!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Sunday, September 13, 2015

Krisis pelarian dan bencana, akibat dosa siapa?

Perjalanan yang belum selesai (369)

(Bahagian ke tiga ratus enam puluh sembilan), Depok, Jawa Barat, Indonnesia, 13 September 2015, 09.03 WIB).

Krisis pelarian dan bencana, akibat dosa siapa?

Krisis kemanusiaan yang berlaku di Syria, Iraq dan Yaman yang menyebabkan arus pelarian ke Eropah dan negara-negara lain di Timur Tengah dan Australia adalah akibat ulah negara-negara yang haus kekuasan dan dominasi politik, sehingga menyebabkan peperangan terus berlaku dan berpanjangan.
Lihat saja konflik di Syria, rejim Assad yang autoritarian dan ingin terus berkuasa dibantu secara ketenteraan dan politik oleh Iran, Rusia dan Hezbollah Lebanon bertempur melawan kumpulan pembangkang yang di dukung AS dan sekutunya termasuk pakatan negara Arab yang diketuai Arab Saudi.
Daulah Islam Iraq, Syria dan Syam (ISIS) yang diperkuatkan 25,000 jihadis muda dari 100 negara, termasuk jihadis asal AS, Australia dan Eropah tengah bertempur melawan rejim Assad sekaligus bertempur melawan rejim dominasi syiah Iraq yang dibantu Iran dan Hezbollah. Belum lagi gabungan Arab Saudi bersama negara Majlis Kerjasama Teluk Tengah bertempur melawan pasukan gerila Houthi syiah yang disokong Iran.
Penderitaan dan kesengsaraan yang menimpa rakyat Yaman, Iraq, dan Syria.
Apakah ini semua akibat azab Allah akibat dosa mereka yang kini mengamalkan ajaran Islam secara menyimpang.
Seperti diketahui Arab Saudi menuduh ISIS telah keluar dari ideologi Islam yang disebut Khawarij, Syiah juga menurut para ulama Arab Saudi dan Majelis Ulama Indonesia (MUI) sebagai aliran sesat, kerana telah mengkafirkan para sahabat Nabi Muhammad SAW.
Ulama Arab Saudi berkata mereka tidak mendapati pada kumpulan-kumpulan serpihan umat Islam yang sesuai dengan para sahabat kecuali Ahlul Sunnah wal Jamaah dari kalangan pengikut As-Salaf Ash-Shalih Ahlul Hadits.

Adapun Mu'tazilah bagaimana bisa sesuai dengan para sahabat sedangkan tokoh-tokoh besar mereka mencela tokoh besar sahabat dan merendahkan keadilan mereka serta menuduh mereka sesat seperti Al-Washil bin Atho 'yang menyatakan: Seandainya Ali, Thalhah dan Az-Zubair memberi keterangan maka saya tidak menghukum kerana persaksian mereka. [Lihat Al-Farqu Bainal Firaq hal.119-120]

Adapun Khawarij telah keluar dari agama dan menyempal dari jama'ah kaum muslimin karena diantara pokok-pokok dasar ajaran mereka adalah mengkafirkan Ali dan anaknya, Ibnul Abbas, Utsman, Thalhah, Aisyah dan Mu'awiyah dan tidaklah berada diatas sifat-sifat para sahabat orang yang menghina dan mengkafirkan mereka.

Adapun Shufiyah, mereka meremehkan warisan para Nabi dan merendahkan para penyampai Al-Kitab dan As-Sunnah serta mensifatkan mereka sebagai para mayit. Seorang tokoh besar mereka berkata: Kalian mengambil ilmu kalian, dari mayit sedangkan kami mengambil ilmu kami dari yang maha hidup yang tidak mati (Allah) langsung. Oleh kerana itu mereka mengatakan -dengan mulut-mulut mereka untuk menolak sanad hadits-: Telah mengkhabarkan kepada saya hati saya dari Rabb.

Adapun Syi'ah, mereka telah meyakini bahawa para sahabat telah murtad setelah kematian Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam kecuali beberapa orang saja, lihatlah Al-Kisyiy -salah seorang imam mereka- meriwayatkan satu riwayat dalam kitab rijalnya hal. 12,13 dari Abu Ja'far, bahawa dia telah menyatakan: Semua orang murtad setelah kematian Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam kecuali tiga, saya berkata: Siapakah ketiga orang tersebut? Beliau jawab: Al-Miqdaad bin Al-Aswaad, Abu Dzar Al-Ghifary dan Salman Al-Farisiy.

Dan meriwayatkan dalam hal.13 dari Abu Ja'far, dia berkata: Kaum Muhajirin dan Anshor telah keluar (dari agama) kecuali tiga. [Lihat Al-Kaafiy karya Al-Kulaniy, ms.115]

Lihat juga Khumaini -tokoh besar mereka di zaman ini- mencela dan melaknat Abu Bakar dan Umar dalam kitabnya Kasyful Asroor hal, 131, dia menyatakan: Sesungguhnya Syaikhani (Abu Bakar dan Umar) ... dan dari sini kita dapati diri kita terpaksa menyampaikan bukti -bukti penyimpangan mereka berdua yang sangat jelas terhadap Al-Qur'an dalam rangka membuktikan bahawa kedua telah menyelisihinya.

Dan berkata lagi hal 137: ... dan Nabi menutup matanya (wafat) sedangkan kedua telinga beliau ada ucapan-ucapan Ibnul Khaththab yang tegak diatas kedustaan dan bersumber dari amalan kekufuran, kezindikan dan penyelisihan terhadap ayat-ayat yang ada dalam Al-Qur ' an yang mulia.

Adapun Murji'ah, mereka berkeyakinan bahawa iman orang-orang munafiq yang berada dalam kenifakan sama seperti imannya Assabiqunal Awalun (orang-orang pertama yang masuk Islam) dari kalangan Muhajirin dan Ansar.

Bagaimana mereka semua ini bersesuaian dengan para sahabat sedangkan mereka:

Mengkafirkan orang-orang pilihan dari kalangan mereka
Tidak menerima sedikitpun yang mereka riwayatkan dari Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam dalam aqidah dan hukum syari'at.
Mengikuti peradaban Rumawi dan falsafah Yunani

Kesimpulannya
Kumpulan-kumpulan ini semua ingin menolak para saksi kita terhadap Al-Kitab dan As-Sunnah dan mencela mereka sedangkan mereka lebih pantas dicela dan mereka ini adalah kaum zindiq.

Dengan demikian jelaslah bahawa pemahaman salaf adalah manhaj Al-Firqatun Najiyah dan Ath-Thaifah Al-Manshurah dalam konsep pemahaman, penerimaan dan Istidlal (pengambilan hukum).

Sedangkan orang-orang yang mencontohi para sahabat adalah orang-orang yang beramal dengan riwayat-riwayat (hadis) yang sahih dan sahih dalah hukum syariat, dengan jalan dan pemahaman sahabat, dan ini merupakan jalan hidupnya Ahlul Hadits, bukan jalannya ahlul bid'ah dan hawa. Sehingga benar dan kuatlah apa yang telah kami paparkan ketika kami jelaskan wujud keberhasilan mereka dalam berhukum kepada Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam dengan keberhasilan orang yang mengambil sunnah Shallallahu' alaihi wa sallam dan sunnahnya para Khulafaur Rasyidin setelah beliau.(VOA) - Negara-negara Eropah, Amerika Syarikat dan negara-negara kaya Teluk Parsi mendapat kecaman dari organisasi-organisasi hak asasi manusia kerana tidak berbuat cukup utuk membantu krisis pendatang Timur Tengah.

Negara-negara Eropah Timur enggan memberi status pelarian dalam jumlah yang besar bagi orang-orang yang melarikan diri daripada penindasan dan konflik, dan membenarkan mereka bermukim di negara-negara tersebut. Negara-negara Teluk Parsi hanya menerima pekerja asing, tetapi membiarkan terbuka opsyen mengusir mereka setiap masa.

Dalam wawancara dengan Sultan Abu Bakar, Kenneth Roth, pengarah eksekutif Human Rights Watch yang berpusat di Amerika, berkata negara-negara anggota baru Kesatuan Eropah telah menunjukkan sikap fobia bersejarah dalam menangani isu pelarian Muslim dari Timur Tengah yang dilanda konflik.

Roth berkata negara-negara Eropah Timur hendaknya berkongsi - tidak hanya manfaat, tetapi juga tanggung-jawab sebagai ahli Kesatuan Eropah - artinya berkongsi kewajipan undang-undang menerima orang yang mencari suaka.

Roth berkata krisis pelarian sekarang bukan krisis dalam bentuk jumlah - jumlah pelarian ini hanya 1 peratus daripada penduduk Kesatuan Eropah dan negara-negara anggota dapat dengan mudah menyerap mereka - tetapi ini adalah krisis politik yang disebabkan oleh Islamofobia dan pertimbangan politik.

Tidak ada pelarian Syria telah dengan rasmi dimukimkan kembali di negara-negara Teluk Parsi seperti Kuwait, Bahrain dan Emiriah Arab, walaupun para pegawai Teluk Parsi mengatakan ada orang Syria yang telah masuk dengan visa pelawat dan tidak pulang. Organisasi-organisasi hak asasi manusia mengatakan orang-orang yang telah dibenarkan tinggal datang dari keluarga kaya dan kuat. Roth mengecam Arab Saudi dan negara-negara Teluk Parsi lain kerana tidak menerima pelarian.

(BBC) - Korban jiwa akibat ambruknya alat kren di Masjidil Haram, Mekah, meningkat menjadi 87 orang, seperti diungkapkan Pihak Berkuasa Pertahanan Awam Arab Saudi.
Sebelum ini dilaporkan jumlah mangsa kira-kira 60 jiwa.
Adapun mangsa yang cedera dalam kemalangan di kota suci Mekah itu, Jumaat 11 September, mencapai sekurang-kurangnya 183 orang.
Mekah sedang bersiap-siap menyambut sekitar dua juta orang yang akan melakukan ibadah haji.
Sebuah video yang diterbitkan di YouTube -yang belum dipastikan keasliannya- memperlihatkan kren yang jatuh dan terdengar suara keras di latar belakang dengan orang-orang yang berteriak panik.
Masih belum jelas punca kemalangan sebenarnya dan sebuah gambar memperlihatkan krane berwarna merah yang besar kelihatan terjatuh.
Sementara laporan-laporan menyebutkan kalau alat kren itu runtuh ke sisi timur masjid selepas angin kuat dan hujan lebat.
MekahImage copyrightepa
Image caption
Krane besar berwarna merah kelihatan tersekat menembusi bumbung masjid.
Kawasan Semenanjung Arab pekan lalu dilanda badai salju.
Seorang warga Indonesia yang berada di Jeddah, Jannati Jannati, menulis mesej ke Facebook BBC Indonesia: "Saya Di Jeddah BBC. Memang dari kemarin sudah ada badai pasir. Di Madinah juga hujan lebat hari ini."
Manakala pengguna Facebook lain, Warda Zulfakar, menyebutkan, "Seorang orang jamaah haji asal Indonesia (Sektor 4) meninggal dunia. Pasukan Kesihatan dari BPHI Mekah sedang mengevakuasi korban." Namun laporan ini masih belum boleh dikukuhkan sampai berita ini diturunkan.
Masjidil HaramImage copyrightReuters
Image caption
Perluasan masjid 400,000 m2 untuk boleh menampung kira-kira 2.2 juta jiwa pada saat bersamaan.
Kerja bangunan di Masjidil Haram di Mekah sudah berlangsung cukup lama dan tahun lalu, jumlah jemaah haji dikurangkan demi alasan keselamatan kerana pekerjaan tersebut.
Dilaporkan bahawa kawasan masjid rencananya akan diperluas 400,000 m2 untuk boleh menampung kira-kira 2.2 juta jiwa pada saat bersamaan.
Kira-kira 350 jemaah haji meninggal karena terinjak-injak dalam kemalangan pada tahun 2006 lalu.

Jumlah korban meninggal asal Indonesia akibat insiden jatuhnya takal di Masjidil Haram, Mekah, bertambah menjadi enam orang.
Kepastian tersebut dikemukakan Pelaksana Fungsi Penerangan Sosial Budaya Konsulat Jeneral RI di Jeddah, Sharif Shahab.
"Warga negara Indonesia yang meninggal akibat insiden kren telah mencapai enam orang. Apabila terkumpul dengan mangsa cedera, seluruh korban berjumlah 37 orang, "ujar Sharif kepada wartawan BBC Indonesia, Jerome Wirawan.
Sebelum ini, dua mangsa meninggal asal Indonesia diketahui berasal dari embarkasi Medan (MES 09) dan berlepas Jakarta-Bekasi (JKS 03).
Adapun tambahan empat mangsa meninggal terdiri dari dua orang dari embarkasi Medan, seorang dari embarkasi Padang, dan seorang lainnya dari embarkasi Jakarta-Bekasi.
Image copyrightAFP
Image caption
Gabenor wilayah Mekah, Putera Khalid al-Faisal, memerintahkan berlangsungnya siasatan.
Penyebab
Untuk meninjau skala kerosakan dan tahap keselamatan di sekitar Masjidil Haram, Gabenor wilayah Mekah, Putera Khalid al-Faisal, memerintahkan berlangsungnya siasatan.
Namun, Ketua Pengarah Pihak Berkuasa Pertahanan Awam Arab Saudi, Suleiman bin Abdullah al-Amr, mendakwa bahawa angin kencang ialah penyebab jatuhnya katrol yang menimpa Masjidil Haram di Mekah sehingga mengorbankan sekurang-kurangnya 107 orang, pada Jumat (11/09).
Menurutnya, angin saat itu kelajuan 83 km / jam diikuti hujan lebat yang merubuhkan pohon dan rambu-rambu jalan.
Ketika ditemubual stesen televisyen Al-Arabiya, Al-Amr juga menafikan laporan yang menyebut petir telah menghentam katrol sampai alat itu runtuh.
Image copyrightReuters
Image caption
Kawasan Kaabah dikelilingi katrol untuk kepentingan pembinaan.
Angin kencang
Berdasarkan keterangan beberapa saksi mata, angin yang bertiup di kawasan Masjidil Haram sebelum katrol runtuh memang amat kencang.
Dave ariant Yusuf, seorang pembimbing ibadah haji sebuah agensi perjalanan asal Indonesia, menyaksikan bagaimana angin menyebabkan plastik, kadbod, dan pelbagai sampah berterbangan sehingga mencapai ketinggian tingkat enam bilik hotel tempat dia menginap. Hotel itu terletak kira-kira 50 meter dari laman Masjidil Haram.
"Langit menjadi gelap. Tiupan angin sangat kencang dan tiba-tiba tingkap bilik hotel bergetar. Hujan lalu turun sangat deras dan bertahan sampai 30 minit. Kemudian tiba-tiba ada bunyi dentuman keras. Belakangan saya tahu bahawa itu adalah bunyi apabila kren jatuh, "kata Dave.
Image copyrightReuters
Image caption
Cendekiawan Arab Saudi mengkritik kerajaan yang seharusnya memberi perhatian kepada keselamatan rakyat dan calon haji.
Keselamatan
Lepas dari faktor cuaca, Irfan Al-Alawi dari Islamic Heritage Research Foundation yang berpusat di Mekah, berkata kerajaan Arab Saudi seharusnya memikirkan keselamatan warga dan calon haji memandangkan terdapat 15 katrol besar di sekeliling Masjidil Haram.
"Seluruh kawasan (masjid) seperti kawasan pembinaan. Arab Saudi harus memikirkan semula strategi keselamatan dan kesihatan lantaran ada 800,000 orang di kawasan masjid semasa insiden berlaku, "kata Al-Alawi.
Al-Alawi ialah salah seorang cendekiawan yang lantang mengkritik pembangunan di sekitar kawasan Masjidil Haram. Menurutnya, pembangunan itu menghancurkan jejak-jejak nyata semasa Nabi Muhammad hidup.
Pembinaan tersebut memperluaskan kawasan di sekitar Masjidil Haram hingga 400,000 meter per segi sehingga boleh menampung 2.2 juta orang sekaligus.

Seorang pegawai AS mengatakan kepada BBC, adanya peningkatan keyakinan di kalangan Kerajaan AS bahawa militan yang menyebut dirinya sebagai Negara Islam atau ISIS membuat dan menggunakan senjata kimia di Iraq dan Syria.
AS telah mengenal pasti sekurang-kurangnya empat peristiwa yang melibatkan kedua-dua pihak yang berkonflik di kawasan sempadan Iraq-Syria di mana ISIS menggunakan senjata kimia mustard, seperti disampaikan oleh pegawai tersebut.
Pegawai itu juga menyebut senjata kimia yang digunakan adalah bentuk serbuk.
Pasukan BBC di sempadan Turki-Syria telah melihat bukti yang menyokong tuntutan tersebut.
AS yakin kumpulan itu mempunyai sel yang dikhaskan untuk membuat senjata-senjata tersebut.
"Mereka menggunakan mustard," seseorang mengatakan tentang ISIS. "Kami mengetahui mereka menggunakannya."
Senjata kimia mustard kemungkinan digunakan dalam bentuk serbuk dan dibungkus dalam bahan letupan tradisional seperti mortar, seperti disampaikan oleh pegawai-pegawai AS.
"Kami telah melihat ia digunakan pada sekurang-kurangnya empat peristiwa yang berbeza di kedua-dua lokasi sempadan Iraq dan Syria.
Ketika senjata ini meletup, siapa yang terpapar abu senjata kimia mustard itu akan melepuh.
Pejabat mengatakan komuniti perisikan yakin ada tiga kemungkinan penjelasan bagaimana ISIS memperoleh senjata kimia yang mematikan.
Image copyrightGetty
Dalam pengamatan komuniti perisikan, seperti disampaikan oleh pegawai-pegawai AS, bahawa mereka membuatnya.
"Kami menilai mereka mempunyai sel yang bertugas meneliti senjata kimia aktif yang mereka kerjakan dan mencuba dan menjadi lebih baik dalam membuatnya," kata pegawai tersebut.
Teori alternatif lain iaitu militan ISIS mencari senjata kimia di tempat persembunyian di Iraq atau Syria.
Nampaknya militan mencari senjata kimia di Iraq, ungkap pegawai, kerana tentera AS kemungkinan dapat menemuinya selama kempen ketenteraan dilakukan di negara tersebut selama satu dekad.
Pegawai mengatakan bahawa militan nampaknya telah merampas senjata kimia dari rejim di Syria sebelum rejim dipaksa untuk memberikan persediaannya dengan ancaman serangan udara AS pada 2013.


PUNCAK KEADILAN Allah SWT

Oleh
Ustadz Abu Isma'il Muslim al-AtsariAllâh Subhanahu wa Ta'ala berfirman:

من اهتدى فإنما يهتدي لنفسه ومن ضل فإنما يضل عليها ولا تزر وازرة وزر أخرى وما كنا معذبين حتى نبعث رسولا

Barangsiapa yang mengikuti petunjuk (Allâh), maka sesungguhnya dia berbuat itu untuk (kebaikan) dirinya sendiri; dan barangsiapa yang sesat maka sesungguhnya dia tersesat bagi (kerugian) dirinya sendiri. Dan seorang yang berdosa tidak dapat memikul dosa orang lain, dan Kami tidak akan mengazab sebelum Kami mengutus seorang rasul. [Al-Isra / 17: 15].

KEDUDUKAN AYAT
Sesungguhnya ayat ini menjelaskan keadilan Allâh Azza wa Jalla dan hikmah-Nya yang sempurna. Imam Ibnul-Qayyim rahimahullah menjelaskan hal ini dengan perkataannya:

Allâh Yang Maha Suci menetapkan empat hukum bagi musuh-musuh-Nya, yang merupakan puncak keadilan dan hikmah, (yaitu): (1) bahawa hidayah yang diperoleh seorang hamba yang berupa iman dan amal soleh, (kebaikannya) adalah untuk dirinya, bukan untuk orang lain, (2) bahawa kesesatannya, dengan ketiadaan hidayah, (keburukan) adalah atas dirinya sendiri, bukan atas orang lain, (3) bahawa seseorang tidak akan disiksa dengan sebab dosa orang lain, (4) bahawa Allâh Azza wa Jalla tidak akan menyiksa kecuali setelah tegaknya hujjah seseorang dengan (diutus) para rasul-Nya.

Maka perhatikanlah kandungan empat undang-undang ini, yang berupa hikmah Allâh Azza wa Jalla, keadilan-Nya dan keutamaan-Nya, dan bantahan terhadap orang-orang yang terpedaya dan mempunyai harapan-harapan yang dusta; juga bantahan terhadap orang-orang yang bodoh terhadap Allâh, nama-nama-Nya dan sifat-sifat-Nya. [1]

TAFSIR AYAT
Ayat ini memuatkan empat kalimat yang agung:

Firman Allâh Azza wa Jalla:

من اهتدى فإنما يهتدي لنفسه

[Barangsiapa yang mengikuti petunjuk (Allâh), maka sesungguhnya dia berbuat itu untuk (kebaikan) dirinya sendiri].

Imam Ibnu Katsir rahimahullah berkata, '' Allâh memberitakan bahawa barangsiapa berbuat sesuai dengan petunjuk (Allâh), mengikuti al-haq dan meniti jejak kenabian, maka sesungguhnya ia akan mendapatkan akibat yang terpuji bagi dirinya sendiri ''.

Firman Allâh Azza wa Jalla:

ومن ضل فإنما يضل عليها

[Dan barangsiapa yang sesat maka sesungguhnya dia tersesat bagi (kerugian) dirinya sendiri].

Imam Ibnu Katsir rahimahullah berkata, '' Barangsiapa sesat, iaitu sesat dari al-haq dan menyimpang dari jalan lurus, maka sesungguhnya dia berbuat kejahatan bagi dirinya sendiri, dan keburukan kembali kepadanya '.'

Firman Allâh Azza wa Jalla:

ولا تزر وازرة وزر أخرى

[Dan seorang yang berdosa tidak dapat memikul dosa orang lain]

Imam Ibnu Katsir rahimahullah berkata, "Dan seorang yang berdosa tidak dapat memikul dosa orang lain, dan orang yang berbuat kejahatan tidak berbuat kejahatan kecuali bagi dirinya sendiri, sebagaimana firman Allâh:

وإن تدع مثقلة إلى حملها لا يحمل منه شيء

Dan jika seseorang yang berat dosanya memanggil (orang lain) untuk memikul dosanya itu tidak akan dapat dipikul sedikitpun. [Fâthir / 35: 18].

Dan hal ini tidak bertentangan dengan firman Allâh:

وليحملن أثقالهم وأثقالا مع أثقالهم

Dan sesungguhnya mereka akan memikul beban (dosa) mereka, dan beban- beban (dosa yang lain) di samping beban-beban mereka sendiri. [al-'Ankabût / 29: 13].

Dan firman-Nya:

ومن أوزار الذين يضلونهم بغير علم

dan mereka memikul dosa-dosa orang yang mereka sesatkan yang tidak mengetahui sedikitpun. [an-Nahl / 16: 25].


Kerana orang-orang yang mengajak menuju kesesatan akan menanggung dosa kesesatan mereka pada diri mereka sendiri dan dosa lain dengan sebab mereka menyesatkan orang-orang lain, tanpa mengurangkan dosa mereka sedikitpun, dan tanpa menanggung dosa mereka sedikitpun. Ini termasuk keadilan dan rahmat Allâh Azza wa Jallaepada hamba-hamba-Nya. ''

Firman Allâh Azza wa Jalla:

وما كنا معذبين حتى نبعث رسولا

[Dan Kami tidak akan mengazab sebelum Kami mengutus seorang rasul].

Imam Ibnu Katsir rahimahullah berkata:
Ini pemberitaan tentang keadilan Allâh Azza wa Jalla, dan Dia sungguh tidak akan mengadzab seorangpun kecuali setelah tegaknya hujjah kepada orang itu dengan diutusnya Rasul kepadanya. Seperti firman Allâh:

كلما ألقي فيها فوج سألهم خزنتها ألم يأتكم نذير )8( قالوا بلى قد جاءنا نذير فكذبنا وقلنا ما نزل الله من شيء إن أنتم إلا في ضلال كبير

Setiap kali sekumpulan (orang-orang kafir) dilemparkan ke dalam neraka, penjaga-penjaga (neraka itu) bertanya kepada mereka: "Apakah belum pernah datang kepada kamu (di dunia) seorang pemberi peringatan?" Mereka menjawab: "Benar ada. Sesungguhnya telah datang kepada kami seorang pemberi peringatan, tetapi kami mendustakan (nya) dan kami katakan:" Allâh tidak menurunkan sesuatu pun ,; kamu tidak lain hanyalah di dalam kesesatan yang besar ". [al-Mulk / 67: 8-9].

Allâh Azza wa Jalla juga berfirman:

وهم يصطرخون فيها ربنا أخرجنا نعمل صالحا غير الذي كنا نعمل أولم نعمركم ما يتذكر فيه من تذكر وجاءكم النذير فذوقوا فما للظالمين من نصير

Dan mereka (orang-orang kafir) berteriak di dalam neraka itu: "Ya Rabb kami, keluarkanlah kami, nescaya kami akan mengerjakan amal yang soleh, berlainan dengan yang telah kami kerjakan". Dan apakah Kami (Allâh) tidak memanjangkan umurmu dalam masa yang cukup untuk berfikir bagi orang yang mau berfikir, dan (apakah tidak) datang kepada kamu pemberi peringatan? Maka rasakanlah (azab Kami) dan tidak ada seorang penolong pun bagi orang-orang yang zalim. [Fâthir / 35: 37].

Dan ayat-ayat lain yang menunjukkan bahawa Allâh Azza wa Jalla tidak akan memasukkan seorang pun ke dalam neraka kecuali setelah diutusnya Rasul kepadanya. [2]

Oleh kerana itu, pada hari kiamat ada beberapa orang yang mengadu kepada Allâh bahawa mereka tidak berhak disiksa karena hujjah tidak sampai kepada mereka, dan Allâh menerima alasan mereka itu. Hal ini disebutkan di dalam hadis sebagai berikut:

عن الأسود بن سريع أن نبي الله صلى الله عليه وسلم قال أربعة يوم القيامة رجل أصم لا يسمع شيئا ورجل أحمق ورجل هرم ورجل مات في فترة فأما الأصم فيقول رب لقد جاء الإسلام وما أسمع شيئا وأما الأحمق فيقول رب لقد جاء الإسلام والصبيان يحذفوني بالبعر وأما الهرم فيقول ربي لقد جاء الإسلام وما أعقل شيئا وأما الذي مات في الفترة فيقول رب ما أتاني لك رسول فيأخذ مواثيقهم ليطيعنه فيرسل إليهم أن ادخلوا النار قال فوالذي نفس محمد بيده لو دخلوها لكانت عليهم بردا وسلاما قال حدثنا علي حدثنا معاذ بن هشام قال حدثني أبي عن الحسن عن أبي رافع عن أبي هريرة مثل هذا غير أنه قال في آخره فمن دخلها كانت عليه بردا وسلاما ومن لم يدخلها يسحب إليها

Dari Aswad bin Sari ', bahawa Nabi Shallallahu' alaihi wa sallam bersabda: Pada hari kiamat ada empat orang yang akan mengadu kepada Allâh: yaitu seorang yang tuli, tidak mendengar sesuatu pun; seorang yang pandir; seorang yang nyanyuk; dan seorang yang mati pada zaman fatroh; (1) Adapun orang yang tuli akan berkata: "Wahai Rabb, agama Islam telah datang, tetapi aku tidak mendengar sesuatu pun ''. (2) Orang yang pandir akan berkata:" Wahai Rabb, agama Islam telah datang, sedangkan anak-anak kecil merejam dengan najis binatang ''. (3) Orang yang pikun akan berkata: "Wahai Rabb, agama Islam telah datang, sedangkan aku tidak berakal sedikitpun ''. (4) Dan orang yang mati pada zaman fatrah akan berkata:" Wahai Rabb, tidak datang kepadaku seorang Rasulpun, " maka Allâh mengambil perjanjian mereka bahawa mereka benar-benar akan mentaati-Nya. Kemudian Allâh mengutus utusan kepada mereka yang memerintahkan: "Masuklah kamu ke dalam neraka!" Nabi n bersabda: "Demi (Allah) Yang jiwa Muhammad berada di tangan-Nya, seandainya mereka memasukinya, sesungguhnya neraka itu menjadi sejuk dan selamat bagi mereka ''. (Di dalam riwayat lain dari Abu Hurairah disebutkan: "Barangsiapa memasukinya, sesungguhnya neraka itu menjadi sejuk dan selamat baginya. Dan barangsiapa tidak memasukinya, dia akan diseret ke dalamnya ''). [3]

Fawa-ID AYAT
Ayat yang mulia ini memuatkan banyak Fawa-id (pelajaran) yang agung, antara lain:
1. Hidayah yang didapat seorang hamba, baik yang berupa iman dan amal soleh, maka kebaikannya ialah untuk dirinya, bukan untuk orang lain.

2. Kebaikan seorang hamba di akhirat itu tergantung iman dan amal shalihnya semasa di dunia. Sehingga seseorang tidak boleh bergantung kepada malaikat, nabi, wali, syaikh, mursyid (guru pembimbing), imam, amir, ustadz, dan lain-lain.

3. Kesesatan seorang hamba dengan ketiadaan hidayah, maka akan merosot menimpa dirinya sendiri, bukan kepada orang lain.

4. Seseorang tidak akan disiksa dengan sebab dosa orang lain.

5. Allâh Azza wa Jalla tidak akan menyiksa kecuali setelah tegaknya hujjah seseorang dengan diutuskan para rasul-Nya.

6. Keadilan Allâh yang sempurna.

7. Orang yang mengajak menuju kesesatan menanggung dosanya sendiri dan dosa orang lain yang disesatkannya, kerana ia menjadi sebab kesesatan mereka.

Demikian sedikit maklumat tentang ayat yang mulia ini, semoga bermanfaat. Âmîn.

[Disalin dari majalah As-Sunnah Edisi 08 / Tahun XVII / 1435H / 2014M. Penerbit Yayasan Lajnah Istiqomah Surakarta, Jl. Solo-Purwodadi Km.8 Selokaton Gondangrejo Solo 57183 Telp. 0271-858197 Fax 0271-858196]

No comments:

Post a Comment