!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Saturday, October 3, 2015

Manusia telah kehilangan harmonisasinya dengan alam.

Perjalanan yang belum selesai (378)

(Bahagian ke tiga ratus tujuh puluh lapan), Depok, Jawa Barat, Indonesia, 30 September 2015, 03.18 WIB).

Add caption
Manusia telah kehilangan harmonisasinya dengan alam.

Antara tahun 1960 hingga tahun 1970'an desa somber, dan desa di hulu sungai Wayn dan sungai Somber masih hutan belantara.
Belum banyak dihuni penduduk, baik orang tempatan (dayak paser) bugis maupun para transmigran asal pulau Jawa.
Untuk mencapai desa di hulu sungai keduanya dari kampung Baru ulu, Balikpapan biasanya penduduk menggunakan sampan kecil (dengan dayung), dan bila sungai lagi deras arusnya (akibat hujan) maka diperlukan berhari-hari baru sampai di kampung Hulu sungai, kini kedua-dua kampung itu sudah menyatu dengan kota Balikpapan, dan akses jalan pun sudah mudah, baik dengan kenderaan roda empat maupun dengan motosikal.
Penduduk tempatan yang didominasi suku dayak paser sudah turun menurun tinggal di kedua-dua kampung hulu sungai Wayn dan hulu sungai Somber.
Penduduknya hidup dari bertani ladang, namun kerana keadaan tanah yang ada para petani biasanya berladang padi yang hanya boleh di tuai setahun sekali.
Namun biasanya selain menanam padi, petani biasanya tumpang sari ladangnya dengan sayur-sayuran, seperti buah timun, betik, jagung dan pokok ubi kayu.
Jadi, bila persediaan stok pangan padi habis, petani mempunyai persediaan makanan yang cukup dari ubi kayu, jagung atau sekali-kali menuai sagu yang diperoleh dari hutan,
Selain buah-buahan yang ditanam seperti betik dan tomato, di hutan masih banyak terdapat durian dan rambutan dan langsat (buah duku hutan).
Sedangkan ikan dan lauk pauk lain biasanya yang Muslim memburu kijang (kancil) orang dayak menyebutnya payau, sedangkan bagi penduduk tempatan yang beragama hindu kaharingan, animsme dan Kristian mereka memburu kijang dan babi.
Penduduk biasanya tidak memburu ular phyton yang jumlahnya sangat banyak dan bergantungan di atas dahan pokok di sepanjang sungai.
Itu sebabnya ketika itu walaupun disepanjang sungai itu banyak terdapat ular phyton, penduduk dengan tenang mendayung perahunya dari hilir sampai hulu sungai tanpa diganggu, konon khabarnya banyak yang tewas di lilit atau diterkam ular phyton adalah para pemburu (tentera) yang kerap menembak mati kepala ular itu .
Sedangkan ikan air tawar sangat banyak hidup di dalam sungai bahkan boleh dilihat mata, kerana sungainya jernih.
Penduduk biasanya kerap memancing ikannya, atau dengan cara memasang perangkap ikan daripada buluh (kita sebut Bumbu).
Para petani ketika itu sebelum menanam padi, biasanya membuka lahan perladangan dengan cara membakar hutan.
Kerana kalau petani membuka lahan dengan cara tebang pilih (pakai golok / parang) untuk dua hektar tanah ladang memerlukan masa berbulan-bulan baru tercipta dua hektar tanah ladang, sedangkan bila dibakar, hanya dalam waktu paling lama seminggu.
Namun, para peladang tempatan kerana sudah berpengalaman, mereka boleh membakar hutan dengan luas yang boleh diukur, bila yang ingin digunakan dua hektar, maka yang dibakar hanya dua hektar itu, mereka punya cara agar kebakaran hutan tidak meluas dan menjalar kemana-mana.
Jadi, praktikal kehidupan rumah tangga para petani, bahkan satu rumah panjang suku dayak paser ini dihuni antara 3 hingga 5 kepala rumah tangga dalam satu rumah.
Mereka makan sehari-hari dengan nasi (beras / padi) ditambah lauk ikan, daging (dendeng) kijang, dan pelbagai sayur-sayuran, seperti daun ubi kayu dan timun. Yang mereka tuai sendiri, dan tumbuh sepanjang tahun, bergilir-gilir antara menuai padi, jagung, ubi kayu dan sagu, hanya saja lauknya sama sepnjang tahun ikan air tawar atau dendeng daging kijang (kancil) atau babi (dayak Kristian / hindu kaharingan)
majoriti suku dayak beragama Kristian atau hindu Kaharingan, namun khusus dayak paser, kerana majoriti tinggal di pesisir pantai Kabupaten paser, biasanya di pesisir ini banyak berkaitan dengan perantau asal bugis / bajau (Sulawesi) yang Muslim, sehingga banyak dayak paser mengikuti ajaran agama orang bugis / bajau ini.
Kerana sembako (keperluan pokok) penduduk diperoleh dari berladang dan diperoleh dari hutan (sagu), maka penduduk tidak dipusingkan dengan inflasi dan gelombang pemutusan hubungan kerja (PHK) yang terjadi dengan para penduduk bandar. Radio apalagi televisyen, ketika itu belum ada, sehingga sama sekali minima maklumat daripada dunia luar /
Masa itu belum ada ribut-ribut kempen pilihan raya Presiden, Gunernur, Walikota dan Bupati, juga belum ada pemilihan kepala desa, dan juga belum ada dilantik Ketua kampung, yang ada hanya penghulu sebutan untuk kepala desa / kampung.
Tidak heran ketika itu belum semua penduduk punya kad tanda penduduk (KTP).
Banyaknya suku dayak menjadi penganut Kristian, kerana ketika itu banyak pastor / pendeta asal Belanda yang banyak masuk sampai ke hutan walaupun banyak mendirikan gereja di tengah hutan.
Kehidupan penduduk kampung sangat harmonis dengan alam, kerana dengan alam yang lestari mereka boleh memetik hasilnya.
Pada tahun 1970; an, walaupun ayah saya seorang tentera, namun memutuskan pindah rumah dari asrama tentera sentosa II Balikpapan, dengan membina rumah sendiri di pinggir pantai di Kampung Baru Tengah, Balikpapan, Maklum kami sekelurga sudah mempunyai saudara kandung enam orang (ampai bersara, ayah saya mempunyai anak laki-laki lima, anak perempuan lima) kalau dikira dengan keguguran tiga kali, maka Ibu saya melahirkan (mempunyai anak 13 orang).
Sehingga ayah saya membina rumah panggung besar, yang dibawah kolong rumah adalah air laut kalau air pasang).
Jadi wc / tandas / jamban langsung nyemplung ke air laut. Maklum ketika itu belum ada program keluarga berencana (KB), jadi seluruh anak dapat catuan beras penuh dari pejabat.
Pada masa ini kami bersama penduduk tempatan masa kecil menghabiskan masa lapang dengan berenamg dan mendayung perahu kecil di pinggir pantai tepat di belakang rumah. Kdang kami memancing ikan, dan menjaring ketam yang banyak terdapat di belakang rumah.
Sekali-kali kami bersama teman-teman mengayuh perahu ke sekitar muara sungai Wayne dan sungai Somber di kampung baru hujung, di sana kami menjaing ketam dan pelbagai jenis udang termasuk Lobster dan siput bakau (keong bakau) yang banyak terdapat di pinggir hutan bakau yang ketika itu masih menghiasi sepanjang pesisir pantai Teluk Balikpapan.
Pada tahun 1990 ketika kami kembali ke tempat ini (selepas kami sekeluarga pindah ke Jakarta pada awal tahun 1973) sekadar untuk berkunjung ke keluarga kerabat yang masih tinggal di Balikpapan, kami mendapati pesisir pantai Pulau banyak dijumpai sampah plastik dan pelbagai sampah lain selain tumpahan minyak mentah.
Kata nelayan tempatan akan suli ditemui lagi pelbagai jenis ikan, ketam, udang (Lobster) dan siput bakau di pesisir pantai Balikpapan, selain bakaunya musnah, pesisir pantainya pun tercenar pelbagai sampah.
Kita juga tidak boleh mencari lagi orang utan yang daulu banyak bergelantungan di atas pokok di sepanjang dari hilir sungai sampai hulu, termasuk ular phyton sudah sukar ditemui.
Orang utan kita boleh masih ditemui di tempat pembiakan orang utan di sungai Wayn yang dipelihara Lembaga Swadaya Masyarakat yang mengurus orang Utan.
Kini pulau Kalimantan tidak lagi didonimasi hutan belantara, kini htannya banyak dibakar untuk digantikan fungsinya dengan ladang-ladang kelapa sawit, dan aliran air sungai pun menyusut, kerana fungsi pokok untuk menyerap air hujan sebelum mengalir ke sungai mula menghilang, Keserakahan ekonomi manusia yang membuka lahan pertanian sawit dengan cara membakar hutan, mengakibatkan Indonesia kini masuk dalam keadaan darurat asap

Kebakaran hutan dan lahan Indonesia boleh samai insiden 1997

(BBC) Kebakaran hutan dan tanah di Indonesia pada 1997 mencapai berjuta-juta hektar.
Luas dan kesan ekonomi kebakaran hutan dan lahan di sejumlah wilayah di Indonesia amat mungkin menyamai skala insiden sama pada 1997, menurut penyelidik.
Melalui pemantauannya, Robert Field menilai kebakaran tanah dan hutan yang melanda Indonesia tahun ini sangat parah.
Field, seorang penyelidik Universiti Columbia yang melakukan kajian di Goddard Institute for Space Studies milik Agensi Angkasa Amerika Syarikat, bahkan yakin bahawa situasi di Indonesia boleh bertambah sukar apabila musim kemarau terus berlanjutan akibat fenomena El Nino.
"Keadaan di Singapura dan Sumatra bahagian tenggara berada jalur mendekati 1997. Jika ramalan cuaca musim kemarau berlangsung lebih lama, boleh dianggap bahawa 2015 akan tercatat sebagai kejadian paling teruk dalam rekod," kata Field sebagaimana dikutip pejabat berita AFP.
Dalam kurun 1997-1998, kerajaan Indonesia menganggarkan jumlah tanah yang terpapar kebakaran mencapai 750,000 hektar.
Namun, pelbagai institusi lingkungan hidup seperti Wahana Lingkungan Hidup (Walhi) mengestimasi jumlahnya mencapai 13 juta hektar. Kemudian kajian yang dilakoni Badan Perancangan Pembangunan Nasional bersama Bank Pembangunan Asia (ADB) menganggarkan jumlah tanah yang terdampak akibat kebakaran mencapai 9,75 juta hektar.
Soal kesan ekonomi, jumlah estimasinya berbeza-beza. Economy and Environment Programme for Southeast Asia meramalkan Indonesia dianiaya US $ 5 bilion hingga US $ 6 bilion akibat kebakaran hutan dan lahan pada 1997-1998.
Lalu, kajian Bappenas dan ADB mencatat kerugian mencapai US $ 4,861 atau setara dengan Rp711 trilion.

Kerugian ekonomi Indonesia akibat kebakaran dan asap pada 1997 berkisar antara US $ 4 bilion hingga US $ 9 bilion.
Ketahanan ekosistem
Herry Purnomo, penyelidik institusi Center for International Forestry Research (CIFOR), juga berpendapat kebakaran tanah dan hutan tahun ini dapat menyamai rekod pada 1997.
"Fenomena El Nino tahun ini sedikit lebih kecil berbanding dengan 1997. Namun, ketahanan ekosistem kita lebih terdedah kepada kebakaran kerana hutan kita sudah didegradasi oleh hutan tanaman industri dan sawit," kata Herry kepada wartawan BBC Indonesia, Jerome Wirawan.
Herry tidak menutup kemungkinan bahawa kesan ekonomi akibat kebakaran hutan dan lahan tahun ini boleh menyamai rekod 1997.
"Satu provinsi saja boleh kehilangan Rp20 trilion akibat kebakaran. Nah, sekarang sudah ada sekurang-kurangnya lima wilayah yang terkena imbas parah, iaitu Riau, Jambi, Sumatera Selatan, Kalimantan Barat, dan Kalimantan Tengah, "ujar Herry.
Menurutnya, nilai kerugian tidak hanya dikira semata-mata oleh kayu yang hilang dilalap api. "Ada aktiviti ekonomi yang terganggu, kesihatan masyarakat yang terdampak, air yang rosak, pengangkutan, dan lain-lain," kata Herry.
Dalam temu bual dengan BBC Indonesia, Ketua Pusat Data Maklumat dan Perhubungan Awam Badan Nasional Penanggulangan Bencana (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho, berkata kesan ekonomi akibat bencana kabut asap yang terjadi di beberapa daerah di Indonesia pada 2015 boleh melebihi Rp20 trilion.
Angka itu, menurutnya, berdasarkan data tahun lalu.
Terungkap bahawa kerugian akibat kabut asap 2014 yang dikira selama tiga bulan dari Februari hingga April hanya dari Provinsi Riau mencapai Rp20 trilion.

Tiga wilayah tetapkan tanggap darurat asap
Kebakaran hutan dan lahan yang menyebabkan kabut asap sudah menjadi peristiwa rutin tahunan.
Kerajaan Indonesia berkeras tidak mahu menerima bantuan yang ditawarkan dua negara jiran, Singapura dan Malaysia, yang selama bertahun-tahun juga terkena bencana kabut asap akibat kebakaran hutan dan tanah di Indonesia.
Dalam temu bual dengan BBC, Presiden Joko Widodo menegaskan Indonesia sudah melakukan usaha yang serius, dengan mengerahkan ribuan anggota TNI dan Polisi serta belasan helikopter untuk mengatasinya.
Presiden Joko Widodo mengatakan perlu tiga tahun untuk menyelesaikan pekerjaan fizikal demi menghentikan kabut asap.
"Ertinya kita sudah kerahkan semuanya untuk menangani, tetapi ini perlu waktu. Ramalan saya tiga tahun mengerjakan pekerjaan fizikal ini, "ujar Jokowi kepada wartawan BBC, Karishma Vaswani.
Sementara Menteri Perhutanan dan Alam Sekitar, Siti Nurbaya, menjelaskan jenis bantuan tersebut yang ditawarkan Singapura sama dengan yang dimiliki Indonesia, iaitu helikopter jenis Chinook, untuk membantu pemadaman.
Namun jumlahnya hanya satu unit.
Kerana kunjungan warga ke Puskesmas yang cukup tinggi berkaitan dengan jangkitan saluran pernafasan atas dan usia yang berisiko tinggi adalah kanak-kanak kecil, kami mengambil dewan kerajaan bandar untuk pemindahan.
Helda Suryani
"Dia (Singapura) cuma ngasih satu pesawat, kecuali ngasihnya 20 gitu loh atau 30," kata Siti.
Status darurat
Sebanyak tiga wilayah, iaitu Riau, Jambi, dan Kalimantan Tengah telah menguatkuasakan status tanggap darurat setelah selama beberapa minggu indikator pencemaran udara di kawasan tersebut melebihi tahap berbahaya.
Pada Rabu 30 September, penunjuk pencemar di Pekanbaru, Riau-menurut pengiraan Badan Meteorologi, Klimatologi, dan Geofisika- mencapai 450 atau 100 lebih tinggi daripada taraf bahaya.
Keadaan itu disayangkan Desi, ibu seorang bayi berusia satu tahun yang dirawat di sebuah rumah sakit di Pekanbaru, Riau, kerana menghidap jangkitan paru-paru. Jangkitan itu diburukkan lagi oleh tebalnya kabut asap selama beberapa bulan terakhir.

 "Anak saya selama ini berada di rumah, tidak ke mana-mana akibat kabut asap. Ternyata masih kena jangkitan paru-paru. Mengapa kerajaan tidak melakukan sesuatu? Apa menunggu sampai anak kita mati semua kerana asap? "Ujarnya.
Kepala Dinas Kesihatan Kerajaan Bandar Pekanbaru, Drg. Helda Suryani, berkata pihaknya telah menempuh pelbagai langkah, termasuk menyediakan dewan di tingkat tiga bangunan pejabat Wali Kota Pekanbaru sebagai lokasi pemindahan bagi bayi baru lahir sehingga berumur enam bulan.
Dewan itu kini dihuni empat anak-anak, seorang ibu hamil, dan tiga orang tua pendamping.
Pada Rabu (30/09), penunjuk pencemar di Pekanbaru, Riau, menurut pengiraan Badan Meteorologi, Klimatologi, dan Geofisika mencapai 450 atau 100 lebih tinggi daripada taraf bahaya.
"Oleh kerana kunjungan warga ke Puskesmas yang cukup tinggi berkaitan dengan jangkitan saluran pernafasan atas dan usia yang berisiko tinggi adalah kanak-kanak kecil, kami mengambil dewan kerajaan bandar untuk pemindahan," kata Helda kepada wartawan di Pekanbaru, Sari Indriati.
Pemindahan penduduk dari kawasan kabut asap dipandang penting oleh Azisman Saad, doktor pakar paru di Pekanbaru. Namun, menurutnya, apabila pemindahan dilakukan di kawasan yang sama, hal itu tidak akan berkesan.
"Kalau pemindahan di Pekanbaru juga, saya rasa kurang berkesan. Kerana Pekanbaru telah diselimuti kabut asap, "kata Azisman.

Siapa 'pelakon' di balik pembakaran hutan dan tanah?
Masing-masing kumpulan yang melakukan aktiviti pembukaan tanah akan mendapat peratusan kemasukan tersendiri.
Ada sekitar 20 pelakon yang terlibat di lapangan dan mendapat keuntungan ekonomi daripada pembakaran hutan dan lahan. Sebahagian besar dari rangkaian kepentingan dan pelakon yang mendapat keuntungan ekonomi ini menyulitkan langkah penguatkuasaan undang-undang.
Tindakan kerajaan memenjarakan atau menuntut individu serta syarikat-syarikat yang disyaki membakar tanah tak akan cukup untuk mencegah kabut asap berulang.
Fakta dan kesimpulan ini terungkap dalam kajian mengenai 'Ekonomi Politik Kebakaran Hutan dan Lahan' dari penyelidik Center for International Forestry Research (CIFOR) Herry Purnomo.
Kerumitan di lapangan, menurut Herry, berlaku kerana para pelaku pembakar hutan, baik masyarakat mahupun kelas-kelas menengah dan syarikat sentiasa berhubungan dengan orang-orang kuat, baik di peringkat daerah, kebangsaan, bahkan sampai tahap ASEAN.
Kajian Herry Purnomo mendapati bahawa harga tanah yang sudah dibersihkan dengan pembakaran justru akan naik kerana siap ditanam dengan kelapa sawit.
"Tidak mudah bagi bupati yang akan menuntut (pembakar hutan), boleh jadi yang punya (kebun) kelapa sawit, membakar hutan, berhubungan dengan parti tertentu yang kuat di daerah, sehingga pegawai daerah atau Gabenor tidak gampang juga (bertindak), harus melihat kumpulan-kumpulan politik , "kata Herry pada BBC Indonesia, Rabu (23/9).
Pelakon-pelakon tersebut, berdasarkan hasil kajian beliau, bekerja seperti bentuk "jenayah terancang".
Ada kumpulan-kumpulan yang menjalankan tugas berbeza, seperti mendakwa tanah, menganjurkan petani yang melakukan penebasan atau penebangan atau pembakaran, sehingga pasukan pemasaran dan melibatkan aparat desa.
Namun tak hanya di peringkat pusat, pemilik tanah boleh saja kerabat penduduk kampung, kakitangan syarikat, pegawai di daerah, pengusaha, atau pelabur skala menengah dari Jakarta, Bogor, atau Surabaya.
Terancang
Masing-masing kumpulan yang melakukan aktiviti pembukaan tanah akan mendapat peratusan kemasukan sendiri, namun rata-rata, pengurus kumpulan tani mendapat hidangan pemasukan terbesar, antara 51% -57%, manakala kumpulan petani yang menebas, menebang, dan membakar mendapat hidangan pemasukan antara 2 % -14%.
Dalam kajian beliau, Herry mendapati bahawa harga tanah yang sudah dibersihkan dengan tebas dan tebang ditawarkan dengan harga Rp8,6 juta per hektar.
Namun, tanah dalam keadaan 'siap tanam' atau sudah dibakar malah akan meningkat harganya, iaitu Rp11,2 juta per hektar.
Lalu tiga tahun kemudian, setelah tanah yang sudah ditanam siap menuai, maka ladang yang sudah jadi itu boleh dijual dengan harga Rp40 juta per hektar.
Image copyrightGETTY IMAGES
Image caption
Pemilik tanah yang terbakar boleh saja dari bandar-bandar besar atau kerabat penduduk kampung, pegawai daerah, sehingga penyelidik.
Kenaikan nilai ekonomi dari tanah inilah yang membuat pelakon-pelakon yang mendapat faedah berupaya agar kebakaran hutan dan lahan terjadi terus-menerus.
Selain itu, dalam pola jual beli tanah, penyiapan lahan menjadi tanggung jawab pembeli, jika akan dibakar atau dibersihkan secara mekanikal. Semakin murah kos pembersihan, untung pembeli akan semakin besar.
Sebagai perbandingannya, menurut Herry, per hektar tanah yang dibakar kos $ 10-20, sementara untuk tanah yang dibersihkan secara mekanikal memerlukan $ 200 per hektar.
Kajian Herry dilakukan di 11 lokasi di empat daerah di Riau, yaitu Rokan Hulu, Rokan Hilir, Dumai, dan Bengkalis menggunakan kaedah pemetaan, kaji selidik, dan pendekatan dasar.
Di Riau, ada 60 ladang kelapa sawit dan 26 hutan tanaman industri.
Patron politik
Syarikat atau individu di kawasan yang menjadi pemilik ladang kelapa sawit di daerah boleh mencari patron-patron politik di peringkat tempatan.
Herry memberi contoh, "Katakan ada syarikat-syarikat skala kecil yang punya patron parti politik sangat kuat di daerah itu yang berpengaruh ke proses-proses pengambilan keputusan dan penguatkuasaan undang-undang di kawasan tersebut. Bisa jadi mereka penyokong kuat dari petahana."

Pemain di peringkat menengah atau 'cukong', Herry mencari, boleh siapa saja.
"Dari oknum pegawai kerajaan, polis, tentera, penyelidik, boleh terlibat, boleh punya sawit hingga ratusan hektar dan dalam proses pembangunan sawitnya boleh (melakukan) pembakaran untuk menyambut musim hujan seterusnya," ujarnya.
Pelakon-pelakon inilah yang tak terbaca atau tertangkap dalam pola penguatkuasaan undang-undang yang berlaku sekarang untuk menangani kabut asap.
Untuk menemuinya, maka penting untuk meneroka ke mana produk kelapa sawit dari ladang-ladang tersebut disalurkan.
Bakar lahan
Terhadap penemuan ini, juru bicara Gabungan Persatuan Pengusaha Kelapa Sawit Indonesia (Gapki), Tofan Mahdi, berkata, ada 2,500 syarikat kelapa sawit kelas kecil dan sederhana, dan total hanya ada 635 syarikat yang menjadi ahli Gapki.
Kabut asap di Riau sudah berlangsung selama 18 tahun terakhir.
"Yang jadi ahli kita saya yakin tidak ada (yang membakar lahan), kerana kita kawalan sampai bawah. Di luar anggota Gapki, kami tak punya instrumen atau kepentingan, tapi kita mengimbau, menyokong apa yang disampaikan oleh Gabenor Kalsel misalnya agar mereka (syarikat kelapa sawit kecil dan menengah) untuk jadi ahli Gapki agar kawalannya lebih gampang, "ujarnya.
Namun, Tofan mengakui bahawa mereka belum mempunyai kaedah yang ketat dalam melakukan pengawasan sampai ke bawah. "Tapi Gapki punya standard, punya requirement, memenuhi aturan yang sesuai dengan peraturan di pusat, tempatan, dan daerah," katanya.
Selain itu, Polis Daerah Riau sudah menetapkan PT Langgam Inti Hibrida yang juga anggota Gapki sebagai suspek pembakaran hutan.
Usaha penguatkuasaan undang-undang yang ada selama ini belum menyentuh patron-patron politik yang melindungi syarikat atau pemilik tanah yang terbakar.
Edi Saputra, petani di Kabupaten Ogan Komering Ilir, Sumatera Selatan mengatakan bahawa amalan pembakaran lahan memang sudah berlangsung di komunitinya selama beratus-ratus tahun.
Namun amalan itu tak setiap tahun dilakukan, biasanya hanya 5-10 tahun sekali bertepatan dengan masa tanam.
"Kita sudah ratusan tahun membakar, tapi kenapa kita ribut sekarang soal asap, artinya, kenapa itu muncul jadi kebakaran yang dahsyat? Kerana semua konsesi itu diberikan kepada korporat, sehingga tanah jadi mudah terbakar. Tanah perbadanan itu kan kering sekali, nggak bisa ditanami padi . Sekarang dibanding dulu, jauh memang, asal tercalar saja, ada bintik-bintik api, langsung terbakar tanah itu, "katanya.

Sekatan kebakaran hutan: Mengapa syarikat besar 'tidak disentuh'?
23 September 2015
Sebahagian syarikat pembakar hutan sudah diperkarakan, tapi prosesnya tak berujung pangkal
Aktivis alam sekitar di Riau menghargai pemberian sanksi kepada syarikat berkaitan kebakaran hutan dan lahan di Sumatera, tetapi mereka mempersoalkan kenapa sejumlah syarikat kelas kakap 'tidak disentuh'.
Gabungan pemantau kemusnahan hutan di Riau berkata, kerajaan juga boleh memberikan hukuman lebih tegas dengan membawa kesnya ke mahkamah serta mewajibkan syarikat-syarikat tersebut membayar ganti kerugian kepada warga yang terdampak kabut asap.
"Pemberian sanksi itu merupakan langkah cepat, cukup menjanjikan. Tapi, kita lihat nanti, apakah langkah sama juga akan dilakukan terhadap syarikat-syarikat besar yang dikesan dan tercatat ada titik api dan mengalami kebakaran tiap tahun di kawasan konsesinya," kata aktivis parti pemantau pengrusakan hutan (Eyes on the forest) di Provinsi Riau, Afdhal Mahyuddin, kepada wartawan BBC Indonesia, Heyder Affan, Rabu (23/09) pagi.
Sebelum ini, empat syarikat di Sumatera dihukum oleh Kementerian Alam Sekitar dan Perhutanan (KLHK) berkaitan kebakaran hutan dan lahan.
Syarikat yang izinnya dibekukan adalah PT LIH (Riau), PT TPR (Sumsel) dan PT WAJ (Sumsel), sementara PT HSL (Riau) dicabut izin usahanya.

Syarikat-syarikat harus menyediakan kelengkapan pencegahan kebakaran
Syarikat-syarikat itu perlu menghentikan semua kegiatan operasi di lapangan dan memenuhi kewajibannya, seperti melengkapi peralatan pencegahan kebakaran.
Sekatan ini adalah berdasarkan berita acara Unit tugas khusus (Satgasus) Kementerian Alam Sekitar hidup dan Perhutanan. Mereka saat ini telah melawat 286 lokasi bekas terbakar di Sumatra dan Kalimantan.
Bayar ganti rugi
Lebih lanjut Afdhal Mahyuddin berkata, dirinya tidak terlalu hairan apabila mengetahui bahawa kerajaan telah membekukan izin PT LIH.
"Kerana, pada 2013 lalu, mereka telah menjadi suspek dan sampai sekarang belum dibicarakan," kata Afdhal.
Demikian pula, Afdhal tidak terlalu terkejut apabila kerajaan mencabut izin usaha PT HSL di Riau. "Wajar saja, kerana sudah lama tidak aktif," tambahnya.
Namun demikian, katanya, kerajaan seharusnya dapat memberikan sanksi sama, atau yang lebih tegas, terhadap syarikat-syarikat besar lain yang selama bertahun-tahun melakukan kesalahan sama.
"Catatan kita, ada beberapa syarikat konsesi yang terindikasi melakukan tindakan pelanggaran. Herannya, mereka tidak dicabut izinnya atau diberi sekatan," kata Afdhal.
Bergiat menganggap, banyak syarikat besar pembakar hutan yang lolos
"Saya fikir perlu tindakan terhadap syarikat berskala besar atau kelas kakap," tambahnya.
Dia juga mencadangkan, sanksinya seharusnya lebih dari sekadar pembekuan atau pencabutan izin usahanya, seperti membawa kesnya ke mahkamah jenayah atau sivil.
"Mereka juga perlu membayar ganti rugi kepada masyarakat yang terdampak luas akibat kabut asap," katanya lebih lanjut.
Saat ini, pasukan KLHK melawat 286 lokasi bekas terbakar di Sumatera dan Kalimantan.
Lebih lanjut dikatakan, KLHK berkata, syarikat yang dibekukan izinnya wajib melengkapi sarana dan prasarana yang belum dipenuhi untuk mengurangkan potensi kebakaran.
Pembekuan akan memberi kesan pencabutan izin jika syarikat tersebut bersalah di mahkamah, kata pegawai KLHK.
Berkongsi berita ini Mengenai b

"Apa kerajaan menunggu anak-anak kami mati kerana asap?"
Di ruang yang dilengkapi pengatur udara di tingkat tiga Dewan Bandar Pekanbaru, Apriyani memandang bayinya yang berusia empat bulan, tidur nyenyak.
Perempuan berusia 35 tahun ini adalah satu daripada empat ibu yang menjadi pelarian di tempat penjagaan bayi kecemasan yang disediakan kerajaan kota Pekanbaru. Ini merupakan usaha melindungi bayi dari asap beracun akibat kebakaran tanah dan hutan yang sudah terjadi sejak berbulan-bulan.
"Di sini bayi saya bebas dari asap. Tidak seperti di rumah," kata Apriyani.
'Sewaktu kami tinggal di rumah, bayi saya ini batuk terus. Kalau di sini, ruangannya tertutup, dan ada penulen udara.
Pencemaran udara di Pekanbaru tercatat pada angka 1000 Indeks Piawaian Pencemar (PSI). Padahal 100 PSI saja sudah digolongkan tak sihat, dan kalau lebih dari 300 sudah dianggap berbahaya.
"Bayi lah yang paling menderita. Bayi sama ini tak henti batuk-batuk"
Di sana ada tempat-tempat tidur bayi yang disewa, dan tabung oksigen, tapi Afriyani mengaakan ia tak ingin tinggal di sana lama-lama.
"Maunya, kerajaan bekerja lebih keras untuk menghilangkan asap, agar anak-anak kami tidak kesusahan bernafas tiap waktu. Karena kan jelek untuk kesihatan mereka, kan?
Dr Helda Suryani, kepala dinas kesihatan di Pekanbaru mengatakan, tempat perlindungan itu diperuntukkan terutama bagi keluarga-keluarga miskin yang terdedah.
"Orang kaya mempunyai AC sendiri, dan boleh mencari sendiri tempat yang lebih selamat. Sedangkan tempat ini bagi mereka yang rumahnya kami lihat setiap harinya dipenuhi asap yang berbahaya.
Ketika ditanya mengapa sesudah begitu lama kerajaan baru menyediakan tempat perlindungan ini, ia tertawa kecut.
"Mengapa begitu lama? Kami sudah berdoa meminta hujan, dan masa tentera datang membantu, udara lebih bersih selama dua hari. Tapi sekarang begini lagi. Jadi akan begini terus."
Adapun bagi Desi, perlindungan ini terlalu terlambat. Ibu muda ini duduk bersama anaknya yang berusia satu tahun di Hospital Santa Maria. Ia didiagnosis diserang jangkitan paru-paru.
"Saya menjaga anak saya di dalam bilik sepanjang masa. Kami tidak ke mana-mana kerana asap ini, tapi tetap saja anak saya kena radang paru-paru."
"Kenapa kerajaan tak berbuat apa-apa?" tanyanya
"Apakah kerajaan menunggu anak-anak kami mati kerana asap?" (BBC)

No comments:

Post a Comment