!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Thursday, October 15, 2015

Pirja e duhanit është vrarë miliona njerëz

Udhëtim Papërfunduar (380)

(Pjesa 380), Depok, West Java, Indonezi, 13 tetor, 2015 08:37)

Pirja e duhanit është vrarë miliona njerëz

Tekst Line Metro TV 10 nëntor 2015 dhe ka raportuar se në vitin 2030 ka pasur dy milionë kinezë të cilët vdesin çdo vit për shkak të shprehive të duhanit (tymit të duhanit). Në të njëjtën kohë shërbimi kombëtar Indonezisht privat publik televiziv tani është duke reklamuar Ministria e Shëndetësisë Indonezisë tregojnë se ka një më të vdekjeve nga kanceri i fytit shkaktuar dhënë pas pirjes së duhanit, dhe për t'i kujtuar publikut të mos jetë viktimë tjetër.
 Problemi i varësisë së duhanit, duke shkaktuar probleme shëndetësore për njerëzit është bërë tashmë një problem global, jo vetëm një problem me popullsi të dendur të tilla si Kina, Indonezia, India dhe shumë vende të varfra në botë të tilla si Bangladeshi, por edhe të goditur vendet e zhvilluara në Evropë dhe pjesë të tjera të kontinentit, shtrënguar deri rregulloret lokale, reklamat aq shumë vende e kanë ndaluar duhani në media të tilla si televizioni, madje edhe të kërkojë listat e kuptoj efektet shëndetësore të pirjes së duhanit në paketimin e cigareve, si dhe mbulimi merperluas zonë jo-pirja e duhanit, të tilla si në transportin publik, vende të tjera publike. Megjithatë, numri i të varurve duhanit është në rritje dhe numri i vdekjeve të shkaktuara nga pirja e duhanit e duhanit është rritur gjithashtu. Jo vetëm qeveria dhe anëtarët e parlamentit për të bërë ligje për të ngushtuar hapësirën për zhvillimin e industrisë së duhanit, por edhe udhëheqësit fetarë kanë lëshuar një fetva (ligj fetar), të tilla si Muhammadiyah në Indonezi bazuar në propozim Al Kur'anit dhe Sunetit dhe prova shkencore për të nxjerrë një fetva që Pirja e duhanit është haram. I njëjti qëndrim është shprehur gjithashtu se dijetarët e shquar të Arabisë Saudite, Egjipti, Pakistani dhe shumë dijetarë të tjerë. Edhe në qoftë se një dëgjues i Radio Televizionit Rodja të kërkojë që ata bëjnë tauziahnya Ustad (flasim), ata të gjithë do të marrin përgjigje duhanit haram bazuar në propozim Al Kur'anit, Sunetit dhe shkencore që ata kontrollojnë. Ustad Abu Jahja Badrussalam, Lc, ekspertët hadith (tradita) universitet të diplomuar Islamin në Medine, Arabia Saudite pirja e duhanit melontakkan është haram. Sipas tij, bazuar në argumentin e Kur'anit dhe Sunetit, dhe provat shkencore e pirjes së duhanit në kategorinë e vetëvrasjes, sepse dëmtojnë shëndetin e duhanxhi, i cili është ngadalë mund të shkaktojë vdekjen. Kjo është arsyeja pse, tha Abu Jahja, pirja e duhanit në kategorinë e akteve të mosbindjes, i cili është Peshat çakëll mëkatet në jetën e përtejme. Unë kam një përvojë empirike, unë kam miq, janë po aq të shpeshta lutjet në një xhami, dhe pas namazit, ndërsa në këmbë në shtëpi, ajo më tha, se që isha në moshën e re ai e donte për të pirë duhan. Nga mosha e daljes në pension ka qenë dy herë zoti kirurgji të zemrës anashkalojë, ai pësoi një atak në zemër për shkak të pirjes së duhanit ishte disa vite më parë ai e kontraktuar kancerin e trurit dhe duhet të operohet në trurin e tij, dhe kishte zgjatur disa muaj, në një tru fazë të kancerit të operacionit të dytë, jeta e tij nuk mund të shpëtohet. Ime më e re vëllai numër pesë (nga 10 vëllezërit e motrat) Bambang Widodo vdiq në vitin 2006, pasi vuante nga kanceri në mushkëri trajtohen në spitalin Pasar Rebo. Jakarta Timur, ai shitës droge peshë
pirja e duhanit.

 Në 2030 Kinë 3.5 milion / Viti Vritet Cigare Aktualisht në Kinë, rreth 1.2 milionë njerëz në vit vdesin për shkak të çështjeve të lidhura me pirjen e duhanit Gati 9,500 njerëz vdesin çdo vit për shkak të ndotjes së ajrit në Londër Hidayatullah.com-Një raport i ri parashikon se pirja e duhanit do të vrasë 3.5 milion njerëz në vit në Kinë në dy dekadat e fundit. Raporti është bërë nga kineze dhe ekspertë ndërkombëtarë dhe të lëshuar të enjten, vetëm disa ditë para datës së caktuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë për Kinën për të ndaluar pirjen e duhanit në ambiente të mbyllura në vende publike. Është e pamundur për Kina për të përmbushur datën e diel, një nga disa kushteve të vendosura kur Kina u pranua si anëtare e OBSH-së pesë vjet më parë. Parashikimi për 2030 krahasohet me figurën aktuale të cilat rreth 1.2 milionë njerëz në vit vdesin për shkak të çështjeve të lidhura me pirjen e duhanit. Raporti thotë se në vitin 2030, pirja e duhanit do të shkaktojë rreth 25 për qind të të gjitha vdekjeve, në krahasim me në mes të 2 dhe 3 për qind i cili vdiq nga AIDS. [Voan / hidayatullah.com] Mijëra vdesin nga pirja e duhanit në Indonezi REPUBLIKA.CO.ID, Jakarta - Anëtarët e Adit Monitorimit Hendriyani pirja e duhanit nëpër shkolla, tha, rreth 200 mijë njerëz në Indonezi kanë vdekur nga sëmundje të shkaktuara nga pirja e duhanit. Hendriyani tha, Indonezia është vendi me numrin e tretë më të lartë të duhanpirësve aktive në botë. Është vlerësuar se ka 66 milionë duhanpirës aktiv në Indonezi, dhe 3,9 milion prej tyre janë fëmijë të moshës 10 deri në 14 vjeç. Përqindja e duhanpirësve meshkuj ishte 67.4 për qind. Për shkak të duhanpirësve në vend është numri i lartë i duhanpirësve duhanit që vranë dhjetëra. "Çdo vit rreth 200 mijë njerëz në Indonezi kanë vdekur nga sëmundje të shkaktuara nga pirja e duhanit," tha ai gjatë konferencës për shtyp dhe vendosjen Ads cigareve Monitorimi rreth shkollave në pesë qytete, në Xhakarta, të hënën (15/6). Ironikisht, prevalenca e pirjes së duhanit në Indonezi është më e larta në Azinë Juglindore. Njerëzit mesatare Indonezi tymi i 12.4 cigare në ditë. Ndërkohë, të dhënat e fanar Indonezisht Child Lisda Sundari mbledhura nga Organizata Botërore e Shëndetësisë Organizimi i Organizatës së Kombeve të Bashkuara (OBSH) thotë se përdorimi i duhanit vrarë 100 milionë njerëz në shekullin e 20-të. Nëse kjo trendet e konsumit vazhdojnë, duhani do të vrasë një miliardë njerëz në shekullin e 21 do të vijnë në 80 për qind e vdekjeve ndodhin në vendet në zhvillim. UASHINGTON, (AFP) .- Industria e duhanit për të marrë US $ 7.000 për secilin prej më shumë se gjashtë milion njerëz vdesin çdo vit nga pirja e duhanit sëmundjeve të lidhura, sipas grupit avokimit shëndetësor Fondacioni mushkërive Botërore (WLF). Vitin e kaluar, më shumë se 5.8 trilion cigare konsumohen, e ngjashme me vitin 2013, për shkak të rritjes së përdorimit të duhanit në Kinë kompensuar rënien në vende të tjera, sipas një raporti të udhëhequr nga WLF. Në një raport global të Duhanit Atlasi, WLF dhe American Cancer Society thotë se në vitin 2013, vitin e kaluar me të dhënat e disponueshme, fitimet e industrisë së duhanit arritur më shumë se 44 miliardë $. Ndërkohë, 6.3 milion njerëz vdiqën nga pirja e duhanit sëmundjeve të lidhura, të barasvlershme me një fitim prej $ 7000 për çdo vdekje të shkaktuara nga duhani. Raporti thotë se në qoftë se trendet e tanishme vazhdojnë, një miliard njerëz do të vdesin për shkak të pirjes së duhanit dhe ekspozimi ndaj duhanit këtij shekulli. Përveç shkakton kancer të mushkërive, i cili është shpesh fatale, përdorimi i duhanit është faktori kryesor rreziku për një seri të sëmundjeve të tjera. Kjo është arsyeja kryesore që në fakt i pashmangshëm në botën e vdekjes së parakohshme nga sëmundje kronike, të tilla si sëmundje të zemrës, goditje dhe presionit të lartë të gjakut. Shumë vende të botës kanë nisur legjislacion anti-duhan, megjithatë Tobacco Atlas gjeti se vetëm 10 për qind e popullsisë së botës që përfshin një ndalim të plotë për reklamat, promovimin dhe sponsorizimin e duhanit, dhe vetëm 16 për qind e rezervuara jo-pirja e duhanit në të gjithë. (VOA) Të jetë i vetëdijshëm vullnetit tuaj dhe mëshirës së duhanpirësve, sepse pirja e duhanit mund të shkaktojë pencandunya do të vuajnë si në këtë botë dhe në botën tjetër?

No comments:

Post a Comment