!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Wednesday, August 19, 2015

Bom guncang Bangkok, 108 terbunuh termasuk WNI

Bom guncang Bangkok, 108 terbunuh termasuk WNI

BBC - Kementerian Luar Negeri Indonesia memastikan satu orang WNI (warga negara Indonesia) meninggal dunia dalam letupan bom di Bangkok, sementara satu orang lain mengalami luka parah.
"Mereka merupakan pasangan suami isteri. Yang meninggal adalah isterinya, sedangkan suaminya masih berada di ruang gawang kecemasan (ICU) di sebuah rumah sakit di Bangkok," kata juru bicara Kemenlu, Arrmanatha Nasir, kepada wartawan BBC Indonesia, Heyder Affan, Selasa (18 / 07) siang.
Mereka merupakan pasangan suami isteri. Yang meninggal adalah isterinya, sedangkan suaminya masih berada di ruang gawang kecemasan (ICU) di sebuah rumah sakit di Bangkok.
Juru bicara Kementerian luar negeri Indonesia, Arrmanatha Nasir.
Menurutnya, mereka berada tidak jauh dari lokasi letupan bom di sebuah kuil di daerah Ratchaprasong, Bangkok, Senin (17/08) malam.
"Pasangan suami isteri itu sedang berkunjung ke Bangkok," katanya tanpa bersedia menyebut jati diri mereka.
Kedutaan Besar Indonesia untuk Thailand, katanya, setakat ini masih melakukan koordinasi dengan aparat keamanan setempat sama ada warga Indonesia lain yang menjadi mangsa.
Sementara itu, Kementerian Luar negeri Malaysia memastikan ada dua orang warga Malaysia yang menjadi korban tewas akibat letupan bom di sebuah kuil di daerah Ratchaprasong, Bangkok, Senin (17/08) malam.
Jenazah mangsa, Lim Saw Gek dan anaknya, Neoh Jai Jun, saat ini telah ditempatkan di Rumah sakit umum kepolisian di Bangkok. Dua orang Malaysia yang lain cedera akibat insiden ini.
Ketua Polis Thailand berkata letupan di Kuil Erawan berasal dari bom paip. Bom tersebut diletakkan di dalam kuil. Sejumlah laporan media di Thailand menyebutkan bom menggunakan bahan TNT sebanyak tiga kilogram.
Seseorang dengan beg hitam
Di tempat berasingan, Perdana Menteri Thailand, Prayuth Chan-o-cha menggambarkan serangan bom yang mengorbankan sekurang-kurangnya 21 ini merupakan insiden terburuk yang pernah berlaku di negeri itu.

Perdana Menteri Thailand, Prayuth Chan-o-cha menggambarkan serangan bom yang mengorbankan sekurang-kurangnya dua puluh orang ini merupakan insiden terburuk yang pernah berlaku di negeri itu.
Dia mengatakan aparat keamanan telah mengenalpasti seseorang yang terlihat dari rakaman CCTV yang kelihatan mencurigakan.
Wartawan BBC di Bangkok berkata orang tersebut kelihatan memasuki kuil dengan membawa beg hitam dan meninggalkannya di kuil tersebut.
Pihak berkuasa Thailand berkata setakat ini mereka tidak menolak kemungkinan pelbagai kelompok di balik insiden ini, termasuk kumpulan penentang pemerintahan tentera dan kumpulan etnik Uighur.
Sebelum ini, keputusan Kerajaan Thailand memulangkan 109 orang dari etnik Uighur ke China pada Julai lalu diprotes pelbagai pihak.
Thailand membela diri atas keputusannya memulangkan 109 orang dari etnik Uighur ke China minggu ini selepas dasar itu dikecam oleh pelbagai pihak.
Seorang juru bicara kerajaan mengatakan pemulangan sudah sesuai dengan undang-undang antarabangsa. Ditambah kerajaan Thailand tidak memulangkan paksa seluruh orang Uighur yang ditahan di negara itu walaupun diminta oleh China dan hanya sebahagian sahaja yang dipulangkan.
Tahun lalu Thailand menahan hampir 400 orang Uighur. Tercatat 172 orang dihantar ke Turki, terutama perempuan dan anak-anak. Dikatakan oleh Kementerian Luar Negeri Thailand, mereka adalah warga negara Turki walaupun sebenarnya berasal dari China.
Adapun yang dihantar pulang ke China adalah laki-laki. Etnik Uighur pada umumnya tinggal di Wilayah Xinjiang.
Sejumlah kumpulan hak asasi manusia mengatakan mereka yang dihantar pulang ke China terancam disiksa.
Polis Turki
Polis rusuhan Turki disiagakan di Kedutaan Besar Thailand di ibu kota.
Dasar Thailand memulangkan orang Uighur mencetuskan bantahan keras di Turki. Unjuk rasa bahkan diwarnai dengan kekerasan ketika penunjuk perasaan menyerbu konsulat Thailand di Istanbul pada Rabu malam (08/07) dan protes berterusan keesokan harinya.
Akibatnya hari Jumaat ini (10/07) Thailand menutup sementara kedutaan besarnya di Ankara dan Konsulatnya di Istanbul.
Sementara itu sentimen anti-China di Turki belakangan meningkat berkaitan laporan adanya sekatan berpuasa di Wilayah Xinjiang.
Etnik Uighur dari wilayah barat China memang mempunyai ikatan budaya dan agama yang kuat dengan Turki.

Para penunjuk perasaan membakar bendera China, menyerang sejumlah restoran Cina, walaupun mereka dituduh menyerang pelancong-pelancong yang disangka berasal dari China.
Protes bermula berikutan laporan bahawa umat Muslim dari etnik Uighur di China dilarang berpuasa selama bulan Ramadan.
Etnik Uighur dari wilayah barat China memang berasal dari rumpun etnik dan mempunyai ikatan budaya dan agama yang kuat dengan Turki.

Para penunjuk perasaan Turki berang oleh adanya laporan mengenai tindakan aparat Cina terhadap kaum Muslim dari etnik Uighur selama Ramadan di Xinjiang.
"Warga kami sedih mendengar khabar bahawa etnik Uighur Turki dilarang berpuasa atau melakukan kewajiban pelbagai lain di wilayah Xinjiang," sebut kenyataan Kementerian Luar Negeri Turki, minggu lalu.
Sebagai balasan, kerajaan China berkata mereka menghormati kebebasan beragama umat Muslim dan tuduhan bahawa sejumlah aktiviti beragama dilarang di Xinjiang pada bulan Ramadan ini "sangat bertentangan dengan fakta" dan dibesar-besarkan oleh media Barat.
"Tidak ada institusi negeri, organisasi swasta atau individu yang boleh memaksa orang lain untuk percaya atau tidak percaya agama apapun. Mereka tidak boleh mendiskriminasi antara penduduk beragama mahupun yang tidak beragama, "kata kenyataan kerajaan China.
Walau bagaimanapun, penjelasan tersebut tidak dapat meredam kemarahan warga Turki.
Restoran Happy China milik Cihan Yavuz diserang oleh massa yang mengamuk di Istanbul minggu lalu.
"Orang menjadi ketakutan ke sini, takut diserang lagi," kata Yavuz.
"Bila mereka ingin membantah kerajaan China, mereka boleh berdemo di depan kedutaan. Tidak benar menggunakan kekerasan hanya demi memprotes, "katanya.

Pelancong kelihatan tidak takut lawatan sehari di Turki walaupun kerajaan China mengeluarkan amaran perjalanan.

Restoran Happy China yang dimiliki Cihan Yavuz, diserang oleh sejumlah orang.
Selain menyerang restoran Cina, para penunjuk perasaan menyerang pelancong yang disangka berasal dari China.
Seorang pemandu pelancong bernama Miray Hamit mengatakan empat atau lima lelaki berpisau menyerang seorang pelancong di kelompoknya.
Serangan itu terjadi bersamaan dengan gelaran perarakan kumpulan Grey Wolves - patuh kepada parti sayap kanan MHP.
"Mereka menanyakan asal kami. Apabila kami mengatakan bahawa kami dari China mereka mulai memukul seorang di antara kami. Seorang pemandu pelancong Turki dan saya melerai serangan itu. Kami semua takut. Seorang dari kami terluka, walaupun tidak terlalu serius. Saya juga dipukul, "kata Hamit.
Miray Hamit tidak yakin penyerang itu berasal dari perarakan Grey Wolves dan mungkin merupakan pejalan kaki biasa.
Media Turki melaporkan penyerangan terhadap sejumlah pelancong Korea yang disangka China pada perarakan Grey Wolves itu.
Tuduhan tersebut langsung dibantah Ketua Grey Wolves di Istabul, Ahmet Yigit Yildirim. Dia berkata pergaduhan yang berlaku itu merupakan antara penunjuk suara dan polis dan tidak ada bahaya terhadap para pelancong. Dia mengatakan tidak menerima aduan terhadap mereka.
"Keselamatan semua pelancong yang datang ke negara kami adalah tanggung jawab kami. Kami tidak akan bertoleransi dengan kekerasan apa-apa, "katanya.

Ketua Grey Wolves mengatakan pelancong aman dari bahaya selama mereka menggelar demontrasi.
Sumber polis tidak boleh bercakap kepada BBC. Namun, konsulat Korea Selatan di Istanbul mengatakan belum menerima aduan atau laporan mengenai serangan terhadap warga mereka di sana.
Adapun pelancong China seolah-olah tidak terhalang oleh meningginya sentimen anti-China di Turki.
"Kami sangat tahu apa yang sedang berlaku. Namun kami tidak mengalami masalah apapun. Kami percaya Turki. Warga Turki sangat mesra dengan kami, "kata pelancong bernama Lucky Zhang.
Pekan ini, kerajaan China mengeluarkan gesaan bagi warganya yang membuat perjalanan ke Turki dan memperingatkan mereka agar menjauh dari demonstrasi dan tidak merakamnya.
Kerajaan China telah berusaha mengawal ekspresi keagamaan di Xinjiang dengan mengenakan pelbagai peraturan bagi etnik Uighur.

Mural propaganda di Kashgar, Xinjiang, menunjukkan larangan pernikahan oleh imam.
Beberapa peraturan yang terdapat di beberapa bahagian Xinjiang termasuk:
Perempuan dilarang berjilbab
Kaum Uighur juga tidak boleh membeli pisau di beberapa kawasan
Aktiviti bersembahyang diatur ketat. Anak-anak di bawah umur 18 tahun dilarang ke masjid
Pasangan harus mengajukan permohonan berkahwin kepada kerajaan dan tidak boleh dinikahkan secara diam-diam oleh imam
Hanya lelaki Uighur dewasa yang boleh memelihara janggut
Rangkaian peraturan dan ketatnya pengawasan aparat Cina terhadap umat Muslim dipersetujui seorang etnik Uighur. Kepada BBC, dia mengaku berpindah ke Turki dari Xinjiang pada Disember 2014.
Dia mengatakan aparat China menyoal keluarganya ketika mereka berbuka puasa saat Ramadan.
"Mengapa anda memelihara janggut? Mengapa anda membaca Qur'an? Mengapa perempuan bertudung ?," kata orang yang meminta identitinya tidak disebutkan itu, meniru soalan aparat.
Setelah menyoal, para serdadu kemudian menahan dia dan keluarganya di penjara. "Mereka bahkan menahan anak saya yang berusia 10 tahun dan keempat temannya."
Begitu bebas, lelaki itu kemudian pergi bersama keluarganya ke Turki melewati Vietnam, Kemboja, Thailand, dan Malaysia.
Kini dia hidup di Istanbul bersama isteri dan keempat anaknya.

No comments:

Post a Comment