!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Sunday, September 27, 2015

Tempat pelancongan terfavorit di Indonesia.

Perjalanan yang belum selesai (377)

(Bahagian ke tiga ratus tujuh puluh tujuh), Depok, Jawa Barat, Indonesia, 27 September 2015, 01.32 WIB).

Tempat pelancongan terfavorit di Indonesia.

Selain Pulau Bali, Indonesia ternyata mempunyai daya tarikan lokasi pelancongan yang indah dan bahkan jauh lebih indah dan sangat layak untuk dikunjungi dan akan tidak pernah dilupakan bagi pelancong yang sudah pernah mengunjunginya, diantaranya:
Taman Laut Raja Ampat, Papua Bagi para penyelam dan pencinta dunia taman bawah laut, adalah syurga menyelam yang menyajikan kekayaan hidupan laut yang menakjubkan. Salah satu yang terkenal adalah Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat. Kawasan ini digelar sebagai Coral Reef Paradise atau Syurganya terumbu karang oleh para penyelam dunia. Lokasi Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat ini terletak di Papua Barat.

Raja ampat adalah daerah baru hasil pemekaran daerah sorong dengan luas wilaya 4.6 juta hektar. Kira-kira 85% luas kawasan tersebut merupakan lautan, manakala selebihnya adalah gugusan pulau dan karang atol sejumlah 610 pulau. Dari ratusan pulau buluh hanya 35 pulau yang dihuni oleh penduduk asli.

Kepulauan raja ampat tidak hanya dianggap sebagai Objek Wisata Alam Indonesia berupa taman laut terbesar di Indonesia tetapi juga diyakini mempunyai kekayaan hidupan laut yang terbesar di dunia. Terkuaknya panorama Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat bermula apabila seorang penyelam ulung berbangsa Belanda bernama Maxx Ammer melawat kawasan ini tahun 1990.

Objek Pelancongan Taman Laut Raja Ampat merupakan kawasan terumbu karang dengan kekayaan hidupan laut yang terbesar di dunia, mempunyai sekurang-kurangnya 1300 spesies ikan, 600 jenis terumbu karang, serta 700 jenis kerang, belum lagi pelbagai jenis kura-kura, alga, dan ubur-ubur. Kekayaan ini paling besar di seluruh kawasan segi tiga koral dunia iaitu Pilipina, Indonesia, dan Papua New Guinea.

Dengan begitu luasnya perairan Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat Papua serta kekayaan hidupan lautnya yang berbeza-beza, maka anda boleh memilih titik untuk memulakan penyelaman. Di sekitar pulau Kri, anda boleh menyaksikan keindahan terumbu karang serta pelbagai jenis ikan yang sangat menakjubkan, termasuk jenis Queensland Grouper, kuwe, jenahak, kerapu, jerung karang, tuna, napoeleon wrasse, barracuda, serta giant Trevelly.

Titik selaman lain yang ada di Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat Papua adalah di Sardine Reef dengan kedalaman kira-kira 10 meter. Tempat ini menyajikan pelbagai jenis ikan termasuk parrotfish yang mempunyai warna yang cemerlang. Apabila ingin mencuba sensasi berada dalam terowong batu karang, anda boleh menyelam sekitar Kepulauan Kaboei Bay Rock. Di sana terdapat sebuah teluk yang di bawahnya merupakan sebuah terowong batu karang. Kaboei Bay Rock juga terdapat gua-gua karang yang dihuni ole kelawar, serta di beberapa tempat dijumpai sisa-sisa tulang manusia.

Masih banyak lagi titik-titik penyelaman yang ada di Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat Papua yang boleh anda telusuri, seperti di The Passage, Pulau Fam, serta Pulau Misool. Selain menikmati kekayaan hidupan laut, anda dapat pula menikmati tapak-tapak sejarah bawah laut, diantaranya kapal perang serta pesawat pejuang yang karam di perairan Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat Papua. Tidak hanya itu, anda juga boleh menikmati keindahan pulau-pulau dikawasan Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat Papua dalam keadaan masih dara, lagun, dan teluknya masih dilindungi, mempunyai hamparan pantai yang mempesona, serta air laut yang jernih.

Anda yang berminat melawat Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat Papua dapat bertolak dari Jakarta atau bandar-bandar besar yang lain menuju Lapangan Terbang Domine Eduard Osok, Sorong, Papua Barat. Penerbangan dari Jakarta menuju Sorong biasanya transit terlebih dahulu di Makassar atau Manado. Dari Lapangan Terbang Domine Eduard Osok, anda boleh segera meneruskan perjalanan menuju Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat sengan kapal cepat berkafasitas 10 orang dengan kos kira-kira RM 3.2 juta sekali jalan selama 4 jam.

Tidak ada tiket khas untuk memasuki kawasan perairan Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat. Hanya saja, kos untuk menyewa kapal motor, peralatan penyelam, serta pengajar berkisar antara ratusan ribu hingga jutaan rupiah dalam sekali menyelam. Proses menyelam biasanya dilakukan berkali-kali untuk menikmati titik-titik penyelaman yang berbeza-beza. Oleh sebab itu, para penyelam disyorkan berkelompok untuk menekan jumlah perbelanjaan yang agak mahal.

Di kawasan Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat Papua, anda boleh memperoleh kemudahan yang mencukupi di beberapa resort yang ada, seperti di Pulau Kri, Waigeo, Mansuar, serta Misool. Beberapa resort menetapkan harga yang relatif mahal kerana menyuguhkan kemudahan yang lengkap. Jika anda datang dengan anggaran lebih rendah, resort milik kerajaan boleh menjadi pilihan.

Alternatif lain untuk menikmati Objek Wisata Taman Laut Raja Ampat Papua adalah dengan cara memilih menginap di atas kapal dengan menyewa kapal Pinisi yang telah di pengubahsuaian khusus untuk aktiviti penyelaman beberapa hari. Kapal ini mempunyai kafasitas maksimum 14 orang dengan kos kira-kira 90 juta hingga 110 juta untuk pelayaran selama seminggu.

Syurga Bawah LautSebagai salah satu taman laut pertama di dunia, keindahan alam bawah laut Bunaken, Manado Sulawesi Utara sudah terkenal di dunia Antarabangsa, khususnya bagi para scuba divers. Bahkan, pada tahun 2005, Bunaken telah menjadi tapak warisan dunia selepas kerajaan Indonesia mendaftarkan Bunaken ke UNESCO. Dengan luas sekitar 75.625 hektar, para pencinta diving dimanjakan dengan banyaknya dive spot. Taman Laut Bunaken yang mempunyai 20 titik dive spot, 12 diantaranya berada di Pulau Bunaken. Jumlah dive spot kemungkinan boleh bertambah seiring dengan banyaknya penyelam yang meneroka keindahan bawah laut Bunaken.
Daripada 20 titik dive spot, yang paling kegemaran antara lain di Depan Kampung, Lekuan, Fukui Point, Mandolin ponit, dan Bunaken Timur. Para penyelam yang sering berkunjung ke Bunaken mempunyai dive spot kegemaran yang berbeza-beza. Misalnya, penyelam yang suka dengan jerung mempunyai dive spot kegemaran yang berbeza dengan penyelam yang senang mencari pari manta. Jurugambar-jurugambar bawah laut senang mencari kuda laut, flamboyant cuttlefish, dan objek foto makro lain yang ada di bawah laut.


Tahap visibility di dalam air mencapai 20 meter, kadang, kalau sedang bagus tahap visibility boleh mencapai 35 meter. Anda boleh menyaksikan keindahan terumbu karang Taman Laut Bunaken, yang merupakan salah satu yang terbaik di dunia. Terdapat kurang lebih 390 spesies terumbu karang berwarna-warni yang sangat menakjubkan. Bentuknya berlekak-lekuk unik dengan celah-celah hingga gua atau terowong kecil bawah laut yang belum tentu boleh anda dapati di tempat lain.

Pulau Derawan terletak di kepulauan Derawan, Kecamatan Derawan, daerah berau, Kalimantan Utara, satuan morfologi pulau Derawan adalah dataran pantai bertopografi datar. Pantai pasir mempunyai cerun cerun sekitar 7 ° - 11 ° dengan lebar 13.5 - 20 meter.

Di perairan sekitarnya terdapat taman laut dan terkenal sebagai pelancongan selam (diving) dengan kedalaman kira-kira lima meter. Terdapat beraneka ragam hidupan laut di sini, diantaranya cumi-cumi (cuttlefish), lobster, ikan paip (ghostpipe fish), sotong (bluering octopus), nudibranchs, kuda laut (seahorses), belut pita (ribbon eels) dan ikan skorpion (scorpionfishes ).

Pada batu karang di kedalaman sepuluh meter, terdapat karang yang dikenali sebagai "blue trigger wall" kerana pada karang dengan panjang 18 meter tersebut banyak terdapat ikan trigger (red-toothed trigger fishes).

Derawan merupakan Sebuah pulau dengan permukaan air laut berwarna campur dalam dan hijau yang memukau, hamparan pasir putih nan lembut, barisan pokok kelapa di pesisir pantai, dengan hutan kecil di tengah-tengah pulau yang merupakan habitat dari bermacam jenis tumbuhan dan haiwan serta keindahan alam bawah laut yang mempesona. Tidak hairan apabila pulau ini boleh menduduki tempat ketiga teratas sebagai tempat tujuan menyelam bertaraf dunia dan menjadikan pulau ini sebagai pulau impian bagi para penyelam.

Di sekitar pulau Derawan, sebanyak 28 titik menyelam telah dikenal pasti. Untuk melayari semua titik ini sekurang-kurangnya diperlukan kira-kira 10 hari dengan satu kali menyelam di masing-masing titik. Untuk bergerak dari satu titik ke titik lain, pengunjung boleh menggunakan kapal. Sementara itu, pengunjung juga boleh menerokai pulau dengan berjalan kaki.

Dr. Carden wallace dari muzium tropika queensland, australia pernah meneliti kekayaan laut pulau Derawan dan menjumpai lebih dari 50 jenis arcropora (haiwan laut) dalam satu terumbu karang. Tak salah kiranya jika pulau Derawan terkenal sebagai urutan ketiga tertinggi di dunia sebagai tempat tujuan menyelam bertaraf antarabangsa.

Terumbu karang di kepulauan Derawan tersebar luas pada seluruh pulau dan gosong yang ada di kepulauan Derawan. Gosong-gosong yang ada di kepulauan ini diantaranya gosong pulau panjang, gosong masimbung, gosong buliulin, gosong pinaka, gosong tababinga dan gosong muaras.

Jenis terumbu karang di kepulauan Derawan terdiri dari karang tepi, karang penghalang dan kepulauan. Kepulauan inilah yang telah terbentuk menjadi pulau dan terbentuk menjadi tasik air masin. "Kajian manta tow 2003" menunjukkan tutupan rata-rata terumbu karang di pulau panjang adalah 24,25% untuk karang keras dan 34,88 untuk karang hidup. Terumbu karang di pulau Derawan mempunyai litupan rata-rata karang karang keras 17,41% dan tutupan karang hidup 27,78%. Dengan jumlah spesies 460 hingga 470 menunjukkan bahawa ini menjadi kekayaan biodiversitas nombor dua setelah kepulauan raja ampat.

Kawasan Terumbu Karang yang utama:

pulau panjang bahagian barat (salur masuk dan channel)
karang muaras dengan kepelbagaian tinggi, karang yang sihat, dan nilai estetika
karang malalungun, diversity tinggi dengan struktur yang kompleks dengan pelbagai habitat
karang besar yang kaya habitat
Kaji selidik ikan karang tahun 2003 menunjukkan bahawa kepulauan ini menghasilkan 832 spesies. Selain itu, dianggarkan sekurang-kurangnya 1,051 spesies terdapat di perairan berau dengan jenis dominan gobes (Gobiidae), wrasses (Labridae), dan damselfishes (Pomacentridae).

Terkadang saat duduk di hujung jambatan kayu yang mengarah ke laut, kita dapat menyaksikan penyu-penyu hijau itu hilir mudik di permukaan air yang bening. Saat menyelam kita pun di temani para penyu yang berenang di sekeliling kita. Sesekali bahkan penyu-penyu tersebut nampak berkeliaran di sekitar kampung yang berada di pesisir pulau. Ketika malam tiba, beberapa penyu naik ke darat dan bertelur di sana.

Pengunjung boleh meninjau juga pulau lain yang berada di sekitar Derawan. Misalnya: Pulau Sangalaki, Maratua, dan pulau kakaban yang mempunyai keunikan tersendiri. Ikan pari biru (manta rays) yang mempunyai lebar mencapai 3.5 meter berpopulasi di pulau Sangalaki. Malah boleh pula ditemui-jika cukup beruntung-ikan pari hitam dengan lebar "bentang sayap" 6 meter. Sedangkan pulau kakaban mempunyai keunikan yaitu berupa tasik prasejarah yang ada di tengah laut, satu-satunya di asia.

Spesies khas dan dilindungi yang boleh dijumpai diantaranya ketam kelapa (Birgus latro), paus, lumba-lumba (delphinus), penyu hijau (Chelonia mydas), penyu sisik (erethmochelys fimbriata), dan dugong (dugong dugon). Ketam kelapa boleh ditemui di pulau kakaban dan Maratua. Paus boleh ditemui di sekitar pulau Maratua pada musim tertentu sedangkan lumba-lumba di sekitar pulau semama, Sangalaki, kakaban, Maratua, dan gosong muaras.

Penyu boleh didapati di sekitar pulau panjang, Derawan, semama, Sangalaki dan Maratua serta dugong di pulau panjang dan semama. Spesies unik lain adalah pari manta (manta birostris) yang terdapat di pulau Sangalaki dan pigmy seahorse di pulau semama dan Derawan.

Kemudahan Dan Penginapan
Pulau Derawan menyediakan kemudahan-kemudahan seperti pondok, peralatan menyelam, Speedboat dan restoran. Pulau Derawan juga menyediakan penginapan yang tidak terlalu mahal yang dikendalikan oleh penduduk setempat.

Rumah-rumah ini sederhana ini menganjur hampir 100 meter ke tengah laut membuat penghuninya leluasa melihat aneka ikan warna warni dan penyu yang lalu lalang bebas tanpa seorangpun mengganggu. Menu makanan sangat sederhana dengan dominan menu utama ikan laut dan makanan tin tentunya tidak mengurangkan kenikmatan suasana siang dan malam di pulau ini.

Akses
Untuk bisa sampai di Pulau Derawan, pelancong boleh terus terbang selama kurang lebih 3 jam menuju Balikpapan, Kalimantan Timur, dengan menggunakan pesawat dari Jakarta, Surabaya, Yogyakarta atau Denpasar.

Dari Balikpapan, masih harus terbang menuju Tanjung Redeb selam satu jam dengan menaiki pesawat KAL Star, Deraya atau tadahan. Selain itu, Tanjung Redeb juga boleh dicapai melalui laut, dengan menaiki kapal dari Raub, Ibukota Kalimantan Timur atau Tarakan, Ibukota Kalimantan Utara ke Tanjung Redeb dilanjutkan dengan menyewa motorboat.

Pelancongan ke Pulau Lombok.
Pulau Lombok, Nusa Tenggara Barat (jumlah penduduk pada tahun 2001: 2.722.123 jiwa) adalah sebuah pulau di kepulauan Sunda Kecil atau Nusa Tenggara yang dipisahkan oleh Selat Lombok dari Bali di sebelat barat dan Selat Alas di sebelah timur dari Sumbawa. Pulau ini kurang lebih berbentuk bulat dengan semacam "ekor" di sisi barat daya yang panjangnya kurang lebih 70 km. Luas pulau ini mencapai 5.435 km², menempatkannya pada kedudukan 108 dari senarai pulau berdasarkan luasnya di dunia. Bandar utama di pulau ini adalah kota Mataram.

Pulau Lombok memang terkenal dengan keindahan alam semula jadi yang eksotik dan mempesona. Pulau Lombok tidak hanya mempunyai 3 pulau gili. Selain Kuala Lumpur, Georgetown dan Langkawi. Pulau Lombok masih mempunyai beberapa gili yang tak kalah indahnya. Salah Satunya Kuala Kondo yang berada sebelah timur Pulau Lombok.

Pulau Lombok saat ini telah menjadi salah satu Ikon pelancongan Indonesia, Keindahan pulau lombok tiada duanya di Indonesia, Keramahan masyarakat Sasak, Keindahan pantainya yg sangat putih, terumbu karang dan kekayaan hayati yg luar biasa, Kemegahan Gunung Rinjani serta keunikan budaya sasak banyak mengundang decak kagum pelancong dalam dan luar negeri.

Keindahan Pulau Lombok dan eksotismenya akan menjemput anda dan pasangan untuk berbulan madu disini. Begitu juga dengan exotisme Pulau Gilis juga akan menjemput anda untuk menikmati keindahan pulaunya.

Pulau ini merupakan salah satu daripada dua pulau terbesar yang dimiliki oleh Provinsi Nusa Tenggara Barat. Keelokan pemandangan alamnya, membuat Pulau Lombok menjadi salah satu destinasi bulan madu yang juga diminati. Bila sudah mengetahui ke mana kaki harus melangkah, keindahan Lombok boleh diterokai dalam perjalanan ini.

Dengan pantai-pantai yang indah nan ajaib, Gunung Agung Rinjani dan kehidupan laut yang menakjubkan yang menarik untuk dijelajah, pulau lombok di Nusa Tenggara Barat mempunyai banyak destinasi pelancongan baik di darat maupun di laut. Tidak hairanlah jika Lombok adalah destinasi paling popular di Nusa Tenggara Barat.

Berkunjunglah ke sini untuk melayari merasakan ombak besar di pesisir selatan. Tantang nyali anda dengan mendaki puncak gunung gunung berapi. Sewalah basikal dan motosikal untuk bersiar-siar di sepanjang jalan-jalan ladang padi. Di mana saja anda ingin meghabiskan masa, anda tidak akan kecewa dengan kecantikan alam yang menakjubkan di sini.

Pengunjung lain di Lombok memilih untuk menghabiskan masa mereka di pulau Gili-gili, pulau tropika yang terpencil dengan pantai-pantai yang luar biasa indahnya dan lingkungan sekitar yang mewah.

Penduduk asal lombok adalah Sasak, Lombok juga rumah bagi umat Hindu Bali dan juga sejumlah orang Cina, Jawa, Bugis dan Arab.

Sejumlah orang Sasak menganut kepercayaan Islam Wektu Telu yang didefinisikann sebagai "Islam tiga waktu" merujuk pada salat mereka yang 3 kali sehari dan berbeza dengan umat Islam yang sembahyang 5 kali sehari. Wektu Telu adalah agama yang unik yang menggabungkan tradisi dan kepercayaan Islam kuno, kepercayaan ini hanya dijumpai di Lombok Utara. Mereka yang menjalani keyakinan ini adalah penganut agama Islam tetapi sekaligus menjalani ritual-ritual tradisional. Contohnya seperti upacara Nyiu yang diadakan selepas seratus hari seseorang meninggal. Keluarga orang yang meninggal mempersembahkan seperti pakaian, berus gigi dan makanan sehingga orang yang sudah meninggal akan tenang dalam syurga.

Festival Agama lain diperingati pada awal musim hujan (Oktober-Disember) atau musim menuai (April-Mei) dengan selebrasi di kampung-kampung di seluruh pulau.

Budaya Sasak sangat penting untuk kekuatan dan kemahiran fizikal dan banyak adat tempatan mereflesika kebudayaan ini. Peresehan adalah salah satu tradisi tempatan yang menggabungkan pertarungan antara dua lelaki yang menggunakan rotan panjang dan perisai kecil berbentuk Buyung sangkar dari kulit lembu.

Muzik dan tarian sangat penting dalam budaya Sasak. Tarian tradisional ditarikan semasa upacara-upacara penting. Tarian ini berasal dari tarian perang, seperti Gendang Beleq (drum besar) sehingga Charegaon Gerantang yang popular yang menceritakan kisah cinta dan percintaan.
Kunjungi Pura Lingsar yang unik, kuil kombinasi antara Bali Hindu dan keyakinan Wektu Telu dalam satu komplek.
Berkeliling dan membeli-belah di pasar bandar Surandi yang memukau. Ada beberapa tempat berkelah yang indah untuk berehat dan berehat.

Uji nasib anda dengan berkunjung ke pacuan kuda di lapangan Salakalas. Perlumbaan diadakan setiap hari minggu. Saksikan joki muda dalam persaingan yang ketat sampai garis akhir dimana pemenang akan memberika senyuman kemenanganya. Perlumbaan ini sangat penting jadi malam sebelum perlumbaan, para penduduk kampung akan mengurut kuda mereka dan kadang-kadang bermain muzik gamelan untuk menenangkan kuda-kuda.

Tantang nyali anda dengan mendaki ketinggian gunung Rinjani. Di ketinggian lebih daripada 3,700 meter di atas permukaan laut, mendaki gunung gunung berapi megah ini akan memakan masa sekurang-kurangnya tiga hari dan tidak disyorkan bagi pesakit ganguan jantung. Begitu tiba di pucak keletihan anda akan dibayar dengan pemandangan alam Indonesia yang luar biasa.

Rasakan pasir pantai di telapak kaki anda dan berenang di air pantai Kuta yang berkilau di Selatan Lombok. Pasir putih dan pemandangan lautan yang menakjubkan di sini menjadikan tempat ini sebagai destinasi pelancongan yang laur biasa. Kunjungi Kuta selama Nyale Memancing Festival tahunan, biasanya diadakan pada bulan Februari atau Mac dan nikmati perayaan dan perarakan berwarnanya.

Berjemur dan melayari di pantai Batu Bolong yang indah. Pantai ini mengambil nama dari batu-batu besar dengan lubang di tengahnya. Pastikan anda merasakan sunset yang luar biasa indah ketika matahari mula tenggelam di gunung Agung Bali dengan warna menyala yang luar biasa.

Pelajari tentang sejarah tempatan dan kunjungi Istana Air Meruya di Mataram, ibu kota Lombok. Tempat ini dibina pada 1744 dan dahulu merupakan tempat perang berdarah antara Belanda dan penduduk Bali pada akhir abad ke 19.

Rasakan ketenangan kuil Lombok terbesar, Pura Meru, terletak dibelakang Taman Air. Kuil yang berabad-abad ini khusus pada Trimurti Hindu Brahma, Vhisnu, dan Shiva.
Lokasi ke tempat dengan kapal boleh ditempuh dari Jakarta, Surabaya, Den Pasar Bali, menuju kota Mataram.
Bukit Tinggi
A. Selayang Pandang

Bandar Bukittinggi, Sumatra Barat adalah bandar sejarah, bandar tempat lahirnya tiga pahlawan besar Indonesia, dan juga bandar dengan eksotisme pelancongan yang menawan. Bukittingggi mempunyai semua kriteria untuk menjadi sasaran pelancongan bagi para pengunjung. Di bandar yang menjadikan tarikh 17 Disember sebagai hari jadinya ini terdapat Jam Gadang yang menjadi mercu tanda bandar, peninggalan sejarah kolonial dan muzium-muzium kebudayaan Minangkabau serta Istana Bung Hatta.

Secara pentadbiran Bandar Bukit Tinggi sudah mula terbentuk pada zaman kolonial Belanda. Belanda menjadikan Bukittinggi sebagai Gemeentelijk Resort atau semacam perbandaran berdasarkan Stbl tahun 1828 bersama dengan 32 Gemeentelijk Resort lain di Indonesia. Status ini menjadikan Bukittinggi saat itu sudah mempunyai Gemeenteroad atau pemerintahan autonomi yang majoriti harus dikuasai oleh orang Belanda. Di Bukittinggi juga ditubuhkan sebuah benteng pertahanan bernama "Fort De Kock". Benteng tersebut masih utuh dan dijadikan sebagai salah satu objek pelancongan sejarah. Kota ini juga digunakan oleh opsir-opsir Belanda yang berada di wilayah jajahan timur untuk berehat.

Pada masa pendudukan Jepun, Bukittinggi diganti namanya dari Taddsgemente Fort de Kock menjadi Bukittinggi Si Yaku Sho dengan tambahan wilayah yang kini menjadi Kabupaten Agam. Jepun juga menubuhkan sebuah pemancar radio terbesar di Pulau Sumatra untuk kepentingan propaganda. Selain itu menurut Pemda setempat, Jepun juga menjadikan Bukittinggi sebagai komando tentera ke-25 untuk mengendalian kekuatan militernya di Sumatra, Singapura hingga Thailand.

Setelah Indonesia merdeka, Bukittinggi pernah dijadikan sebagai pusat pertahanan perjuangan kemerdekaan. Bahkan pada Disember 1948 hingga Jun 1949, Bukittinggi sempat dijadikan sebagai ibu negara Pemerintahan Darurat Republik Indonesia (PDRI) yang diketuai oleh Mr. Sjafroedin Prawiranegara. Keputusan tersebut dikeluarkan Presiden Soekarno selepas Yogyakarta jatuh ke tangan Belanda akibat Agresi Militer II. Selepas itu Bukittingti ditetapkan sebagai Ibukota Sumatra, lalu pada 1959 dijadikan ibukota Sumatra Tengah. Setelah adanya pembangunan Sumatra Barat, Padang dijadikan sebagai ibu negara Sumatra Barat sebelum akhirnya pada tahun 1978 dipindahkan ke kota Padang.

Luas Kota Padang mencapai kira-kira 250239 km2 yang terdiri dari bukit dan lembah. Bukit-bukit yang terdapat di Bukit Tinggi merupakan rangkaian tali pinggang dari bukit barisan. Di samping bukit, bandar ini juga dikelilingi oleh tida gunung iaitu Gunung Merapi, Gunung Singgalang, dan Gunung Sago. Kewujudan tiga gunung inilah yang menyebabkan Bukittinggi juga dikenal dengan sebutan Kota Tri Arga. Konfigurasi letak geografi Bukittinggi yang berbukit dan ada di atas 900 m dari aras laut (dari permukaan laut), menjadikan udara di Bukittinggi dingin dan sejuk.

B. Keistimewaan
Potensi pelancongan Bandar Bukit Tinggi, Sumatera Barat dalam kalkukasi pemerintahan daerah, menyumbang hampir 30% dari jumlah keseluruhan PAD (Pendapatan Asli Daerah). Hal tersebut tentunya tidak menghairankan, sebab potensi pelancongan di bandar ini terhitung lengkap. Pelancongan alam bandar Bukittinggi disokong kuat oleh kehadiran objek bukit-bukit yang mengelilingi Bandar. Suasana khas pergunungan dengan udaranya yang sejuk menjadikan Bukittinggi boleh menjadi tempat pelepas stress bagi pelancong. Hamparan hijau landskap bukit juga sangat sesuai untuk target para penikmat fotografi. Keindahan tersebut boleh dimakan mata apabila pelancong sedang berada di lembah bandar.

Sebagai salah satu pusat dari kebudayaan Minangkabau, Bandar Bukit Tinggi membentangkan prototaip dari kebudayaan Minangkabau. Rumah adat, pakaiaan, bahasa hingga kuliner khas boleh ditemui di Bandar Bukit Tinggi. Di hampir semua sudut, Bandar Bukit Tinggi menyajikan rumah-rumah gadang khas budaya Minangkabau. Rumah-rumah tersebut berjajar rapi dengan bumbung berbentuk tanduk kerbau. Di rumah-rumah ini pelancong juga dapat menikmati ukiran-ukiran bercorak Minangkabau yang tertera di dinding-dinding rumah. Warga tempatan juga masih menggunakan baju keseharian adat Minangkabau.

Suasana pagi dari di bandar Bukittinggi juga terasa istimewa. Pemandangan sunrice dengan warna biru langit yang masih malu berpadu dengan bayang bukit-bukit sangat sesuai untuk dijadikan hiasan. Pemadangan seperti itu boleh dibidik dari semua penjuru mata angin. Di waktu malam, terutama ketika ada perayaan, warna kerlipan lampu dan kembang api lazim ditemui di Bandar Bukit Tinggi ini.
Keistimewaan lain yang boleh ditemui pelancong di Bukittinggi adalah letaknya yang dekat objek pelancongan alam Ngarai Sianok. Jarak Kota Bukittinggi dengan Ngarai Sianok dapat ditempuh dengan perjalanan darat selama kurang lebih tiga jam. Dalam perjalanan pengunjung juga boleh singgah untuk menikmati objek pelancongan Jam Gadang, benteng pertahanan Ford de Kock, serta Gua-gua peninggalan penjajah Jepun. Tak ketinggalan, keistimewaan lain dari Kota Bukittinggi adalah laluan perjalanan menuju objek-objek tersebut yang berliku-liku. Di Bukit Tinggi di kenal selekoh 44 atau Kelok ampek puluh ampek untuk menuju ke Tasik Maninjau. Perjalanan di selekoh tersebut akan memberikan sensasi lain terutama bagi pelancong yang gemar memandu.

C. Lokasi
Bandar Bukit Tinggi merupakan salah satu Kotamadya yang terdapat di Provinsi Sumatra Barat. Secara geografi, bandar ini terletak di 100,210 - 100,250 darjah BT dan antara 00.760 - 00,190 LS. Jika di tarik dari ibu kota Sumatra Barat Padang, Bukittinggi terletak sekitar 90 km arah Timur Laut.

D. Akses
Akses ke bandar Bukittinggi dapat ditempuh dari berbagai kota di Sumatra Barat. Bila menggunakan jalur darat, pelancong boleh menggunakan jalan lintas Sumatra yang membentang dari Negeri Melaka hingga Nangroe Aceh Darussalam. Sedang, bagi pelancong yang menggunakan laluan udara, pelancong boleh menggunakan titik pemberhentian di Kota Padang untuk selanjutnya menempuh jalur Darat. Sedangkan untuk melawat pelbagai objek pelancongan di Bandar Bukit Tinggi pelancong boleh menggunakan pelbagai mod pengangkutan awam yang terdapat merata di Bandar Bukit Tinggi

E. Penginapan dan Kemudahan Lain-lain
Untuk menyokong sektor pelancongan saat ini di Bukittinggi terdapat 43 buah hotel baik berbintang maupun melati ditambah 11 mes / rumah / pondok pelancongan. Kewujudan penginapan tersebut juga untuk menyokong peranan Bukittinggi sebagai home base pelancongan di Provinsi Sumatra Barat.

Sedangkan untuk restoran dan rumah makan, di Bukittinggi sedia rumah makan dan restoran terutama di kawasan, Los Lambuang. Di kawasan ini, para pengunjung boleh memanjakan lidah mereka dengan makanan khas Minangkabau. Tidak jauh dari kawasan Los Lambuang, dan di dekat objek pelancongan, beberapa travel agensi juga bersedia untuk melayani perjalanan pelancong. Sedang untuk urusan membeli-belah dan souvenir, di kawasan Los Lambuang juga menawarkan pelbagai cenderamata maupun oleh-oleh khas dari Kota Bukittinggi.


Tahukah anda kalau di Bandung banyak banget objek pelancongan yang boleh dikunjungi dan sangat menarik. Nah lain kali kalau ke Bandung cubalah untuk mampir ke tempat pelancongan yang ada di bawah ini:

Tempat-tempat pelancongan di Bandung Bandar:

Bangunan Sate Bandung dan Lapangan Gasibu
Tugu Perjuangan Rakyat - Jl. Dipatiukur
Zoo Bandung - Jl. Tamansari
Institut Teknologi Bandung - Jl. Ganesha
Taman Ganesha - Jl. Ganesha
Taman Lalu Lintas - Jl. Sumatera
Taman Warga Tua - Jl. Cisangkuy
Taman Pejabat Pemerintah Kota Bandung
Bandung Tempo Doeloe - Jl. Braga
Pusat Membeli-belah Lot. Cihampelas
Muzium Pos Indonesia - Jl. Cisanggarung.
Muzium Mandala Wangsit Siliwangi
Muzium Persidangan Asia Afrika
Alun-alun dan Masjid Agung - Jl. Asia Afrika
Muzium Sri Baguda - Jl. Lingkar Selatan
Tempat-tempat pelancongan di Bandung Utara:

Curug Dago - Terminal Dago
Taman Hutan Dago Pakar dan Gua Belanda / Jepun
Curug Omas - Taman Wisata Maribaya
Arena Pemancingan Bonita - Lembang
Teropong Bintang Boscha - Lembang
Pasaran Tradisional - Lembang
Taman Hutan Jaya Giri - Lembang
Bumi Perkemahan Cikole
Kawah Ratu - Gunung Tangkuban Parahu
Kawah Upas - Gunung Tangkuban Parahu
Kawah Domas - Gunung Tangkuban Parahu
Ladang Teh Subang - Jawa Barat
Mandian Air Panas Ciater
Taman Bunga Cihideung - Jl. Sarjan Bajuri
Spirit Camp; Sahabat Alam - Jl. Sarjan Bajuri
Curug Cimahi - Cisarua
Tempat-tempat pelancongan di Bandung Selatan:

Kawah Putih - Ciwidey
Bumi Perkemahan Rancaupas - Ciwidey
Mandian Air Panas Ciwalini - Ciwidey
Ladang Teh Rancabali - Ciwidey
Ladang Teh Gambung - Ciwidey
Situ Patengan - Ciwidey
Situ Cipanunjang - Pangalengan
Situ Cileunca - Pangalengan
Laman Gunungpadang - Jawa Barat
Kawah Kamojang - Bedong Jawa Barat
Tempat-tempat pelancongan di Bandung Barat:

Pusat Kasut dan Beg Cibaduyut
Perbukitan kapur - Padalarang
Takungan Ciburuy - Padalarang
Takungan Saguling - Jawa Barat
Mandian Air Cipanas - Jawa Barat
Gua Pawon - Jawa Barat
Sang Hyang Tikoro - Jawa Barat
Tempat-tempat pelancongan di Bandung Timur:

Alam Gunung Manglayang
Curug Cinulang - Cicalengka
Kawah Kamojang
Candi Cangkuang dan Kampung Pulo - Garut
Situ Bagendit - Garut

Daerah Istimewa Yogyakarta adalah destinasi pelancongan utama di Pulau Jawa, Indonesia, dengan banyak pesona yang belum terungkap.


Seribu tahun silam, Yogyakarta merupakan pusat kerajaan Mataram Kuno yang makmur dan mempunyai peradaban tinggi. Kerajaan inilah yang mendirikan Candi Candi Borobudur yang merupakan candi Buddha terbesar di dunia, 300 tahun sebelum Angkor Wat di Kemboja. Peninggalan lain adalah Candi Candi Prambanan, Istana Istana Ratu Boko, dan puluhan candi lain yang sudah dibaik pulih maupun yang masih terpendam di bawah tanah (lihat Pelancongan Kuil).

No comments:

Post a Comment