!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Saturday, July 18, 2015

Tempat-tempat menarik di Indonesia

Tempat-tempat menarik di Indonesia


Bali adalah salah satu pulau yang ajaib di Indonesia. Seperti yang mungkin pulau yang paling terkenal di Indonesia, Bali menggabungkan pemandangan gunung yang menakjubkan dan pantai yang indah dengan orang-orang yang, budaya dinamik ramah dan mesra dan menyediakan pusat peranginan terbaik di dunia.
Travel & Leisure Magazine telah digelar Bali begitu Dunia Island Best pada tahun 2009, manakala Planet Lonely memberikan tajuk yang kedua terbaik Perjalanan 2010 menduduki tempat kedua di Bali dunia

Banyak tempat yang indah yang menawarkan baik. Kebanyakan hotel lima bintang yang terletak berhampiran pantai. Jika tidak, mereka biasanya mempunyai tempat peribadi mereka sendiri di pantai tertentu. Anda boleh menemui mereka dengan mudah di tempat-tempat seperti Kuta atau Sanur.
Jika anda berada di dataran tinggi yang tenang seperti Ubud, lupa hotel lima bintang. Anda berada di sana untuk memeluk atmosfera. Anda hanya perlu memilih salah satu daripada rumah-rumah tumpangan kecil

Jangan lupa untuk "batang" tanduk apabila pergi sekitar lengkung di jalan-jalan gunung kerana ia adalah perkara biasa untuk memandu di tengah-tengah jalan raya di sini. Terdapat banyak jalan sehala di Bali. Jika anda terlepas giliran anda daripada yang mungkin anda perlu memandu agak jauh sebelum ia boleh kembali. Alert!
Kami amat mengesyorkan bahawa anda mengisi salah satu daripada banyak stesen minyak milik kerajaan. Di kawasan-kawasan terpencil di Bali

Terdapat beribu-ribu giftshops di Bali. Di mana-mana anda pergi, dari Denpasar ke Ubud, anda akan mendapati banyak perkara untuk membawa pulang. Cuba klik butang "Cari Store" di sebelah kanan bawah jika anda memerlukan beberapa panduan.
perjalanan

Terdapat banyak jenis pengangkutan untuk membantu anda mendapatkan sekitar di Bali. Pelbagai setengah hari yang baik, hari penuh dan lawatan semalaman pakej boleh didapati dari kaunter hotel atau salah satu ejen pelancongan dan operator pelancongan yang banyak yang banyak di Bali. Atau anda boleh mencari sebuah kereta dan pemandu yang juga akan bertindak sebagai panduan anda.
Ketika berjalan-jalan, anda akan diserang oleh soalan berterusan "Pengangkutan,

Dengan peningkatan jumlah penerbangan terus dari banyak bahagian dunia, sehingga Bali dengan mudah. Penerbangan dari Jakarta ke Bali mengambil masa lebih kurang 1.5 jam, dari Singapura dan Perth (Australia) kira-kira 2.5 dan 3 jam, dari Hong Kong kira-kira 4.5 jam, dan dari Sydney / Melbourne kira-kira 5,5-6 jam pada banyak pengendali kebangsaan dan antarabangsa.

Pastikan anda mencari "Denpasar (DPS)" dan bukannya "B


Sebagai makanan sisa makanan ruji Indonesia, Bali adalah beras, dihidangkan dengan hidangan kecil pedas, sayur-sayuran pedas, ikan atau daging dan hampir selalu dihidangkan dengan sambal atau pes cili. Bali adalah beberapa kawasan di Indonesia kebanyakannya bukan Islam, supaya penyokong daging babi atau daging babi panggang adalah khusus, seperti itik betutu, salai itik anak patung dibalut dengan buluh
Pantai putih Bali merupakan kegemaran bagi percutian keluarga. Terdapat pelbagai sukan air disediakan, seperti banana boat, parasailing atau jet ski, berenang atau berjemur yang nyata. Pelayaran ke pulau-pulau sekitar boleh diambil dari sini dan kapal selam selam untuk menonton kehidupan bawah laut tropika dari dalam petak selamat.


Yang paling terkenal di antara Bali

15 Tempat di Bali yang Wajib Dilawati
anekatempatwisata.com »Pelancongan Indonesia» 15 Tempat di Bali yang Wajib Dilawati


Seperti artikel ini? Share Yuk! Saham di FacebookTweet tentang perkara ini pada TwitterKongsi pada Google + Pin pada PinterestShare pada LinkedIn
Terletak di timur Jawa, Bali Indonesia yang mempunyai pelancongan yang sangat baik terkenal di seluruh dunia. Selain terkenal dengan keindahan alam semula jadi, terutama pantai, Bali juga terkenal dengan seni dan budaya yang unik dan menarik.Bali sebagai destinasi pelancongan yang lengkap dan bersepadu mempunyai banyak tempat-tempat menarik, mana-mana tempat di Bali yang mesti dilawati?

1. Kuta Beach

Pantai Kuta adalah tempat pelancongan di Bali yang paling terkenal dan paling banyak dikunjungi oleh pelancong kerana lokasinya berhampiran dengan lapangan terbang, pantai yang indah, kos rendah, dan ombak yang sempurna untuk pelayar baru. Pantai Kuta juga terkenal dengan panorama matahari tenggelam sangat cantik. Fakta unik Kuta Beach Kuta Beach adalah sebelum menjadi tempat pelancongan di Bali yang mesti dilawati, seperti sekarang, Pantai Kuta merupakan pelabuhan utama, pusat perdagangan di Bali. Dengan pasir putih dan laut biru, dilengkapi dengan sangat lengkap kemudahan sokongan, adalah seorang pelancong Perdana spot Kuta Beach Bali.

2. Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot merupakan salah satu tarikan pelancong di Bali yang terkenal dengan keindahannya, terutama pada waktu matahari terbenam. Pura Tanah Lot yang terdiri daripada 2 buah kuil adalah sebuah kuil menyembah dewa laut. Keunikan Pura Tanah Lot adalah kuil yang terletak di atas batu besar di pinggir laut. Pada masa air pasang, anda tidak boleh mendapatkan lebih dekat dengan Pura Tanah Lot sebagai penampan di sekitar batu di Tanah Lot laut akan dibanjiri. Pada air surut anda boleh melihat beberapa ular laut menjinakkan bahawa menurut penduduk tempatan adalah seorang pengawal Pura Tanah Lot. Selain itu, di lokasi ini, anda juga boleh memegang ular suci jinak dan tidak berbahaya.

3. Padang Padang Beach


Pantai Padang Padang mungkin kurang dikenali berbanding pantai Kuta yang terkenal, tetapi pantai Padang Padang Beach adalah sangat cantik dan unik. Pada masa yang saya mula-mula datang ke Padang Padang Beach Saya juga berfikir bahawa pantai ini adalah pantai yang tidak menarik kerana ia kurang terkenal, tetapi nampaknya saya salah. Pantai Padang Padang adalah sebuah pantai kecil tersembunyi di balik tebing dalam bidang Pecatu, berhampiran Uluwatu. Untuk dapat mencapai Padang Padang Beach, anda mesti melalui tangga yang membahagikan tebing. Pantai Padang Padang tidak besar dan luas, tetapi sangat cantik dan menarik tempat untuk melawat. Kebanyakan pelawat Padang Padang Beach adalah pelancong asing Padang Padang Beach kurang terkenal di kalangan pelancong di negara ini.

4. Beratan Kebun

Kebun Bratan Lake adalah tasik yang terletak di kawasan pergunungan dengan suasana semula jadi yang indah. Keunikan Tasik Bratan Kebun ialah kewujudan sebuah kuil yang bernama Ulun Danu. Ulun Danu Beratan terletak di pinggir Tasik Kebun dan merupakan salah satu tarikan utama Tasik Bratan Kebun. Di samping itu, pelancong juga boleh menikmati permainan air dan sewa bot di Tasik Bratan Kebun.

5. Garuda Wisnu Kencana (GWK)

Garuda Wisnu Kencana, atau yang biasa dipendekkan GWK pelancongan budaya adalah sebuah taman yang terletak di Selatan Bali. Garuda Wisnu Kencana adalah kerja-kerja ukiran besar I Nyoman Nuarta. Pada masa ini, Patung Garuda Wisnu Kencana belum siap sepenuhnya, hanya beberapa yang telah siap, tetapi walaupun demikian anda masih boleh menikmati keindahan Garuda Wisnu Kencana. Selain patung itu, anda juga boleh melihat keindahan bukit batu kapur yang dipotong ke dalam blok besar batu kapur. Blok batu kapur akan dipenuhi dengan ukiran. Selain itu dalam Garuda Wisnu Kencana juga merangkumi seni teater, anda boleh menikmati pelbagai jenis tarian dan seni Bali dalam teater ini setiap hari.

6. Pantai Lovina

Lovina pantai tidak boleh terlalu kerap didengar di kalangan pelancong. Pantai Lovina adalah salah satu tarikan pelancong di Bali adalah kegemaran saya kerana Lovina kita dapat melihat ikan lumba-lumba berenang dan melompat di dalam habitat semulajadi mereka. Terletak di Utara Bali berhampiran Singaraja City, anda akan pergi ke laut dan melihat ikan lumba-lumba menggunakan bot nelayan. Lovina Beach Lumba-lumba bermain di pantai pada waktu pagi, oleh itu, biasanya pelancong yang berlepas dari pantai bermula pada pukul 6 pagi.

7. Besakih


Besakih kuil adalah sebuah kuil yang terletak di kaki Gunung Agung, dan adalah kuil yang terbesar di Bali. Pura Besakih Hindu upacara keagamaan sering diadakan seperti Besakih dipercayai menjadi tempat yang suci dan merupakan ibu segala kuil di Bali. Besakih dibina dengan konsep keseimbangan alam, manusia, dan alam semula jadi atau sering dirujuk sebagai Tri Hita Karana. Untuk dapat memasuki kawasan Besakih, anda perlu menggunakan sarung tangan yang boleh dipinjam di sekitar Besakih.8. Uluwatu


Pura Uluwatu adalah salah satu tarikan pelancong di Bali yang berada di atas tebing lidah tergantung ke dalam laut. Kuil Uluwatu bukan sahaja menawarkan suasana agama Bali, tetapi juga menawarkan panorama keindahan, terutamanya keindahan matahari tenggelam sudah sangat terkenal. Kuil Uluwatu anda akan bertemu dengan beberapa monyet yang dipercayai bekerja mengekalkan kesucian Uluwatu. Untuk masuk ke dalam kawasan Uluwatu, anda perlu menggunakan sarung tangan dan selendang yang merupakan lambang menghormati kesucian Uluwatu.

9. Jimbaran Beach

Pantai Jimbaran adalah salah satu tarikan pelancong di Bali yang paling terkenal. Pada masa yang anda datang dengan Pantai Jimbaran, pada kali pertama anda akan lihat adalah deretan meja dan kerusi di atas pasir putih yang indah. Pantai Jimbaran terkenal dengan kelebihan masakan iaitu pantai, terutamanya hidangan laut. Pantai Jimbaran bagi anda yang ingin melakukan perjalanan ke pantai sambil menikmati pelancongan masakan Bali. Tidak perlu bimbang tentang makan di Pantai Jimbaran kerana ombak di Pantai Jimbaran adalah sangat tenang, tidak membahayakan orang-orang yang sedang makan di pantai.

10. Sangeh

Sangeh adalah tempat pelancongan di Bali yang akan membawa anda satu dengan alam semula jadi. Terletak di Ubud, Bali, Sangeh adalah hutan didiami oleh banyak monyet liar. Monyet ini dianggap suci oleh penduduk tempatan supaya tidak diganggu dan dibenarkan tinggal di Sangeh hutan. Monyet di Sangeh benar-benar suka makanan, mereka akan cuba untuk mendapatkan makanan yang anda ambil, walaupun makanan itu di dalam beg anda. Di tempat ini, anda akan menyaksikan kehidupan ratusan monyet yang unik dan menarik.

11. Tanjung Benoa


Bersempadan Tanjung Benoa Nusa Dua, Bali adalah pusat aktiviti sukan air dan permainan di Bali. Ciri-ciri daripada pantai Tanjung Benoa adalah sangat tenang, jadi ia sesuai untuk pelbagai jenis permainan air menarik. Jenis-jenis permainan air yang anda boleh bermain di sini, iaitu bersnorkel, laut walker, banana boat, parasailing, Wakeboard, Waterski, jetski, menyelam skuba, bot donat, ikan terbang, dan lain-lain. Selain itu, anda juga boleh pergi melihat penyu gergasi di pulau penyu dengan bot dari Tanjung Benoa.

12. Tasik Batur Kintamani


Lake Batur Kintamani adalah salah satu daya tarikan semulajadi di Bali. Terletak di gunung kedua tertinggi di Bali, Lake Batur Kintamani mempunyai udara yang sejuk dan pemandangan yang menakjubkan. Kintamani Batur Lake adalah tasik terbesar di Bali yang banyak dikunjungi oleh pelancong kerana ia menawarkan pemandangan seperti yang lain di Bali.

13. kecak Uluwatu


Kecak adalah tarian Bali yang paling terkenal dan paling menarik untuk menonton. Satu tempat yang banyak yang menunjukkan tarik kecak, saya rasa yang paling menarik ialah kecak Uluwatu terletak di Uluwatu. Kecak kecak Uluwatu Bali menunjukkan terhadap latar belakang matahari terbenam di Uluwatu adalah sangat indah. Tari kecak Uluwatu adalah sangat popular dan sesak oleh itu jika anda mahu menonton persembahan kecak Uluwatu, saya cadangkan kepada mesej dari zaman jauh.

14. Telaga Waja Festival


Telaga Waja Festival adalah sesuai bagi anda yang suka aktiviti yang menyeronokkan dan mencabar. Telaga Waja Sungai mempunyai air yang jelas dan bersih dan jeram yang mencabar. Pada akhir berakit yang anda akan melangkah satu pintu air, sangat menarik. Setelah selesai menikmati Telaga Waja Festival, anda akan mendapat bonus dalam bentuk trekking mendaki gunung, dengan itu, menyediakan diri anda dan berehat secukupnya kerana Telaga Waja Festival akan mengalirkan tenaga anda.

15. Ayung River Rafting

Ayung River mempunyai ciri-ciri yang berbeza dengan Telaga Waja Festival. Jika Telaga Waja Festival menawarkan satu cabaran, maka Ayung River Rafting menawarkan kecantikan. Panorama di sepanjang Sungai Ayung sangat cantik, ditambah pula dengan ukiran di tebing sungai, dan pokok-pokok hijau di sekitar sungai melengkapkan keindahan Sungai Ayung Rafting.
10 Kebanyakan Charming Tempat Lombok


Lombok Pelancongan adalah salah satu destinasi pelancongan yang terkenal di Indonesia. Reputasinya telah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa. Keindahan semula jadi dan pemandangan eksotik Lombok menawarkan watak unik dan pelancongan dilupakan. Lombok Asli telah menamakan gunung berapi Rinjani setinggi kira-kira 3726 meter di atas paras laut. Gunung Rinjani di Lombok ini termasuk gunung ketiga tertinggi di Indonesia. Tempat pelancongan yang paling popular Pelbagai Lombok ini dikuasai oleh tarikan semula jadi Lombok, antaranya seperti pantai, gunung, dan sebagainya.

Tarikan pelancong yang paling popular Lombok
Lombok semula jadi adalah hadiah yang besar dari Yang Maha Kuasa dengan keindahan dan ciri-ciri tarikan semula jadi yang menarik. Tidak ada yang meragui betapa indah pantai di Lombok, kedua-duanya pada masa matahari terbenam dan pada waktu matahari terbenam. Melawat beberapa tempat menarik di Lombok akan membawa anda pada perjalanan bersiar-siar dilupakan, seperti Gunung Rinjani. Atau, jika anda dicabar untuk cuba melayari di Lombok? Anda akan menemui gelombang sengit adrenalin. Di sini adalah tempat pelancongan yang telah dikenali Lombok dan anda perlu tahu.

Kuta Beach Lombok Pelancongan


Ini bukan Pantai Kuta di Bali, tetapi pantai yang indah terletak di selatan Pulau Lombok. Kuta Beach Lombok adalah salah satu daripada beberapa tempat menarik di Lombok layak anda membuat sebagai destinasi pelancongan. Kerana, kawasan pantai geografi dikelilingi oleh bukit-bukit alam semula jadi. Di samping itu, Kuta Beach Lombok mempunyai pantai pasir putih dan secara amnya tidak banyak dikunjungi oleh pelancong. Jangan terkejut jika rasanya pantai sunyi apabila anda melawat ia. Kuta Beach Lombok pentadbiran yang terletak di Kampung Kuta, yang terletak tidak jauh dari Lapangan Terbang Antarabangsa Lombok. Jadual perjalanan ke Kuta Beach Lombok jika diambil dari Senggigi akan mengambil masa lebih kurang 1.5 jam. Anda akan melalui bandar Mataram apabila mengambil perjalanan ini Senggigi - Pantai Kuta.

Pelancongan Lombok Senggigi Beach


2. Perjalanan Pantai Senggigi Lombok

Baca juga artikel khas yang meneroka Senggigi Beach Lombok. Ia adalah perjalanan Lombok yang paling terkenal. Pantai Senggigi di Lombok mempunyai pantai yang indah yang menawan hati. Ramai pelancong asing yang datang ke pantai ini. Pantai Senggigi berubah menjadi salah satu tarikan di Lombok dengan pemandangan pantai yang panjang, benar-benar menarik apabila dilihat dari jarak dan ketinggian. Dengan pantai yang panjang dan tegas, menyampaikan warna pasir Lombok Senggigi Beach dari hitam ke putih. Laut air mempunyai gelombang tidak besar, jelas dan bersih. Perkara-perkara yang menjadikan Pantai Senggigi di Lombok menjadi salah satu tarikan pelancongan kegemaran pelancong asing. Pelancong yang datang ke pantai ini lebih daripada gembira untuk menghabiskan masa dengan berjemur, berenang, snorkeling, dan bermain di pantai.

3. Desert Point (Bangko-Bangko) Lombok

Ini adalah tempat untuk melayari di Lombok yang perlu anda kunjungi jika anda mahu menikmati melayari atau melayari aktiviti. Salah satu kawasan yang paling popular melayari Indonesia juga telah dinamakan sebagai salah satu daripada 10 tempat untuk melayari dengan ombak versi ganas Persatuan Surf Antarabangsa. Jika anda dicabar untuk melayari di Desert Point, maka anda boleh mengambil perjalanan dengan menaiki bot feri dari Bali ke Lombok Kunci pelabuhan. Desert Point, penduduk tempatan memanggilnya Bangko-Bangko, adalah destinasi melayari pantai yang terletak di pantai Barat Daya di Lombok. Jika anda telah tiba di lembaran Port, maka perjalanan ke Desert Point dicapai dengan perjalanan kenderaan atau kereta sewa dan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Gurun Point, yang boleh didapati Lodges penginapan mudah sebagai tempat penginapan. Desert Point merupakan salah satu daripada tempat-tempat menarik di Lombok dipercayai.


Pelancongan 4. Gunung Rinjani Lombok

Salah satu tarikan di Lombok ini telah dirasmikan sebagai Gunung Taman Negara Rinjani, yang merupakan satu ekosistem yang dilindungi oleh kerajaan dengan watak hutan hujan pergunungan dan savana. Kawasan taman negara ini adalah kira-kira 40 ribu hektar. Gunung Rinjani terletak di bahagian utara Pulau Lombok dengan ketinggian 3,726 meter di atas paras laut, dan gunung berapi kedua tertinggi di Indonesia selepas Gunung Kerinci. Gunung Rinjani mempunyai kawah yang luas, terdapat sebuah tasik kawah dipanggil Tasik Segara Anak. Menurut kepercayaan tempatan, jika dilihat kawasan Tasik Segara Anak, maka ia adalah tanda bahawa usia penonton masih panjang. Sebaliknya, jika kelihatan sempit, ia menandakan orang yang melihat bersifat sementara. Dinasihatkan supaya menjadikan diri mereka semangat yang bersih dan tenang sebelum melihat ke belakang Segara Anak Lake. Tasik ini boleh digunakan juga sebagai tempat memancing.


5. Gili Air, Gili Meno dan Gili Trawangan, Lombok

Juga dirujuk sebagai tiga pulau eksotik Lombok yang menjadi salah satu destinasi kegemaran pelancong asing. Dyke atau pulau yang terletak di bahagian barat Lombok mempunyai air laut jelas dan tajam, pasir putih yang bersih, terumbu karang dan ikan hiasan yang menarik pelbagai. Banyak pelancong yang datang ke bendungan ini untuk menikmati keindahan pantai dengan berenang, snorkeling dan berjemur. Terdapat banyak kemudahan awam yang lengkap di kawasan pelancongan ini Lombok, termasuk hotel dan rumah-rumah tumpangan, restoran, kafe, disko, dan tempat-tempat ibadat. Dari tanah besar Lombok, perjalanan ke bendungan ketiga mengambil masa lebih kurang 30 minit. Gili Trawangan adalah pulau yang paling jauh di antara tiga bendungan itu. Ramai anak-anak muda yang datang ke Gili Trawangan kerana sering mengadakan pesta pantai dengan muzik sepanjang malam. Sementara itu, Gili Meno adalah tempat yang tepat untuk berehat bagi mereka yang ingin mencari ketenangan dan menikmati suasana pantai yang agak tenang. Kedudukan Gili Meno terletak di tengah-tengah antara tiga bendungan itu. Walaupun Gili Air adalah yang paling hampir dengan pulau Lombok. Ramai pelancong datang ke Gili Air bersama-sama dengan keluarga mereka. Gili Air mempunyai penduduk tempatan lebih daripada bendungan yang lain.

Pelancongan 6. Selong belanak Lombok Beach

Selain Senggigi, ini adalah salah satu daripada lawatan pantai di Lombok menawan. Pantai belanak Selong terletak di Kabupaten Lombok Tengah, mempunyai pantai pasir putih dan bersih.

Pasir di pantai ini begitu baik, tetapi apabila terdedah kepada air laut akan menjadi keras. Oleh itu, anda akan melihat beberapa kenderaan boleh melalui pantai. Ia merupakan salah satu daripada tempat-tempat menarik di pantai Lombok.

7. Aan Pantai Tanjung Pelancongan Lombok

Tiba di Aan Pantai Tanjung, anda perlu masa perjalanan lebih kurang 1.5 jam perjalanan dari bandar Mataram. Pasir putih bersih dan air laut berwarna biru dan jelas adalah salah satu daripada ciri-ciri ini dalam tarikan pelancong Lombok. Secara geografi, kedudukan Tanjung Aan terletak berhampiran dengan Pantai Kuta Lombok. Perjalanan ke Pantai Tanjung Aan dari Mataram akan berjalan lancar kerana jalan-jalan yang diturap dan licin akan membawa anda dengan cepat ke destinasi anda.


8. Cape Bloam Lombok

Ini daya tarikan yang kurang dikenali oleh ramai pelancong. Di samping itu, jalan masuk ke Tanjung Bloam juga tidak begitu baik. Jalan ke tempat ini masih tidak berturap, juga anda akan sering mendapatkan pemandangan yang gersang dan tandus sepanjang jalan untuk Cape Bloam. Tanjung ini terletak di bahagian selatan Lombok, pentadbiran termasuk dalam Daerah Barat Lombok. Laluan ke Cape Bloam jika diambil dari Mataram akan mengambil masa lebih kurang 2.5 jam. Kekuatan Cape Bloam pandangan panorama indah pantai, ini adalah potensi utama mempunyai salah satu pantai Lombok. The Cape Bloam, anda akan melihat penyu dengan pemuliharaan habitat di sekitar tebing dan di sepanjang pantai yang terbentang dari hujung utara ke selatan. The Cape adalah, anda akan melihat dua tebing batu yang rusuk pantai. Pemandangan alam di pantai ini begitu indah, anda akan mendapati pasir putih dan melihat bagaimana biru dan kristal air laut jelas yang dimiliki oleh Tanjung Bloam.


Pelancongan 9. Sekotong Lombok Beach

Tarikan pelancong Sekotong Beach terletak di daerah Barat Lombok. Tarikan di Lombok adalah mudah diakses dari pelbagai laluan. Ini Pantai Sekotong dari Mataram akan mengambil masa lebih kurang 1 jam dengan jarak 60 mm melalui Lembaran Harbour. Jika anda mengambil laluan pantai Selong belanak di Central Lombok, maka jarak ke Pantai Sekotong ini adalah kira-kira 75-85 km.


10. Traditional House Hamlet Sade Lombok

Sade dusun di kampung Rambitan, Pujut Daerah, Central Lombok. Mereka yang mendiami kampung ini adalah seorang pemastautin Sasak, masyarakat masih berpegang kepada adat tradisi Lombok sehingga sekarang. Sistem sosial dan kehidupan harian rakyat di dusun Sade masih kukuh dengan tradisi Sasak zaman yang telah berlalu. Oleh itu, Hamlet Sade ditubuhkan sebagai sebuah perkampungan pelancongan di wilayah Nusa Tenggara Barat. Ciri-ciri daripada rumah-rumah yang dibina daripada buluh dengan bumbung yang datang dari daun buluh. Di tempat ini, khas rumah tradisional Sasak masih berdiri teguh dan disenggarakan
dengan baik.10 Tempat di Papua Wajib Dilawati

Cendrawasih Bay National Park

Jika anda berfikir Indonesia apa yang lebih menarik daripada negara-negara di Eropah ada, cuba melawat Papua. Pulau timur Indonesia mempunyai segala-galanya keindahan alam semula jadi berkesudahan untuk meneroka. Tanah dan alam semula jadi dalam air ke dalam syurga yang tersendiri untuk peminat pelancongan alam semula jadi. Bukan sahaja alam yang kaya, Papua juga menjimatkan kebijaksanaan budaya tempatan yang masih hidup dalam era moden ini. Meneroka Papua pasti akan menjadi satu pengalaman yang menarik yang anda boleh memberitahu kepada keluarga dan rakan-rakan.Lawati Papua, kekayaan jelalajahi negara mereka sendiri. Jika masih keliru di mana untuk pergi untuk ada kemudian, berikut ringkasan 10 tarikan di Papua yang mesti dilawati:

1. Cendrawasih Bay National Park

Taman negara dengan keluasan 1453500 hektar hampir 90% dalam bentuk air. Tidak menghairankan, Cendrawasih Bay taman itu menjadi kawasan pemuliharaan marin terbesar dan terbesar di Indonesia. Di sini, terdapat 196 spesis moluska dan 209 spesies ikan yang anda boleh lihat dalam alam bawah air. Tidak jarang penyu, penyu, jerung dan ikan lumba-lumba juga menemani anda ketika menyelam.

Cendrawasih Bay Taman Negara telah ditubuhkan pada tahun 1993 oleh Kementerian Perhutanan. Selain menikmati alam semula jadi di dalam air, anda juga boleh menerokai pulau-pulau. Pulau Mioswaar, salah satu daripada pulau-pulau di tempat-tempat pelancongan Papua, mempunyai gua dengan air panas dengan kandungan sulfur yang layak lawatan anda. Selain Mioswaar Island, masih Island Yoop, numfor, Pulau Nusrowi dan pulau-pulau lain yang anda tidak harus melepaskan.

Ini adalah tarikan di kedua-dua daerah pentadbiran Wondama dan Nabire. Taman negara juga merupakan pusat penyelidikan atau paus jerung paus jerung yang diambil oleh kerajaan dengan kerjasama NGO di rumah dan di luar negara.

2. Raja Ampat


Siapa yang tidak tahu yang Raja Ampat? Salah satu daya tarikan pelancong di Papua kecantikan yang menarik perhatian pelancong tempatan dan asing. Rantau Raja Ampat terdiri daripada empat pulau besar Waigeo, Misool, Salawati, Batanta dan pulau-pulau kecil di sekitarnya.

Raja Ampat mempunyai hidupan laut yang pelbagai. Menurut laporan dari The Nature Conservancy, sebanyak 75% daripada spesies marin di dunia ditemui di perairan Raja Ampat. Semasa menyelam, anda akan diiringi oleh kira-kira 1,511 spesies ikan dan penyu laut. Menarik, kan? Walaupun anda bebas untuk menyelam bila-bila masa sepanjang tahun di sini, tetapi masa terbaik adalah pada bulan Oktober dan November. Pada bulan ini, cuaca baik dan air yang amat jelas sehingga penglihatan apabila menyelam adalah ideal.

Jika anda tidak mahu menyelam, anda masih boleh menikmati keindahan Raja Ampat melakukan trekking di pulau-pulau. Takut sesat? Berehat. Anda boleh menggunakan perkhidmatan panduan di sini. Panduan di tempat pelancongan ini adalah penduduk tempatan yang setiap hari bekerja sebagai nelayan. Jangan lupa untuk membawa buah pinang atau gula-gula untuk diberikan kepada penduduk tempatan. Dan pinang mengunyah dianggap sebagai tanda persahabatan dan akan membuat anda lebih mengenali mereka.

Di sini, terdapat banyak cenderahati anda boleh membeli sebagai cenderamata dari ukiran Asmat tradisional alat muzik dan fabrik tradisional.

3. Lake Sentani


Tasik dengan keluasan 9.360 hektar adalah tasik terbesar di Papua. Terletak kira-kira 50 km dari pusat bandar Kangar, Sentani Lake menawarkan kecantikan yang luar biasa. Terdapat sekurang-kurangnya 21 buah pulau yang menghiasi tasik dengan ketinggian 75 meter di atas paras laut.

Terdapat banyak aktiviti yang anda boleh lakukan di sini terdiri dari berenang, memancing, makan masakan di sekitar tasik untuk menyewa bot untuk mendapatkan sekitar tasik. Di samping itu, terdapat 24 buah kampung di sekitar tempat-tempat ini boleh dikunjungi dan berinteraksi secara langsung dengan rakyat. Pemandangan deretan rumah-rumah di atas tiang dengan jala ke dalam satu perkara yang semula jadi anda lihat di sini.

Apa yang menarik ialah acara tahunan adalah Tasik Sentani Festival biasanya diadakan pada pertengahan bulan Jun. Pada festival itu, di mana ia akan melakukan perjalanan pelancong Papua penuh disesaki yang mahu melihat pelbagai seni persembahan dan budaya tempatan. Selain menikmati persembahan semasa perayaan, anda juga boleh memuaskan lidah dan perut dengan masakan tipikal berkhidmat di Papua banyak di sini.

4. Lake Luzon


Lake Luzon tidak kurang menarik dari Tasik Sentani. Tasik ini juga dirujuk sebagai tasik yang paling indah di Tasik Se-Dunia Persidangan di India pada 30 November 2007, yang diikuti 157 buah negara. Tasik ini terletak pada ketinggian 1,700 meter di atas paras laut dengan keluasan 14,500 hektar. Pada waktu senja, pemandangan yang sangat indah pemandangan. Anda boleh melihat bayang daripada tebing, burung-burung terbang di atas tasik serta bot-bot nelayan tempatan yang bermula rumah dekat.

Di sini, anda boleh memancing bersama wanita Mee dan Moni suku biasanya dipanggil 'mama'. Luzon Lake adalah salah satu yang terbesar pengeluar ikan air tawar di Papua, ikan banyak yang anda dapati di sini seperti ikan, tilapia dan ikan tilapia.

Kemudahan yang disediakan di tempat-tempat pelancongan di Papua agak lengkap dari penjagaan itu, panduan, menyewa peralatan bot dan memancing, untuk gerai-gerai makanan di sekitar tasik. Jika anda ingin menikmati keindahan Tasik Luzon lagi, anda boleh tinggal di rumah penduduk.

5. Baliem


Baliem Valley adalah rumah kepada Dani, Yali dan Lani terletak di sekitar Pergunungan rice. Terletak pada ketinggian 1,600 meter di atas laut menjadikan tempat ini suhu boleh mencapai 10-15 darjah Celsius pada waktu malam. Di sini, anda boleh melihat dan berinteraksi secara langsung dengan suku-suku asli masih memakai gourds zakar bagi lelaki dan skirt untuk jumbai beliau.Pada bulan Ogos, Baliem menjadi tarikan pelancong di Papua yang menarik ramai pelancong. Pada acara tahunan tiga hari yang diadakan Baliem Valley Festival. Festival ini sebenarnya adalah satu cara kerajaan untuk menghapuskan peperangan suku kaum yang sering berlaku di sini. Perang puak telah diharamkan, bukan perayaan ini telah diadakan yang mengubah perang ke dalam seni dan budaya persembahan menjemput pelancong.

Dalam perang di perayaan ini, terdapat senario yang dijalankan. Biasanya perang akan didahului oleh penculikan wanita salah satu suku atau kecurian ternakan babi di sini. Tambahan pula, perang akan berlaku bermula dengan tarian suku dan iringan muzik tradisional. Selain perang, terdapat juga pertandingan antara kampung-kampung kaum babi panggang dan perayaan daging babi. Anda juga boleh membeli kraftangan buatan-puak tempatan.

6. Desa Wisata Sauwandarek


Apabila di Baliem anda boleh berinteraksi dengan suku-suku yang hidup di pergunungan, di kampung Sauwandarek anda boleh bertemu secara langsung dengan suku-suku asli yang tinggal di pantai. Kampung Sauwandarek masih dalam bidang Raja Ampat, tepat di Meos Mansar. Di sini, anda boleh melihat sebuah rumah tradisional yang diperbuat daripada kayu dan atap jerami.

Tempat-tempat kebudayaan hanya dihuni kira-kira 46 isi rumah. Wanita di sini digunakan untuk membuat topi dan beg laut daun pandan. Jika anda suka kerja mereka, anda boleh membelinya di tempat kejadian.

Di sini, anda boleh menyelam dan snorkeling. Selain itu, anda juga boleh trekking ke tasik adalah unik di kampung ini. Namanya Telaga Yenauwyau, adalah unik kerana air di dalam air masin kolam ini, bukan air tawar seperti kebanyakan air yang lain dalam tasik. Menurut penduduk tempatan, di tasik ini terdapat penyu putih yang jika kamu melihatnya maka anda akan mempunyai nasib yang baik.

7. Pantai Bosnik


Sediakan kamera anda kerana keindahan pantai ini boleh membuat anda tidak berhenti mengambil gambar. Pantai Bosnik terletak 15 km dari pusat bandar Biak mempunyai luas luas pasir dengan air biru yang jelas dan deretan pokok kelapa yang menjadikannya pemandangan yang sempurna untuk diabadikan dalam kamera anda.

Tarikan pelancong di Papua adalah sempurna untuk berehat dengan keluarga. Dengan gaji 10,000 Rupiah tentu, anda boleh menikmati keindahan pantai yang terletak di kampung Woniki ini. Selain bermain bola tampar pantai di tanjakan pasir, anda juga boleh menyewa pondok pada harga 50,000 rupiah dan menikmati ais kelapa segar juga masakan tempatan.

8. Pantai Amai

Amai pantai adalah tempat pelancongan yang sesuai untuk anda yang ingin ketenangan. Pantai ini agak tenang, tetapi tidak bererti tidak menarik. Pada akhir pantai, terdapat muara sungai yang menjadikan air masin dan air tawar bertemu di sini. Air segar digunakan oleh pelancong membilas diri selepas berenang di pantai.

Selain renang, anda juga boleh bermain bola tampar pantai, menyelam, snorkeling atau santai di gazebo yang boleh anda menyewa pada harga 50,000 rupiah. Jika anda mahu kekal, di pantai Amai peringkat sedia ada penginapan gaya rumah.

Pantai Amai terletak di Depapre Daerah atau kira-kira 2 jam perjalanan dari Kangar. Perjalanan ke pantai akan menguji adrenalin anda kerana rupa bumi dan penggulungan atas dan ke bawah, tetapi segala-galanya akan membuahkan hasil apabila dan melihat keindahan Pantai Amai. Untuk masuk ke dalam tempat-tempat ini, anda dikehendaki untuk membayar 25,000 Rupiah termasuk kos tempat letak kereta.

9. Pulau Rumberpon

Rumberpon pulau yang terletak di Teluk Wondama atau perjalanan bot 5 jam dari Manokwari. Pulau ini mempunyai pantai yang dikenali sebagai Pasir Panjang kerana ia adalah pantai yang panjang mencecah 6 km.

Di tempat-tempat ini, anda boleh melakukan aktiviti andalan seperti menyelam, snorkeling, berenang dan memancing. Jika anda mahu pengalaman yang berbeza, cuba melawat hutan bakau di pantai lain di pulau ini. Anda juga boleh pergi ke padang rumput burung untuk melihat rusa di sini.

10. Tugu MacArthur


MacArthur monumen merupakan satu penghormatan peringatan kepada Jeneral Douglas MacArthur yang umum dari Amerika Syarikat semasa Perang Dunia II. Monumen ini adalah dalam Ifar Gunung, Kangar. Di sini, anda boleh pergi ke muzium, melihat gambar-gambar dan sejarah Jeneral MacArthur. Tarikan pelancong di Papua adalah untuk menyaksikan kejayaan jeneral besar yang membuat beberapa strategi perang besar. Terletak pada ketinggian 325 meter di atas laut, anda boleh melihat Lake Sentani Sentani Lapangan Terbang dan lapangan terbang dari sini.

MacArthur tugu itu sendiri adalah sebuah monumen dengan ketinggian 3 meter dikuasai oleh kuning dan hitam. Monumen ini ditulis dalam sejarah Jeneral Douglas MacArthur dalam bahasa Indonesia dan bahasa Inggeris.

Tinjauan MacArthur, umum dikenali dengan kata-katanya, 'Saya datang melalui dan saya akan kembali'. Beliau berkata selama ini pengkalan tentera di Filipina telah dimusnahkan oleh Jepun dan beliau dan tenteranya terpaksa berundur ke Australia. Selepas strategi perang, pada tahun 1944 beliau mendarat di Teluk Hamadi, Kangar, dan membina tugu di lokasi ibu pejabat MacArthur yang berada pada masa sekarang. Ketua membuktikan dakwaannya itu kerana dia dan tenteranya tidak perlu lagi ambil Jepun dan membalas dendam kekalahan Amerika di Filipina dan di Pearl Harbour.

Tempat menarik di Indonesia Borneo Island Wilayah


Tarikan pelancong di pulau Borneo ramai yang dihadapi di Kalimantan Barat, Kalimantan Timur, Kalimantan Selatan, Kalimantan Utara dan Kalimantan Tengah.
Pulau Borneo juga merupakan destinasi pelancongan yang dikunjungi oleh ramai pelancong asing dan tempatan. Selain pulau-pulau lain yang mempunyai banyak tempat pelancongan
Pulau Borneo juga mempunyai banyak tempat-tempat yang sangat menarik.

Tempat menarik di Indonesia Borneo Island Wilayah

Pulau Borneo adalah pulau terbesar di Indonesia dan menduduki pulau ketiga terbesar di dunia yang juga mempunyai pelbagai jenis tarikan pelancong seperti tarikan semula jadi, sejarah, pelancongan budaya, dan banyak lagi. Pulau Borneo dibahagikan kepada 5 wilayah di setiap sudut, jadi jika melawat pulau itu akan banyak pilihan jika hanya tempat pelancongan di mana anda mahu untuk melawat pertama.
Tarikan pelancongan berikut di Pulau Borneo:

Tempat menarik di Kalimantan Barat
Sentarum Lake National Park di Kapuas
Pasir Panjang di Singkawang
Taman Negara Bukit Baka Bukit Raya-di Jantung Borneo Island
Kadriah istana di Pontianak
Taman Dataran Kapuas di Pontianak
Pulau Randayan di Bengkayang
Taman Negara Gunung Trench di Ketapang
Bukit gelap di daerah Sintang
Taman Bukit Pak di Singkawang
Taman Pulau Sinka di Singkawang
Zoo Sinka di Singkawang
Muzium di bandar Dara Juanti Sintang Sintang
Tempat menarik di Kalimantan Timur
Bukit Bangkirai di Samarinda
JEMPANG di Kutai Barat
Unmul Botani di Samarinda
Niagara Falls Tanah Merah di Smarinda
Kerajaan Gunung Tabur di Berau
Muzium Mulawarman di Tenggarong
Pulau Derawan di Berau
Sungai Kayan di Bulungan
Air terjun Long Pin di Tanjung Kip
Kutai Taman Negara di Timur Kutai
Mahakam sungai di West Kutai
Tempat menarik di Kalimantan Selatan
Pasar Terapung Muara Kuin di Banjarmasin
Pulau Bunga dalam Barito Kuala
Goa Batu Hapu dalam KDBM
Wasaka Museum di London
Gunung Bamega di Kotabaru
Pulau terkejut dalam Barito Kuala
Goa Babi di Tabalong
Kahung lembah di Banjar
Muzium Mangkurat di Banjarbaru
Candi Laras di KDBM
Rumpiang jambatan di Barito Kuala
Pantai Batakan di Tanah Laut
Madang kubu gunung di Atas Sungai Selatan
Pantai Takisung di Tanah Laut
Tempat menarik di Borneo Utara
Sungai Nyamuk di Nunukan
Pantai Amal di bandar Tarakan
Pantai Tanah Kuning di Nunukan
Gunung Rian di Tana Tidung
Batu Lamapu di Nunukan
Gunung Putih di Bulungan
Sesayap di Tana Tidung Sungai
Air terjun Martin Billa di Rumsfeld
Tempat di Kalimantan Tengah
Lake Tahai di Palangkaraya
Pantai Edge Pandaran dalam Kotawaringin
Tanjung numerik Taman Negara Kotawaringin
Tugu Teater Sambi di West Kotawaringin
Muzium Balanga di Palangkaraya
Pantai Fantasy Tourist Park di Palangkaraya
Sungai Cascade di Daerah Setongah Lamandau
Niagara Palei Kodan dalam Lamandau Daerah
Patung bukit di Sukamara
Pantai Cape Nipah di Sukamara
Tasik Burung di Sukamara
Niagara Stone Mahasur di Gunung Mas
Tanjung Harapan di West Kotawaringin
Dari senarai tempat-tempat pelancongan yang wujud di atas adalah tarikan pelancong yang paling dalam yang biasa / diketahui, dan jika dari senarai di atas masih tidak lengkap, kami memohon maaf. Sekarang anda membaca Tempat Wilayah Borneo pulau, mugkin anda juga berminat untuk membaca tarikan pelancong yang lain.
10 Tempat Dilawati Mandatori Ambon


Pernah mendengar istilah 'Ambon Manise' itu? Istilah ini biasanya dipanggil untuk memuji keindahan kota Ambon. Ambon telah dikunjungi oleh banyak negara yang terdiri dari Eropah, China ke Bahasa Arab kerana mereka tertarik dengan kekayaan semula jadi ibukota wilayah Maluku. Walaupun orang Cina di abad ke-7 menyebutkan tanah ini sebagai oasis di tengah-tengah lautan.Setelah lebih dari sepuluh abad berlalu, Ambon masih tidak hilang pesonanya. Luas keindahan alam semula jadi, memanggilnya pantai Liang dan Nusa Pombo yang menawarkan pemandangan panorama luar biasa pantai. Bukan sahaja alam, Ambon juga menyimpan banyak peninggalan sejarah yang menarik untuk dijelalajahi.

Ingin membuktikan bagaimana manis bandar ini? Melawat 10 tempat-tempat pelancongan di Ambon berikut:

1. Nusa Pombo

Nusa Pombo boleh dicapai dalam masa satu jam dari pelabuhan di Ambon dengan bot laju. Pulau ini tidak berpenghuni, jadi anda perlu membawa makanan dan minuman rasa. Jika anda mahu kekal, anda boleh menyediakan khemah di sini. Jangan lupa membawa peralatan perkhemahan anda dan bersedia untuk menjalankan pengembaraan di sini.

Pelbagai aktiviti yang boleh anda lakukan di tempat pelancongan di Ambon berenang, menyelam, snorkeling dan trekking di sekitar pulau. Nusa Pulau Pombo memilliki dikenali dunia bawah laut kaya bahawa makhluk sendiri, sebagai menyelam menyeronokkan.

2. Liang Beach


Pantai yang juga dikenali sebagai Pantai Hunimua ini telah dinamakan oleh PBB sebagai pantai yang paling indah di Indonesia pada tahun 1991. Sudah tentu ini bukan tanpa sebab, tempat Ambon mempunyai pasir putih digabungkan dengan kristal air biru yang membuat anda tidak pernah bosan menikmati keindahannya.

Ombak di pantai tidak terlalu besar supaya ia sesuai untuk bermain air. Jika anda tidak mahu basah, anda boleh berjemur di tanjakan pasir. Selan, deretan pokok-pokok berdaun membarisi pantai, anda boleh gunakan untuk tempat tinggal sambil menikmati masakan tempatan.

Ini tempat pelancongan yang terletak di Kampung Liang, Salahutu Daerah, atau kira-kira 40 km dari pusat bandar Ambon itu. Untuk dimasukkan ke pantai Liang, anda perlu membayar 15,000 Rupiah.

3. Pantai wisata Natsepa


Masih di daerah-daerah yang sama dengan pantai Liang, tiada pantai wisata Natsepa yang juga menawarkan kecantikan khas pantai. Air laut di tempat-tempat ini adalah sangat jelas supaya anda boleh melihat ikan berenang dengan mudah.

Bosan memancing di pantai?

10 Tempat Dilawati Mandatori Ambon


Pernah mendengar istilah 'Ambon Manise' itu? Istilah ini biasanya dipanggil untuk memuji keindahan kota Ambon. Ambon telah dikunjungi oleh banyak negara yang terdiri dari Eropah, China ke Bahasa Arab kerana mereka tertarik dengan kekayaan semula jadi ibukota wilayah Maluku. Walaupun orang Cina di abad ke-7 menyebutkan tanah ini sebagai oasis di tengah-tengah lautan.Setelah lebih dari sepuluh abad berlalu, Ambon masih tidak hilang pesonanya. Luas keindahan alam semula jadi, memanggilnya pantai Liang dan Nusa Pombo yang menawarkan pemandangan panorama luar biasa pantai. Bukan sahaja alam, Ambon juga menyimpan banyak peninggalan sejarah yang menarik untuk dijelalajahi.

Ingin membuktikan bagaimana manis bandar ini? Melawat 10 tempat-tempat pelancongan di Ambon berikut:

1. Nusa Pombo

Nusa Pombo boleh dicapai dalam masa satu jam dari pelabuhan di Ambon dengan bot laju. Pulau ini tidak berpenghuni, jadi anda perlu membawa makanan dan minuman rasa. Jika anda mahu kekal, anda boleh menyediakan khemah di sini. Jangan lupa membawa peralatan perkhemahan anda dan bersedia untuk menjalankan pengembaraan di sini.

Pelbagai aktiviti yang boleh anda lakukan di tempat pelancongan di Ambon berenang, menyelam, snorkeling dan trekking di sekitar pulau. Nusa Pulau Pombo memilliki dikenali dunia bawah laut kaya bahawa makhluk sendiri, sebagai menyelam menyeronokkan.

2. Liang Beach


Pantai yang juga dikenali sebagai Pantai Hunimua ini telah dinamakan oleh PBB sebagai pantai yang paling indah di Indonesia pada tahun 1991. Sudah tentu ini bukan tanpa sebab, tempat Ambon mempunyai pasir putih digabungkan dengan kristal air biru yang membuat anda tidak pernah bosan menikmati keindahannya.

Ombak di pantai tidak terlalu besar supaya ia sesuai untuk bermain air. Jika anda tidak mahu basah, anda boleh berjemur di tanjakan pasir. Selan, deretan pokok-pokok berdaun membarisi pantai, anda boleh gunakan untuk tempat tinggal sambil menikmati masakan tempatan.

Ini tempat pelancongan yang terletak di Kampung Liang, Salahutu Daerah, atau kira-kira 40 km dari pusat bandar Ambon itu. Untuk dimasukkan ke pantai Liang, anda perlu membayar 15,000 Rupiah.

3. Pantai wisata Natsepa


Masih di daerah-daerah yang sama dengan pantai Liang, tiada pantai wisata Natsepa yang juga menawarkan kecantikan khas pantai. Air laut di tempat-tempat ini adalah sangat jelas supaya anda boleh melihat ikan berenang dengan mudah.

Bosan memancing di pantai? Anda boleh menyewa bot pada kadar 20,000 sejam dan merasai sensasi memancing di laut lepas. Jika anda tidak suka memancing tetapi mahu ikan segar, cuba untuk datang ke pasar ikan yang hanya kira-kira 700 meter dari tempat pelancongan ini. Anda boleh membeli ikan segar ditangkap oleh nelayan tempatan.

Jangan lupa untuk merasai buah-buahan salad biasa Beach wisata Natsepa. Pantai yang terkenal kerana salad buah-buahan segar yang dijual di sekitar pantai. Buah-buahan segar seperti mangga dan jambu sos kacang bercampur dengan gula merah akan makan tengah hari sangat menyegarkan di pantai wisata Natsepa itu.

4. Gate City Beach


Pantai ini merupakan tarikan pelancong sekali ikonik di Ambon yang dilawati. Tidak seperti pantai sebelum ini mempunyai pasir untuk berjemur, pantai ini dipenuhi dengan batu. Tetapi itu tidak bermakna City Gate Pantai kurang cantik.

Apa yang menarik tentang pantai ini ialah kehadiran tebing karang lidah tergantung ke raksasa laut dengan lubang besar menyerupai pintu. Percikan air dari ombak memukul tebing menjadi salah satu tempat kegemaran pelawat. Selain daripada biasa ke dalam penutup foto majalah untuk alam semula jadi, tebing juga sering digunakan sebagai gambar latar belakang prewedding oleh banyak pasangan.

Hanya dengan jumlah 5000, anda boleh menikmati keindahan tempat-tempat pelancongan di Ambon. Jangan bimbang jika anda lupa untuk membawa makan tengah hari kerana di sini terdapat banyak vendor makanan.

5. Beach Bersantai

Seperti namanya, pantai adalah amat sesuai untuk digunakan sebagai lokasi untuk rekreasi. Penat dan bosan dengan rutin harian akan dibayar di tempat-tempat pelancongan di Ambon. Sambil menikmati pemandangan pantai, jangan lupa untuk memesan pisang goreng dan teh manis yang menjadi tulang belakang masakan di sini.

Anda mahu untuk menyelam dan bersnorkel tetapi malas untuk membawa peralatannya? Tenang, terdapat menyelam dan snorkeling peralatan sewa di sini. Anda boleh menikmati keindahan Pantai dunia di dalam air Bersantai tanpa perlu membawa peralatan menyelam

10 Tempat kegemaran di Provinsi Maluku Utara
1. Fort Orange

Seperti namanya, Fort Orange dibina kerajaan kolonial Belanda pada 1607. Pada masa itu, Fort Orange telah digunakan sebagai ibu pejabat VOC sebelum dipindahkan ke Jakarta pada tahun 1619. Dahulu Fort Orange juga digunakan sebagai kediaman Belanda Gabenor Tanah Merah. Pada masa ini Fort Orange telah digunakan sebagai markas tentera dan polis di Indonesia, tetapi pelancong masih dibenarkan untuk menyaksikan kemegahan kubu Belanda.

Gunung berapi Gunung Gamalama

2. Volcano Gunung Gamalama

Ketika datang ke Maluku Utara dengan kapal terbang, Volcano Gunung Gamalama pasti dilihat dari langit. Gunung yang tinggi di atas laut 1/721 adalah penanda bahawa anda telah memasuki wilayah Maluku Utara. A gunung berapi yang ada di tengah-tengah laut masih aktif, sebelum tahun 1990-an, sering Gunung Gamalama gunung berapi meletus. Menariknya, di lereng gunung berapi Gunung Gamalama masih hidup sebuah kampung tradisional yang dikenali sebagai Kampung Marikurubu yang mengekalkan adat resam mereka.

3. Kampung Marikurubu

Untuk sampai ke kampung Marikurubu, anda perlu untuk mendaki Gunung Api Gunung Gamalama. Pendakian ke puncak Gunung Api Gunung Gamalama tidak terlalu sukar dan ia hanya mengambil masa 4 jam. Semasa pendakian, anda boleh menikmati pemandangan ladang cengkih lama. Dikatakan di rantau ini adalah pokok cengkih tertua di dunia, dia sampai berusia 400 tahun. Pokok lama Anehnya masih mampu mengeluarkan 400 kg ulas setahun. Pemandangan dari puncak Gunung Api Gamalaman sangat mengesankan.

4. Goa Sagea

Dalam jarak 5 kilometer dari Veda Daerah, Central Halmahera, Goa Sagea mempunyai pintu masuk yang lebar ialah 20 meter persegi dan gua sehingga 30 kilometer panjang! Sagea bahagian dalam Goa penuh dengan stalaktit dengan warna yang unik. Tiada cahaya matahari masuk dan suhu udara walaupun dalam Goa Sagea boleh mencapai di bawah sifar darjah. Walaupun jahat, lebih ramai pelancong cenderung untuk mencari misteri di dalam gua ini.

5. Morotai Island

Pulau Morotai kelihatan unik kerana permukaan adalah pulau yang agak rata. Pulau yang kecil mempunyai sejarah yang panjang apabila ia menjadi ibu pejabat perang bagi Jepun semasa Perang Dunia 2. Sehingga tentera bersekutu kemudian ditangkap dan berperang Morotai Island sebagai asas. Sememangnya, apabila air laut semasa sekitar pulau Morotai banyak kedai harta perang yang kini telah menjadi tarikan pelancong untuk penyelam. Kenderaan yang tak terhitung jumlahnya dan kapal perang yang karam di perairan ini.6. Batu Angus

Rantau Angus Stone adalah lokasi aliran lava yang membeku apabila gunung berapi meletus pada 1737. Gunung Gamalama lokasi tidak jauh dari lapangan terbang. Petrified lava jet hitam dan kini di bahagian kiri dan kanan jalan. Dengan berjalan kaki dalam bidang Angus Stone Hiri Island sambil menikmati pemandangan yang boleh membuat kita membayangkan bagaimana kuat Volcano Gunung Gamalama.

7. Halmahera Island

Pulau Halmahera adalah pulau terbesar di wilayah Maluku Utara, meliputi kira-kira 17 780 meter persegi. Sepintas Lalu berbentuk seperti pulau Sulawesi, dengan empat daripada Semenanjung. Budaya Pulau Halmahera adalah sangat unik kerana penduduk adalah campuran Portugis, Gujarati, Bahasa Arab, Bahasa Malaysia, dan Belanda. Di samping mempunyai daya tarikan seperti laut dan gunung berapi, Pulau Halmahera juga mempunyai beberapa kampung tradisional sangat menarik untuk dilawati.

8. Niagara Cibi CEBI

Niagara Cibi CEBI yang mempunyai ketinggian 14 meter mengalir ke dalam Sungai Waci dan akhirnya mengalir ke pantai di Timur Halmahera. Untuk mencapai air terjun ini, anda perlu jarak 7 kilometer dari Waci dengan bot selama kira-kira 30 minit.

9. Kedaton Sultan Bacan

Pada asalnya bangunan ini adalah kediaman Shah Sultan Mukhsin. Tetapi akhirnya digunakan sebagai kedaton Sultan Bacan kerana kedaton milikSultan Sadik Shah dimusnahkan oleh duni Perang 2. Akhir sekali, bangunan itu secara rasmi menjadi pusat kerajaan Kesultanan Bacan. Sehingga kini, bangunan asal masih dikekalkan, kecuali bumbung telah diubahsuai pada tahun 2003.

10. Masjid Sultan Ternate

Masjid Sultan Ternate terletak kira-kira 100 meter dari Kedaton Sultan Ternate. Dibina sejak 1606 semasa pemerintahan Sultan Saidi Barakati, masjid ini dibina dengan struktur batu rumit. Pelekat adalah campuran kulit kayu Kalumpang. Bangunan tipikal masjid ini kerana ia terdiri daripada empat sudut persegi yang meniru bentuk pertindihan dan setiap tumpangnya jari-jari piramid dipenuhi dengan 360 keping diukir mengikut bilangan hari dalam satu tahun kalendar Masihi.Tempat di Wilayah Jawa


Tempat di Wilayah Jawa boleh didapati di pelbagai bandar-bandar dan daerah yang mempunyai pelbagai tarikan yang boleh digunakan sebagai destinasi untuk menikmati cuti bersama keluarga atau pasangan. Pulau Jawa adalah pulau yang paling istimewa di Indonesia, membuktikan bahawa di Jawa mempunyai beberapa penduduk yang paling banyak dan terpadat di dunia, mencapai sehingga 136 juta orang. Kerana merit pulau yang didiami oleh 60% daripada rakyat Indonesia, Jawa mempunyai tarikan pelancong adalah manifold.

Tempat di Wilayah Jawa


Tarikan pelancong di rantau ini Jawa secara meluas disebarkan kerana Jawa sendiri terbahagi kepada dua bidang-bidang tertentu, iaitu Wilayah Modal Khas (DKI) Jakarta dan Yogyakarta (DIY) dan mempunyai empat wilayah Jawa Barat, Jawa Tengah, Banten dan Jawa Timur. Dengan bahagian-bahagian ini tidak akan terkejut jika di Jawa, banyak tempat-tempat yang boleh digunakan sebagai destinasi perjalanan.
Tempat-tempat berikut di kawasan Jawa oleh wilayah dan kawasan khusus, termasuk:

Tempat di Jawa Tengah
Bangunan bersejarah Lawang Sewu Semarang
Borobudur Temple di Kuala Kangsar
Pelancongan agama di Masjid Demak di Demak
Makam Sunan Muria Kudus
Pantai Kartini di Jepara
Niagara Falls Lawe di Temanggung
Agrowisata Tanjungsari di Wonosobo
Mendut di Kuala Kangsar
Taman Kyai Tahan di Kuala Kangsar
Goa Jatijajar dalam Tilawah
Batu Raden di Banyumas
Bukit Dieng di Shinawatra
Lawang kuil di Boyolali
Istana diraja di Surakarta
Taman-taman teh Kemuning di Karanganyar
Sewu di klaten
Taman Dayu di Sragen
Gajah Mungkur dalam Senario
Pantai Pecatu Guamanik di Jepara
Muzium Kereta Api Ambarawa di Semarang
Kolam Renjeng di Cilacap
Pantai Purwahamba dalam Taman
Kedung Ombo dalam dicalon
Taman Air Thistle di Widegrowth
Marina Pantai di Semarang
Gua Manik di Jepara
Tugu meteorit di Temanggung
Penyu Ocean Park di Jepara
Pasaran Klewer di Surakarta
Takungan Cacaban dalam Taman
Pantai Randusanga di Cilacap

Tempat di Jawa Timur
Jambatan terpanjang di Surabaya
Pantai Balekambang di Malang
Sarangan di magetan
Gunung Bromo di Probolinggo, Pasuruan dan Lumajang
White Sand Beach di Situbondo
Marine Pelancongan Lamongan (wbl) di Lamongan
Goa Akbar di Tuban
Muzium Kapal Selam di Surabaya
Reservoir Karang Kates di Malang
Makam Sunan Giri di Gresik
Sunan Bonang di Tuban
Taman-taman teh di diuar
Baluran Taman Negara di Banyuwangi
Jatim Park 1 di Malang
Kawah Ijen di Banyuwangi
Zoo Surabaya (KBS) di Surabaya
Songgoriti mandi air panas di Malang
Kayangan Api di Bojonegoro
Pantai Slopeng di Sumenep
Pantai Kenjeran Surabaya
Cape Katak di Lamongan
Pantai Trigi dalam Psikologi
Sunan Ampel Surabaya

Tempat di Jawa Barat
Ratu pantai pelabuhan di Sukabumi
Pantai Pangandaran di Pangandaran
Gunung Maras di Lembang, Bandung
Taman Bunga Nusantara di Cianjur
Curug Cimahi di Cimahi
Puith kawah di Bandung
Taman Botani Bogor di Bogor
Mekarsari di Cullinan Bogor
Wlahar empangan di Karawang
Pantai Tanjung occasions di Karawang
Curug Cigentis di Karawang
Jatiluhur di Gaza
Goa Jepun pada Gaza
Cirata di Gaza
Gunung Lock di Sumedang
Thermal Baths Conggeang di Sumedang
Boom air di Midtown Elite
Buaya Indonesia Jaya di Bukit Bakri
Muara Shoals pantai di Bukit Bakri
Dipanaskan Kolam Kolam di Cipanas
Cangkuang kuil di Garut
Gunung berapi di Garut
Cibodas Cianjur
Gunung Gede di Cianjur
Taman Rekreasi Mangkubumi di Chanthaburi
Coral Coast tawulan di Chanthaburi
Situ Gede di Chanthaburi
Permandian Haba di Subang
Capolaga Pengembaraan di Subang
Pulau Komodo di Indramayu

Tempat menarik di Banten
Pulau Burung
Krakatau Mountain
Nature Reserve Rawadano
Pulau Burung
Taman Negara Ujung Kulon
Masjid Besar Banten
Curug Gendang
Pantai Anyer
Pantai Sawarna
Tanjung Lesung
Pulau Umang
Taman Sangiang
Karang Bolong Beach

Tempat di Wilayah Modal Khas (DKI) Jakarta
Ancol
Taman Mini Indonesia Indah (benjolan)
Zoo Ragunan
Tugu Negara (Menlu)
Circuz Town
Lautan Taman Air Adventure
Tugu Soekarno-Hatta
Muzium Katredal
Reptilia Gardens dan Muzium Komodo
Jakarta Seni Bangunan
Rink Lautan
Taman Rama-Rama
Muzium Ikrar Pemuda
Pantai Marunda
Thousand Islands
Taman Budaya Cina Indonesia
Hidupan liar atau burung Taman Burung
Taman Anggrek
Taman Ismail Marzuki
Muara Angke

Tempat di Yogyakarta (DIY)
Awas di Sleman
Parang Tritis di Bantul
Happy Loka Zoo di Jl. Botanical 2
Taman Pintar Yogyakarta di Jl. Panembahan Senopati 1-3
Niagara Sri gethuk dalam PLAYEN Gunung
Goa Design Kencono di Gunung
Kaliurang di Sleman Pakem
Muzium Kekayon dalam diuar
Malioboro di Jl. Malioboro
Taman Sari di Bannerman Harjo
Goa stealth di Bantul
Warungboto di Jl. Veteran
Yogyakarta Palace di Jl. Rotowijayan
Beringharjo di Jl. A. Yani
South Square Yogyakarta di Jl. Square South
Antara tempat-tempat menarik di kawasan Jawa mungkin dari senarai di atas boleh menjadi maklumat untuk orang-orang yang ingin melakukan perjalanan di Jawa dan kawasan sekitarnya. Jika anda tidak berpuas hati atau pernah melawat tempat-tempat pelancongan di atas, anda boleh cuba untuk melakukan perjalanan di kawasan lain.
Tempat di Pulau Sulawesi


Tempat di Pulau Sulawesi, ramai yang dihadapi dalam setiap wilayah yang merupakan sebahagian daripada pulau itu termasuk Sulawesi Selatan, Sulawesi Utara, Sulawesi Tenggara dan Sulawesi Barat. Dari beberapa wilayah di Sulawesi pastinya mempunyai pelbagai jenis tempat-tempat menarik dan ciri-ciri yang pasti berbeza dengan pemandangan, taman, pantai, sungai, mandi dan lain-lain Jika anda berada di pulau Borneo jangan lupa untuk juga singgah di pulau Sulawesi, Sulawesi Pulau itu kerana ia terletak di antara pulau-pulau Borneo, jadi tidak terlalu jauh untuk mengambil perjalanan. Jika anda lebih suka untuk perjalanan yang berbau alam, pulau ini sesuai untuk dikunjungi. Malah, dalam tambahan kepada tarikan semula jadi banyak lagi tetapi ia seolah-olah bersifat lebih meluas. Jika anda ingin untuk melawat Sulawesi, mungkin di bawah senarai tempat-tempat pelancongan boleh menjadi sumber destinasi pelancongan anda semasa di Indonesia.Senarai Tempat di Sulawesi Dengan Province
- Tempat di Sulawesi Selatan
Pantai Tanjung Bira di Bulukumba
Losari di Makasar
Muzium Balla Lompoa di Gowa
Wikipedia Bungah di Gowa
Niagara Banti murung di Maros
Tempe Lake di Wajo
Pantai Tanjung Palette di Kabupaten Bone
Empangan Bili-Bili di Gowa
Pantai Bone Pute di daerah Luwu
Pulau Kamarrang dalam Timbok
Pulau batang Lampe dalam Dewaraja
Londa tebing di Tana Toraja
Karaenta Nature Reserve di Maros
Pantai Lalombo di Luwu
Hope Island di Ayer
Pantai Marina Korong Stone Bantaeng
Pantai Tanakeke di Bantaeng
Thermal Baths Kalompie di Barru
Pulau Kadingare dalam Dewaraja
Nature Baths Ompo di Soppeng
Pulau Selayar dalam Takalar
Tumonga gunung batu di Tanatoraja Daerah
Goa Liang Andolan di Luwu
Plateau Merbau di Gowa
Taman Laut Mallusetasi di Barru

- Tempat di Sulawesi Utara
Sinaden pulau di Manado
Pantai Lakban di Minahasa
Tangkoko Taman Negara di Batu Putih Utara Bitung
Volcano Underwater Mahangetang dalam Sangihe
Pulau Lihaga di North Minahasa
Linow di Manado
Pulau Ferringhi di Teluk Manado
Doa bukit Tomohon di Manado
Hill Cinta Kanonang di Minahasa
Klabat di Minahasa
Pantai Kora-Kora di Minahasa
Tasik Cini di Kitabu
Pantai Likupang di Minahasa
Pulau Lembeh dalam Bitung
Mahawu di Kitabu

- Tempat menarik di Sulawesi Tenggara
Pantai Nirwana di Bau-Bau
Wakatobi Taman Negara di Wakatobi
Niagara Moramo di Lutong Timur
Pantai Nambo di Kendari
Liwutongkidi di Pulau Buton
Kubu pulih di Buton
Niagara Lahundape di Kemaman
Pulau Sagori dalam BOMBANA
Pantai Toropina di Lutong
Pantai dating dalam Wakatobi
Thermal Baths Mongolo di Marang
Goa Liang La Kalombo dalam Muna
Kelompok pulau Basilica di Buton
Tanjung Bunga di BOMBANA
Teluk Kendari di Kemaman
Kolam perjalanan di Kemaman
Goa alam di Wakatobi
Pulau Malangke dalam BOMBANA
Tanjung Boti Kolo di South Lutong
Pantai Kancinaa di Buton
Tanjung Kayu Angin di Marang
Pantai Meleura dalam Muna
Berakit di North Lutong
Pantai tanjung Sapiri di North Kolaka
Pulau Napier di Bau-Bau
Niagara Sangkona dalam BOMBANA

- Tempat di Sulawesi Barat
Pantai Palipis dalam Gerat
Dato pantai di Sepoi
Pantai Manakarra di Mamuju
Niagara Indo Rannuang dalam Gerat
Niagara Limbong Kamandang dalam Gerat
Sekka empangan-Sekka dalam Gerat
Niagara Sambabo dalam Mamasa
Pantai Mampie dalam Gerat
Pantai Bahari di Gerat

Antara tempat-tempat menarik di Sulawesi bertukar pelancongan pantai mendominasi di kawasan yang berlainan wilayah di pulau itu. Semoga maklumat di atas dapat memberi inspirasi perjalanan destinasi pulau Sulawesi
Tempat di Sumatera Pulau Wilayah

Tarikan pelancong di Sumatera adalah destinasi pelancongan yang menarik perhatian pelancong tempatan dan luar negara. Jika anda berminat untuk melawat pulau Sumatera, sudah tentu anda akan mendapati banyak tempat pelancongan yang wujud di kawasan pulau, seperti Pulau Sumatera adalah sangat luas dan merupakan pulau terbesar ke-6 di dunia, maka tidak menghairankan bahawa pulau itu memegang banyak tempat pelancongan yang boleh digunakan sebagai destinasi pelancongan dalam cuti atau di masa lapang mereka.
Tempat di Sumatera Pulau Wilayah

Tarikan pelancong di rantau ini pulau Sumatera boleh didapati di bandar-bandar banyak wilayah dan berbeza, kerana pulau-pulau di Indonesia memang dibahagikan antara beberapa wilayah titik Sumatera Barat (Sumatera Barat), Sumatera Selatan (Sumatera Selatan), Sumatera Utara (Sumatera Utara ), Jambi, Lampung, Riau, Bengkulu, Aceh dan Riau. Sudah tentu terdapat beberapa wilayah tempat yang berbeza, seperti:
Tempat di Sumatera Barat
Sianok Canyon di Bukittinggi kab.Agam
Sikuai di Padang
Kelkatu Valley Nature Reserve di Tanah Datar
Air terjun Lembah Harau dalam Harau Kab. Lima puluh Koto
Pagar istana di Tanah Datar
Lakes kembar di Solok
Lake House di Agam
Tasik Batur di daerah ini. Solok dan Kab. Tanah rendah
Langkisau bukit Painan City - Pantai Selatan
Pulau Cubadak di Padang
Panorama Tabek Patah di Padang
Root Bridge di Padang
Kuasa Tri Eka Dharma Muzium di New York City
Pantai Gandoriah di Kota Pariaman

Tempat menarik di Sumatera Selatan
Sungai Manna di Lahat
Niagara Bedegung Bedegung daerah luar bandar. Tanjung Agung
Bumi Ayu kuil di kampung daerah Brits. Tanah Abang Sumsel
Ampera jambatan di Palembang
Air terjun Angel di Lahat
Niagara Temam di Lubuk Linggau
Taman Arkeologi Kerajaan Sriwijaya di Palembang
Tekurep kawah di Palembang
Plateau Pasema di Lahat
Pulau Kemaro di Palembang
Siguntang bukit di Palembang
Negeri Muzium di Palembang Provinsi Sumatera Selatan
Goa Putri di Oku
Gunung Serelo di Lahat
Niagara Lematang di Palembang
Zoo Rebang Kemambang di Lahat
Panas Cape Way di Lahat
Gunung Dempo di Bengkulu

Tempat menarik di Sumatera Utara
Lake Toba di Medan
Bandar Green Hill di Medan
Sipiso-Piso di Karo
Siombak tasik di Medan MARELAN
Gundaling bukit di Medan
Samosir Pulau Samosir
Niagara Falls Dua Warna Deli Serdang
Bukit Lawang di Langkat
Gunung Sibayak di Karo
Pantai Lagundri di Selatan Nias
Pantai Sorake di Menglembu
Maimun Palace di Medan
Masjid Besar Medan
Linting tasik di Medan
Tempat menarik di Jambi
Lake Kerinci
Goa gua Tiangko - Merangin
Thermal Baths Semurup
Kerinci Taman Negara
Kuil Muaro
Citra Indah Taman Keluarga
Muzium Negeri Jambi
Air terjun Telun Berasap
Taman Rimba
Taman mangan Mangurai
Lake Sipin

Tempat menarik di Lampung
Pelancongan Taman Green Valley
Perjalanan Kampoeng Tabek Indah
Pantai mutun
Taman Arkeologi PUGUNG Raharjo
Way Kambas Taman Negara
Pantai Tanjung Setia
Teluk Kiluan
Bumi Kedaton Resort
White Sand Beach
Pulau Grave
Menara Siger
Pantai Mandiri
Labuhan Jukung Krui
Pulau Pisang
Taman Negara Bukit Barisan
Penyu tawanan Muara Tembulih

Tempat di Kepulauan Riau
Gunung Daik
Pulau menggigit
Masjid Sultan
Gunung Bintan
Barelang
Selat Baru
Pasir Panjang

Tempat di Aceh
Niagara Blang Kolam
Gunung Selawah Agam
Gunung Borni Telong
Kuala Merisi
Pantai Lampuuk
Iboih
Fresh Sea Lake
Niagara Suhom
Pantai terung
Aly Muzium Hasymi
Kuala pantai Parek
Monumen Islam kerajaan Peureulak
Sand Beach Saka
Festival Teunom
Atoll
Teluk Rigaih
Goa Klongsong
Pantai Batu Batu Bertupang

Tempat di Bengkulu
Ujian Lake
Pulau Tikus
Fort Fort Marlborough
Long Beach
Tugu Thomas Parr
Muzium Negeri Bengkulu Wilayah
Duayu pantai Sekundang
Harum tasik Bastari
Bukit Kaba
Niagara ketua Siring
Pantai Padri bunga

Tempat menarik di Riau
Taman Andam Dewi Bengkalis
Taman Alam Mayang Pekanbaru
Siak Palace
Muara Takus
Lake Limbungan
Selat Baru
Lake Napangga
Masjid An-nur

Itu Tempat maklumat dalam Wilayah Pulau Sumatera di wilayah itu, tempat-tempat pelancongan di tempat-tempat pelancongan yang paling sering dikunjungi oleh pelancong.

No comments:

Post a Comment