanda perang seperti Syria dan Afghanistan.
Namun cadangan Perancis dan Jerman ditentang oleh Perdana Menteri Hungary Viktor Orban yang menegaskan kuota tidak akan mungkin dilaksanakan berdasarkan sistem Kesatuan Eropah yang berlaku sekarang.

Seiring krisis pelarian Syria yang berusaha memasuki negara Eropah, soalan muncul mengapa mereka tidak menuju negara Teluk yang kaya dan lebih dekat jaraknya?
Selama bertahun-tahun mereka menyeberang ke Lubnan, Jordan dan Turki, tetapi hampir tidak ada yang ke negara-negara Teluk.
Secara rasmi, rakyat Syria boleh memohon visa pelancong atau permit kerja untuk masuk ke negara Teluk tapi kosnya amat mahal. Juga ada peraturan tak bertulis yang menghadkan rakyat Syria untuk mendapat visa.
Kemakmuran dan kedekatan negara Teluk dengan Syria kini telah menimbulkan banyak soalan soal apakah mereka punya kewajiban lebih besar berbanding negara-negara Eropah terhadap bangsa Syria yang mengalami kesengsaraan dalam konflik berpanjangan di negaranya.
"Kenapa kamu tak membenarkan mereka masuk? Dasar orang-orang tak sopan !?" kartun yang menyindir kerajaan negara Teluk.
Para pengguna Twitter memasang foto untuk menggambarkan kesengsaraan pelarian Syria, dengan gambar para korban yang tenggelam, anak-anak yang dibawa masuk melalui di pagar kawat berduri atau keluarga yang tidur seadanya.
Sebuah laman Facebook bernama The Syrian Community in Denmark berkongsi video menggambarkan pelarian yang dibenarkan masuk Austria lewat Hungary, membuat pengguna lain bertanya, "Bagaimana mereka kabur dari wilayah saudara-saudara kita sesama Muslim, yang seharusnya lebih bertanggungjawab, ketimbang ke negara-negara yang mereka sebut sebagai 'negara kafir'? "
Kerajaan negara Teluk tetap tak mengubah kedudukan mereka untuk menolong saudara-saudaranya yang sengsara.
Pengguna lain menjawab, "Saya bersumpah atas nama Allah yang Maha Perkasa, orang-orang Arab itulah yang kafir."
Harian Makkah menerbitkan kartun -disebarkan juga melalui media sosial- memperlihatkan seorang lelaki berbaju tradisional dari negara Teluk, melihat ke sebuah pintu berpagar kawat berduri dan menunjuk pintu lain berbendera EU sambil berkata:
"Kenapa kamu tak membenarkan mereka masuk? Dasar orang-orang tidak sopan !?"
Jelas kartun ini menyindir keras sikap pemerintah negara-negara Teluk.
Namun sekalipun banyak seruan di media sosial, negara-negara Teluk nampaknya sukar berubah untuk menolong pelarian Syria ini.

Sejumlah laporan dari Syria menyebutkan militia kumpulan yang menamakan diri Negara Islam atau ISIS melancarkan serangan baru dengan sasaran pangkalan ketenteraan penting di Syria timur laut.
Pangkalan Deir ez-Zor, yang menjadi simbol kewujudan tentera kerajaan Syria di Wilayah Deir ez-Zor, ditekan hebat ISIS sejak akhir tahun lalu.
"Ini merupakan salah satu serangan ISIS paling sengit," kata Rami Abdel Rahman dari kumpulan pemantauan HAM Syria.
Menurut Rahman dalam insiden ini 36 militia dan 18 tentera kerajaan Syria tewas.
Sebelum merebut pangkalan tentera, ISIS sudah menguasai hampir seluruh kawasan Deir ez-Zor, wilayah di Syria yang kaya minyak ini.
Jika ibu kota provinsi benar-benar dikuasai ISIS, maka kota ini menjadi ibu kota provinsi kedua selepas Raqa yang jatuh ke tangan ISIS.
Pada hari Rabu (09/09), kumpulan pemberontak lain, biasa disebut Tentera Penaklukan, merebut bandar udara tentera di Wilayah Idlib, di Syria barat laut, yang telah dikepung selama dua tahun.
Muncul laporan lebih daripada 50 askar terbunuh dalam pertempuran untuk merebut lapangan terbang ini.
Idlib kini sepenuhnya di bawah kawalan kumpulan pemberontak.

Satu Islam, Moscow - Selain menghantar bantuan kemanusiaan ke Syria, Rusia juga ternyata menghantar penasihat tentera ke negara tersebut. Hal tersebut diutarakan oleh juru bicara Kementerian Luar Negeri Rusia, Maria Zakharova.

"Para penasihat tentera kami yang dihantar ke Syria, bersama dengan beberapa senjata kami ditunjukan untuk membantu kerajaan Syria dalam memerangi keganasan," kata Zakaharova dalam sebuah pernyataan sebagaimana dikutip dari Sindonews.

Menyiarkan Reuters pada Rabu 9 September 2015, ini adalah kali pertama Rusia mengesahkan bahawa mereka telah menghantar penasihat tentera ke Syria. Diramalkan Rusia akan terus menghantar penasihat tentera mereka ke Syria dalam beberapa minggu ke depan.

Sebelumnya diberitakan bahawa tiga pesawat tentera Rusia telah mendarat di Syria dalam beberapa jam terakhir. Dua pesawat berjenis kargo raksasa, iaitu Antonov-124 dan yang ketiga adalah jenis pesawat penumpang ini pada awalnya dikhabarkan hanya membawa bantuan kemanusiaan ke negara tersebut.

Pernyataan yang diutarakan Zakharova sendiri seperti menghidupkan kebimbangan Amerika Syarikat (AS). Negeri Paman Sam itu memang telah menyatakan kebimbangannya berkaitan laporan yang menyatakan Rusia telah memberikan bantuan ketenteraan kepada Syria.

Bantuan yang ditujukan kepada pemerintahan Bashar al-Assar tersebut ditakutkan dapat menimbulkan konfrontasi dengan pasukan alinasi antarabangsa.

Qatar Hantar 1,000 Pasukan Darat ke Pertempuran di Yaman


QATAR telah menghantar kira-kira 1,000 tentera darat ke Yaman, lapor berasaskan televisyen Al Jazeera pada Isnin lalu (7/9/2015). Dan laporan ini merupakan penglibatan pertama Qatar dalam serangan terhadap kumpulan Syiah Houthi.

Sumber-sumber tentera berkata bahawa pasukan Qatar sedang dalam perjalanan ke Yaman dan bersiap untuk bergabung dengan pasukan gabungan itu menghadapi Syiah Houthi di ibu negara Sanaa - walaupun mereka mengatakan kepada Reuters pasukan belum memasuki negara di Semenanjung Arab tersebut.

Penglibatan pasukan darat Qatar itu datang di tengah peningkatan konflik selepas serangan peluru berpandu menewaskan puluhan tentera Teluk Arab, kutip Reuters.

Al Jazeera dalam laporannya berkata 1,000 tentera Qatar, yang disokong oleh 200 kenderaan lapis baja dan helikopter Apache 30 telah dikerahkan ke Yaman.

Kementerian Luar Negeri Qatar sendiri belum mengulas berkaitan adanya laporan tersebut

No comments:

Post a Comment