!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Tuesday, September 15, 2015

Mbjellja e pemëve mund të shpërblehet, prerjen pemë mund të mëkatojnë.

Udhëtim nuk u përfundua (370)

(Pjesa e treqind e shtatëdhjetë), Depok, West Java, Indonnesia, 14 shtator, 2015 16:03 pm).

Mbjellja e pemëve mund të shpërblehet, prerjen pemë mund të mëkatojnë.

Perëndia në fjalën e tij në Kur'an paralajmëron njerëzit jo gjithmonë është e keqe në tokë si prerjen e pemëve në të, njerëzit vrasin njëri-tjetrin dhe shirk (të përshkruarit e shokëve me Perëndinë).
Sepse lakmia e njeriut të ulur në mënyrë arbitrare poshtë pemëve, dhe dembel për mbjelljen e pemëve në mjedisin e tyre, prerjen e pemëve rezultoi në shpyllëzimet, pyll kthyer në shkretëtirë shterpë, duke shkaktuar ndryshimin e klimës globale.
Në Indonezi, kompanitë dhe individët në tokës bujqësore të hapur me pyje djegur, rezultati është tani Sumatra, Borneo, Malajzia dhe Singapori prekur edhe nga ndotja e ajrit në formën e tymit.
Pra, tani ne jemi përballur me mot ekstrem, stuhitë e rërës, thatësira, përmbytjet dhe fatkeqësitë e tjera natyrore.
Në vitin 1969, në bregdetin e Kampung Baru Qendrore, qyteti i Balikpapan, East Kalimantan, çdo mëngjes ose në mbrëmje me pajisje të thjeshtë unë ende mund të provokojë lloje të ndryshme të peshkut dhe kallamar, dhe gaforre gaforre në plazh, kështu që nëna ime praktikisht nuk kanë nevojë për të blerë peshk dhe gaforre gaforre në treg, por kur të vij përsëri në të njëjtin vend në vitin 1990, nuk është një peshk dhe gaforre gaforret shkoj, sepse bregdeti ka qenë i kontaminuar me papastërti të ndryshme të pista duke filluar nga nafta e papërpunuar për skrap plastike. Unë besoj se të njëjtin fat me përvojë edhe në bregdetin në ishujt e tjerë në Indonezi dhe madje edhe në botë.
Çdo trungu (interes) që kemi vendosur për të dhënë një bekim për organizmat e gjallë, duke filluar nga oksigjeni, fruta në mënyrë që një zogjve të ndalonin dhe kafshëve të tjera, në mënyrë që Perëndia premton shpërblim të madh për ata që të rritet ose të mbajë, në kundërshtim me kryesin e dëmit në toka, lakmi shkurtuar pyjeve do të marrin dënimin në botë (uraganet, thatësira, tym), si dhe dënimin / dënimin në botën tjetër (ferr).

(BBC) - globale Pemanasa? Ndryshimi i klimës? Në qoftë se ju lexoni gazetat, dëgjoni radio, shikuar TV dhe shfletoj në internet, duhet të keni të dy tashmë të njohur në mendje.

Klima ka ndryshuar dhe temperatura e tokës të rritet, siç ka thënë Ministri i Mjedisit Rachmat Witoelar.

"Ndryshimi nuk është sezoni i qartë. Sezoni i shirave është e thatë, shirat e stinës së thatë. Ajo është një prej ndryshimeve klimatike. Kjo është për shkak të ndryshimeve klimatike."

"Për peshkatarët, ka edhe rrymave të detit që ndryshojnë, temperatura e ujit të detit gjithashtu ndryshon me ndryshimin do të thotë se peshku ka ndryshuar," shtoi Rachmat.

"Ka edhe shkëmbinj nënujorë koral të dëmtuara nga ngrohja e ujit të detit dhe biota detare thyer kështu mikroplankton. Kështu ka ndodhur gjëra të çuditshme," tha ministri.


Sa më shumë të ngrohjes
Por ajo që për në jetën e përditshme? Kam vizituar disa nga vendet me pyetjen se çfarë ka ndryshuar në natyrë, kur krahasohet me situatën e 10 apo 20 vjet më parë?

Objektivi i parë Malinau Qarkut, East Kalimantan, i quajtur Qarkut Konservimit. Nga sipërfaqja e përgjithshme prej 4.2 milion ha, një sipërfaqe prej 3.9 milion, ose rreth 90%, është një zonë pyjore, duke përfshirë KMNP dhe pyjet e mbrojtura. 4 orë udhëtim me anije nga Tarakan.

Uman, 37 vjeç, ka qenë duke bërë një jetë nga varka me motor që nga viti 1990, dhe ai thotë se asgjë nuk ka ndryshuar nga Sesayap lumi që kalon për një duzinë vjet.

"Nëse Gusung parë të rralla, në mes të lumit u shfaq një ishull të ri të rërë të përziera tokës. Ndoshta për shkak të ndikimit të përmbytjeve, në qoftë se i pari i viteve 1990 ishte e rrallë përmbytjet, por pas vitit 1995 mbi start berunculan Gusung," tha Uman.

Nëse përdoret rrallë përmbytjet por tani është ndoshta për shkak se një shumë e drurit korrur, shpesh përmbytjet. Nëse shiu sigurisht përmbytjeve
Uman
SAPI Island, rreth një orë me makinë nga kryeqyteti qarkut të Malinau, ende ndihet gjelbërim.

Në disa vende fusha shenja të dukshme janë pastruar për banorët Lundayah përdorimin e rradhës sistem kultivimi.

Pleq Lundayeh, New Belapang, rrëfen.

Në të kaluarën, tha Belapang Kështu, nëse qytetarët e bujqësisë, oriz pjellore-pjellore, kultura tjera janë gjithashtu të mira. "Si një fryt, që në thelb ne jemi të mbjelljes farat e ëmbël dhe e ëmbël me siguri," tha ai.

"Por tani tjetri, në qoftë se thelbi i përfunduar fara ëmbël dhe i lagësht mbjelljes. Pemë që Rambutan dhe acid frutash Durian nëse i pari i trashë, tani i hollë," tha ai.

Belapang tha se ai nuk e di se çfarë e shkaktoi ndryshimin.

"Tani më shumë dhe thahet shpejt," Para 1950 le të thatë 3 muaj, uji nuk është aq i shpejtë dhe ngritje, por tani një muaj i thatë vetëm uji është tharë, "tha ai.

"Tani bari në buzë të lumit kur thatësira të tharë, por kishte bari jo edhe 3 muaj të thatë në bregun e lumit që nuk të duash," tha Belapang.

Fermerët e tjerë, Martin Ukung, të ndjehen të motit në fshatin, Pulau SAPI, më shumë për ngrohje.

"Kjo është përvoja ime është rezultat i lulëzuar nxehtë frutave kështu tharë nga të nxehtit dhe jo aq të frytshme. Kjo është përvoja ime gjatë 10 viteve të fundit. Lulëzuar por jo aq fryti."

"Dielli është shumë e nxehtë tani por nuk e di se çfarë shkaku është. Por ne të ndjehen të vërtetë duke marrë të nxehtë."


Eksploziv
Nga Borneo, unë kaloi në Sulawesi. Bajoe fëmijës fisnore një banjë në oborrin e saj para. Rreth 15 minuta të Bone, South Sulawesi.

Fëmijët Bajoe
Bajoe Shumica peshkatarët përdorin eksplozivin për të kapur peshk

Jo shumë larg nga porti traget Bone-Kolaka, rreth 400 familjet jetonin në fisin fshatit Bajoe Kolaka, Kampung Bajoe.

Edhe pse tradita e jetës në det ka qenë prej kohësh të braktisur, pishina të vogla të ujit të njelmët mbetet nën fazën e shtëpisë.

Bajoe Shumica peshkatarët përdorin eksplozivin për të kapur peshk, atëherë kompresorë oksigjen për zhytje dhe motorike varkë ndërsa në det. Shkopinj peshkimi, ekran, dhe elasticitetin e frymëmarrjes natyrore kanë qenë prej kohësh të braktisur.

Si për të kapur peshk ndryshon si më të vështirë për të marrë peshk, tha një peshkatar Bajoe i cili ka qenë një peshkatar për 30 vjet.

"Sa më shumë e vështirë për të marrë peshk. Nëse i parë ishte pesë kilometra vetëm mund të peshkut, tani kanë dhjetëra kilometra."

Çfarë e shkakton atë? "Ndoshta sepse më shumë ju të kapur peshk, me anije të mëdha," shtoi ai.


Shumë e varur
Lompo Barrang Island, rreth 2 orë me makinë varkë me motor nga Makassar, South Sulawesi, jetesa kryesisht populluar është peshkimi.

Me teknologjinë e varka motorike dhe rrjetave të peshkimit, ata ishin praktikisht ende shumë e varur në natyrë. Por natyra përreth Barrang Lompo ka filluar të ndryshojë, thotë zoti Hasbi, një person pleqtë e fshatit.

"Tani që sezonin e me shi duket se të vijnë gjithnjë e më vonë. Ne edhe qytetarë të tjerë, ishte duke u nxehtë", ka thënë Hasbi.

Ndërkohë Sahbudin, një peshkatar, ende nuk shkojnë në det në mes të tetorit, por zakonisht filluar të bjerë peshkimit.

"Siç është zakonisht e qetë, por tani-tani kjo është tani Lindja e erës ende defekt, kështu që ne nuk zbrisni në det," tha ai.

"Në të vërtetë, era e lindjes mund të shkoni edhe në det, por kjo është aq e vështirë sa e vështirë," tha Sahbudin.

Tani era më të shpejtë në krahasim me vitet e mëparshme
Sahbudin
E Makassar në South Sulawesi, ne Yogyakarta dhe ende mban të njëjtën pyetje. Në mesin e tetorit, shiu është ende shumë poshtë Suparno tha.

"Zakonisht tashmë ekziston, por ajo nuk ekziston. Ajo duhet të ketë qenë shi një herë ose dy herë në muaj, por kjo nuk ka. Dhe tani broiling, broiling vetëm kur ajo normalisht do të bie shi."

Edhe pse shiu nuk ka shkuar poshtë, Suparno me fat që të jenë ende në gjendje për të shijuar ujin e lumit Kulon Progo, por për shi varur nga fermerët, vonesa apo mungesa e shiut ndryshimit të modeleve prodhues. Widyatmoko janë fermerë në Ketingan, Yogyakarta.

"Krahasuar me vitet e mëparshme, dukshëm thata. Zakonisht ne kemi qenë në gjendje për të mbjellë oriz, dhe tani nuk është. Dhe kjo mund të shihet sugarcane janë gjithashtu përjetojnë thatësira," tha Widyatmoko.


Nuk është e lehtë
Dhe çfarë e shkakton atë? Dolvina Ukung Damus, politika Fondi shefi Wildlife WWF në Malinau beson se është ende e vështirë për të shpjeguar për fermerët Dayak Lundayeh lidhje me shkaqet e ndryshimeve natyrore.

"Nuk është e lehtë për të shpjeguar ngrohjen globale dhe ndryshimet klimatike për publikun", tha ai.

"Dhe gjithashtu ende nuk është e sigurt nëse përmbytjet dhe thatësirat shkaktuara prej saj," shtoi ai.

"Ne jemi këtu duke bërë llogaritjet e reshjeve për 10 vjet, por ende nuk është e sigurt se shkaku i ndryshimit të klimës, veçanërisht në Kalimantan është relativisht ende shumë e pyjeve", tha Dolvina.

Por Dr. Rizaldi Boer, kreu i Iklimatologi të Bogor Universiteti Bujqësor, konfirmon se ndryshimi i klimës është tashmë duke u ndjerë drejtpërsëdrejti nga njerëzit.

"Unë nuk pajtohem konceptualisht, por tashmë është duke ndodhur", tha Dr. Rizaldi Boer.

Pavarësisht nga shkaku, ndryshimet klimatike apo ngrohjes globale, me sa duket fermerët dhe peshkatarët të cilët varen nga natyra, filluan të mendojnë se bota ka ndryshuar. (BBC / Liston Siregar)

INDONEZI AS RANKING humbja e parë e pyjeve
Është për të ardhur keq kur një moratorium prerjet bërë por megjithatë shpyllëzimi vazhdon rritur edhe. Kjo është të dhëna se humbja e pyjeve në Indonezi është rritur ndjeshëm gjatë 12 viteve të fundit, raporton një studim i ri botuar në revistën Science.

Studimi, i udhëhequr nga Matt Hansen i Universitetit të Maryland, gjeti se Indonezia ka humbur 15.8 milion hektarë midis viteve 2000 dhe 2012, duke u renditur e pesta pas Rusia, Brazili, Shtetet e Bashkuara dhe Kanada në aspektin e humbjes së pyjeve. Sa për rreth 7 milionë hektarë të mbjella gjatë periudhës.

Megjithatë, nga pesë vendet në pyje e mësipërme, bazuar në një përqindje, atëherë Indonezia është në rangun e parë të shkallës së humbjes së pyjeve prej 8.4 për qind. Për krahasim, Brazili vetëm humbur gjysmën e këtyre përmasave.

98 për qind e humbjes së pyjeve në Indonezi, shpyllëzimi ndodh në zonat e larta pyjore densitetit në Sumatra dhe Kalimantan, vendin ku rezultati konvertimi i plantacioneve drurit industriale dhe plantacione palme naftës zhvillim shumë i përhapur gjatë 20 viteve të fundit. Riau Provinca është më e larta, siç lëshuar nga hulumtuesit në animacion si vijon:Shpyllëzimi është rritur edhe në Indonezi. Në normën vitin 2011/2012 humbje pyjeve ka arritur nivelin më të lartë që nga fundi i viteve 1990, megjithëse qeveria ka lëshuar një ndalim moratorium (moratorium) për 65 milion hektarë pyje fillore, peatlands dhe pyjet. Të dhënat treguan një moratorium pyjore, e cila u zbatuar si pjesë e angazhimit të Indonezisë për të reduktuar emetimet nga shpyllëzimi dhe degradimi i pyjeve, mund të dështojë si destinacion pritet fillimisht.
Një studim i publikuar në këtë shumë në kundërshtim shifrave të publikuara në fillim të këtij viti nga Ministria e Pylltarisë së Indonezisë, e cila pretendonte se shpyllëzimi vjetor ka rënë ndjeshëm që nga viti 2005/2006. Shifrat mund të ndodhë për shkak të dallimeve metodologjike në llogaritjen.
Ministria e Pylltarisë vlerësimet neglizhencës së shpyllëzimit në tokë jashtë zonës pyjore dhe nuk përfshin shndërrimin e pyjeve natyrore në plantacione pemë industriale, e cila konsiderohet ende nga Ministria e Pylltarisë në klasifikimin e "pyllit".
Të dhënat e reja, bazuar në rezultatet e bërë 650,000 imazhet NASA Landsat skulpturë nga Google Earth Engine, përmes një modeli cloud computing, publikoi një bazë të dhënash të plotë të hartës globale pyjeve është interaktive. Këto të dhëna është në dispozicion si përmbajtje të lirë në http://earthenginepartners.appspot.com/science-2013-global-forest


Hansen, i cili ka publikuar një numër të letrave në shpyllëzimin, tha se ai shpreson se harta mund të ndihmojë vendet për të zhvilluar politika më të mira për të reduktuar humbjen e pyjeve.

"Kjo është përpjekja e parë për të siguruar një ndryshim të qëndrueshëm të pyjeve hartë si globalisht dhe në nivel lokal", tha Hansen në një deklaratë. "Brazili duke përdorur të dhënat Landsat për të dokumentuar shkallën e shpyllëzimit, gjithashtu e përdor këtë informacion në formulimin dhe zbatimin e politikave. Ata gjithashtu ndajnë këto të dhëna, në mënyrë që të mundësojë palëve të tjera për të vlerësuar dhe për të konfirmuar suksesin e tyre. "

"Të dhënat e mëparshme nuk është ende në dispozicion të publikut për pjesë të tjera të botës. Tani me këtë hartë globale ne mund të sigurojë informacion në lidhje me ndryshimet në pyll, ku secili vend mund të kenë qasje në këtë informacion, si për vendin e tyre dhe për të gjithë botën. "

Dëmi mjedisor SHKAK TË VARFËRISË
Google një kompani udhëheqëse në fushën e teknologjisë së informacionit krijon një globale ndryshime hartë në zonën pyjore që ka një rezolutë të lartë dhe përfitimet me ndihmën e Google Earth. Me një ndryshim të të dhënave në zonën pyjore mund të monitorohet shkatërrimin e pyjeve që ndodh në çdo vend.

Mjet internet interaktive mund të arrihen nga publiku dhe mund të shihni vendndodhjen në detaje me një nivel të lartë të zgjidhjes prej 30m.

Harta përmban një grafik të pyllit udhëtojnë botën nga viti 2000 deri në vitin 2012, bazuar në 650,000 nga imazhet Landsat 7 satelitor.

Gjatë kësaj kohe, Toka humb një "xhungël" me një sipërfaqe të barabartë në Mongoli, pemët e përshkruara mund të mbulojë gjashtë herë fushën e Britanisë.

Zhvillimi i përpjekjeve për të reduktuar shpyllëzimet shoqëruar me shkatërrimin e pyjeve në Indonezi, Malajzi, Paraguai dhe Angola, sipas një studimi të shkruar në revistën Science.

"Kjo është ndryshimet e para hartë në pyll në nivel global në përputhje dhe të ketë relevancë në nivel lokal", tha Prof. Mateu Hansen i Universitetit të Maryland, lider i ekipit që ka krijuar hartën.

"Çfarë mund të bëhet nga një kompjuter për 15 vjet mund të përfundojë në pak ditë duke përdorur Google Earth Engine."
Hulumtimi tregon shifra të rëndësishme në ndryshimet e pyjeve nga 2000-2012 - bazuar në imazhet satelitore.

Bota ka humbur 2.3 milionë kilometra katrorë pyje në periudhën, për shkak të prerjeve, zjarret, sëmundje apo fatkeqësi.

Por planeti merrni edhe sipërfaqe shtesë të re pyjore mbulojnë një sipërfaqe prej 800,000 kilometra katrorë, me një dëm total prej 1.5 kilometra katrorë.

Krahasuar me vendet e tjera, kushtet braziliane pyjeve tregoi përmirësim, me nivele të ulëta të humbjes së pyjeve në mes të 2003-04 dhe 2010-2011.

Ndërkohë, shkatërrimi i pyjeve në Indonezi u rrit më shumë se dyfishuar në krahasim me sasinë e shpyllëzimit në vit për të arritur 20.000 kilometra në 2011-12.

Paraguaj, Malajzia dhe Kamboxhia ka shkallën më të lartë të shkatërrimit të pyjeve.
Në përgjithësi, pyjet tropikale është rritur në 2.100 kilometra katrorë në vit, sipas studimit.

Harta do të përditësohet rregullisht dhe mund të përdoret për të vlerësuar efektivitetin e programit të menaxhimit të pyjeve.

Ajo gjithashtu mund të ndihmojë grupet mjedisore kundër ndikimit të shpyllëzimit - duke përfshirë kërcënimet ndaj biodiversitetit, ruajtjen e karbonit dhe ndryshimet klimatike.
HUNDRED
Sir David King, një i dërguari i posaçëm i Jashtëm britanik për Ndryshimet Klimatike, tha se Indonezia luan një rol të rëndësishëm në trajtimin e ndryshimit të klimës, sepse ajo ka një shumë mjaft e pyjeve.

"Indonezia është më progresiv në mesin e vendeve në zhvillim për adresimin e ndryshimeve klimatike", tha David King në Xhakarta, të premten (21/2).

Davidi i tha Indonezi dhe në Mbretërinë e Bashkuar ka një problem në aspektin e ndryshimit të klimës është i njëjtë, domethënë përmbytjet. Si në Indonezi dhe Angli, përmbytjet për shkak të ndryshimit të klimës një ndikim të madh në ekonomi.

Prandaj, çështja e ndryshimit të klimës është një nga sfidat më të mëdha për të gjithë komunitetin botëror.
"Ne jemi të gjithë përgjegjës për trajtimin e ndryshimit të klimës. Disa gjëra që mund të bëhet është për të reduktuar, ripërdorimin dhe riciklimin e mbetjeve," tha ai.

Davidi i tha trajtimin e ndryshimit të klimës duhet të bëhet menjëherë, sepse ndikimi i pritur do të jetë edhe më i madh në të ardhmen.

Sipas tij, përmbytja është një kërcënim shumë real me ndryshimin e klimës. Prandaj, ndryshimi i klimës ka shkaktuar akulli në Oqeanin Arktik shkrirë për të rritur nivelin e detit. "Çdo ishull në botë kanë të njëjtin rrezik, domethënë në rritje nivelin e detit që uji do të shkojë në brendësi dhe të shkaktojë përmbytje. Londër, për shembull, përveç kërcënimit nga deti ka edhe një kërcënim i lumenjve," tha ai.

Për të trajtuar ndryshimin e klimës, ai inkurajon vendet që kanë pyjet për të parandaluar shpyllëzimin apo shpyllëzimi. "Shkatërrimi Forest do të përshpejtojë ndryshimin e klimës," tha ai.
Gjendja e pyjeve në Indonezi është aktualisht në një gjendje krize. Shumë bimë dhe kafshë që jetojnë në to janë të kërcënuar me zhdukje. Përveç kësaj, ka shumë njerëz dhe kultura që varen në pyll janë kërcënuar gjithashtu. Por jo çdo gjë është një lajm i keq.Një realitet i ashpër, ne mund të shohim nga shteti i pyjeve tropikale tona: prerjet ilegale (prerjet e paligjshme) dhe zjarret në pyje qoftë i qëllimshëm ose jo. Prerja e paligjshme vazhdon në pyll përreth Riau, Sumatra. Pyetja që vjen menjëherë për të është, si fati i kafshëve tigrat endemike Sumatran tani janë gjithnjë e më të pakta? Çfarë do të zhduken pas fatin e Java dhe Bali tigrat tani jetojnë historinë? Jo vetëm në Java, Sumatra dhe Borneo në pyjet tropikale të Papua tjetër ne kemi filluar shumë që ndryshoi në një shtrirje të plantacioneve vaj palme.

Kush e di se sa gjëra të tilla si kjo vazhdon dhe shkatërrues për ekosistemin e pyjeve dhe kërcënojnë ekzistencën e biodiversitetit përmbante. Jo vetëm banorët në pyll, pëlhurë socio-kulturor të popujve indigjenë rreth do të ndihmohen ndërprerë. Me humbjen e pyjeve gjithashtu do të thotë humbje e një burim i jetës për shumicën e popullit indonezisht, sepse pylli është një vend për të gjetur ushqim, mjekësi dhe u bë themeli i jetës për shumicën e njerëzve sidomos ata që jetojnë në afërsi të pyllit.

Shkatërrimi njerëzor mjedisor ende bredh. Është koha për të gjitha gradat e ministrisë së mjedisit, Rangers dhe roli i tyre në komunitetet përreth pyjeve optimizuar mos këto ngjarje vazhdojnë të përsëritet dhe përsëritet përsëri.

Le të shikojmë në dhe të mësojnë më shumë fiset indigjene të shpërndara në të gjithë Indonezi, në përgjithësi ata kishin për të vepruar ambient shumë miqësor përmes aktiviteteve të jetës së përditshme, dhe ne jemi populli i tij e qytetit, në fakt ajo vepron shumë më pak të shqetësuar në lidhje me mjedisin.
Urtësia kaq shumë lokale nga fise të ndryshme indigjene të cilat janë të shpërndara në të gjithë Indonezi që ne të gjithë duhet të ndjekin.

Rëndësia e Forest City për natyrën dhe mjedisin rrethues

Pyjet zhduket në kohët moderne kohët e fundit. Pyjet e lashtë në një mjet për qeniet njerëzore për të gjetur ushqim. Por tani kundërt, pyll madje konsiderohet si një pengesë për qytetin për të ndërtuar një strehë apo ndërtesave të larta.

Në qytetet në Indonezi rrallë gjejmë pyll urbane. Zhvillimi urban kanë tentuar të preferojnë zhvillimit fizik dhe nuk është e shoqëruar nga toka e gjelbër rreth tij. Toka bosh rreth ndërtimit të përdoret vetëm për parkim pa drurëve të gjelbër. Kështu që në vend të pyllit urban gjejmë, por një xhungël konkrete.

Kjo skenë duket nga ndërtesat bertebarannya rrokaqiell. Gjatë gjithë sytë tona drejtohen vetëm gjatë ndërtesat dhe zonë të gjelbër të hapur që duhet të jetë 30% e qytetit sikur neglizhuar larg me vend të zhvillimit.

Si rezultat i kësaj, çdo vit qytetet e mëdha në Indonezi përjetuar probleme të ndryshme, kur një stine arrin. Duke filluar nga përmbytjet kudo, mjedisit dhe e ajrit cilësia e bëhet i varfër për shkak të ndotjes prodhuar automjeteve nuk janë në gjendje të të vendosen dhe të filtruar nga pemët ekzistuese. Ekzistenca e hapësirave të hapura të gjelbra të dobishme që të ketë që ne nuk mund të injorojë dhe të luajë një rol në tejkalimin e të gjitha.
Pra, të presim jo më shumë. Ekzistenca e pyllit urban është nevoja për të gjithë ne. Le të fillojmë nga vetja dhe për të inkurajuar autoritetet për të krijuar më shumë pyll në qytetin ku jetojmë.

Brutaliteti kopracisë dhe do ta shkatërroj njeriut

Nga
Al-Yazid Ustadz bin Abdul Kadir, e Jawas حفظه الله


عن جابر بن عبد الله قال: قال رسول الله - صلى الله عليه وسلم: اتقوا الظلم; فإن الظلم ظلمات يوم القيامة. واتقوا الشح; فإن الشح أهلك من كان قبلكم. حملهم على أن سفكوا دماءهم, واستحلوا محارمهم

Xhabir bin Abdillah radiallahu anhu ka thënë ai, "i-lAllahu alejhi alejhi ve sel-lem ka thënë:" Kini kujdes ju kundër kezhaliman sepse kezhaliman është errësira, errësirë në Ditën e Gjykimit. Dhe kini kujdes ju kundër kopracisë natyrës koprac, sepse kjo është ajo që ka shkatërruar popullin që murmuriste kundër jush. Kopracisë që inkurajojnë ata për të derdhur gjak dhe të justifikuar nderin e tyre. "[1]

Takhrij Hadith:
Ky hadith sahih. Transmetuar nga Imam Muslimi (jo 2578.), Ahmedi (III / 323), el-Buhari në el-Adabul simplex (nr. 483), 'Abd bin Humeid (nr. 1141), el-Bejhekiu (VI / 93 dhe X / 134) dhe në librin Syu'abul Iimaan (nr. 10 338), dhe el-Baghaui në Syarhus Sunet (nr. 4161)

FJALORI Hadith:
• اتقوا: Frika. Gjegjësisht, të jenë të kujdesshëm dhe për të shmangur.
• الظلم: الجور ومجاوزة الحد,
brutaliteti, parregullsi të mëdhenj. Kuptimi themelor i zullumqarët nuk janë vënë asgjë në vendin e vet. [2]
• الشح: koprracia shumë, më e vështirë për të tërhequr jashtë thesarin e rrëmbyes. Të tjerë thonë se rrëmbyes natyra / dorështrënguar / koprac me lakmi të tepruar. koprrac ose hunks, mund të thesar dhe do të mund të veprojë maruf shtrëngim me (të mirë). [3]
• حملهم: Nxitini ata apo shkakun e veprimeve të tyre.
• سفكوا دماءهم: Luaj gjakun e tyre. Domethënë, shumica e tyre të vrasin njëri-tjetrin pjesërisht.
• استحلوا: justifikuar. Kjo është, justifikon femrat janë të ndaluara nga Allahu i Plotfuqishëm për to, atëherë ata janë mizor ndaj grave.


Sherh Hadith:
Në këtë hadith ka një paralajmërim për të bërë padrejtësi dhe sugjerime për të ushtruar drejtësinë. Sheriati islam plotësisht të drejtë, urdhëroi të zbatosh drejtësinë, dhe ndaloi gaboni. Allahu i Plotfuqishëm thotë:

قل أمر ربي بالقسط

Thuaj, "më tha Rabbku të bëjë drejtësi ..." [el-A'raf / 7: 29]

إن الله يأمر بالعدل

All-llahu thotë (ju) të jetë e drejtë ... "[An-Nahl / 16: 90]

الذين آمنوا ولم يلبسوا إيمانهم بظلم أولئك لهم الأمن وهم مهتدون

Njerëzit të cilët besojnë dhe nuk e përziejnë besimin e tyre me një brutalitet (shirk), ata janë ata që marrin një ndjenjë të sigurisë dhe ata udhëzuar. "[El-En'am / 6: 82]

Në të vërtetë besimi në të gjithë principali dhe degë, Zahir dhe mendja, çdo gjë është e drejtë, në krahasim me padrejtësi.

Bukura Drejtësia dhe kryesor është për të njohur dhe mengikhlaskan monoteizmin vetëm Allahut vetëm, besnik me emrat dhe atributet e mirë e tij, dhe feja mengikhlaskan dhe adhurimi vetëm për Allahun e Plotfuqishëm.

Më mizorët kezhaliman është duke bërë shirk, i shoqëruar shok Allahut, si fjalën e tij:

وإذ قال لقمان لابنه وهو يعظه يا بني لا تشرك بالله إن الشرك لظلم عظيم

Dhe (përkujto) kur Llukmani i tha djalit të tij, kur ai dha një mësim atij: "O biri im! Ti nuk do të përshkruajnë All-llahut, me të vërtetë asociuar (Allahu) është me të vërtetë një padrejtësi e madhe "[Lukman / 31: 13].

Sepse do të thotë e drejtë për të vënë diçka në vend dhe të ushtrojnë të drejtat që janë të nevojshme. Zullumqarët nuk janë vënë diçka në vend.

Të drejtat e më të madhe dhe më të detyrueshëm gjegjësisht e drejta e Allahut mbi robërit e Tij. Një shërbëtor duhet të dini Allahun dhe ta adhurojnë vetëm Atë, nuk e shoqëruar atë me ndonjë gjë. Pastaj të punojnë në pikat kryesore të fesë, Sheriatit Sheriati-islamike si falin namazin dhe japin zeqatin, agjërimi Ramazanit, haxhin në shtëpi, xhihadin në rrugën e Allahut me fjalët dhe veprat, ndërton njëri-tjetrin në drejtësi dhe durim. A nuk e bëjnë një pjesë e asaj disyari'atkan është një formë e brutalitetit.

Duke përfshirë edhe vepra të drejta që përmbushin të drejtat e Profetit Muhamed sal-lAllahu 'alejhi ue sel-lem besim të tillë dhe të dashurisë, më shumë dashuri ai salallahu alejhi ue selem se të gjitha krijesat, i binden, nder, përlëvdo, dhe prioritizimin e rendit dhe fjalët e tij në krye të rendit dhe fjalët e të tjerëve ,

Në vend të kësaj, ajo është një brutalitet i madh, në qoftë se skllavi nuk përmbush asnjë nga të drejtat e Profetit Muhamed sal-lAllahu 'alejhi ue sel-lem.

Përfshirë këtu drejtësinë për të lavdëruar dhe dashuri Dërguari e sahabëve radi anhum. Allahu i Plotfuqishëm dhe i Dërguari salallahu alejhi ue selem ka thënë shumë virtytet e tij dhe lavdërim për shokët g në krahasim me të tjera të komunitetit ymetit. Shokëve Radi anhum është më e mirë e njerëzve pas Pejgamberëve dhe të Dërguarve. Sahabët janë ato të bekuar nga Allahu dhe është e garantuar për të fituar qiell. Ardhja e Islamit për ne është një nga frutat të luftës, xhihadit dhe sakrifica e anhum Shoqëruesit radi.

Kështu, sa brutaliteti i njerëzve të kritikojnë, fyerje, berate e anhum Shoqëruesit Radi. Shajnë Shokët ishin në thelb blasfemike nga Allahu i Plotfuqishëm, i Dërguari i Tij salallahu alejhi ue selam dhe Islamit. Për shkak të kësaj ata janë duke lavdëruar Allahun dhe të Dërguarin e Tij salallahu alejhi ue selam. Edhe Profeti salallahu alejhi ue selem ndalon mallkojnë Sahabët. Profeti salallahu alejhi ue selem ka thënë:

لا تسبوا أصحابي, فوالذي نفسي بيده لو أن أحدكم أنفق مثل أحد ذهبا ما بلغ مد أحدهم ولا نصيفه.

A ju berate miqtë e mi !! Demi Rabb Yang veten në duart e tij, në rast se një nga ju jap artë infak në malin e Uhudit, ai nuk ka arritur vlerën infak tyre edhe (ata infak vetëm) një mudd (dmth e tërë-dy pëllëmbët) dhe jo edhe e gjysmë. [ 4]

من سب أصحابي, فعليه لعنة الله, والملائكة, والناس أجمعين.

Ata që berate miqtë e mi, pastaj mallkimi saj e All-llahut, i engjëjve dhe i të gjithë njerëzimin! [5]

Ndër të akt tjetër i padrejtë është e përkushtuar për të dy prindërit, të lidhë lidhje familiare, përmbushin të drejtat e të afërmit, miqtë dhe njerëzit që merren me ne. Dhe brutaliteti që nuk i plotëson të gjitha këto gjëra.

Përmbushin të drejtat e burrit dhe gruas është një formë e drejtësisë të tjera. Kushdo që nuk është plotësuar, atëherë ai zullumqarë.

Menzhalimi njerëzore shumë lloje, të gjithë ata u mblodhën në fjalët e lem selam e sallallahu alejhi selam në haxhin lamtumirës ':

إن دماءكم, وأموالكم, وأعراضكم, حرام عليكم كحرمة يومكم هذا, في شهركم هذا, في بلدكم هذا

Vërtet gjaku juaj, pasuria juaj, nderi juaj, çdo gjë është e ndaluar mbi ju si të paligjshme sot, gjatë këtij muaji, dhe vendi. [6]

Pra, të gjithë brutalitetin e ajo është errësirë në Ditën e Gjykimit. Autorët e krimit dënohen në përputhje me nivelet e kezhalimannya. Njerëzit të cilët dizhalimi përgjigjeni nga mirësia e njerëzve që bëjnë padrejtësi të tillë. Në qoftë se ata nuk kanë mirësinë më, atëherë diambillah këqijat njerëz të tillë dizhalimi dhe u akuzuan për ata që bëjnë padrejtësi.

Allahu i Plotfuqishëm ndalon kezhaliman mbi vete, dhe Allahu i Plotfuqishëm gjithashtu e bën të paligjshme midis shërbëtorëve të Tij. Allahu më i Vetëm në fjalë, vepra dhe përgjigjet e tij.

Allahu i Plotfuqishëm thotë në Hadith Kudsi:

يا عبادي! إني حرمت الظلم على نفسي, وجعلته بينكم محرما; فلاتظالموا ...

O robërit e mi! Në të vërtetë unë ndalojnë brutalitetin mbi mua, dhe unë jam duke e bërë atë të paligjshme midis jush, nuk ju çdo menzhalimi! [7]

Kjo është, se Allahu xhele shanuhu na ruajt padrejtësi vepron mbi robërit e Tij dhe ndalojnë menzhalimi e tyre të përbashkët, sepse vetë brutaliteti është absolutisht i ndaluar. Allahu i Plotfuqishëm thotë:

وما أنا بظلام للعبيد

... Dhe unë nuk menzhalimi shërbëtorët e mi. [Kaf / 50: 29]

Allahu i Plotfuqishëm gjithashtu thotë:

وما الله يريد ظلما للعباد

... All-llahu nuk dëshiron brutalitetin kundër shërbëtorëve të tij. [Gafir / 40: 31]

Brutaliteti ka tre lloje:
1. brutaliteti nuk ishin falur nga Allahu, është shirk, i shoqëruar shok Allahut. Allahu i Plotfuqishëm thotë:

إن الله لا يغفر أن يشرك به ويغفر ما دون ذلك لمن يشاء ومن يشرك بالله فقد افترى إثما عظيما

All-llahu nuk do t'ua falë mëkatet () si shoqërojnë atë (shirk) dhe Ai fal çfarë (SIN) se (shirk) është për këdo që Ai dëshiron. Kushdo shoqëruar Allahun, atëherë me të vërtetë, ai ka kryer një mëkat të madh. [An-Nisa '/ 4: 48]

Allahu i Plotfuqishëm gjithashtu thotë:

وإذ قال لقمان لابنه وهو يعظه يا بني لا تشرك بالله إن الشرك لظلم عظيم

Dhe (përkujto) kur Llukmani i tha djalit të tij, kur ai dha një mësim atij: "O biri im! Ti nuk do të përshkruajnë All-llahut, me të vërtetë asociuar (Allahu) është me të vërtetë një padrejtësi e madhe "[Lukman / 31: 13].

2. brutaliteti që nuk është e lejuar fare nga Allahu i Plotfuqishëm, domethënë brutal pjesërisht shërbëtorit të tjerët. Duke përfshirë edhe nga drejtësia e përsosur që All-llahu t'u hakmarrë brutalitetin mesin e shërbëtorëve të tij, sipas niveleve të tyre kezhaliman.

Profeti salallahu alejhi ue selem ka thënë:

إن الظلم ظلمات يوم القيامة

Në të vërtetë kezhaliman është errësirë në Ditën e Gjykimit [8]

Profeti salallahu alejhi ue selem gjithashtu ka thënë:

إن الله ليملي للظالم حتى إذا أخذه لم يفلته, ثم قرأ: وكذلك أخذ ربك إذا أخذ القرى وهي ظالمة إن أخذه أليم شديد

Vërtet All-llahu të vonojë (gjoba) për zullumqarët, por në qoftë se ai e kishte torturuar atë, ai nuk e flasin atë "Pastaj e-lAllahu alejhi alejhi ue selam lexoi ajetin (që thotë):". Dhe kështu ndëshkimi i Zotit tënd, kur u torturua (popullsia) vende i cili kryen padrejtësi. Në të vërtetë, në të dënimit është e rëndë, shumë e rëndë "[Hud / 11: 102]. [9].

Profeti salallahu alejhi ue selem gjithashtu ka thënë:

من كانت له مظلمة لأخيه من عرضه أو شيء فليتحلله منه اليوم قبل أن لايكون دينار ولادرهم إن كان له عمل صالح أخذ منه بقدر مظلمته وإن لم يكن له حسنات أخذ من سيئات صاحبه فحمل عليه

Kushdo që në të ka mazhlamah (kezhaliman) vëllait të tij nëse ai ndonjëherë dëmton nderin apo diçka (pronën e marrë nga zhalim) i përkiste vëllait të tij, le të kërkojë atë për të menghalalkannya tani, sepse aty (ditën e gjykimit), nuk ka dinarë dhe dirhem. Nëse ai ka vepra të mira, ai do të merren për të (të paguar) përputhje pjesëtarëve dizhalimi me kezhalimannya. Dhe në qoftë se ai nuk ka vepra të mira, atëherë gabimet e vëllait të tij u dërgua më pas në ngarkim të tij [10].

Profeti salallahu alejhi ue selem ka thënë:

واتق دعوة المظلوم, فإنه ليس بينها وبين الله حجاب

... Dhe të jenë të kujdesshëm nga lutjet e njerëzve të cilët dizhalimi, sepse nuk ka asnjë pengesë në mes të lutjeve të Allahut [11].

3. brutaliteti që është në vullnetin e Allahut të Plotfuqishëm, nëse Ai dëshiron do ta dënojë atë. Dhe nëse Ai dëshiron do ta falë atë. Gjegjësisht mëkatet kryer një shërbëtor të Zotit të vet, përveç në shirk. [12]

Allahu i Plotfuqishëm siguron një rrugë të drejtë për robërit e Tij të cilët dëshirojnë të kthehen në drejtësi. Kushdo që devijon prej tij, atëherë ai do të shkojë përsëri në brutalitetit që është zvarritur në ferr.

Profeti:

واتقوا الشح; فإن الشح أهلك من كان قبلكم

Dhe kini kujdes ju kundër natyrës koprac / hunks, sepse koprracia / koprracia kjo është ajo që ka shkatërruar popullin para jush

Për shkak të lakmisë për pasuri të bëjnë njerëzit të mbledhin thesarin me të gjitha mjetet dhe nga çdo burim, pa marrë parasysh i rregullt dhe të paligjshme -na'udzu billah-. Edhe Profeti salallahu alejhi ue selem ka thënë:

حملهم على أن سفكوا دماءهم, واستحلوا محارمهم
(Kopracisë atë) për të inkurajuar ata (njerëzit para nesh), për të derdhur gjak dhe të justifikuar nderin e tyre.

Koprrac / Grabber derdhur gjak si ai dukej në nuk mund të arrijë qëllimet e saj përveç nëse gjakderdhjen.

Në hadithin e mësipërm, e-lAllahu alejhi alejhi ue selam e paralajmëroi popullin e tij të dy rasteve që brutaliteti dhe koprracia / kopracisë. Zhalim janë abuzuar me të tjerët, dhe kjo është koprraci në çka njerëzit tjerë kanë. Të dyja këto janë veprime që janë të ndaluara. Allahu xhele shanuhu thotë:

ومن يوق شح نفسه فأولئك هم المفلحون

... Dhe që e ruajti atë prej koprracisë, atëherë ata janë ata me fat. [el-Hashr / 59: 9]

Ajeti tregon se njerëzit të cilët nuk e mbajnë veten nga koprracia, ai nuk kishte fat. Sepse ato me fat janë të ruajtur nga Allahu i Plotfuqishëm i koprraci. Ne e lusim Allahun që të na mbrojë nga brutaliteti dhe për të mbajtur veten nga koprracia dhe poshtërsi-shëmti. [13]

Allahu i Plotfuqishëm dhe i Dërguari i Tij salallahu alejhi ue selem gjithashtu ka denoncuar dhe dënuar natyrën e hunks, dorështrënguar dhe koprrac. Koprrac, dorështrënguar dhe koprac është natyra i dënueshëm, tabi'at temperamentin përulur dhe të varfër, si dhe duke përfshirë një prej sëmundjeve në mesin e muslimanëve. Profeti salallahu alejhi ue sel-lem gjithmonë të kërkojnë strehim në Allahun nga këto prona. Si nuk mund unë?! Sepse sëmundja ka vrarë komunitetin shumta, por ajo gjithashtu çoi në natyrën e kryerësve zvarritur në ferr, wal'iyâdzu Billah.

Midis njerëzve ka koprac zekati lëshimi që Allahu i Plotfuqishëm ka urdhëruar mbi të, kur bamirësia është duke shkuar për të pastruar pasurinë e tij dhe të pastrohet. Në mesin e njerëzve ka edhe një dorështrënguar dhe koprrac ndaj vetes, gruan e tij, dhe fëmijët e tij, edhe koprac drejt një të afërmi, miqtë e tij më të mirë, mikun e tij, të varfërit, dhe shumë më tepër.

Kjo është arsyeja pse ai ishte atje një kërcënim që i vështirë në al-Kur'an dhe Sunetin autentik për personin i cili ka sëmundje dhe natyrën e hunks, dorështrënguar dhe koprrac këtë.

Allahu i Plotfuqishëm thotë:

ولا يحسبن الذين يبخلون بما آتاهم الله من فضله هو خيرا لهم بل هو شر لهم سيطوقون ما بخلوا به يوم القيامة ولله ميراث السماوات والأرض والله بما تعملون خبير

Dhe kurrë nuk njerëz të cilët janë dorështrënguar me atë që Allahu dhënë atyre së hirit të tij, mendoj se (koprrac), ajo është e mirë për ta, por (koprrac) është e keqe për ta. Çfarë (thesar), të cilat ata kikirkan ajo do të jetë i veshur (në qafë) në Ditën e Gjykimit. All-llahut është një trashëgimi (çfarë është), në qiell dhe në tokë. Allahu Mahateliti atë që veproni. [Ali 'Imran / 3: 180]

Allahu i Plotfuqishëm gjithashtu thotë:

وأما من بخل واستغنى) 8 (وكذب بالحسنى) 9 (فسنيسره للعسرى) 10 (وما يغني عنه ماله إذا تردى

Dhe si për njerëzit që janë dorështrënguar dhe ndjenja e tij të vetë-mjaftueshme (nuk ka nevojë për ndihmë All-llahun), dhe mohoi (shpërblimi i) më të mirë, atëherë do të kemi të lehtë-drejtë për atë rrugën për fatkeqësi (mjerim). Dhe pasuria e tij nuk është e dobishme për atë nëse ai kishte humbur. [el-Lail / 92: 8-11]

Ebu Hurejre radiallahu anhu, tha ai, "I Dërguari sal-lAllahu 'alejhi ue sel-lem ka thënë:

لا يجتمع الإيمان والشح في قلب عبد أبدا

Kurrë nuk do të konvergojnë në mes kekikirandi keimanandan një zemër shërbëtori përgjithmonë [14].

Nga Ebu Hurejra radi anhu se ai ka dëgjuar të Dërguarin sal-lAllahu 'alejhi ue sel-lem ka thënë:

مثل البخيل والمنفق كمثل رجلين عليهما جنتان من حديد من ثديهما إلى تراقيهما, فأما المنفق فلا ينفق إلا سبغت, أو وفرت على جلده حتى تخفي بنانه, وتعفو أثره, وأما البخيل فلا يريد أن ينفق شيئا إلا لزقت كل حلقة مكانها, فهو يوسعها فلا تتسع

Koprrac Shëmbëlltyra dhe ai që berinfak është si dy burra që veshin armaturën (mburoja) që mbulon dy qumështit deri në klavikul. Sa për ata që berinfak berinfak, por kjo nuk është ai do të zhvillojë forca të blinduara ai e mbajti atë për të mbuluar hapin ish. Ndërsa rrëmbyes se ai nuk do të kalojnë në diçka ajo do të marrë rreth të fortë forca të blinduara që kushton çdo vend të saj, ajo u përpoq për t'u çlodhur, por forca të blinduara nuk ishte i gatshëm të zhvillohet [15].

Koprrac, dorështrënguar dhe koprac, duke përfshirë raste të shkatërrojë, siç ka thënë Pejgamberi sal-lAllahu 'alejhi ue sel-lem,

ثلاث مهلكات: شح مطاع, وهوى متبع, وإعجاب المرء بنفسه

Tri raste të shkatërrojë (dmth) dorështrënguar (koprac) janë të bindur, dëshirat e ndjekur, dhe habia mbi vetveten [16]

Rasûlullâhn kërkojnë strehim në Allahun nga kezhaliman,

اللهم إني أعوذ بك أن أضل أو أضل, أو أزل أو أزل, أو أظلم أو أظلم, أو أجهل أو يجهل علي

Ya Allah, me të vërtetë unë kërkoj strehim te Ti, që të mos devijojnë ose mashtruar (nga djalli apo karakterin e Satanit), të bëjë një gabim apo dëmtuar, rrëshqitje ose personi shinat, menzhalimi (përndjekin) ose dizhalimi (persekutuar), dhe të bëjë një budalla ose duhet të mashtrohen . [17]

Profeti salallahu alejhi ue selem gjithashtu kërkojnë strehim në Allahun e Plotfuqishëm nga natyra e hunks, koprrac dhe dorështrënguar. Në mesin e lutjes që ai po lexonte ishte:

اللهم إني أعوذ بك من الجبن, وأعوذ بك من البخل, وأعوذ بك من أن أرد إلى أرذل العمر, وأعوذ بك من فتنة الدنيا وعذاب القبر

Ya Allah, me të vërtetë unë kërkoj strehim te Ti nga dobësie, unë kërkoj strehim te Ti nga natyra e hunks / koprrac, kërkoj strehim te Mudari kthye në jetën e së paku (pleqërie), dhe unë kërkoj strehim te Ti nga e fitnes (tundimit) botë dhe dënimi i rëndë. [18]

Profeti salallahu alejhi ue selem gjithashtu një shumë të them një lutje më poshtë:

اللهم إني أعوذ بك من الهم, والحزن, والعجز, والكسل, والبخل, والجبن, وضلع الدين, وغلبة الرجال

Ya Allah, me të vërtetë unë kërkoj strehim te Ti nga ankth, trishtim, dobësi, dembelizmi, natyra koprrac (koprac), frikacake, skllavërisë borxhit, dhe e kontrolluar nga të tjerët. [19]

FAWA'ID:
1. Allahu më i Vetëm dhe nuk bëni padrejtësi për robërit e Tij.
2. Allahu i Plotfuqishëm ndalon kezhaliman mbi vete
3. Allahu i Plotfuqishëm ndalon kezhaliman mbi robërit e Tij.
4. Duhet të jetë i drejtë në të gjitha aspektet dhe nuk duhet të bëjë padrejtësia / persekutimit për të gjithë.
5. kezhaliman është errësirë në Ditën e Gjykimit.
6. shumica zullumqarë kezhaliman është duke bërë shirk apo shoqërimin partnerë me All-llahun me diçka.
Shërbëtori 7. brutalitetin me të tjerët, ose një sundimtar për subjektet e tij, apo një punëdhënës për punonjësit e saj, dhe të tjerët do të ndiqen / shpërblehet nga Allahu deri në Ditën e Gjykimit.
8. brutaliteti menyebabkandatangnya zemërimi dhe dënimi i All-llahut.
9. Ne do të jetë i kujdesshëm për të do'anya njerëzit dizhalimi apo përndjekur për shkak të namazit të tyre është dhënë nga Allahu i Plotfuqishëm.
10. Ndalimi i vështirë dhe paralajmërim kundër koprracia dhe kopracisë.
11. koprracia dhe brutaliteti, duke përfshirë edhe çështjen e përhapjes së krimit, shkatërrimit, armiqësi, dhe gjëra të tjera të këqija.
12. brutaliteti dhe koprracia në mëkatin e madh që e ka shkaktuar shkatërrimin e botës dhe poshtërimit për autorët në ditën e Gjykimit.
13. Lakmia do të zvarritet komunitetin botëror kundër veseve dhe e zhyt ata në gjakderdhje dhe shëmtuarat.
14. Ata që besojnë kanë natyrën Karim (bujar) dhe shumë bamirësi, ndërsa hipokritët kanë natyrën e një koprrac, hunks, dhe koprac.
15. Pejgamberi sal-lAllahu 'alejhi ue sel-lem ka ndaluar të bëjë strehim zhalim dhe koprac dhe ai për Allahun e Gjithëfuqishëm e brutalitetit dhe natyrës koprrac.[Kopjuar nga edicioni i revistës së As-Sunetit 10 / Year XVII / 1435H / 2014M. Botuesit Fondacioni Komiteti i Përhershëm Istiqomah Surakarta, JL. Solo-Purwodadi Km.8 Selokaton Gondangrejo Solo 57 183 Tel. 0271-858197 Fax 0271-858196]

No comments:

Post a Comment