!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Saturday, July 25, 2015

Mengapa menghisap tembakau (merokok) diharamkan.

Perjalanan yang belum selesai (321)


Perjalanan yang belum selesai (321)


(Bahagian ke tiga ratus dua puluh satu), Depok, Jawa Barat, Indonesia, 25 juli 2015, 07.23 WIB)

Mengapa menghisap tembakau (merokok) diharamkan.

Jiran saya, teman satu jamaah di Masjid lingkungan komplek perumahan di rumah saya, pernah bercerita, kalau masa mudanya termasuk perokok berat (ketagihan rokok), hingga menjelang persaraan dia sudah dua kali pasang ring (bypass) jantung, dan sudah dua kali dibedah akibat kanser otak, operasi pertama berjaya, namun satu tahun kemudian pada operasi kanser otak kedua, dia koma selama beberapa bulan, sebelum akhirnya meninggal.
Adik kandung lelaki saya dari sejak Sekolah Menengah Pertama (SMP) juga kencanduan merokok, menjelang dewasa, belum sempat kawin (menikah) dia meninggal akibat kanser paru.
Ada adik kandung saya yang lain sejak remaja ketagihan merokok dan gemar minum bir (mabuk-mabukan), kini setelah usianya di atas 50 tahun, terjadi kelainan pada otaknya (seperti tidak mempunyai fikiran yang normal) sehingga sampai masa tuanya tidak ada keinginan untuk bekerja dan mencari nafkah atau sama sekali tidak ada keinginan untuk berkahwin (kawin) akibat disyaki terkena sakit jiwa.
Itulah sebabnya menurut Ustad Abu Yahya Badrussalam dalam tauziahnya di Radio Rodja, merokok diharamkan oleh Majelis Ulama Arab Saudi.
Kata Abu Yahya sebagai perbandingan, kalau setiap sebatang rokok mengandungi 2000 an zat beracun, maka babi sekitar 60 zat buruk sedangkan arak (minuman keras / bir) mengandungi 30 zat beracun.
Dari sisi agama, kata Abu Yahya Badrusalam, di akhirat kelak, merokok menjadi pemberat timbangan dosa di akhirat.

Fatwa Muhammadiyah Rokok Haram

Lima tahun lalu, Majelis Tarjih dan Tajdid PP Muhammadiyah masih memfatwakan merokok mubah. Namun fatwa itu tahun ini diubah menjadi haram. Kontroversi pun bermunculan.

Kenapa Muhammadiyah mengubahnya? Betulkah kerana berkaitan bantuan dari luar negeri yang diterima organisasi ini?

Dalam laman webnya, Majelis Tarjih dan Tajdid mempunyai alasan kenapa Muhammadiyah kini memfatwakan rokok haram. Dalam tanya jawab soal fatwa rokok haram, dijelaskan tahun 2005 lalu, Majelis Tarjih dan Tajdid belum mempunyai cukup data dan maklumat yang boleh disampaikan kepada para perumus fatwa. "Dan setelah dilakukan kembali beberapa kajian dengan mengundang para ahli kesihatan, demografi dan sosiologi, maka Majelis Tarjih dan Tajdid mengubah fatwa merokok mubah menjadi haram," demikian penjelasan Majlis Tarjih dan Tajdid.

Dengan dikeluarkannya fatwa baru ini, maka fatwa sebelumnya tentang merokok adalah mubah dinyatakan tidak berlaku. Dijelaskan, merokok ditengarai sebagai produk berbahaya dan ketagihan serta mengandungi 4,000 bahan kimia, di mana 69 di antaranya adalah karsinogenik (pencetus kanser). Beberapa zat berbahaya di dalam rokok tersebut di antaranya tar, sianida, arsenik, formalin, karbonmonoksida, dan nitrosamin. Dijelaskan juga, para perokok mempunyai kemungkinan lebih besar untuk terkena penyakit serius seperti kanser paru-paru daripada bukan perokok. Tidak ada rokok yang "selamat".

Ketua Pengarah WHO, Dr. Margareth Chan, melaporkan bahawa wabak tembakau telah membunuh 5.4 juta orang pertahun lantaran kanser paru dan penyakit jantung serta penyakit lain yang disebabkan oleh merokok. Itu bererti bahawa satu kematian di dunia akibat merokok untuk setiap 5.8 saat.

Apabila tindakan pengendalian yang tepat tidak dilakukan, dianggarkan 8 juta orang akan mengalami kematian setiap tahun akibat merokok menjelang tahun 2030. Selama abad ke-20, 100 juta orang meninggal kerana merokok dan selama abad ke-21 diestimasikan bahawa kira-kira 1 bilion nyawa akan melayang akibat merokok.

Dalil Rokok Haram

Muhammadiyah mengeluarkan fatwa haram merokok yang tujuannya untuk mengusahakan penyenggaraan dan peningkatan darjah kesihatan masyarakat sebagai sebahagian daripada tujuan syariah (undang-undang Islam). Menurut Ketua PP Muhammadiyah, Yunahar Ilyas, fatwa haram merupakan ijtihad para ulama. "Ini lompatan selepas majlis tarjih mengkaji lebih mendalam soal rokok. Pada 2005, menetapkan hukumnya mubah. Begitu pula pada 2007, "ujarnya.

Berikut dalil yang melandasi diambilnya keputusan bahawa merokok hukumnya adalah haram sebagaimana VIVAnews kutip dari naskah Fatwa Majelis Tarjih dan Tajdid bernombor 6 / SM / MTT / III / 2010:

Merokok termasuk kategori perbuatan melakukan khabaa'its (kotor / najis) yang dilarang dalam Al Quran Surat Al A'raf (ayat) 157.
Perbuatan merokok mengandungi unsur menjatuhkan diri ke dalam kebinasaan dan bahkan merupakan perbuatan bunuh diri secara perlahan sehingga itu bertentangan dengan larangan Al Quran Al Baqarah (ayat) 2 dan An Nisa (ayat) 29.
Perbuatan merokok membahayakan diri dan orang lain yang terdedah kepada asap rokok sebab rokok adalah zat adiktif plus mengandungi 4000 bahan kimia, 69 di antaranya adalah karsinogenik / pencetus kanser (Fact Sheet TCSC-AKMI, Fakta Tembakau di Indonesia) sebagaimana telah disepakati oleh para ahli perubatan dan para ahli akademik kesihatan. Oleh kerana itu merokok bertentangan dengan prinsip syariah dalam hadis Nabi SAW bahawa "tidak ada perbuatan membahayakan diri sendiri dan membahayakan orang lain."
Merokok diiktiraf sebagai zat adiktif dan mengandungi unsur racun yang membahayakan walaupun tidak seketika melainkan dalam beberapa waktu kemudian sehingga oleh kerana itu perbuatan merokok termasuk kategori melakukan sesuatu yang melemahkan sehingga bertentangan dengan hadis Nabi SAW yang melarang setiap perkara yang memabukkan dan melemahkan.
Oleh kerana merokok jelas membahayakan kesihatan bagi perokok dan orang sekitar yang terdedah kepada asap rokok, maka pembelanjaan wang untuk rokok bermakna melakukan perbuatan membazir (pemborosan) yang dilarang dalam Al Quran Surat Al Isra (ayat) 26-27.
Merokok bertentangan dengan unsur-unsur tujuan syariah (Maqaasid asy-syariiah) iaitu perlindungan agama, jiwa / raga, akal, keluarga dan harta.


Kontroversi
Ketua PP Muhammadiyah Din Syamsuddin meminta semua pihak tidak terbawa polemik fatwa pengharaman merokok. Sebaliknya harus menghormati sebagai pandangan hukum yang tinggi kedudukannya. "Sesiapa sahaja yang tidak bersetuju dan menolak kerana memandang alasannya kurang kuat, silahkan untuk mengemukakan fatwa lain dengan alasan yang lebih kuat," kata Din Syamsuddin.

Hal itu disampaikan Din di sela Seminar Nasional "Membina Pembinaan Ideal Relasi Muhammadiyah dan Politik" di DPW Muhammadiyah, Jalan Dukuh Menanggal Surabaya, Selasa, 16 Mac 2010.

Dikatakan dia, fatwa yang dikeluarkan Tarjih dan Tajdid Muhammadiyah tidak bersifat mengikat. Namun, fatwa itu mempunyai kedudukan lebih tinggi dan harus ditaati.

Menurut Din, dari pandangan agama fatwa haram merokok tidak bersifat mengikat. Tapi, mengikat secara moral. Bagi yang tidak bersetuju sila mengabaikan. "Sila berfikir, banyak mudharad-nya atau tidak," kata dia.Syafii Maarif Dukung Rokok Haram
Mantan Ketua PP Muhammadiyah Syafi'i Ma'arif setuju dengan fatwa haram rokok yang dikeluarkan Majelis Tarjih Muhammadiyah. Sebab, kesan negatif merokok bukan sahaja bagi perokok tapi juga kesihatan orang sekitarnya. "Saya setuju, walaupun tidak mudah dilaksanakan,".

Larangan merokok, kata Syafie, sudah lama dilakukan. Walau bagaimanapun, pelaksanaannya terkendala akibat terlalu banyaknya perokok dan mereka sudah menganggapnya perkara biasa. "Harus dipertimbangkan juga pekerja kilang rokok, petani tembakau dan lain-lain," katanya. Menurut dia, meski sukar dilaksanakan, fatwa tersebut layak diikuti. Dengan catatan, masyarakat diberi pelajaran dan pengertian kebaikan di balik larangan merokok.

Muhammadiyah memfatwakan rokok haram dalam perjanjian yang dijalin di Yogyakarta 8 Mac 2010. Sebelum ini Muhammadiyah selama bertahun-tahun berfatwa merokok hukumnya mubah atau dibolehkan.

Ketua PP Muhammadiyah yang membidangi Majelis Tarjih, Yunahar Ilyas, mengakui fatwa susah dilaksanankan. Sebab itu, di dalam naskah fatwa tarjih itu dibezakan status undang-undang dan pelaksanaan. "Status undang-undang jelas haram, tapi dalam pelaksanaan berperingkat, tidak serta merta sekaligus," ujarnya.

Bersamaan dengan itu, kata Yunahar, petani tembakau boleh mencari alternatif. "Fatwa ini ditetapkan dengan mengingat prinsip at-tadriij (beransur), at-Taisiir (kemudahan), dan 'adam al-kharaj (tidak merumitkan)," ujarnya. Yunahar menuturkan banyak perokok ingin berhenti tetapi kesulitan kerana sudah ketagih. Sebab itu, rumah sakit di bawah naungan Muhammadiyah akan membuka klinik terapi berhenti merokok. "Ada kaedah beliau," kata dia.

Dia memberi contoh kaedah berhenti itu antara lain merokok digantikan dengan gula-gula khas atau rokok palsu. "Zat beracunnya yang berbahaya dihilangkan, di rokok itu yang ada nikotin saja. Mengambil itu sehingga benar-benar boleh berhenti, "katanya.


Latar belakang Mengapa Merokok Memang Harus Diharamkan?

Mengharamkan merokok adalah suatu keputusan besar yang memberi kesan besar pula. Kesan manfaat sangat besar bila hal tersebut terlaksana dengan baik kerana lebih mangutamakan manfaat daripada mudharatnya. Untuk menentukan keputusan yang besar itu para ulama harus mempertimbangkan banyak dalil dalam agama islam dan digabungkan dengan maklumat dan data kesihatan tentang bahaya dan mudharatnya merokok baik untuk diri sendiri dan orang lain di sekitarnya. Keputusan besar tersebut pasti akan menimbulkan kontroversi yang sangat besar pula mengingat, kenikmatan merokok tersebut sukar untuk dihilangkan. bagi kumpulan penyokong haram rokok pasti akan mahfum kerana demkian ganasnya bahaya merokok bagi umat manusia. Bagi penentangnya banyak faktor yang menjadi alasan kerana selain sukar menghilangkan merokok, alasan klasik ruginya menutup kilang rokok, sebab dalil agama dan pelbagai alasan yang perlu perdebatan lama. Sedangkan data ilmiah kerugian merokok sudah nyata mengganggu perokok dan manusia di sekitarnya. Tetapi yang pasti berbagai ulama di berbagai negara Islam dunia sudah mula mengharamkan rokok bagi umatnya.

Meski tidak ada ayat Al-Quran, hadis Nabi Muhammad SAW dan pendapat ulama empat mazhab yang menyatakan rokok sebagai barang haram, ulama Quraish Shihab punya alasan yang menguatkan pendapatnya bahawa merokok cenderung haram. Merokok, menurut Quraish, mempunyai kesan yang teramat buruk untuk kesihatan dan hal itu tidak sesuai dengan tujuan keberagamaan. Padahal tujuan keberagamaan adalah memelihara kesihatan, akal, harta benda, dan kehormatan. "Undang-undang Islam boleh ditetapkan mengikut zaman. Kalau ada yang kesannya buruk, jelas dilarang. Jika tidak terlalu, istilahnya makruh atau tidak disenangi, "kata dia.

Dalam perkembangan dewasa ini, kata dia, sudah banyak pakar dan doktor yang menyatakan, merokok boleh mengganggu kesihatan. "Malah syarikat-syarikat rokok pun mengakuinya. Kalau tidak tentu tidak akan dibuat pernyataan di (bungkusan) rokok, "kata dia. Selain itu, merokok menyebabkan pembaziran. Kos untuk merawat penyakit yang diakibatkan merokok jauh lebih besar berbanding keuntungan cukai yang diperoleh kerajaan. Merokok, juga mengantarkan orang pada kecanduan dan agama tidak merestui adanya ketagihan. "Berdasarkan pertimbangan itulah ulama kontemporari banyak yang menyatakan merokok haram. Saya sendiri menilai cenderung haram. Hanya pembaziran, menyebabkan penyakit, dan itu diakui sendiri oleh kilang rokok, "ujarnya. Karena itu, sudah tiba masanya kerajaan menggiatkan semula kempen anti merokok yang melibatkan semua pihak. "Media perlu terlibat, ulama terlibat, kerajaan juga," kata dia. Selain itu, kaedah-kaedah merokok juga harus makin diperketat. "Sekatan juga harus diperketat, selama ini tidak terlalu tegas," kata Quraish. Ulama-ulama kontemporari telah jauh-jauh hari menilai merokok sebagai barang haram. Imam terbesar Al-Azhar Mesir pada tahun 1960-an, Syaikh Mahmud Syaltut menilai pendapat yang menyatakan bahawa merokok adalah makruh bahkan haram, lebih dekat pada kebenaran dan lebih kuat hujahnya. Syaikh Muhammad Al-Kuttani menyebut 17 dalil / alasan tentang keharaman merokokBahaya Rokok bagi kesihatan

Asap rokok mengandungi beribu-ribu bahan kimia toksik dan bahan-bahan yang boleh menimbulkan kanser (karsinogen). Bahkan bahan berbahaya dan racun dalam rokok tidak hanya mengakibatkan gangguan kesihatan pada orang yang merokok, tetapi juga kepada orang-orang di sekitarnya yang tidak merokok yang sebahagian besar adalah bayi, anak-anak dan ibu-ibu yang terpaksa menjadi perokok pasif oleh kerana ayah atau suami mereka merokok di rumah. Padahal perokok pasif mempunyai risiko lebih tinggi untuk mendapat kanser paru-paru dan penyakit jantung ishkemia. Sedangkan pada janin, bayi dan kanak-kanak mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami kejadian berat badan lahir rendah, bronchitis dan pneumonia, jangkitan rongga telinga dan asthma.

Memandangkan besarnya masalah merokok, seluruh masyarakat bersama kerajaan harus elalu berupaya menjalankan cara-cara penanggulangan merokok secara sistematik dan terus menerus iaitu meningkatkan penyuluhan dan pemberian maklumat kepada masyarakat, mengembangkan dan mengefektifkan kawasan bebas rokok, secara beransur-ansur mengurangkan iklan dan promosi merokok, mengefektifkan fungsi label , menggunakan mekanisme harga dan cukai untuk menurunkan demand merokok dan memperbaiki undang-undang dan undang-undang tentang penanggulangan masalah merokok. Menurut Menkes, kemiskinan dan merokok terutama bagi penduduk miskin merupakan dua hal yang saling berkaitan dan mempengaruhi satu sama lain. Seseorang yang membakar rokok tiap hari bermakna telah kehilangan peluang untuk membelikan susu atau makanan lain yang berkhasiat bagi anak dan keluarganya. Akibat dari itu anaknya tidak dapat tumbuh dengan baik dan kecerdasanya juga tidak cukup berkembang, sehingga kapasitinya untuk hidup lebih baik di usia dewasa menjadi sangat terhad. Selain itu, kemungkinan besar sang ayah juga meninggal oleh kerana penyakit yang berkaitan dengan tabiat merokok. Demikian seterusnya, sehingga merokok dan kemiskinan merupakan sebuah lingkaran setan.Menkes menambah, tabiat merokok di Indonesia cenderung meningkat. Berdasarkan data Susenas (Penyiasatan Sosial Ekonomi Nasional) penduduk Indonesia usia dewasa yang mempunyai kebiasaan merokok sebanyak 31.6%. Dengan besarnya jumlah dan tingginya presentase penduduk yang mempunyai kebiasaan merokok, Indonesia merupakan pelanggan merokok tertinggi kelima di dunia dengan jumlah rokok yang dimakan (dibakar) pada tahun 2002 sebanyak 182 bilion batang rokok setiap tahun selepas Republik Rakyat China (1.697.291milyar), Amerika Syarikat (463,504 bilion), Rusia (375.000 bilion) dan Jepun (299.085 bilion). Kepala Perwakilan WHO untuk Indonesia dalam sambutan tertulis yang dibacakan Dr. Frits Reijsenbach de Haan menyatakan, masyarakat miskin adalah kelompok masyarakat yang paling menjadi korban dari industri tembakau kerana menggunakan pendapatannya untuk membeli sesuatu (rokok) yang justru membahayakan kesihatan mereka.

Dalam laporan yang baru saja dikeluarkan WHO berjudul "Tobacco and Poverty: A Vicious Cycle atau Tembakau dan Kemiskinan: Sebuah Lingkaran Setan" dalam rangka peringatan Hari Tanpa Tembakau Sedunia tarikh 31 Mei 2004, membuktikan bahawa perokok yang paling banyak adalah kelompok masyarakat miskin. Bahkan di negara-negara maju sekalipun, jumlah perokok terbanyak berasal dari kelompok masyarakat bawah. Mereka pula yang mempunyai beban ekonomi dan kesihatan yang paling sukar akibat ketagihan merokok. Daripada kira-kira 1.3 bilion perokok di seluruh dunia, 84% diantaranya di negara-negara membangun.

Hasil kajian itu juga mendapati bahawa jumlah perokok terbanyak di Madras India justru berasal dari kelompok masyarakat buta huruf. Kemudian penyelidikan lain membuktikan bahawa kelompok masyarakat termiskin di Bangladesh membelanjakan hampir 10 kali ganda pendapatannya untuk tembakau berbanding untuk keperluan pendidikan. Lalu kajian di 3 wilayah Vietnam mendapati, perokok membelanjakan 3.6 kali lebih banyak untuk tembakau berbanding untuk pendidikan, 2.5 kali lebih banyak untuk tembakau berbanding dengan pakaian dan 1.9 kali lebih banyak untuk tembakau berbanding untuk kos kesihatan. Menurut WHO, merokok akan mewujudkan beban ganda, kerana merokok akan menganggu kesihatan sehingga lebih banyak kos perlu dikeluarkan untuk merawat penyakitnya. Disamping itu meropok juga membelanjakan wang yang sepatutnya digunakan untuk membeli makanan yang berkhasiat.

Untuk menghentikan kebiasaan merokok Majelis Ulama Indonesia (MUI) bercadang mengeluarkan fatwa larangan merokok. Fatwa haram merokok yang akan dikuatkuasakan secara nasional ini ketika masih dalam perbincangan intensif di kalangan ulama. Ketua Majelis Ulama Indonesia (MUI) Amidhan berkata, ketika ini pihaknya tengah membincangkan soal kemungkinan dikeluarkannya fatwa haram atas merokok. Disela menerima Suruhanjaya Perlindungan Anak Indonesia (KPAI) dan Ikatan Ahli Kesihatan, Amidhan mengatakan fatwa haram ini sebenarnya bukan perkara baru bagi MUI. Namun ketetapannya masih akan dibicarakan dengan sejumlah ulama. Sementara itu Suruhanjaya Nasional Perlindungan Anak Indonesia (KPAI) dan Ikatan Ahli Kesihatan mendesak MUI segera menetapkan fatwa haram bagi rokok. Komnas akan memastikan gelekan tangan rokok yang dihasilkan daripada tembakau menganggu kesihatan. Maka dengan ditetapkannya fatwa haram merokok ini tentunya diharapkan dapat menekan angka perokok di kalangan anak-anak.MUI DAN PP Muhamadiyah Mengharamkan Rokok

Majelis Ulama Indonesia mengeluarkan fatwa haram merokok. Ini disokong kemudian dengan fatwa sama yang dikeluarkan Pimpinan Pusat Muhammadiyah melalui Majlis Tarjih dan Tajdid. "Perbuatan merokok mengandungi unsur menjatuhkan diri ke dalam kebinasaan," jelas Pimpinan PP Muhammadiyah Bidang Tarjih Yunahar Ilyas di Jakarta, Rabu (10/3), mengenai latar belakang lahirnya fatwa itu. Saat ini kesedaran masyarakat tentang bahaya merokok rendah. Begitu pula perihal larangan merokok di tempat umum. Dari sinilah lahir Peraturan Daerah Nomor 2 tahun 2005 tentang Pengendalian Pencemaran Udara

Sementara MUI berpendapat fatwa haram merokok tak perlu dikuatkuasakan seketika. "Al Quran ketika mengharamkan sesuatu yang sudah menjadi budaya dalam masyarakat, itu ditempuh cara yang berperingkat," kata Timbalan Ketua Fatwa MUI Ali Mustafa Ya`qub. Ketika masih menjadi pro dan kontra, ada satu yang sudah pasti menolak. Yakni industri rokok dan buruhnya. Sebagai salah satu negara pengeluar tembakau, beribu-ribu buruh menggantungkan hidupnya dari merokok. Ini diiringi dengan peningkatan perokok Indonesia dari tahun ke tahunMengapa Rokok Haram

Berbagai dalil menunjukkan mengapa rokok haram kerana merosakkan diri sendiri dan orang lain:

"Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah, kerana sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik." [Al Baqarah: 195]
Dan (Kami telah mengutus) kepada penduduk Mad-yan, saudara mereka Syu'aib, maka ia berkata: "Hai kaumku, sembahlah olehmu Allah, harapkanlah (pahala) hari akhir, dan jangan kamu berkeliaran di muka bumi berbuat kerosakan." [Al 'Ankabuut: 36]
"Dan janganlah kamu membuat kerosakan di muka bumi, sesudah (Allah) memperbaikinya" [Al A'raaf: 56]
"Dan janganlah kamu merugikan manusia pada hak-haknya dan janganlah kamu merajalela di muka bumi dengan membuat kerosakan" [Asy Syu'araa: 183]
 Dari Sa'id Sa'ad bin Malik bin ra, bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Dilarang segala yang berbahaya dan menimpakan bahaya." (Hadits hasan diriwayatkan Ibnu Majah, Daruquthni, dan Malik dalam Al-Muwatha ')
Allah dan Rasulnya menghalalkan segala yang baik dan mengharamkan semua yang buruk: "Nabi yang ummi yang (namanya) mereka dapati tertulis di dalam Taurat dan Injil yang ada di sisi mereka, yang menyuruh mereka mengerjakan yang ma'ruf dan melarang mereka dari mengerjakan yang mungkar dan menghalalkan bagi mereka segala yang baik dan mengharamkan bagi mereka segala yang buruk "[Al-A'raaf: 157]
Sering orang merokok di tempat awam sehingga mengganggu orang lain. Bau dan asap rokok mengganggu orang lain. Ini adalah dosa besar. Jangankan rokok yang haram, orang yang makan bawang putih yang halal kerana baunya mengganggu dilarang masuk ke dalam masjid:
Ibnu Umar ra. berkata: Sesungguhnya Rasulullah saw. dalam perang Khaibar pernah bersabda: Barang siapa makan buah ini (bawang putih), maka janganlah ia memasuki masjid. (Shahih Muslim No.870)
Anas ra .: Bahwa Dia pernah ditanya mengenai bawang putih. Anas menjawab: Sesungguhnya Rasulullah saw. pernah bersabda: Barang siapa yang makan pohon ini (bawang putih), maka janganlah ia dekat-dekat kami dan jangan ia ikut salat bersama kami. (Shahih Muslim No.872)
Jabir ra. berkata: Rasulullah saw. melarang makan bawang merah dan bawang bakung. Suatu saat kami butuh sekali sehingga kami memakannya. Beliau bersabda: Barang siapa yang makan pohon tidak sedap ini, janganlah ia mendekati masjid kami. Sesungguhnya para malaikat akan merasa sakit (karena aromanya) seperti halnya manusia. (Shahih Muslim No.874)
Rokok haram kerana merupakan pembaziran. Jika sebungkus rokok Rp 8.000, maka sebulan orang tersebut harus mengeluarkan Rp 240 ribu untuk hal yang justru merosakkan dirinya sendiri dan orang lain. Padahal wang tersebut boleh digunakan untuk menyekolahkan 2 orang anaknya. Allah melarang sifat boros yang merosakkan seperti itu: "Dan berikanlah kepada keluarga-keluarga yang dekat akan haknya, kepada orang miskin dan orang yang dalam perjalanan dan janganlah kamu menghambur-hamburkan (hartamu) secara boros. Sesungguhnya pemboros-pemboros itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu adalah sangat ingkar kepada Tuhannya. "[Al Israa ': 26-27]
Merokok haram kerana bukan sahaja tidak berguna, tapi justru merosakkan:
Abu Hurairah ra berkata: "Rasulullah SAW pernah bersabda:" Sebahagian tanda dari baiknya keislaman seseorang ialah ia meninggalkan sesuatu yang tidak berguna baginya. "(Hadits hasan, diriwayatkan Tirmidzi dan lainnya) Kalau mengerjakan hal yang tidak berguna saja bermakna ke-Islamannya tidak baik , apalagi orang yang mengerjakan hal yang merosakkan. Orang yang merokok paling tidak menghabiskan 10 minit untuk setiap batang rokok yang dia hisap. Jadi kalau 12 batang sehari, dia menghabiskan 120 minit setiap hari untuk hal-hal yang merosakkan. Majoriti ulama berpendapat jika tidak makruh, maka merokok itu adalah haram. Oleh sebab itu, sudah tiba masanya ummat Islam meninggalkan rokok. Tidak pantas ummat Islam menghamburkan wang untuk sesuatu yang merosakkan dirinya dan dibenci oleh Allah SWT.
MUI harus mengeluarkan Fatwa Haram Merokok. Apalagi ulama di Saudi, Malaysia, dan Iran sudah mengharamkannya.
"Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah, kerana sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik." [Al Baqarah: 195]
Ternyata kajian membuktikan perokok pasif (isteri, anak, dan orang yang berada berdekatan perokok) justru mendapat bahaya lebih banyak. Kenapa? Kerana para perokok tidak menghirup asap rokoknya. Tetapi menghembuskan asap rokoknya sehingga dieksploitasi orang lain (perokok pasif) "Dan janganlah kamu merugikan manusia pada hak-haknya dan janganlah kamu merajalela di muka bumi dengan membuat kerosakan" [Asy Syu'araa: 183]
Dari Sa'id Sa'ad bin Malik bin ra, bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Dilarang segala yang berbahaya dan menimpakan bahaya." (Hadits hasan diriwayatkan Ibnu Majah, Daruquthni, dan Malik dalam Al-Muwatha ')
Merokok haram kerana selain membahayakan diri dan orang lain juga merupakan pembaziran. Allah menyebut pemboros sebagai saudara syaitan "Dan berikanlah kepada keluarga-keluarga yang dekat akan haknya, kepada orang miskin dan orang yang dalam perjalanan dan janganlah kamu menghambur-hamburkan (hartamu) secara boros. Sesungguhnya pemboros itu adalah saudara syaitan dan syaitan itu adalah sangat ingkar kepada Tuhannya. "[Al Israa ': 26-27]
Merokok haram kerana bukan sahaja tidak berguna, tapi justru merosakkan: Abu Hurairah ra berkata: "Rasulullah SAW pernah bersabda:" Sebahagian tanda dari baiknya keislaman seseorang ialah ia meninggalkan sesuatu yang tidak berguna baginya. "(Hadits hasan, diriwayatkan Tirmidzi dan lain-lain)
Jika kilang rokok ditutup kan para pekerja akan menganggur? Kerajaan harus menjangka hal ini. Diperkirakan ada sekitar 400 ribu buruh rokok di Indonesia yang menyara 1.6 juta orang (0.7%). Kerajaan perlu menyediakan bajet untuk memberi pekerja tersebut modal berupa tanah untuk bertani / menternak, wang untuk usaha, atau kilang untuk bekerja. Jika tiap buruh dapat bantuan Rp 50 juta, maka harus dianggarkan Rp 20 trilion berupa pinjaman mudah tanpa cagaran agar tidak berlaku kegawatan. Dengan menaikan cukai rokok sebanyak 100% setahun sebelum penutupan kilang (ini jika kilang ditutup). Dari sini boleh didapati sekitar Rp 70 Trilyun. Wang Rp 184 trilion / tahun yang biasa dibelanjakan untuk rokok tetap akan ada. Bahkan dengan tidak merokok, kesihatan dan produktiviti orang tersebut boleh meningkat sehingga dia boleh mendapat lebih misalnya Rp 250 trilion / tahun. Wang tersebut boleh dia belikan susu, makanan, kos berobat, dan sekolah bagi anaknya. Industri rokok memang tutup, tapi industri lain seperti penternakan tenusu, kilang susu, peniaga susu, klinik kesihatan, sekolah akan berkembang dan menyerap tenaga kerja baru. Toh sebelum ada kilang rokok orang juga tetap boleh hidup dan bekerja.
Tidak usah takut dengan mengharamkan rokok maka pekerja kilang rokok akan dirugukan. Kalau hujah ini diterima, maka minuman keras dan dadah juga jangan diharamkan kerana banyak orang boleh bekerja di kilang minuman keras / dadah atau jadi peniaga minuman keras / dadah. Tapi kerana berbahaya, kerajaan melarang dadah. Meski banyak menyerap pekerja, toh Nabi Muhammad tidak ragu-ragu menyampaikan bahawa babi dan minuman keras itu haram kepada ummatnya. Begitu mendengar fatwa ummat Islam segera menumpahkan arak yang ada di rumah-rumah ke jalan sehingga ketika itu jalan jadi berbau arak. Sesuatu yang merosakkan meski ada manfaatnya haram jika kerosakannya lebih besar daripada manfaatnya. "Mereka bertanya kepadamu tentang khamar dan judi. Katakanlah: "Pada keduanya terdapat dosa yang besar dan beberapa manfaat bagi manusia, tetapi dosa keduanya lebih besar daripada manfaatnya ..." [Al Baqarah: 219]


Mengapa Dahulu Para Ulama hanya memakruhkan dan tidak mengharamkan rokokDulu teknologi kesihatan belum semaju sekarang dan belum menemukan bukti kuat bahawa merokok mengganggu kesihatan. Merokok dianggap tidak berbahaya dan hanya sekadar membazir. Oleh kerana itu majoriti ulama hanya memakruhkannya saja.
Sekarang para saintis sudah membuktikan merokok berbahaya dan menyebabkan lebih dari 400 ribu orang meninggal setiap tahun di Indonesia sehingga di bungkus rokok ditampal label bahaya itu. Oleh karena itu sudah selayaknya para ulama Indonesia menetapkan rokok sebagai barang haram. Selain itu Majelis Ulama di Arab Saudi, Iran, dan Malaysia telah menetapkan bahawa merokok itu haram.
Merokok tidak haram kerana tidak ada dalil yang mengatakan merokok itu haram. Memang saat itu tidak ada dalilnya kerana Nabi Muhammad hidup pada tahun 600-an Masehi sementara rokok baru dikenal tahun 1500-an ketika bangsa Eropah melihat penduduk asli Amerika menghisap tembakau yang dibakar dalam paip. Sehingga tahun 1940-an manusia menganggap rokok tidak berbahaya. Tahun 1962 kerajaan AS menunjuk 10 saintis terkemuka untuk meneliti bahaya merokok. Tahun 1964 kesimpulannya dimuatkan di Laporan Surgeon General yang menyatakan bahawa merokok berbahaya bagi kesihatan dan meminta kerajaan melakukan tindakan. Pada tahun 1965 penggunaan rokok turun 40% sejak diterbitkannya laporan tersebut (MS Encarta). Rokok mengandung 4000 bahan kimia di mana 43 di antaranya merupakan penyebab kanser. 90% kanser paru-paru disebabkan oleh merokok manakala bakinya merupakan perokok pasif. Kira-kira 442 ribu orang di AS terbunuh setiap tahun kerana merokok. Merokok menyebabkan kanser paru2, kerongkong, pundi kencing, buah pinggang, dsb. Di bungkus rokok jelas disebut bahawa merokok boleh menyebabkan kanser, serangan jantung, gangguan kesihatan janin, dan mati pucuk.
Segala yang berbahaya meski namanya tidak disebut dalam Al-Quran dan Hadis tetap haram kerana Nabi sudah mengatakan: "Dilarang segala yang berbahaya dan menimpakan bahaya." (Hadits hasan diriwayatkan Ibnu Majah, Daruquthni, dan Malik dalam Al-Muwatha ')
Di AS iklan rokok sudah dilarang tampil di TV-TV dan Radio. Orang-orang dilarang merokok di pejabat-pejabat kerajaan dan bangunan-bangunan di mana ada anak-anak (misalnya sekolah).
Jika Rokok haram, kenapa sebahagian ulama merokok? Merokok sebagaimana dadah memang menyebabkan pemakainya ketagihan sehingga sukar untuk berhenti. Tidak sepantasnya ulama yang merupakan pewaris Nabi melakukan perbuatan yang dibenci Allah atau haram. Tidak pantas juga ulama membiarkan para santrinya yang masih tingkat Ibtida'iyah (SD), Tsanawiyah (SMP) atau 'Aliyah (SMU) untuk merokok. Ulama sebagai teladan masyarakat harusnya memberi contoh ummatnya dengan mengerjakan perkara yang wajib atau sunnah. Bukan justru rajin mengerjakan hal yang makruh atau dibenci Allah. Apalagi jika haram. Ummat Islam termasuk ulama harus meninggalkan perkara yang syubhat / tidak jelas.
An-Nu'man bin Basyir berkata, "Saya mendengar Rasulullah saw. bersabda, 'Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan di antara keduanya terdapat hal-hal musyabbihat (syubhat / samar, tidak jelas halal-haramnya), yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia. Barangsiapa yang menjaga hal-hal musyabbihat, maka ia telah membersihkan kehormatan dan agamanya. Dan, barangsiapa yang terjerumus dalam syubhat, maka ia seperti penggembala di sekitar tanah larangan, hampir-hampir ia terjerumus ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja mempunyai tanah larangan, dan ketahuilah sesungguhnya tanah larangan Allah adalah hal-hal yang diharamkan-Nya. Ketahuilah bahawa di dalam tubuh ada sekerat daging. Apabila daging itu baik, maka seluruh tubuh itu baik; dan apabila sekerat daging itu rusak, maka seluruh tubuh itu pun rusak. Ketahuilah, dia itu adalah hati. '"(HR. Bukhari) Dari dalil-dalil di atas, sebagaimana Dadah, maka rokok sama haramnya. Jangan takut miskin dan tawakkallah kepada Allah SWT
Fatwa merokok itu HARAM:

Muzakarah Jawatan kuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwan Islam Malaysia kali ke 37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 di Kuala Lumpur.
Fatwa yang termasyur di seluruh dunia iaitu Al-Marhum Mufti Saudi, Syeikh Abdul Aziz bin Baaz
Fatwa Al-Azhar terdahulu iaitu Syeikh Abdullah Al-Masyd (Ketua Lembaga Fatwa Azhar), Dr. Ahmad 'Umar Hashim' (Naib Canselor Al-Azhar) dan lain lain.
Ulama yang menganggap merokok itu haram:

Dr. Yusof al-Qardhawi lebih cenderung kepada hukum haram merokok ..
 Para ulama Hijaz juga cenderung kepada hukum haram merokok.
 Syeikh Mahmud Syaltut cenderung kepada hukum haram merokok.

No comments:

Post a Comment