!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Thursday, July 24, 2014

Kerajaan Australia Sediakan 50 Polis untuk Menyiasat Kemalangan MH17


Pemisah pro-Rusia menjaga lokasi jatuhnya pesawat Malaysia Airlines MH17 di Donetsk, Ukraine timur (18/7). 
Kerajaan Australia Sediakan 50 Polis untuk Menyiasat Kemalangan MH17

Australia telah menghantar 50 polis ke London dalam rangka menjangka untuk mengerahkan mereka ke lokasi kemalangan pesawat MH17 di Ukraine timur.

Para polis Australia itu akan ditugaskan untuk mengamankan lokasi kemalangan pesawat Malaysia Airlines MH17 sebagai sebahagian dari usul pasukan antarabangsa.

Perdana Menteri Tony Abbott berkata menteri luar negeri dari Australia dan Belanda akan pergi ke Kyiv untuk mengatasi butiran pengerahan pasukan seperti itu, di bawah pihak berkuasa PBB, untuk mengamankan lokasi kemalangan di Ukraine timur yang dikuasai pemberontak.

Sementara itu, dua pesawat lagi dijadualkan akan berlepas dari Ukraine ke Belanda, membawa puluhan korban pesawat Malaysia Airlines penerbangan MH17 yang ditembak-jatuh minggu lalu. Ke-298 orang di dalamnya terbunuh.

Puluhan ribu orang yang berkabung di Belanda mengadakan upacara peringatan, selagi jenazah-jenazah dari pesawat Malaysia MH17 itu tiba di negara itu hari Rabu. Seratus sembilan puluh tiga mangsa adalah warga Belanda.

Sebelumnya hari Khamis, Rusia menyeru kepada Amerika Syarikat agar membuktikan bahawa jet penumpang itu ditembak jatuh oleh peluru berpandu darat-ke-udara SA-11 yang dilancarkan oleh puak pemisah yang disokong Rusia di Ukraine timur. Wakil Menteri Pertahanan Anatoly Antonov meminta Amerika untuk memberikan bukti bahawa Amerika mempunyai data teknikal dan foto satelit untuk menyokong tuduhan tersebut.

Penganalisis perisikan Amerika menyimpulkan bahawa peluru berpandu "Buk" SA-11 milik Russia menjatuhkan pesawat itu dan pemberontak yang tidak terlatih dengan baik mungkin melepaskan peluru berpandu tersebut kerana yakin pesawat itu milik Ukraina.VOA

No comments:

Post a Comment