!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Saturday, May 9, 2015

Mau masuk syurga: ini syaratnya?.

Perjalanan yang belum selesai (276)

(Bahagian ke dua ratus tujuh puluh enam, Depok, Jawa Barat, Indonesia, 08 Mei 2015, 11.52 WIB)

Mau masuk syurga: ini syaratnya?.

Seluruh umat manusia dari sejak manusia pertama (nabi Adam) hingga hari kiamat tentu ingin masuk syurga, tidak ada satu pun manusia ingin masuk neraka.
Salah satu syarat bila kita ingin memperoleh Rahmat dan Hidayah Allah agar kita masuk syurga dan tidak disiksa di alam barzah ketika kita meninggal, adalah mencintai Allah dan Rasulnya melebihi selain keduanya.
Namun mencintai keduanya bukan sekadar ucapan secara lisan atau hanya dalam hati (jantung / kalbu) kita saja, tetapi perlu diimplemenastkan (dilakukan) dalam sikap perbuatan (action) nyata.
Kalau kita mencintai Allah, maka kita perlu secara konsisten melaksanakan rukun Islam dan rukun iman.
Selepas pengakuan kita akan kekuasaan Allah melalui ucapan Laillahailaulah Muhammad Rasul Allah (Tiada Tuhan yang wajib disembah kecuali Allah) dan Muhammad adalah Rasul Allah).
Selepas pengakuan Tauhid (Keesaan Allah), kita kemudian melaksanakan solat lima waktu sehari semalam, yang pahalanya sama dengan solat 50 waktu.
Solat ini wajib hikumnya, dan salah satu perbuatan dosa besar kalau ditinggalkan, itu sebabnya kalau kita sihat selain kita diwajibkan solat lima waktu, yang kalau kita solat berjemaah di Masjid / Musholla akan dilipat gandakankan 27 darjah berbanding solat sendirian.
Kalau kita sakit dan (tua dan lemah), maka kita boleh solat sambil duduk dan kalau tidak kuat duduk (mati / sakit keras), maka kita dibolehkan solat sambil tidur.
Solat ini sangat penting dimata Allah, apalagi Allah memberi tahu kita melalui Sabda Nabi Muhammad, bahawa hisab yang pertama kali ditanya di Alam Barzah / akhirat adalah tentang solat kita, kalau solat kita baik, maka baik pula amalan kita yang lain, kalau kita tidak pernah solat, kita terancam masuk kategori orang kufur dan orang kafir, padahal orang kafir dipastikan menjadi batubaranya neraka.
Inilah keistimewaannya soal solat, selain itu selain perintah lain, solat adalah satu-satunya perintah Allah (diluar wahyu Alah melalui malaikat Jibril) yang dilakukan langsung Allah melalui peristiwa Isra (perjalanan Nabi Muhammad dari Masjidil Haram Mekah menuju Masjidil Aqsa (Jerusalem / Palestin), dan Mirad (Perjalanan Nabi Muhammad dari Masjidil Aqsa ke Sidratul Muntaha. Selama perjalanan ini Nabi dipertemukan dengan para Nabi dan Rasul yang telah meninggal terlebih dahuli, seperti Nabi Adam, Nabi Isa dan Nabi Musa.
Apabila sampai ke Sindratul Muntaha (Langit ke tujuh) inilah Nabi Muhammad mendapat perintah solat 50 waktu, namun setelah ingin kembali ke bumi Nabi Muhammad bertemu para Nabi itu, lalu di nasehati, bahawa Ummat Nabi Muhammad tidak akan sanggup melaksanakan solat 50 waktu sehari semalam, lalu bertemu Allah kembali di Sidratul Muntaha minta keringanan pada Allah, lalu setelah bolak balik dari Sindratul Muntaha kembali menemui para Nabi dan Rasul itu kembali Nabi dinasihati hal sama hingga akhirnya Nabi Muhammad memperoleh keinganan bahawa Ummatnya hanya diwajibkan solat lima waktu, namu pahalanya disetarakan dengan solat 50 waktu.
Ini menunjukkan betapa Rahmat Allah itu sangat luas, kerana kalau kita beribadah atas perintah Allah pahalanya dilipat gandakan, sementara kalau Manusia berbuat satu dosa, maka dosanya hanya satu itu saja tidak dilipat gandakan. Walaupun demikian kerana fitrah manusia pada dasarnya gampang digoda iblis agar bberbuat dosa, sehingga kata Nabi Muhammad dalam sabdanya bahawa setiap anak adam (manusia) pasti pernah berbuat dosa, sehingga seusai solat kita dianjurkan banyak berzikir dan beristighfar (minta ampun pada Allah / bertaubat) selain membaca surah Al Ikhlas 10 kali.
Kerana kata Nabi Muhammad, membaca surah Al Ikhlas 10 kali pahalanya sama dengan pahala membaca 2/3 Al Quran.
Padahal, membaca Al Quran dengan terbata-bata satu hurufnya kita dapat dua pahala, membaca al quran dengan fasih dan memahami maknanya, para Malaikat akan menyertai kita mendoakan kita agar masuk syurga.
Kata Nabi Muhammad, bila kita membaca surah Al Ikhlas 10 kali, maka Allah akan kasih kita Istana di Syurga.
Selain solat lima waktu yang wajib kita di sunnahkan solat sunnah, terutama solat malam dan dhuha, agar menutupi solat lima waktu yang mungkin pernah kita lalaikan.
Selepas solat, lalu kita melaksanakan puasa wajib puasa dalam bulan Ramadhan, karena pahala puasa bulan Ramadhan apalagi kita beribadah bertepatan pada malam Lailatulqadar, yang kata Nabi Muhammad terjadi pada malam ganjil, sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan, pahala ibadah pada malam Lailatul Qadar setara beribadah selama 82 tahun, pada Ummat Muhammad jarang sekali kita dapati umur manusia yang boleh mencapai 80 tahun, nabi sendiri hanya berusia 63 tahun.
Inilah salah satu nikmat terbesar Ummat Nabi Muhammad mereka walupun rata-rata berusia hanya 60-70 tahun tetapi nikmat pahala malam lailatul qadar mencapai 82 tahun, berbeza sengan ummat Nabi Nuh yang mencapai 1000 tahun, tetapi belum ada takdir malam Lailatul Qadar.
Memang Allah telah memberikan takdirnya dalam tiga kategori, takdir umum yang Allah tulis dalam kitab:
"Lauh Mahfuz".

Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda: "Allah Subhanahu wa Ta'ala telah menetapkan semua takdir seluruh makhluk sejak lima puluh ribu tahun sebelum Allah menciptakan langit dan bumi". (HR. Muslim no. 2653).

"Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfuz) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah ". (QS. Al-Hadid: 22).

Kemudian Takdir seumur hidup dimana atas perintah Allah, Malaikat mencatat apa yang kita lakukan seumur hidup kita, Takdir seumur hidup ini bermula sejak Allah meniupkan roh pada janin ketika berusia 4 bulan sepuluh hari.
Kemudian takdir tahunan, berupa malam Lailatul Qadar ketika bulan Ramadhan.
Kemudian kita melaksanakan Haji / Umrah kalau kita mampu, pahalanya kalu dilakukan dengan ikhlas dan menggunakan wang halal dan menjadi Haji Mabrur. Akan menghapuskan dosa kita.
Apa itu haji Mabrur: bila sebelum Haji / Umrah kita malas solat, maka selepas itu kita rajin puasa, dan rajin puasa sunnah (puasa Isnin dan Khamis, atau puasa Nabi Daud, atau puasa sunnah lainnya sesuai dalil sunnah yang sahih, yang telah diamalkan Nabi dan para sahabatnya, bukan dan ibadah tanpa dalil (bid ah).
Kemudian membayar zakat dan menggunakan harta yang kita miliki untuk dijalan Allah.
Kenapa untuk jalan Allah, kerana kita kerja keras mencari harta selain kewajiban kita untuk menyara anak dan isteri adalah untuk di jalan Alah, seperti membantu kedua orang tua, saudara kandung, anak saudara dan orang lain yang sangat memerlukan seperti anak yatim dan janda miskin dan orang yang mengalami kesukaran (terlilit hutang misalnya).
Kerana kita tidak ada gunanya terkumpul harta berlebihan kalau tidak digunakan di jalan Allah, kerana kalau kita mati (meninggal) kita hanya membawa kain kafan. Harta ditinggalkan. Kalu kita mati kita hanya meninggal tiga perkara yang amalnya terus mengalir ke kita di alam kubur (alam barzah), pertama ilmu yang bermanfaat, doa anak yang soleh, serta amal jariah (sadaqoh / infak).
Kemudian selain mencintai Allah kita mencintai Rasul (Muhammad) perlaksanaannya kita melaksanakan sunnah (sabda / Hadist) yang sahih, sesuai yang telah diamalkan oleh Nabi Muhammad dan para sahabat (sampai generasi Tabi dan Tabiin), bukan yang diamalkan selain Nabi dan Tabi-Tabiin, seperti yang diamalkan kaum Shiah Fatimiah yang membiasakan penyelengaraan Maulid Nabi Muhammad (padahal tidak ada satu pun Dalil Al Quran dan Sunnah yang sahih menganjurkan Maulid Nabi Muhammad.
Ibadah itu asalnya haram, kecuali setelah adanya dalil yang mewajibkan, jadi kalau kita beribadah tanpa dalil apa pun alasannya disebut bidaah, bidaah kata Nabi Muhammad adalah sesat kerana menambah-nambah dalil yang tidak ada dalilnya, dan pelakunya diancam masuk neraka.
Kalau di Indonesia bukan saja kebiasaan kaum shiah itu saja, tetapi juga kebiasaan agama hindu / Budha, seperti acara Tahlilan 7 hari, tahlilan 100 hari Haul 1000 hari, membina kubur besar-besar pakai batu kijjing misalnya sehingga menyebabkan banyak diziarahi ribuan orang yang dikuatirkan orang yang berziarah ini melakukan amalan kesyirikan. Padahal Allah mengancam, Allah akn mengampunkan dosa manusia walau sebesar bumi dan langit, kecuali berbuat syirik (menduakan Tuhan, minta sesuatu kepada yang telah mati di kubur) pergi ke dukun (orang pintar) agar dirinya diubati.
Padahal Allah melalui Nabi bersabda, Allah akan memasukkan ke syurga seseorang langsung tanpa dihisab kalau yang bersangkutan tidak pernah di rukqiah (kerana Allah tidak mahu manusia akan bergantung pada dukun / orang pintar itu), kalau ingin segala sesautu maka berdoalah / minta langsung pada Allah, bukan pergi ke dukun atau orang pintar.
Kenapa kita jangan sampai mengikuti cara kaum shiah, kerana ajaran mereka secara fundamental berbeza akidahnya sama manusia.
Kalau cara Sunnah menggunakan dalil Al Quran dan Sunnah yang sahih, maka shiah menggunakan Al Quran mushab Fatimiah (shiah) yang lebih tebal dari mushab Usman bin Affan (Sunni).
Shiah mengunakan dalil Al Quran mashab Fatimiah, hadist jalur enam sahabat yang mereka anggap belum murtad, kerana menurut Shiah semua sahabat Nabi telah murtad (keluar dari Islam) kecuali enam sahabat, seperti Abu Dzar dan Salman Al Farisi, shiah juga menaruh dua kalimat sahadatnya dengan 12 imam mereka.
Shiah menganggap 12 imam mereka maksum (tanpa dosa) mengetahui hal yang ghaib melebihi Nabi, Rasul dan Malaikat.
Padahal, Allah dalam firmannya dalam surah Al an-am ayat 50 memberi tahu manusia bahawa hanya Allah lah satu-satunya yang mengetahui perkara ghaib, tidak jugq orang termulia dari sisi Allah Nabi Muhammad.
Selain Quran mushab Fatimiah, Hadist diluar jalur khulafaur Rasidin dan para sahabat Nabi di luar enam sahabat, shiah juga menggunakan dalil Falsafah dan Tasauf.
Padahal Falsafah adalah semata akal manusia yang terhad dan mempunyai banyak kelemahan, sehingga boleh dipengaruhi, pemikiran syaitan yang ingin menyesatkan manusia, seperti kitab Injil dan Taurat yang asalnya betul wahyu Allah, namun pada masa setelah kematain Nabi Musa dan Nabi Isa, sudah masuk pemikiran manusia sepeti falsafah dan tasauf.
Tasauf memang ada sebahagian ada dalil dari Al Quran. Namun selebihnya adalah petikan dari ajaran Hindu, Buddha, Zoroaster, Kong Fuchu, Injil dan Taurat, dan banyak kepetcayaan kesyirikan lain.
Jadi kalau kita ingin masuk syurga Cintai Allah dan Rasulnya melebihi selain keduanya, kalau belum bertaubatlah sebelum terlambat (nafas / nyawa sampai kerongkong).

Islam Satu-satunya Agama Yang Benar


Oleh
Al-Ustadz Yazid bin Abdul Qadir Jawas حفظه الله


Setiap Muslim yakin sepenuhnya bahawa kurnia Allâh Azza wa Jalla yang terbesar di dunia ini adalah agama Islam. Seorang Muslim wajib bersyukur kepada Allâh Azza wa Jalla atas nikmat-Nya yang telah memberikan hidayah Islam. Allâh Azza wa Jalla menyatakan bahawa nikmat Islam adalah rahmat yang terbesar, sebagaimana firman-Nya:

اليوم أكملت لكم دينكم وأتممت عليكم نعمتي ورضيت لكم الإسلام دينا

"... Pada hari ini telah Aku sempurnakan agamamu untukmu, dan telah Aku cukupkan nikmat-Ku bagimu, dan telah Aku ridhai Islam sebagai agamamu ..." [al-Maidah / 5: 3]

Sebagai bukti syukur seorang Muslim atas nikmat ini adalah dengan menjadikan dirinya sebagai seorang Muslim yang ridha Allâh sebagai Rabb-nya, Islam sebagai agamanya, dan Rasûlullâh Muhammad Shallallahu 'alaihi wa sallam sebagai Nabinya. Seorang Muslim harus menerima dan meyakini agama Islam dengan sepenuh hati. Artinya ia dengan penuh kesedaran dan keyakinan menerima apa yang diajarkan oleh Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wa sallam dan mengamalkan sesuai dengan apa yang diajarkan oleh beliau Shallallahu' alaihi wa sallam. Jika seseorang ingin menjadi Muslim sejati, pengikut Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wa sallam yang setia, maka ia harus meyakini Islam sebagai satu-satunya agama yang haq (benar). Ia harus belajar agama Islam dengan sungguh-sungguh dan mengamalkan Islam dengan ikhlas karena Allâh Azza wa Jalla dengan mengikuti contoh Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wa sallam.

Keadaan sebahagian umat Islam yang kita lihat sekarang ini sangat menyedihkan. Mereka mengaku Islam, KTP (Kad Tanda Penduduk) mereka Islam, mereka semua mengaku sebagai Muslim, tetapi ironinya mereka tidak mengetahui tentang Islam, tidak berusaha untuk mengamalkan Islam. Bahkan ada sebahagian upacara keagamaan yang mereka amalkan hanya ikut-ikutan saja. Penilaian baik dan tidaknya seseorang sebagai Muslim bukan dengan pengakuan dan KTP, tetapi berdasarkan ilmu dan amal. Allâh Azza wa Jalla tidak memberikan penilaian berdasarkan keaslian KTP yang dikeluarkan pemerintah, juga tidak kepada rupa dan bentuk tubuh, tetapi Allâh melihat kepada hati dan amal.

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu anhu, ia berkata, "Rasûlullâh Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda:

إن الله لا ينظر إلى صوركم وأموالكم, ولكن ينظر إلى قلوبكم وأعمالكم

Sesungguhnya Allâh tidak memandang kepada rupa kalian, tidak juga kepada harta kalian, akan tetapi Dia melihat kepada hati dan amal kalian. [1]

Seorang Muslim wajib belajar tentang Islam yang berdasarkan al-Qur'ân dan Sunnah Nabi yang shahih sesuai dengan pemahaman para Shahabat Radhiyallahu anhum. al-Qur'ân diturunkan oleh Allâh Azza wa Jalla agar dibaca, difahami isi kandungannya dan diamalkan petunjuknya. al-Qur'ân dan as-Sunnah merupakan pedoman hidup abadi dan terpelihara, yang harus dipelajari dan diamalkan. Seorang Muslim tidak akan sesat selama mereka berpegang kepada al-Qur'ân dan as-Sunnah menurut pemahaman para Shahabat Radhiyallahu anhum.

al-Qur'ân adalah petunjuk hidup, penawar, rahmat, penyembuh, dan sumber kebahagiaan. Allâh Subhanahu wa Ta'ala berfirman:

يا أيها الناس قد جاءتكم موعظة من ربكم وشفاء لما في الصدور وهدى ورحمة للمؤمنين )57( قل بفضل الله وبرحمته فبذلك فليفرحوا هو خير مما يجمعون

Wahai manusia! Sungguh, telah datang kepadamu pelajaran (al-Qur'ân) dari Rabb-mu, penyembuh bagi penyakit yang ada dalam dada, dan petunjuk serta rahmat bagi orang yang beriman. Katakanlah (wahai Muhammad), 'Dengan kurnia Allâh dan rahmat-Nya, hendaklah dengan itu mereka bergembira. Kurnia dan rahmat-Nya itu lebih baik dari apa yang mereka kumpulkan. '[Yunus / 10: 57-58]

ISLAM ADALAH SATU-SATUNYA AGAMA YANG BENAR
Allâh Azza wa Jalla berfirman:

إن الدين عند الله الإسلام

Sesungguhnya agama di sisi Allâh ialah Islam ... [Ali 'Imran / 3: 19]

Allâh Subhanahu wa Ta'ala juga berfirman:

ومن يبتغ غير الإسلام دينا فلن يقبل منه وهو في الآخرة من الخاسرين

Dan barangsiapa mencari agama selain agama Islam, dia tidak akan diterima, dan di akhirat dia termasuk orang-orang yang rugi. [Ali 'Imran / 3: 85]

Allâh Azza wa Jalla berfirman:

ولن ترضى عنك اليهود ولا النصارى حتى تتبع ملتهم قل إن هدى الله هو الهدى ولئن اتبعت أهواءهم بعد الذي جاءك من العلم ما لك من الله من ولي ولا نصير

Dan orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan redha kepada kamu (Muhammad) sebelum engkau mengikuti agama mereka. Katakanlah, 'Sesungguhnya petunjuk Allâh itulah petunjuk (yang sebenarnya).' Dan jika engkau mengikuti keinginan mereka setelah ilmu (kebenaran) sampai kepadamu, maka tidak akan ada bagimu pelindung dan Penolong dari Allâh. [Al-Baqarah / 2: 120]

Ayat-ayat di atas menjelaskan bahawa Islam satu-satunya agama yang benar, adapun selain Islam tidak benar dan tidak diterima oleh Allâh Allâh Subhanahu wa Ta'ala. Oleh kerana itu, agama selain Islam, tidak akan diterima oleh Allâh Azza wa Jalla, kerana agama-agama tersebut telah mengalami penyimpangan yang fatal dan telah dicampuri dengan tangan-tangan kotor manusia. Selepas diutuskan Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wa sallam, maka orang Yahudi, Nasrani dan yang lainnya wajib masuk ke dalam Islam, mengikuti Rasûlullâh Shallallahu' alaihi wa sallam.

Kemudian ayat-ayat di atas juga menjelaskan bahawa orang Yahudi dan Nasrani tidak senang kepada Islam serta mereka tidak ridha hingga umat Islam mengikuti mereka. Mereka berusaha untuk menyesatkan umat Islam dan memurtadkan umat Islam dengan pelbagai cara. Saat ini gencar sekali dihembuskan propaganda penyatuan agama, yang menyatakan konsep satu Tuhan tiga agama. Hal ini tidak boleh diterima, baik secara nash (dalil al-Qur'ân dan as-Sunnah) maupun akal. Ini hanyalah angan-angan semu belaka.

Kesesatan ini telah dibantah oleh Allâh Azza wa Jalla dalam al-Qur'ân:

وقالوا لن يدخل الجنة إلا من كان هودا أو نصارى تلك أمانيهم قل هاتوا برهانكم إن كنتم صادقين)111(بلى من أسلم وجهه لله وهو محسن فله أجره عند ربه ولا خوف عليهم ولا هم يحزنون

Dan mereka (Yahudi dan Nasrani) berkata, 'Tidak akan masuk syurga kecuali orang-orang Yahudi atau Nasrani.' Itu (hanya) angan-angan mereka. Katakanlah, 'Tunjukkan bukti kebenaran kamu jika kamu adalah orang-orang yang benar. Tidak! Barangsiapa menyerahkan diri sepenuhnya kepada Allâh, dan ia berbuat baik, dia mendapat pahala di sisi Rabb-nya dan tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak bersedih hati. '[Al-Baqarah / 2: 111-112]

Orang Yahudi dan Nasrani mengadakan propaganda berupa tipuan agar kaum Muslimin keluar dari ke-Islamannya dan mengikuti mereka. Bahkan mereka memberikan iming-iming bahawa dengan mengikuti agama mereka, maka orang Islam akan mendapat petunjuk. Padahal, Allâh Azza wa Jalla telah memerintahkan kita untuk mengikuti agama Ibrahim q yang lurus, agama tauhid yang terpelihara. Allâh Azza wa Jalla berfirman:

وقالوا كونوا هودا أو نصارى تهتدوا قل بل ملة إبراهيم حنيفا وما كان من المشركين

Dan mereka berkata, 'Jadilah kamu (penganut) Yahudi atau Nasrani, niscaya kamu mendapat petunjuk.' Katakanlah, '(Tidak!) Tetapi (kami mengikuti) agama Ibrahim yang lurus. Dan dia tidak termasuk orang yang mempersekutukan Allâh. [Al-Baqarah / 2: 135]

Allâh Azza wa Jalla berfirman:

ولا تلبسوا الحق بالباطل وتكتموا الحق وأنتم تعلمون

Dan janganlah kamu campuradukkan kebenaran dengan kebatilan dan (janganlah) kamu sembunyikan kebenaran, sedangkan kamu mengetahuinya. [Al-Baqarah / 2: 42]

Berkenaan dengan tafsir ayat ini, "Dan janganlah kalian campuradukkan yang haq dengan yang bathil," Imam Ibnu Jarîr t membawakan pernyataan Imam Mujahid rahimahullah yang mengatakan, "Janganlah kalian mencampuradukkan antara agama Yahudi dan Nasrani dengan agama Islam."

Sementara dalam kitab Tafsir Ibnu Katsir, Imam Qatadah rahimahullah berkata, "Janganlah kamu campur-adukkan agama Yahudi dan Nasrani dengan agama Islam, kerana sesungguhnya agama yang diridhai di sisi Allâh Azza wa Jalla hanyalah Islam. Sedangkan Yahudi dan Nasrani adalah bid'ah bukan dari Allâh Azza wa Jalla! "

Sungguh, tafsir ini merupakan khazanah fiqh yang sangat agung dalam memahami Al-Qur-an.

Untuk itulah kewajipan kita bersikap hati-hati terhadap propaganda-propaganda sesat, yang menyatakan bahawa, 'Semua agama adalah baik', 'kebersamaan antar agama', 'satu tuhan tiga agama', 'persaudaraan antar agama', 'persatuan agama', ' perhimpunan agama samawi ',' Jaringan Islam Liberal (JIL) ', dan lain-lain. Bahkan mereka gunakan juga istilah HAM (Hak Asasi Manusia) untuk menyesatkan kaum Muslimin dengan kebebasan beragama.

Semua slogan dan propaganda tersebut bertujuan untuk mengelirukan umat Islam, dengan memberikan simpati atas agama Nasrani dan Yahudi, mendangkalkan pengetahuan umat Islam tentang Islam yang haq, untuk menghapuskan jihad, untuk menghilangkan 'aqidah al-wala' wal bara '(cinta / loyal kepada kaum mukminin dan berlepas diri dari selainnya), dan mengembangkan pemikiran anti agama Islam. Dari semua sisi hal ini sangat merugikan Islam dan umatnya.

Semua propaganda sesat tersebut merosakkan 'aqidah Islam. Sedangkan 'aqidah merupakan perkara yang paling pokok dan asas dalam agama Islam ini, kerana agama yang mengajarkan prinsip ibadah yang benar kepada Allâh Azza wa Jalla saja, hanyalah agama Islam.

Rasûlullâh, Muhammad Shallallahu 'alaihi wa sallam, adalah Rasul terakhir dan Rasul penutup. Syari'at beliau n adalah penghapus bagi syari'at sebelumnya. Dan Allâh Azza wa Jalla tidak menerima syari'at lain dari seorang hamba selain syari'at Muhammad Shallallahu 'alaihi wa sallam (Islam). Islam adalah syari'at penutup yang kekal dan terpelihara dari penyimpangan yang terjadi pada syari'at-syari'at sebelumnya, dan seluruh manusia diwajibkan untuk mengemban syari'at ini.

Setiap Muslim wajib berpegang teguh kepada agama Islam, dan janganlah ia mati melainkan dalam keadaan Islam. Allâh Azza wa Jalla berfirman:

يا أيها الذين آمنوا اتقوا الله حق تقاته ولا تموتن إلا وأنتم مسلمون

Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allâh sebenar-benar taqwa kepada-Nya; dan janganlah sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan beragama Islam. [Ali 'Imran / 3: 102]

Maka siapa saja yang tidak masuk Islam sesudah diutusnya Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wa sallam dan ia mati dalam keadaan kafir maka ia menjadi penghuni Neraka. Wal 'iyadzubillah.

Rasûlullâh Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda:

والذي نفس محمد بيده! لا يسمع بي أحد من هذه الأمة يهودي ولا نصراني, ثم يموت ولم يؤمن بالذي أرسلت به, إلا كان من أصحاب النار

Demi Rabb yang diri Muhammad berada di tangan-Nya, tidaklah seorang dari umat Yahudi dan Nasrani yang mendengar diutusnya aku (Muhammad), lalu dia mati dalam keadaan tidak beriman dengan apa yang aku diutus dengannya (Islam), nescaya dia termasuk penghuni Neraka. [ 3]

AZAS ISLAM ADALAH TAUHID DAN MENJAUHKAN SYIRIK
Setiap orang yang beragama Islam wajib mentauhidkan Allâh Azza wa Jalla dan meninggalkan segala bentuk kesyirikan. Dan seorang Muslim juga mesti memahami pengertian tauhid, makna syahadat, rukun syahadat dan syarat-syaratnya, supaya ia benar-benar bertauhid kepada Allâh Azza wa Jalla.

Tauhid menurut etimologi (bahasa) diambil dari kata: وحد, يوحد, توحيدا artinya menjadikan sesuatu itu satu.

Sedangkan menurut terminologi (istilah ilmu syar'i), tauhid berarti mengesakan Allâh Azza wa Jalla pada segala sesuatu yang khusus bagi-Nya. Mentauhidkan Allâh Azza wa Jalla dalam ketiga macam tauhid, yaitu Tauhid Uluhiyyah, Tauhid Rububiyyah, maupun Asma 'dan Sifat-Nya. Dengan kata lain, Tauhid berarti beribadah hanya kepada Allâh Azza wa Jalla saja.

Tauhid Rububiyyah bererti mentauhidkan segala apa yang dikerjakan Allâh Allâh Subhanahu wa Ta'ala, baik mencipta, memberi rezeki, menghidupkan dan mematikan. Allâh Azza wa Jalla adalah Raja, Penguasa dan Rabb yang mengatur segala sesuatu.

Tauhid Uluhiyyah artinya mengesakan Allâh Allâh Subhanahu wa Ta'ala melalui segala pekerjaan hamba, yang dengan cara itu mereka dapat mendekatkan diri kepada Allâh Allâh Subhanahu wa Ta'ala apabila hal itu disyari'atkan oleh-Nya, seperti berdo'a, khauf (takut ), raja '(harap), mahabbah (cinta), dzabh (penyembelihan), bernadzar, isti'ânah (minta pertolongan), istighatsah (minta pertolongan di saat sulit), isti'adzah (meminta perlindungan) dan segala apa yang disyari' atkan dan diperintahkan Allâh Azza wa Jalla dengan tidak menyekutukan-Nya dengan sesuatu apa pun. Semua ibadah ini dan lainnya harus dilakukan hanya untuk Allâh semata dan ikhlas kerana-Nya. Dan ibadah tersebut tidak boleh dipalingkan kepada selain Allâh.

Tauhid Asma 'wa Shifat artinya menetapkan Nama-Nama dan Sifat-Sifat Allâh Allâh Subhanahu wa Ta'ala yang Allâh Allâh Subhanahu wa Ta'ala telah tetapkan atas diri-Nya dan yang telah ditetapkan oleh Rasul-Nya n, serta mensucikan Nama-Nama maupun Sifat-Sifat Allâh Allâh Subhanahu wa Ta'ala dari segala aib dan kekurangan, sebagaimana hal tersebut telah disucikan oleh Allâh Allâh Subhanahu wa Ta'ala dan Rasul-Nya n. Dan kaum Muslimin wajib menetapkan Sifat-Sifat Allâh Azza wa Jalla, baik yang terdapat di dalam al-Qur'ân maupun dalam as-Sunnah, dan tidak boleh ditakwil. Allâh Allâh Subhanahu wa Ta'ala berfirman:

وإلهكم إله واحد لا إله إلا هو الرحمن الرحيم

Dan Ilah kamu adalah Ilah Yang Maha Esa; Tidak ada Ilah melainkan Dia, Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. [Al-Baqarah / 2: 163]

Syaikh al-'Allâmah 'Abdurrahman bin Nâshir as-Sa'di rahimahullah (wafat th. 1376 H) berkata, "Allâh Azza wa Jalla itu tunggal dalam Dzat-Nya, Nama-Nama-Nya, Sifat-Sifat-Nya, dan perbuatan -perbuatan-Nya. Tidak ada sekutu bagi-Nya, baik dalam Dzat-Nya, Nama-Nama-Nya, dan Sifat-Sifat-Nya. Tidak ada yang sama dengan-Nya, tidak ada yang sebanding, tidak ada yang setara dan tidak ada sekutu bagi-Nya. Tidak ada yang menciptakan dan mengatur alam semesta ini kecuali hanya Allâh Azza wa Jalla. Apabila demikian, maka Dia adalah satu-satunya yang berhak untuk diibadahi dan Allâh tidak boleh disekutukan dengan seorang pun dari makhluk-Nya. "[3]

Inilah inti ajaran Islam, yaitu mentauhidkan Allâh Azza wa Jalla. Seorang Muslim wajib mentauhidkan Allâh Allâh Subhanahu wa Ta'ala dan melaksanakan akibat dari kalimat syahadat لا إله إلا الله sebagai wujud rasa syukur kepada Allâh Azza wa Jalla. Barangsiapa yang bertauhid kepada Allâh dan tidak berbuat syirik kepada-Nya, maka baginya syurga dan diharamkan masuk neraka.

Rasûlullâh Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda:

من مات وهو يعلم أنه لا إله إلا الله دخل الجنة

Barangsiapa yang meninggal dunia dalam keadaan ia mengetahui bahawa tidak ada ilah yang berhak diibadahi dengan benar selain Allâh, maka ia masuk syurga. [5]

Rasûlullâh Shallallahu 'alaihi wa sallam juga bersabda,

ما من أحد يشهد أن لا إله إلا الله وأن محمدا رسول الله صدقا من قلبه إلا حرمه الله على النار

Tidaklah seseorang bersaksi bahawa tidak ada ilah (sesembahan) yang berhak diibadahi dengan benar selain Allâh dan bahawa Muhammad adalah Rasul Allâh, dengan jujur dari hatinya, melainkan Allâh mengharamkannya masuk neraka [6]

Sebaliknya, orang-orang yang berbuat syirik kepada Allâh Azza wa Jalla, maka diharamkan syurga bagi mereka dan tempat mereka adalah di neraka. Allâh Azza wa Jalla berfirman:

إنه من يشرك بالله فقد حرم الله عليه الجنة ومأواه النار وما للظالمين من أنصار

"... Sesungguhnya orang yang mempersekutukan (sesuatu dengan) Allâh, maka sungguh Allâh mengharamkan Surga baginya, dan tempatnya ialah neraka dan tidaklah ada bagi orang-orang zalim itu seorang penolong pun." [Al-Maidah / 5: 72]

ISLAM ADALAH AGAMA YANG MUDAH
Islam adalah agama yang mudah dan sesuai dengan fitrah manusia. [7] Islam adalah agama yang tidak sukar. Allâh Azza wa Jalla menghendaki kemudahan kepada umat manusia dan tidak menghendaki kesusahan kepada mereka. Sebagaimana firman Allâh Allâh Allâh Subhanahu wa Ta'ala:

يريد الله بكم اليسر ولا يريد بكم العسر

"... Allâh menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu ..." [al-Baqarah / 2: 185]

Juga firman-Nya:

وما جعل عليكم في الدين من حرج

"... Dan Dia tidak menjadikan kesukaran untukmu dalam agama ..." [Al-Hajj / 22: 78]

Agama Islam adalah agama yang sesuai dengan fitrah manusia, baik dalam hal 'aqidah, syari'at, ibadah, muamalah dan lain-lain. Allâh Azza wa Jalla yang telah menciptakan manusia, tidak akan memberikan beban kepada hamba-hamba-Nya apa yang mereka tidak sanggup lakukan, Allâh Allâh Subhanahu wa Ta'ala berfirman:

لا يكلف الله نفسا إلا وسعها

Allâh tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya ... [Al-Baqarah / 2: 286]

Tidak ada hal apa pun yang sulit dalam Islam. Allâh Azza wa Jalla tidak akan membebankan sesuatu yang manusia tidak mampu melaksanakannya. Rasûlullâh Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda:

إن الدين يسر ولن يشاد الدين أحد إلا غلبه, فسددوا وقاربوا, وأبشروا, واستعينوا بالغدوة والروحة وشيء من الدلجة

Sesungguhnya agama (Islam) itu mudah. Tidaklah seseorang mempersulit (berlebih-lebihan) dalam agamanya kecuali akan terkalahkan (tidak dapat melaksanakannya dengan sempurna).No comments:

Post a Comment