!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Thursday, November 12, 2015

Pakej dasar ekonomi indonesia akan mendorong menjadi kekuatan ekonomi dunia

Perjalanan yang belum selesai (382)

(Bahagian ke tiga ratus delapan puluh dua, Depok, Jawa Barat, Indonesia, 12 November 2015, 19.05 WIB)


Pakej dasar ekonomi indonesia akan mendorong menjadi kekuatan ekonomi dunia

Presiden Indonesia Joko Widodo telah melancarkan enam pakej dasar ekonomi yang dijangka akan mendorong peningkatan pelaburan dalam dan luar negeri, serta menggalakkan pertumbuhan ekonomi secara merata di Indonesia.
Salah satu contoh bila pertumbuhan ekonomi negara hanya berkembang 4.5 peratus bagi setiap tahun, maka tahun 2015 sektor perikanan berkembang lapan peratus dan sektor industri pertanian tumbuh rata-rata di atas 6 peratus, bahkan bila dengan dikeluarkannya ke enam pakej dasar ekonomi dan akan disusuli dengan pakej dasar ekonomi tahap berikutnya, maka bukan tidak mungkin pada tahun 2030 Indonesia akan melampau ekonomi Australia dan Korea Selatan, bahkan Indonesia kini sudah melampaui kekuatan ekonomi Inggeris dan berpotensi menjadi kedudukan ke-9 ekonomi dunia.
Kini Asia memang lagi berkembang pesat ekonominya menggeser pengaruh ekonomi Amerika Syarikat dan Eropah. Itu sebabnya Amerika Syarikat bermula lebih melirik Asia dan mula beralih berdekatan ekonominya dengan Eropah dan Timur Tengah dengan membentuk Aci kerjasama ekonomi negara Trans Pacific.

Jokowi Jadi Rebutan Dua Kekuatan Aci Ekonomi Dunia

Beijing - Penyelenggaraan Sidang Kemuncak APEC 2014 di Beijing, China menjadi ajang tarik menarik kepentingan antara dua kekuatan aci ekonomi dunia, Amerika Syarikat di satu sisi dengan China dan Rusia di sisi lain. Presiden Joko Widodo (Jokowi) yang merupakan orang baru dalam pentas antarabangsa menjadi rebutan di antara mereka.

Amerika tergabung dalam Perkongsian Trans Pasifik (Trans-Pacific Partnership / TPP). TPP adalah perjanjian perdagangan bebas yang diikuti oleh tujuh belas negara Asia-Pasifik yang juga diikuti beberapa negara anggota ASEAN, yakni Malaysia, Singapura, Brunei, dan Vietnam.

Sedangkan Rusia masuk Kawasan Perdagangan Bebas Asia Pasifik (Free Trade Area Asia Pacific / FTAAP). FTAAP ditengarai sebagai usaha menuju Regional Economy Integration (REI) untuk kesejahteraan bersama di kawasan.

Presiden RI Joko Widodo menegaskan Indonesia tidak ingin menjadi sekadar pasaran bagi tarik menarik kepentingan ekonomi negara-negara besar itu tapi yang terpenting adalah kerjasamanya boleh memberikan manfaat nyata bagi Indonesia.

"Tentu saja kalau kita melihat itu kepentingan mencari kawan. Kita sendiri perlembagaan bebas aktif. Saya mahu mencari kawan siapapun boleh dong, mau di sini- di sini. Tapi dengan catatan kepentingan nasional, kepentingan rakyat kita harus melalui talian satukan, "ujar Presiden Jokowi, Senin (10/11/2014) malam.

Berkecuali Jokowi terlihat jelas semasa sesi foto bersama para pemimpin Sidang Kemuncak APEC 2014. Di sana Jokowi berdiri diapit oleh Presiden Amerika Syarikat Barack Obama dan perikatan Presiden China Xi Jinping dan Presiden Rusia Vladimir Putin.

"Itu simbol, itu harus dibaca. Kita jadi rebutan gitu loh, "kata Jokowi sambil mengungkap makna di balik kedudukannya tersebut.


Menimbang Trans Pacific Partnership
Aulia Rahman
Executif Director of Central Study Of Asia Pacific (CSAP)
Lawatan Presiden Jokowi ke Amerika Syarikat menimbulkan banyak spekulasi khususnya kerana kenyataan Presiden yang mendedahkan ingin bergabung dengan Trans Pacific Partnership (TPP).

Hal ini banyak yang beranggapan bahawa arah politik luar negeri Indonesia saat ini sedang menuju ke Amerika Syarikat.

Namun terlepas daripada keinginan menyertai atau tidak dengan TPP, kita harus tahu bahawa dewasa ini, wadah untuk negara-negara di Asia Pasifik memang sangat diperlukan untuk kerja sama dan peningkatan ekonomi.

"Namun terlepas dari keinginan menyertai atau tidak dengan TPP, kita harus tahu bahawa dewasa ini, wadah untuk negara-negara di Asia Pasifik memang sangat diperlukan untuk kerja sama dan peningkatan ekonomi"

Organisasi-organisasi Asia Pasifik seyogyanya tidak mewakili agenda politik negara tertentu saja melainkan menciptakan nuansa kesaksamaan antar masing-masing negara sehingga boleh menguntungkan setiap negara anggotanya.

Lantas, soalan yang muncul bertindak balas kenyataan Presiden Jokowi yang ingin bergabung dengan TPP adalah tentang manfaat strategik apa yang boleh dihasilkan bagi Indonesia?

Sebelum menjawab hal ini tentu kita perlu meneliti lebih dalam tentang potensi-potensi apa yang dimiliki Indonesia dalam kancah antarabangsa.

Hari ini kita tahu bahawa ekonomi global sedang beralih daripada era Atlantik ke era Pasifik sehingga secara tidak langsung peranan negara-negara Asia Pasifik menjadi sangat diambil kira. Dan Indonesia ketika ini merupakan salah satu negara paling berpotensi untuk menjadi pemain utama di rantau Asia Pasifik.

Minat pelbagai negara telah dibuktikan dengan tarik menarik antara kuasa-kuasa ekonomi global untuk mendapatkan perhatian Indonesia. Salah satunya dilakukan dengan menawarkan pelbagai dana pelaburan untuk mempercepatkan agenda pembangunan dalam negeri.

Salah satu potensi tersebut adalah kedudukan geopolitik Indonesia yang sangat strategik mempunyai empat daripada sembilan choke point (selat sempit) yang menjadi laluan laut utama perdagangan dunia iaitu Selat Malaka, Selat Sunda, Selat Lombok dan Selat Makasar.

Bergesernya ekonomi ke kawasan Asia Pasifik secara tidak langsung meningkatkan jumlah pengedaran barang menuju Kawasan Asia Pasifik. Hal ini membuat negara-negara industri semakin bergantung pada kedudukan strategik Indonesia ini.

Apabila Indonesia telah siap secara infrastruktur dan sistem pengedaran yang mempuni tentu saja pergantungan negara-negara ekonomi kuat ini akan semakin menguat.

Hal inilah yang dilihat oleh Jokowi dengan mencetuskan Indonesia sebagai aci maritim dunia. Untuk mencapai hal ini, Indonesia memerlukan pembangunan infrastruktur maritim yang mencukupi.

Untuk merealisasikan pembangunan infrastruktur maritim ini jelas memerlukan dana pelaburan yang tidak sedikit. Indonesia perlu merangkul negara-negara yang berpotensi untuk turut serta mewujudkan Indonesia sebagai aci maritim dunia.

Di sisi lain, terdapat kawasan strategik di Asia Pasifik yang telah lama terbangun soliditasnya iaitu ASEAN. Di sisi lain, Indonesia merupakan salah satu negara berpengaruh di kawasan ASEAN yang mempunyai peluang untuk membina kekuatan ekonomi baru di era Asia Pasifik ini.

ASEAN yang solid dengan target pencapaian ekonomi yang diukur adalah momok menakutkan bagi pelbagai negara kuat di dunia. Oleh karenanya kemampuan Indonesia menggalang kekuatan di ASEAN akan sangat menentukan kuasa tawar Indonesia di mata dunia.

Semakin kuat kuasa tawar Indonesia maka semakin besar peluang Indonesia bercakap di organisasi-organisasi Antarabangsa.

"Semakin kuat kuasa tawar Indonesia maka semakin besar peluang Indonesia bercakap di organisasi-organisasi Antarabangsa"

Lantas bila kembali mengulas mengenai Trans Pacific Partnership sejak awal kemunculannya sebenarnya boleh dilihat sebagai peluang maupun sebuah ancaman....

Peluang untuk menjayakan agenda dalam negeri boleh saja didapatkan tetapi juga memerlukan prasyarat yang benar.

Indonesia harus sedar betul bahawa ketika bermain di kancah kawasan yang lebih luas seperti ini harus tetap berpijak pada ASEAN. ASEAN adalah titik pijak yang paling tepat sebelum melangkah lebih jauh ke Trans Pacific Partnership.

Kerana ASEAN dijangka menjadi "Eropah" -nya Asia yang akan menjadi pusat ekonomi Asia Pasifik. Atas kesedaran inilah, bila Indonesia ingin mengembangkan kerja sama dalam hal ini ke Trans Pacific Partnership, Indonesia harus mempertimbangkan secara matang sejauh mana kedudukan tawar Indonesia dalam organisasi tersebut.

Kita lihat bahawa Trans Pacific Partnership ini diterajui oleh Amerika Syarikat di mana ini menjadi langkah pengimbang atas pengaruh China di kawasan Asia Pasifik.

Secara logiknya ketika Indonesia turut bergabung dengan Trans Pacific Partnership tentu sedang membuka pintu kerja sama dengan Amerika Syarikat dan sekutunya.

Barangkali di sinilah letak politik bebas aktif yang sedang dimainkan oleh Presiden Jokowi. Untuk mewujudkan Indonesia sebagai aci maritim dunia, Indonesia harus mampu merangkul negara-negara besar.

Namun penting diingat bahawa kita tidak boleh cepat mengambil keputusan untuk menyertai atau tidak dengan Trans Pacific Partnership ini. Karena belum adanya kejelasan mengenai perjanjian-perjanjian kerja sama seperti apa yang akan diambil.

Sekurang-kurangnya ada dua perkara yang akan menjadi agenda dari Trans Pacific Partnership yakni pembatalan kawal selia eksport-import yang bererti perluasan pasaran dan aliran pelaburan yang lebih mudah.

Bila memperhatikan potensi dalam negeri Indonesia saat ini sebenarnya keperluan paling mendesak adalah pembangunan infrastruktur maritim.

Keputusan menyertai atau tidaknya dalam Trans Pacific Partnership harus didasarkan pada kekuatan Indonesia di ASEAN serta menyokong pembangunan infrastruktur maritim.

Presiden Joko Widodo umumkan pakej dasar ekonomi
(BBC) - Pakej dasar bertujuan untuk menggerakkan semula ekonomi
Presiden Joko Widodo mengumumkan pakej dasar ekonomi yang mengandungi tiga langkah di Istana Merdeka, Rabu (09/09).
Ketiga langkah tersebut merangkumi dorongan terhadap daya saing industri negara melalui kawal selia, penguatkuasaan undang-undang dan kepastian usaha.
Presiden berkata terdapat 89 peraturan yang dirombak dari 154 yang diajukan. "Sehingga ini boleh mengukuhkan konsisten dan mengurangkan peraturan yang menghalang industri," ujar presiden.
Langkah kedua ialah mempercepatkan projek strategik nasional menghilangkan sumbatan, penyediaan permit, penyelesaian tata ruang, dan percepatan barang jasa.
Terakhir, presiden berupaya meningkatkan pelaburan di sektor hartanah.
"Pakej dasar ekonomi ini akan menggerakkan sektor sebenar. Saya meyakini pakej dasar ekonomi peringkat pertama akan mengukuhkan industri nasional, membangunkan industri mikro, memperlancar perdagangan antar daerah, mengghairahkan pelancongan, meningkatkan kesejahteraan nelayan," katanya.
Presiden berkata pakej dasar ekonomi ini adalah pakej pertama yang dilancarkan. Pakej kedua, menurut Menteri Koordinator Perekonomian, Darmin Nasution, akan diumumkan pada minggu keempat September.
Ekonomi luar bandar
Di antara sejumlah langkah yang disebut presiden, terdapat usaha menggerakkan ekonomi luar bandar dengan mempercepatkan pencairan dan memudahkan penggunaan dana desa untuk pembangunan infrastruktur secara padat karya.
Sebelum ini, dalam penyampaian Keterangan Pemerintah atas Rancangan Undang-undang tentang RAPBN 2016 di hadapan para anggota MPR / DPR, Ogos lalu, peruntukan bajet transfer ke daerah dan dan desa akan ditingkatkan sehingga lebih besar dari anggaran belanja kementerian dan agensi.
Dalam RAPBN 2016, belanja kerajaan pusat akan mencapai sebesar Rp 1.339,1 trilion dengan butiran belanja kementerian dan agensi mencapai Rp780,4 trilion dan belanja non kementerian dan agensi sebesar Rp558,7 trilion.
Adapun transfer ke daerah dan dana desa mencapai Rp 782, 2 trilion. Dana tersebut terdiri daripada anggaran pemindahan daerah sebesar Rp735,2 trilion dan dana desa mencapai Rp47 trilion.

Pembangunan infrastruktur diharapkan dapat menggerakkan roda perekonomian desa.
Kesejahteraan nelayan
Saat mengutarakan pakej dasar ekonomi, turut disinggung pula kesejahteraan nelayan. Menteri Koordinator Perekonomian Darmin Nasution berkata akan ada dasar elpiji untuk nelayan.
Darmin memberi contoh bahawa jika seorang nelayan sekali turun ke laut menghabiskan 30 liter diesel bernilai Rp207.000, maka dengan menggunakan alat converter elpiji nelayan tersebut hanya akan mengeluarkan Rp62.100. Sehingga, ketika nelayan itu mendapat 10kg ikan dengan andaian harga Rp20.000 per kg, dia akan mendapat keuntungan sebesar Rp137.900.
"Ini akan meningkatkan pengeluaran ikan tangkap sekaligus meningkatkan kesejahteraan nelayan," kata Darmin.
Diharapkan dengan dikeluarkannya pakej dasar ekonomi itu, pendapatan masyarakat akan bertambah sehingga kuasa beli mengukuh.

Pakej dasar ekonomi jilid dua gunting pelesenan
Berdasarkan data Bloomberg, nilai tukar rupiah terhadap dolar Amerika Syarikat pada Selasa (29/09) sempat menyentuh Rp14.818 per US $ 1.
Pemerintah Indonesia mengeluarkan pakej dasar ekonomi tahap dua mengandungi pelbagai langkah untuk menyelesaikan kekangan pelaburan dan pelesenan.
Langkah-langkah tersebut diumumkan sesuai dengan ranah kerja pelbagai kementerian, termasuk Kementerian Perhutanan dan Alam Sekitar serta Kementerian Kewangan pada Selasa (29/09).
Pada bahagian Kementerian Perhutanan dan Alam Sekitar, misalnya, Menteri Siti Nurbaya mengaku akan menjadikan empat izin mengenai pemanfaatan hasil hutan kayu di dalam hutan pengeluaran menjadi satu permit bernama 'Izin Usaha Pemanfaatan Kayu'.
Kemudian di ranah Kementerian Kewangan, Menteri Bambang Brodjonegoro mengatakan bakal memberikan insentif cukai bunga bagi pengeksport yang menyimpan pertukaran asing hasil eksport (DHE) di perbankan dalam negeri untuk waktu lama.
Pelancaran pakej ekonomi dilakukan di tengah penurunan saham dan nilai tukar rupiah.
Menurut Menteri Koordinator Perekonomian Darmin Nasution, pakej dasar jilid dua difokuskan pada kemudahan dan kemudahan fiskal untuk menggalakkan aliran pelaburan ke Indonesia.
"Kita tidak perlu banyak-banyak sekarang, yang penting nendang. Satu yang nendang iaitu perkhidmatan cepat pelaburan," ujar Darmin.
Setiausaha Kabinet Pramono Anung berkata kerajaan pusat akan mengarahkan kepada pemerintah daerah untuk memendekkan proses pembuatan izin usaha.
"Semua ini untuk memberi isyarat positif kepada masyarakat dan negara jiran bahawa Indonesia bersahabat dengan sesiapa yang ingin menanamkan modalnya di Indonesia," kata Pramono.
Pakej dasar tahap dua dikeluarkan tiga minggu selepas pakej dasar pertama dikeluarkan pada 9 September lalu.
Pakej pertama ialah dorongan terhadap daya saing industri negara melalui kawal selia, penguatkuasaan undang-undang dan kepastian usaha.
Pakej dikeluarkan di tengah pelemahan nilai tukar rupiah. Berdasarkan data Bloomberg, nilai tukar rupiah terhadap dolar Amerika Syarikat pada Selasa (29/09) sempat menyentuh Rp14.818 per US $ 1.
Tiga perkara pokok tentang pakej ekonomi jilid 3
Pemerintahan Jokowi mengumumkan pakej ekonomi jilid 3. Bagaimana isi paket itu secara lengkap?

Setiausaha Kabinet Pramono Anung menyampaikan pengantar pengumuman Pakej Dasar Ekonomi III, di pejabat Presiden, Jakarta, 7 Oktober
Setiausaha Kabinet Pramono Anung menyampaikan pengantar pengumuman Pakej Dasar Ekonomi III, di pejabat Presiden, Jakarta, 7 Oktober

JAKARTA, Indonesia - Pasukan ekonomi Presiden Joko "Jokowi" Widodo mengumumkan pakej ekonomi jilid 3, Rabu, 7 Oktober. Mesejnya menguatkan daya saing dunia usaha di tengah melemahkan ekonomi.

"Kami yakin pakej dasar ketiga ini tingkatnya 'nendang'. Momentum yang kita rasakan hari ini, di mana rupiah mengalami pengukuhan ketara, "kata Setiausaha Kabinet Pramono Anung Wibowo, di Istana Negara, Rabu sore.

Menteri Koordinator Perekonomian Darmin Nasution menambah bahawa dalam pakej jilid 3 ini ada insentif menurunkan kos syarikat.

Berikut, 3 perkara penting berkaitan pakej ekonomi tersebut.

Penurunan harga bahan bakar minyak (BBM), gas, dan elektrik

Harga avtur, liquified petroleum gas (LPG) 12 kilogram, Pertamax, dan Pertalite berkesan turun sejak 1 Oktober 2015.

Harga BBM jenis solar diturunkan sebanyak Rp 200 per liter, sehingga harga runcit BBM jenis solar bersubsidi akan menjadi Rp 6.700 per liter.

Penurunan harga BBM jenis solar juga akan berlaku untuk BBM jenis solar non-subsidi.

Harga BBM jenis premium tetap, yakni Rp 7.400 per liter (Jawa, Madura, Bali) dan Rp 7.300 (di luar Jawa, Madura, Bali). Harga baru berlaku mulai Oktober sampai dengan Desember 2015.

Harga gas. Harga untuk kilang dari lapangan gas baru ditetapkan sesuai dengan kemampuan kuasa beli industri baja, yakni sebesar US $ 7 mmBtu (juta British Thermal Unit). Sedangkan harga gas untuk industri lain (seperti petrokimia, seramik, dan sebagainya) akan diturunkan sesuai dengan kemampuan industri masing-masing.

Penurunan harga gas dimungkinkan dengan melakukan kecekapan dalam sistem pengagihan gas serta pengurangan penerimaan negara, atau Penerimaan Negara Bukan Pajak (PNBP) gas.

Meski demikian, kerajaan menganggap penurunan harga gas ini tidak akan menjejaskan besaran penerimaan yang menjadi sebahagian syarikat gas Kontrak Kerja Sama. Penurunan harga gas untuk industri tersebut akan berkesan berlaku mulai 1 Januari 2016.

Harga Elektrik. Tarif elektrik untuk pelanggan industri I3 dan I4 akan turun sebesar Rp 12 - Rp 13 per kWh mengikuti turunnya harga minyak bumi (Automatic Tariff Adjustment). Diskaun tarif akan diberikan sehingga 30 peratus untuk penggunaan elektrik pada tengah malam (23:00) hingga pagi hari (08:00), yaitu pada masa beban sistem ketenagalistrikan rendah.

Kerajaan memberikan insentif penundaan pembayaran bil akaun elektrik sehingga 40 peratus daripada bil elektrik 6 atau 10 bulan pertama, dan industri boleh membayarnya secara beransur. Ini berlaku khusus untuk industri padat karya serta industri berdaya saing lemah.

Perluasan usahawan penerima Kredit Usaha Rakyat (KUR)

Untuk meningkatkan akses usahawan kepada kredit perbankan, melalui program KUR, Kerajaan telah menurunkan kadar faedah KUR dari kira-kira 22 peratus menjadi 12 peratus.

Pada pakej dasar ini, para keluarga yang mempunyai pendapatan tetap, boleh menerima KUR untuk sektor usaha produktif.

Dengan dasar ini, bank-bank yang menyalurkan KUR didorong melakukan usaha pro-aktif menawarkan kepada yang bersangkutan, sehingga akan meningkatkan peserta KUR sekaligus mendorong tumbuhnya usahawan-usahawan baru.

Penyederhanaan izin pertanahan dalam kegiatan penanaman modal

Di bidang pertanahan, Kementerian Agraria dan Tata Ruang / Badan Pertanahan Nasional, menyemak semula Peraturan Menteri No. 2 tahun 2015 tentang Standard Perkhidmatan dan Tetapan Agraria, Tata Ruang, dan Pertanahan dalam Kegiatan Penanaman Modal.

Beberapa bahan tetapan baru yang merangkumi beberapa perkara seperti:

a. Pemohon mendapatkan maklumat tentang ketersediaan tanah (semula 7 hari menjadi 3 jam);

b. Seluruh permohonan didaftarkan sebagai bentuk kepastian bagi pemohon akan ketersediaan dan rancangan penggunaan tanah. Surat diterbitkan dalam masa 3 jam.

c. Kelengkapan pelesenan prinsip diberikan dalam bentuk, proposal, pendirian syarikat, atas hak tanah menjadi keperluan awal untuk permulaan aktiviti lapangan. Ada syarat-syarat yang boleh menyusul sampai dengan sebelum diterbitkannya Keputusan mengenai Hak Guna Tanah.

d. Jangka waktu pengurusan (keperluan perlu lengkap):

Hak Guna Usaha: dari 30 - 90 hari menjadi 20 hari kerja (sampai dengan 200 hektar) atau 45 hari kerja (> 200 hektar)
Perlanjutan / Pembaharuan HGU: dari 20 - 50 hari menjadi 7 hari kerja (sampai dengan 200 hektar) atau 14 hari kerja (> 200 hektar)
Permohonan Hak Guna Bangunan / Hak Pakai: dari 20 - 50 hari kerja menjadi 20 hari kerja (sampai dengan 15 hektar) atau 30 hari kerja (> 15 hektar)
Perlanjutan / Pembaharuan Hak Guna Bangunan / Hak Pakai: dari 20 - 50 hari kerja menjadi 5 hari kerja (sampai dengan 15 hektar) atau 7 hari kerja (> 15 hektar)
Hak Atas Tanah: 5 hari kerja menjadi 1 hari kerja
Penyelesaian pengaduan: 5 hari kerja menjadi 2 hari kerja
e. Dalam pembaharuan hak penggunaan tanah yang didasarkan pada penilaian tentang pengurusan dan penggunaan tanah (termasuk audit luas) tanah oleh yang bersangkutan tidak lagi memakai syarat-syarat seperti awal permohonan.

Timbalan Gabenor Senior Bank Indonesia Mirza Adityaswara mengatakan bahawa kini keadaan pasaran kewangan semakin bertambah baik yang disebabkan faktor luaran dan dalaman.

Faktor luaran, Mirza menyebutkan bahawa angka-angka dari ekonomi Amerika Syarikat yang memang mengalami sedikit pelemahan, terutamanya pada sektor tenaga kerja. Hal lain adalah akibat dari kenaikan suku bunga yang mulai beralih. "Pada mulanya ramai peserta pasaran yang meramalkan suku bunga The Fed naik di Oktober atau Disember tapi ternyata ramalannya berubah hingga ke suku tahun ke-1 atau ke-2 tahun depan," kata Mirza.

Pergeseran ini menyebabkan terjadinya perubahan arah, sehingga para spekulator yang beberapa bulan sebelum ini sudah membeli dolar lebih awal, kini melakukan cut loss.

Untuk faktor dalaman, pasaran memberikan respon positif kepada pakej dasar kkonomi pertama, kedua, dan ketiga. Pakej-pakej ini menunjukkan keseriusan kerajaan melakukan pembaharuan ekonomi.

"Dalam jangka panjang, pakej dasar itu akan dapat menurunkan inflasi," ujar Mirza.
Kerajaan lancarkan pakej dasar ekonomi keempat
Kesejahteraan pekerja menjadi fokus dalam pakej dasar kali ini
JAKARTA, Indonesia - Kerajaan melancarkan pakej dasar ekonomi jilid empat pada Khamis, 15 Oktober 2015. Fokus utama dalam pakej dasar kali ini adalah kesejahteraan pekerja dan pembangunan sektor Usaha Mikro, Kecil dan Menengah (UMKM).

Untuk menjamin kesejahteraan pekerja, kerajaan akan melaksanakan formula baru dalam menghitung besaran Upah Minimum Provinsi (UMP)

"Negara hadir untuk memastikan buruh jangan sampai terjatuh dalam upah murah, tapi pengusaha juga mempunyai kepastian," kata Menteri Kordinator Ekonomi Darmin Nasution dalam kenyataannya kepada wartawan.

Sedangkan untuk membangunkan sektor UMKM, pemerintahkan kembali mengemukakan rancangan untuk merelaksasi penyaluran Kredit Usaha Rakyat (KUR) dan memberikan kredit modal kerja untuk UMKM pengeluar barangan eksport.

Berikut ini sejumlah mata dalam pakej dasar ekonomi keempat sebagaimana disampaikan oleh Darmin, Menteri Tenaga Hanif Dhakiri dan Menteri Kewangan Bambang Brodjonegoro,

Menteri Koordinator Perekonomian Darmin Nasution:

1. Upah buruh dipastikan naik setiap tahun.

2. Negara hadir untuk membantu buruh mengurangkan beban kos hidupnya dengan jaringan keselamatan yang di antaranya berbentuk penerbitan Kad Indonesia Pintar dan Kad Indonesia Sihat.

3. Formula UMP: Gaji minimum tahun ini ditambah kadar inflasi dan pertumbuhan ekonomi (dalam peratusan). Formula ini tak berlaku di lapan wilayah yang gaji minimumnya saat ini masih ada di bawah nilai Keperluan Hidup Layak (KHL).

Untuk lapan wilayah ini, akan diberikan masa peralihan selama empat tahun. Selama empat tahun tersebut, besaran gaji minimum di sana akan memperoleh kenaikan tambahan untuk mengompensasi marginnya dengan nilai KHL

Menteri Tenaga Hanif Dhakiri:

1. Penilaian Keperluan Hidup Layak (KHL) akan dilakukan setiap lima tahun sekali. Hal ini kerana berdasarkan kajian Badan Pusat Statistik (BPS), perubahan pola konsumsi masyarakat berlaku setiap lima tahun.

2. Ke depan, ada kewajiban bagi syarikat untuk menetapkan struktur dan skala upah. Artinya pengupahan harus mempertimbangkan di antaranya masa kerja, kompetensi, pendidikan, pencapaian dan prestasi. Ini akan diatur dalam peraturan tersendiri.Menteri Kewangan Bambang Brodjonegoro:

1. Berkaitan kredit modal kerja untuk UMKM pengeluar barangan eksport, Lembaga Pembiayaan Eksport Indonesia (LPEI) sudah melakukan pemetaan. Hasilnya terdapat 30 syarikat yang berpotensi untuk memperoleh kredit modal kerja tersebut.

Insentif Cukai Jadi Fokus Pakej Dasar Ekonomi Jilid V
Pakej dasar ekonomi kerajaan akan terus berlanjut demi mengukuhkan kestabilan ekonomi di tengah kelesuan ekonomi dunia yang juga berimbas ke Indonesia, demikian ditegaskan Presiden Joko Widodo usai rapat kabinet terbatas di Jakarta, Kamis sore (22/10).
Menko Perekonomian Darmin Nasution di pejabat Presiden mengumumkan pakej dasar ekonomi jilid 5, di Jakarta Khamis 22 Oktober 2015 (VOA / Andylala).
Menko Perekonomian Darmin Nasution di pejabat Presiden mengumumkan pakej dasar ekonomi jilid 5, di Jakarta Khamis 22 Oktober 2015 (VOA / Andylala).


Pakej Dasar Ekonomi 4 Fokus Soal Gaji dan Kredit Usaha Rakyat

JAKARTA-
Kerajaan mengeluarkan pakej dasar ekonomi jilid lima guna mendorong ekonomi dalam negeri. Pakej dasar itu menitikberatkan pada insentif yang diberikan kerajaan berkaitan pengurangan cukai.

Menko Perekonomian Darmin Nasution di pejabat presiden Jakarta hari Kamis (22/10) mengatakan dasar pertama adalah soal insentif pengecualian cukai dalam penilaian semula aset syarikat, baik di Badan Usaha Milik Negara (BUMN) mahupun pihak swasta. Darmin berkata, selama ini syarikat tidak mau melakukan penilaian semula aset kerana kadar cukainya cukup tinggi. Padahal menurutnya, bila penilaian semula aset ini dilakukan, khususnya untuk aset hartanah, maka boleh membuat nilai aset syarikat meningkat.

"Nah, apabila mereka melakukan penilaian semula maka, itu akan meningkatkan kapasiti mereka. Akan membuat kapasiti dan prestasi kewangan meningkat dalam jumlah ketara. Bahkan dia pada tahun-tahun berikutnya boleh membuat profit lebih besar. Jumlah asset nya meningkat. Katakan 100%, atau 200 %, boleh juga lebih, "ungkap Darmin.

Hal senada disampaikan Menteri Kewangan Bambang Brodjonegoro, yang menyatakan penilaian semula yang dimaksudkan adalah penyesuaian kembali nilai aset syarikat sesuai dengan nilai wajar terkini. Bambang memaparkan, lazimnya cukai pendapatan (PPh) untuk keperluan penilaian semula aset ditambat 10 peratus, namun tempoh tertentu kadar tersebut dipotong.

"Bagi wajib pajak (WP), apabila memfailkan penilaian semula aset sehingga 31 Disember 2015 maka besaran tarif khusus PPh final penilaian semula ini dari yang normalnya 10% menjadi 3%. Apabila diajukan pada tempoh 1 Januari hingga 30 Jun 2016 maka besaran tarif adalah 4%. apabila pengajuannya 1 Julai hingga 31 Disember 2016 maka besaran tarif khusus PPh final penilaian semula menjadi 6%, "ujar Bambang.

Untuk dasar kedua dalam pakej jilid 5 ini adalah penghapusan cukai ganda untuk kontrak pelaburan kolektif daripada dana pelaburan hartanah atau yang biasa disebut REIT (Real Estate Investment Trust). Menurut Bambang ini termasuk surat berharga yang biasa diterbitkan syarikat dengan jaminan atau underlying asset berupa harta atau infrastruktur.

Bambang menambah, "Dengan PMK yang akan segera kami keluarkan minggu depan, maka cukai berganda terutama untuk syarikat dengan maksud khusus akandihilangkan jadi single tax. Jadi diharapkan dengan adanya ini, instrumen KIK DIRE boleh muncul di pasaran modal Indonesia, dan boleh menarik pelaburan yang selama ini dilakuan di luar negeri. "

Sementara itu, Pihak Berkuasa Perkhidmatan Kewangan (OJK) juga mengeluarkan dasar baru yang memberi tumpuan pada perbankan syariah. Ketua Dewan Komisioner OJK, Muliaman D. Hadad, dasar baru ini penting kerana empat pakej dasar yang sebelum ini dikeluarkan oleh OJK, Bank Indonesia (BI), dan kerajaan belum menjangkau seluruh sektor kewangan.
Google Translate for Business:Translator ToolkitWebsite TranslatorGlob

Menurut Muliaman, industri syariah justru belum mendapat hidangan.

"Pertama, adalah kemudahan untuk produk dan aktiviti bank syariah. Mekanisme pelesenan dan pengeluaran produk syariah baru akan mudah. ​​Dengan disederahanakan, maka tidak perlu lagi minta izin harus menghantar surat kerana produk syariah akan dikanunkan dalam satu buku. Kalau produknya sudah ada, tidak perlu izin lagi, tinggal lapor saja, "katanya.

Mekanisme pelesenan produk lain yang masuk dalam ruang lingkup syariah lanjut Muliaman, termasuk gadai emas syariah, yang juga tidak perlu meminta izin.

Dalam sidang media yang dihadiri beberapa menteri, antara lain Menko Perekonomian Darmin Nasution, Menko Maritim Rizal Ramli, Gubernur Bank Indonesia Agus Martowardojo, Menteri Kewangan Bambang Brodjonegoro dan Ketua Pihak Berkuasa Perkhidmatan Kewangan OJK Muliaman Hadad itu - Presiden Joko Widodo menegaskan kerajaan akan berusaha sedaya mungkin mengukuhkan kestabilan ekonomi di tengah kelesuan ekonomi dunia yang juga berimbas ke Indonesia.

Presiden juga memastikan pakej dasar ekonomi kerajaan akan terus berlanjut.

"Oleh sebab itu pakej akan terus kita teruskan dengan Bank Indonesia juga dengan OJK. Dari 1,2,3,4,5 nanti akan dilanjutkan lagi dengan 6,7,8 mungkin hingga 100. Mungkin sampai 200. Mungkin sampai 300 kesekian. Tetapi yang jelas, konsisten kita saat ini adalah ingin memberikan kesan kuat bahawa kita niat melakukan transformasi fundamental ekonomi negara. Yang tentu saja kita ingin agar masyarakat dan pelaku usaha tau bahawa kita akan terus menerus bekerja mereform peraturan dan debirokratisasi, "tegas Presiden. (VOA)

Pakej ekonomi keenam untuk 'wilayah pinggiran'
Kawasan Ekonomi Khusus diharapkan dapat membangkitkan ekonomi di daerah pinggiran.
Pakej dasar ekonomi tahap enam antara lain diarahkan sebagai usaha untuk menggerakkan ekonomi di wilayah pinggiran, kata Menko Perekonomian Darmin Nasution.
Selain itu, Menteri Koordinator (Menko) Bidang Ekonomi Darmin Nasution menyatakan pakej dasar ekonomi kali ini juga memberi tumpuan pada cukai, pengurusan sumber-sumber air, dan ubat-ubatan.
"Secara mudah, melalui pakej ini, ada beberapa kawasan di daerah ditetapkan menjadi Kawasan Ekonomi Khusus (KEK), yang tujuan utamanya adalah mengolah sumber-sumber yang ada di kawasan itu dan sekitarnya," papar Darmin di Pejabat Presiden, Kamis (5/11) .
Kawasan ekonomi khas

Tanjung Lesung (Provinsi Banten)
Sei Mangke dan Tanjung Api-api (Sumatera Utara)
Palu (Sulawesi Tengah)
Butterworth (Sulawesi Utara)
Mandalika (Nusa Tenggara Barat)
Morotai (Maluku Utara)
Maloy Batuta Trans Borneo (Kalimantan Barat).
Sekarang ini lapan kawasan ekonomi yang ditetapkan melalui peraturan kerajaan menjadi wilayah khusus yang akan dibangunkan, yakni Tanjung Lesung di Provinsi Banten, Sei Mangke dan Tanjung Api-api (Sumatera Utara), Palu (Sulawesi Tengah), Butterworth (Sulawesi Utara), Mandalika ( Nusa Tenggara Barat), Morotai (Maluku Utara), dan Maloy Batuta Trans Borneo (Kalimantan Barat).
Pembebasan cukai
Di kawasan-kawasan ekonomi khas itu disediakan pelbagai kemudahan insentif cukai, khususnya industri yang memproses sumber-sumber tempatan di sekitar KEK dan memenuhi syarat yang ditetapkan.
"Ini untuk menggalakkan kesepaduan usaha, dan iklim industri yang baik," kata Darmin.
Darmin menyebutkan, dasar kali ini merangkumi pula pengurusan sumber-sumber air serta hal berkaitan dadah dan makanan yang ditangani BPOM.
Kerajaan Presiden Jokowi hingga kini telah melancarkan enam pakej dasar ekonomi.
Tentang tadbir urus sumber-sumber air, kerajaan mendasarkan dasar pada putusan Mahkamah Perlembagaan yang tidak membenarkan pengurusan komersial sumber air oleh swasta.
Namun ketika putusan MK turun, kerajaan sudah memberi izin kepada pelbagai syarikat, bukan semata syarikat air kemasan.
Oleh itu, kata Darmin, syarikat-syarikat itu akan tetap beroperasi sesuai perizinannya "hingga izin berakhir atau sampai ada undang-undang baru".
Tentang tatacara ubat dan makanan, Darmin memapar memudahkan permit import ubat.
Ini merupakan pakej dasar ekonomi keenam yang dilaksanakan kerajaan sejak Presiden Jokowi melakukan prombakan kabinet.
Saat diiluncurkan pertama kali, Darmin Nasution berkata bahawa pakej dasar reformasi ekonomi diperlukan untuk menggerakkan kembali roda ekonomi yang perlahan.

5 KOMODITI PERTANIAN DAN PERKEBUNAN INDONESIA YANG Mendunia
Kita patut berbangga ternyata beberapa produk pertanian dan perladangan Indonesia sangat mendunia. Ditengah meluapnya aliran import barangan penggunaan dari luar negeri, komoditi pertanian dan perladangan masih menjadi komoditi unggulan di kancah antarabangsa. Kali ini akan kita ulas sedikit mengenai 5 komoditi pertanian dan perladangan Indonesia yang bertaraf antarabangsa.

Kelapa Sawit
Indonesia menempatkan diri sebagai pengeluar minyak sawit mentah terbesar di dunia. Pada tahun 2011 Indonesia menguasai pasaran minyak sawit mentah dunia sebanyak 47% mengatasi Malaysia di tempat ke 2 dengan 39%. Eksport kelapa sawit mampu menyumbang pertukaran asing Negara berjumlah US $ 14 bilion pada tahun 2010 dan dijangka akan terus meningkat secara ketara dari tahun ketahunnya.

2. Rempah-rempah

Sejak dahulu kala, Indonesia terkenal akan rempah-rempahnya. Tanaman rempah-rempah yang tumbuh subur di Indonesia menarik minat bangsa lain untuk menguasainnya. Tidak dapat dinafikan bahawa dahulu banyak bangsa asing yang kaya raya akibat rempah-rempah dari Indonesia yang mempunyai nilai sangat tinggi. Sampai saat ini Indonesia masih sebagai pengeksport utama rempah-rempah di dunia, diantaranya adalah pala (no. 1), kayu manis (no. 1), ulas (no 1) dan lada (no. 2).

3. Koko

Indonesia merupakan pengeluar koko no 3 di dunia selepas Pantai Gading dan Ghana. Pengeluarannya terus tumbuh rata-rata 3,5% per tahun, pada tahun 2014 kerajaan komited untuk mengalahkan kedua-dua Negara tersebut untuk menduduki kedudukan pertama sebagai pengeluar koko terbesar di dunia. Pada tahun 2010 pengeluaran koko Indonesia mencapai 574 ribu tan atau menyumbang 16% pengeluaran koko dunia, sedangkan Pantai Gading di peringkat pertama dengan 1.6 juta tan, atau menyumbang sebanyak 44%.

4. Getah

Indonesia menduduki kedudukan ke 2 selepas Thailand sebagai pembekal getah mentah dunia. Ada yang menyebut Indonesia sebagai Arabnya getah dunia. Walaupun kalah dalam hal jumlah dan produktiviti estet getah, namun getah Indonesia disebut-sebut menang secara berkualiti dibanding getah dari Thailand. Pada tahun 2011 pengeluaran getah di Indonesia mencapai 2.8 juta tan.

5. Kopi

Saat ini Indonesia menduduki peringkat 3 sebagai pengeluar kopi dunia dibawah Brazil dan Colombia. Basarnya pengeluaran kopi Indonesia per tahun rata-rata sekitar 600 ribu tan. Dari angka ini Indonesia boleh membekalkan 7% keperluan kopi dunia.
Andalan Penghasil Pertukaran Asing
Menpar mengatakan Indonesia unggul dari segi destinasi pelancongan, harga pelancongan yang kompetitif, dan keutamaan pelancongan.

Pelancongan Indonesia Jadi Sektor Andalan Penghasil DevisaGili Lawa Dalat, Lombok, Indonesia (Michele Westmorland / Corbis)
Menteri Pelancongan Abdullah Yahya berkata kerajaan kembali mengukuhkan pelancongan sebagai sektor andalan, dengan menjadi sektor terdepan untuk penghasil pertukaran asing Indonesia.

Perkara tersebut ditetapkan pada mesyuarat terhad khas pelancongan di Istana Presiden Bogor, Senin (16/2), dan disampaikan pada pembukaan Musyawarah Nasional Perhimpunan Hotel dan Restoran Indonesia, Selasa, (17/2).

"Imbas dari penetapan tersebut, apabila satu daerah ditetapkan menjadi kawasan strategik nasional, sektor berkaitan akan menyokong rancangan itu misalnya Kementerian Pekerjaan Umum akan membenahi infrastruktur jalan," ungkapnya.

Ia menambahkan Indonesia sebenarnya mempunyai kelebihan dari segi destinasi pelancongan, harga pelancongan yang kompetitif, dan keutamaan pelancongan.

Sementara di sisi lain, Abdullah mendedahkan berdasarkan data Travel and Tourism Competitive Index yang disusun oleh World Economic Forum, Indonesia berada di rangking 70 daripada 140 negara.

"Kita akan membenahi kekurangan pelancongan seperti infrastruktur pelancongan, teknologi dan maklumat pelancongan, dan kehigienisan" tambahnya.

Hal ini, katanya, menjadi cabaran terbesar. Pihaknya berharap pelancongan Indonesia akan berkembang pesat dan menjadi ekonomi utama Indonesia selain industri minyak, gas bumi, dan kelapa sawit.

TKI Sumbang Devisa Negara Terbesar Kedua setelah Minyak dan Gas
pertukaran asing negara yang berasal dari Tenaga Kerja Indonesia (TKI) masih menduduki urutan kedua terbesar selepas sektor minyak dan gas (minyak dan gas).

Pada tahun 2009 sahaja pertukaran asing TKI melalui penghantaran kiriman wang ke Tanah Air mencapai US $ 6,617 bilion.

"TKI menyumbang pertukaran asing terbesar kedua selepas minyak dan gas," kata Ketua Pergantian Antar Waktu (PAW) Bilik Dagang dan Industri (Kadin) Adi Putra Tahir dalam acara Seminar Nasional Mengurai Benang Kusut Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja di Luar Negeri, di Hotel Bidakara, Jakarta, Rabu (2/6).

Ia menuturkan dasar penempatan dan perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (TKI) masih belum maksimum. Sehingga kata dia pengemasan masalah penempatan dan perlindungan TKI harus menjadi gerakan nasional yang tersusun baik dan sinergi.

"Saya harapkan ini menjadi gerakan nasional yang rapi, para pihak yang berkepentingan harus berjalan secara sinergi. Perlu perhatian khusus mulai dari pengambilan, penempatan, bahkan perlindungannya, "jelas Adi.

Menurut Adi, banyaknya TKI yang bekerja ke luar negeri tidak terlepas dari penyediaan lapangan kerja oleh kerajaan yang masih terhad. Kadar pertumbuhan ekonomi yang dijangka mencapai 6% masih belum mengangkat ketersediaan lapangan kerja di tanah air.

Berdasarkan data Kementerian Luar Negeri jumlah TKI yang bekerja di luar negeri mencapai 3,246 juta orang tersebar di banyak negara. Daripada jumlah itu sehingga tahun 2009 kes TKI bermasalah mencapai 69.004 orang.

Indonesia boleh menempatkan tenaga kerja luar negeri (TKI) hingga 10 juta orang atau kira-kira lima peratus daripada jumlah penduduknya.

Hal tersebut diungkapkan Ketua Jawatankuasa Tetap Penempatan Tenaga Kerja Luar Negeri Kadin, Nurfaizi, dalam seminar tentang TKI yang dianjurkan oleh Kadin di Jakarta, Rabu (2/6).

Nurfaizi yang juga Ketua Umum Persatuan Syarikat Jasa TKI (Apjati) itu membandingkan dengan Filipina yang telah meletakkan 10 peratus daripada jumlah penduduknya untuk bekerja di luar negeri.

"Hasil, Pilipina mengaut pertukaran asing hingga 15 bilion dolar AS per tahun dan menjadi pengeluar yang terbesar dari seluruh pertukaran wang asing yang dihasilkan oleh kerajaan Filipina," katanya.

Dalam kurun waktu lima tahun terakhir, katanya, penempatan TKI telah mencapai empat juta orang dan disasarkan bertambah empat juta orang pada dua tahun akan datang.

"Itu bila didukung semua pihak dan komitmen kerajaan yang konsisten," katanya.

Peningkatan jumlah penempatan TKI dengan pertumbuhan 21 peratus setiap tahun bermula dari 2004 yang berjumlah 380.690 orang menjadi 696.743 orang pada 2007 dengan negara destinasi Timur Tengah dan Asia Pasifik.

Nurfaizi berkata penempatan TKI di sektor tidak formal masih menguasai sehingga 78 peratus, manakala penempatan untuk kawasan Asia Pasifik pada sektor formal boleh mencapai 52 peratus pada tahun-tahun terakhir.

Secara umum, katanya, ada peningkatan jumlah penempatan TKI yang tidak hanya dilihat sebagai kejayaan program penempatan TKI, tetapi juga peningkatan jumlah angkatan kerja yang tidak setanding dengan ketersediaan lapangan kerja di dalam negeri.

Mengutip data Kemnakertrans, Dirjen Protokol dan Konsular Kementerian Luar Negeri, Lutfi Rauf, mengatakan ada 2.8 juta orang TKI pada kurun 2005-2009 dengan "remittance" (penghantaran wang TKI ke dalam negeri) mencapai 6.617 dolar AS pada 2009 dengan 69.004 TKI yang bermasalah selama tahun 2009.

Selama 2009, Kemlu berkoordinasi dengan Perwakilan RI telah berjaya mengupayakan pemenuhan hak-hak normatif TKI yang mengalami permasalahan di luar negeri dengan hak-hak normatif yang terhimpun mencapai 438.750 dolar AS dan 326.495 dolar Singapura.

Pada Januari - Mei 2010, Kemlu dan Perwakilan RI berjaya memudahkan pemenuhan hak-hak normatif TKI sebanyak 156.416 dolar AS, Rp185.736.941, 1.845 dirham Uni Emirat Arab, 4,800 riyal dan 140.000 dolar Singapura.

Untuk kes-kes TKI antara lain gaji yang tidak dibayar, penderaan seksual, gaji dibayar rendah, penganiayaan, kes pembunuhan, kemalangan kerja, "trafficking" (perdagangan manusia), pelanggaran keimigrasian, dan sebagainya.

Lutfi berkata kekangan yang mereka dapati dalam perlindungan WNI antara lain tidak dipatuhinya peraturan dan perundangan, Kerajaan RI belum mempunyai perjanjian bilateral dengan semua negara penempatan TKI, penghantaran TKI secara haram, dan TKI yang tidak kompeten.

Menteri luar Taib Mahmud dalam Rapat Dengar Pendapat dengan Suruhanjaya I DPR RI pada 2 Disember 2009 mengatakan masalah perlindungan WNI di luar negeri adalah keutamaan Kemlu.


Ekonomi Indonesia Kedudukan 9 Besar Dunia
Mediawarga.info - Bank Dunia meletakkan Indonesia pada urutan ke-9 sebagai negara dengan ekonomi terbesar di dunia. KDNK Indonesia hingga akhir tahun 2014 mencapai US $ 2.55 trilion. Kedudukan ini beralih KDNK Inggeris yang hanya berjumlah US $ 2.4 trilion.
Nilai ekonomi tersebut diambil kira sebagai hasil perbandingan kuasa beli barang atau perkhidmatan di suatu negara, dengan jenis barang atau jasa yang sama dengan menggunakan mata wang dolar di Amerika Syarikat. Istilah ini dikenal dengan purchasing power parity (PPP). Contohnya, The Economist menggunakan kaedah pengiraan tersebut berdasarkan harga burger McDonald 's atau dikenali dengan "The Big Mac index".
Ahli ekonomi Bank DBS, Gundy Lee berkata pusat ekonomi dunia kini sedang berpindah dari kawasan Amerika dan Eropah ke Asia. Kemajuan Asia ini mematahkan anggapan bahawa AS masih menjadi kuasa terbesar ekonomi dunia yang menggerakkan pertumbuhan global. Menurut hasil penyelidikan DBS, ke depan, Asia akan mewujudkan gergasi ekonomi setara Jerman setiap tiga tahun. Gergasi ekonomi baru pertama dijangka akan berlaku pada 2023, kedua pada 2031, dan ketiga pada 2038.
Ekonomi RI Bakal Lampaui Australia dan Korea Selatan pada 2030

Liputan6.com, Jakarta - Ekonomi Amerika Syarikat (AS) dijangka semakin menunjukkan dominasinya pada 2030. Sementara itu, ekonomi beberapa negara membangun juga dijangka mengalami lonjakan sedangkan beberapa negara Eropah malah akan tergelincir ke urutan bawah.

Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, negeri Paman Sam ini dijangka tetap menjadi pemimpin ekonomi dunia dengan produk domestik brutonya (KDNK) dalam 15 tahun akan datang dijangka mencapai US $ 24.8 trilion atau meningkat US $ 8 trilion berbanding ramalan KDNK pada tahun ini yang berjumlah US $ 16, 8 trilion.

Sementara itu, di kedudukan kedua diduduki oleh China dengan KDNK-nya akan berkembang dua kali ganda berbanding ramalan tahun ini iaitu menjadi US $ 22.2 trilion dan membantu menutup jurang ekonomi yang berlaku antara AS dengan Asia secara umum.

Peringkat ketiga diramal diduduki oleh India yang pada 2015 hanya menduduki tempat kelima KDNK terbesar di dunia. Sedangkan dalam 15 tahun akan datang, India dijangka melampaui Brazil, Inggeris, Perancis, Jerman dan Jepun. The International Monetary Fund (IMF) menyebutkan negara ini akan mempunyai tenaga kerja terbesar di dunia dalam 15 tahun akan datang.

Sedangkan Jepun dinilai menjadi negara yang kurang bernasib baik. Pasalnya setelah ekonominya melejit pada tempoh 1990-an dan mengalami fasa berkembang, pertumbuhan ekonomi Jepun akan berjalan lambat sehingga memaksa Jepun turun pangkat ke kedudukan empat dalam senarai negara dengan ekonomi terbesar di dunia pada 2030.

"Jepun menjadi sebuah pelajaran penting bahawa seberapa cepat anda boleh mengalami penurunan penilaian berkaitan struktur ekonomi," ujar Ketua Ekonomi JPMorgan Bruce Kasman seperti dikutip dari Bloomberg, Minggu (12/4/2015).

Selain Jepun, Perancis juga diramalkan mengalami turun tiga kedudukan ke kedudukan 8 dengan PBD berjumlah US $ 3.3 trilion dan Itali turun dua kedudukan ke kedudukan 11 dengan KDNK berjumlah US $ 2.3 trilion.

Sedangkan, ekonomi Indonesia dijangka berada di kedudukan 13 dalam senarai negara dengan ekonomi terbesar dengan KDNK berjumlah US $ 2.1 trilion pada 2030, di atas Australia di kedudukan 14 dan Korea Selatan di kedudukan 15 dengan KDNK berjumlah US $ 1.9 trilion.

"Ada banyak ketidakpastian. Apakah China boleh tumbuh 4 peratus dan 6 peratus, ada banyak sekali hal untuk kelihatan itu akan berada di ekonomi global. Atau apakah India boleh tumbuh sebanyak 3 peratus dan 8 peratus. Ini adalah perbezaan besar apabila anda gabungkan mereka dalam masa yang lama, "kata dia.

Secara keseluruhan, Jamaica diramal berada kedudukan paling bawah dengan turun sebanyak 13 ke kedudukan 136 pada 2030. Sedangkan Uganda akan menjadi negara dengan kemajuan terbesar kerana naik 18 peringkat ke kedudukan 91.

1 comment:

  1. Do you need loan to start up your personal business? if yes kindly contact this email: finance_institute2015@outlook.com bellow.

    E hiahia ana koe taurewa ki te timata ake koutou mahi whaiaro? ki te ae aroha whakapa tenei imera: finance_institute2015@outlook.com raro

    ReplyDelete