!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Thursday, May 29, 2014

Australia : Pesawat Malaysian Airlines MH370 Tidak Jatuh di Tempat Carian Selama Ini isyarat datang dari sumber buatan manusia lain ,


Amerika Syarikat mengatakan hanya akan meminjamkan kapal selam tanpa awak Bluefin - 21 untuk satu bulan lagi dalam pencarian pesawat MH370 .
Australia : Pesawat Malaysian Airlines MH370 Tidak Jatuh di Tempat Carian Selama Ini isyarat datang dari sumber buatan manusia lain ,


Isyarat - isyarat tersebut kemungkinan datang dari sumber buatan manusia lain , seperti kapal yang berada di sisinya .

Pihak - pihak berkuasa di Australia telah menyimpulkan bahawa pesawat Malaysia Airlines dengan nombor penerbangan MH370 tidak jatuh di wilayah Samudera Hindia bahagian selatan tempat isyarat - isyarat elektronik dikesan bulan lalu .

Anggaran itu dibuat Kamis ( 29 / 5 ) menyusul misi terakhir kapal selam kecil tanpa pemandu yang mengimbas dasar laut dari arah barat daya pesisir Australia .

Dalam sebuah pernyataan , Pusat Penyelarasan Badan Gabungan mengatakan kapal selam Bluefin - 21 tidak mencari tanda - tanda serpihan pesawat dalam pencarian di kawasan seluas 850 kilometer persegi di dasar laut .

Lembaga itu berkata Badan Keselamatan Pengangkutan Australia telah membuat penilaian profesional bahawa wilayah itu " boleh dihapuskan dari kemungkinan tempat terakhir " pesawat Malaysia Airlines tersebut .

Pesawat Boeing 777 tersebut membawa 239 orang ketika hilang dari radar tanpa panggilan bahaya pada 8 Mac , kira-kira setengah jam selepas meninggalkan Kuala Lumpur menuju Beijing .

Kabar itu datang sehari selepas pegawai Tentera Laut AS ragu isyarat - isyarat elektronik yang mengarahkan para pencari untuk menggunakan kapal selam robotik memang datang dari pesawat yang hilang .

Timbalan Pengarah teknik marin Tentera Laut AS , Michael Dean , mengatakan pada CNN bahawa pihak berkuasa hampir secara universal yakin bunyi " ping " itu tidak datang dari kotak hitam pesawat atau perakam suara kokpit , seperti yang diduga sebelumnya .

Dean berkata isyarat - isyarat tersebut mungkin datang dari sumber buatan manusia lain , seperti kapal yang ada di dekat situ atau dari alat - alat elektronik yang digunakan mencari isyarat - isyarat tersebut .

Seorang jurucakap angkatan laut , Chris Johnson , menepis kenyataan Dean sebagai " spekulasi dan pra-matang . " Dalam sebuah surat elektronik , ia berkata AS dan pihak lain akan terus bekerja untuk " memahami data dengan lebih menyeluruh . "

Pihak berkuasa telah menggunakan siri stransmisi antara pesawat dan satelit komunikasi untuk menentukan bahawa jet itu jatuh di kawasan terpencil dari Lautan Hindi . Namun pesawat itu tidak kunjung dijumpai .

Pihak berkuasa di Malaysia , bersama syarikat Inggeris Inmarsat , minggu ini telah mengeluarkan data satelit mentah yang digunakan menyempitkan carian . VOA

No comments:

Post a Comment