!-- Javascript Ad Tag: 6454 -->

Saturday, August 29, 2015

Benarkah ISIS kumpulan Sunny, Mengapa ISIS terus mendapat sokongan?

Perjalanan yang belum selesai (358)

(Bahagian ke tiga ratus lima puluh lapan), Depok, Jawa Barat, Indonnesia, 26 Ogos 2015, 14.48 WIB).

Benarkah ISIS kumpulan Sunny, Mengapa ISIS terus mendapat sokongan?

Negara yang menamakan dirinya negara Islam Iraq, Syria dan Syam (Kekalifahan Islam / ISIS) kini masih menguasai 1/3 wilayah Iraq dan suriah.
ISIS dikhabarkan disokong 25,000 para jihadis pemuda (lelaki dan wanita) yang berasal dari 100 negara, termasuk yang berasal dari United Kingdom, Amerika Syarikat, Australia, Eropah, dan Bekas negara Kesatuan Soviet seperti Uzbekistan, Tajikistan dan Azerbaijan, dan banyak negara Arab lain.
Namun Arab Saudi menuduh ISIS adalah kelompok Khawarij, yang keluar dari ideologi Islam, sedangkan Wikipedia menyebutkan ISIS adalah gabungan kumpulan Sunni dan Salafi.
Itu sebabnya Koalisi negara Arab yang diketuai Arab Saudi menyokong 80 negara lain yang dipimpin Amerika Syarikat untuk terus memerangi ISIS.
Hingga kini memang belum ada penyelidik yang bebas dan objektif, siapa sebenarnya ISIS, apakah masuk kumpulan Sunni, Salafi atau Khawarij, seperti didakwa Arab Saudi.

Seorang Ulama Arab Saudi menyatakan bahawa dia belum menemui pada kumpulan-kumpulan serpihan umat Islam yang sesuai dengan para sahabat kecuali Ahlul Sunnah wal Jamaah dari kalangan pengikut As-Salaf Ash-Shalih Ahlul Hadits.

Adapun Mu'tazilah bagaimana bisa sesuai dengan para sahabat sedangkan tokoh-tokoh besar mereka mencela tokoh besar sahabat dan merendahkan keadilan mereka serta menuduh mereka sesat seperti Al-Washil bin Atho 'yang menyatakan: Seandainya Ali, Thalhah dan Az-Zubair memberi keterangan maka saya tidak menghukum kerana persaksian mereka. [Lihat Al-Farqu Bainal Firaq hal.119-120]

Adapun Khawarij telah keluar dari agama dan menyempal dari jama'ah kaum muslimin karena diantara pokok-pokok dasar ajaran mereka adalah mengkafirkan Ali dan anaknya, Ibnul Abbas, Utsman, Thalhah, Aisyah dan Mu'awiyah dan tidaklah berada diatas sifat-sifat para sahabat orang yang menghina dan mengkafirkan mereka.

Adapun Shufiyah, mereka meremehkan warisan para Nabi dan merendahkan para penyampai Al-Kitab dan As-Sunnah serta mensifatkan mereka sebagai para mayit. Seorang tokoh besar mereka berkata: Kalian mengambil ilmu kalian, dari mayit sedangkan kami mengambil ilmu kami dari yang maha hidup yang tidak mati (Allah) langsung. Oleh kerana itu mereka mengatakan -dengan mulut-mulut mereka untuk menolak sanad hadits-: Telah mengkhabarkan kepada saya hati saya dari Rabb.

Adapun Syi'ah, mereka telah meyakini bahawa para sahabat telah murtad setelah kematian Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam kecuali beberapa orang saja, lihatlah Al-Kisyiy -salah seorang imam mereka- meriwayatkan satu riwayat dalam kitab rijalnya hal. 12,13 dari Abu Ja'far, bahawa dia telah menyatakan: Semua orang murtad setelah kematian Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam kecuali tiga, saya berkata: Siapakah ketiga orang tersebut? Beliau jawab: Al-Miqdaad bin Al-Aswaad, Abu Dzar Al-Ghifary dan Salman Al-Farisiy.

Dan meriwayatkan dalam hal.13 dari Abu Ja'far, dia berkata: Kaum Muhajirin dan Anshor telah keluar (dari agama) kecuali tiga. [Lihat Al-Kaafiy karya Al-Kulaniy, ms.115]

Lihat juga Khumaini -tokoh besar mereka di zaman ini- mencela dan melaknat Abu Bakar dan Umar dalam kitabnya Kasyful Asroor hal, 131, dia menyatakan: Sesungguhnya Syaikhani (Abu Bakar dan Umar) ... dan dari sini kita dapati diri kita terpaksa menyampaikan bukti -bukti penyimpangan mereka berdua yang sangat jelas terhadap Al-Qur'an dalam rangka membuktikan bahawa kedua telah menyelisihinya.

Dan berkata lagi hal 137: ... dan Nabi menutup matanya (wafat) sedangkan kedua telinga beliau ada ucapan-ucapan Ibnul Khaththab yang tegak diatas kedustaan ​​dan bersumber dari amalan kekufuran, kezindikan dan penyelisihan terhadap ayat-ayat yang ada dalam Al-Qur ' an yang mulia.

Adapun Murji'ah, mereka berkeyakinan bahawa iman orang-orang munafiq yang berada dalam kenifakan sama seperti imannya Assabiqunal Awalun (orang-orang pertama yang masuk Islam) dari kalangan Muhajirin dan Ansar.

Bagaimana mereka semua ini bersesuaian dengan para sahabat sedangkan mereka:

Mengkafirkan orang-orang pilihan dari kalangan mereka
Tidak menerima sedikitpun yang mereka riwayatkan dari Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam dalam aqidah dan hukum syari'at.
Mengikuti peradaban Rumawi dan falsafah Yunani

Kesimpulannya
Kumpulan-kumpulan ini semua ingin menolak para saksi kita terhadap Al-Kitab dan As-Sunnah dan mencela mereka sedangkan mereka lebih pantas dicela dan mereka ini adalah kaum zindiq.

Dengan demikian jelaslah bahawa pemahaman salaf adalah manhaj Al-Firqatun Najiyah dan Ath-Thaifah Al-Manshurah dalam konsep pemahaman, penerimaan dan Istidlal (pengambilan hukum).

Sedangkan orang-orang yang mencontohi para sahabat adalah orang-orang yang beramal dengan riwayat-riwayat (hadis) yang sahih dan sahih dalah hukum syariat, dengan jalan dan pemahaman sahabat, dan ini merupakan jalan hidupnya Ahlul Hadits, bukan jalannya ahlul bid'ah dan hawa. Sehingga benar dan kuatlah apa yang telah kami paparkan ketika kami jelaskan wujud keberhasilan mereka dalam berhukum kepada Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam dengan keberhasilan orang yang mengambil sunnah Shallallahu' alaihi wa sallam dan sunnahnya para Khulafaur Rasyidin setelah beliau.


BBC - Seorang Inggeris yang disebut-sebut sebagai "pejihad siber terkemuka," terbunuh dalam serangan pesawat tanpa pemandu -drone- ketenteraan di Syria, ungkap pegawai AS.
Disebutkan, Junaid Hussain, seorang pemuda 21 tahun dari Birmingham yang pernah dipidana untuk perkara peretasan komputer, adalah seorang "sasaran bernilai tinggi" di kalangan kumpulan yang menamakan diri Negara Islam atau ISIS.
Menurut AS, terbunuhnya lelaki yang masuk Syria tahun 2013 itu merupakan tamparan besar buat ISIS.
Michael McCaul, Ketua Suruhanjaya Keselamatan Dalam Negeri (Homeland Security Committee) AS berkata, kematian Hussain merupakan "mesej jelas."
"Kita mesti terus berkawal dan menjaga kemampuan perisikan kita untuk mencegah kemungkinan serangan, dan kita mesti menghancurkan tempat yang menjadi suaka kumpulan-kumpulan pengganas.
Sebelum ini, seorang juru bicara kerajaan Inggeris mengatakan, "Kami mendapat laporan-laporan bahawa seorang pengganas ISIS berbangsa Inggeris diyakini telah terbunuh dalam serangan udara yang dialkukan kerajaan campuran di Syria.

Image caption
Pejihad asal Inggeris lain, Abdul Waheed, warga Inggeris pertama yang melakukan serangan bom bunuh diri
Hussain, seorang ahli penggodam komputer, dihukum penjara enam bulan pada 2012 kerana membocorkan secara online kenalan-kenalan peribadi bekas PM Inggeris Tony Blair, dan melakukan panggilan telefon palsu ke sebuah saluran telefon hotline anti-keganasan.
Jun lalu, surat khabar Inggeris The Sun melapaorkan, Hussain berkaitan dengan sebuah rencana ISIS untuk melakukan serangan bom yang dibuat dengan alat masak bertekanan, pressure-cooker, dalam suatu perarakan Angkatan Bersenjata di London.
Hussain berkahwin dengan seorang bekas ahli muzik punk, Sally Jones, dan dikenal sebagai anggota kumpulan penggodam komputer Team Poison.
Pegawai AS berkata, serangan drone yang menewaskan Hussain dilancarkan di dekat kota Raqqa.

Makin banyak wanita Perancis yang dijadikan sasaran untuk bergabung dengan kumpulan yang menamakan diri Negara Islam atau ISIS.
Menurut para pengamat terorisme, jumlah wanita yang bergabung ke kumpulan ekstrem tersebut lebih banyak berbanding laki-laki.
"Banyak wanita di Perancis yang tertarik (untuk bergabung dengan ISIS) kerana sebab-sebab kemanusiaan," kata Jean-Charles Brisard, Pengarah Pusat Analisis Keganasan di Paris kepada laman berita Perancis, The Local.
"Propaganda dengan sasaran warga Perancis banyak memaparkan wanita dan anak-anak yang menderita. Video dan foto-foto ini akan menggerakkan (hati) wanita," jelas Brisard.
"Mereka (ISIS) menggunakan nilai-nilai Barat untuk meyakinkan para wanita untuk bergabung dengan mereka (ISI)," tambahnya.
Lebih 130 wanita menyertai
Sejak April 2014 kerajaan membuka sambungan telefon khas, yang membolehkan warga melaporkan orang-orang yang sepertinya akan pergi ke Syria atau Iraq untuk bergabung dengan ISIS.
Sejak itu kerajaan menerima tak kurang dari 3.670 laporan.
Data untuk Mac 2015 menunjukkan ada daripada 261 orang yang dilaporkan diduga bergabung dengan ISIS, 135 di antaranya adalah wanita.
Laporan yang diterbitkan majelis tinggi Perancis menyebutkan 1.430 warga Perancis telah bergabung dengan ISIS di Iraq dan Syria.

David Cameron akan cuba beberapa kaedah baru untuk mengatasi radikal. Dia mengatakan Inggeris sudah terlalu lama menjadi "masyarakat toleran yang pasif".
PM Inggeris itu akan menyampaikan kepada Majlis Keselamatan Negara rencana kontra-ekstremismenya yang akan disertakan dalam pidato tarikh 27 Mei.
Rancangan undang-undang ini akan merangkumi peraturan imigresen baru, kuasa menutup tempat berkumpulnya kaum garis keras dan 'peraturan berkaitan gangguan ekstremisme'.
Cameron akan mengatakan pentingnya menghadapi ideologi garis keras yang "beracun."
Cadangan itu pertama kali direka oleh Menteri Dalam Negeri Theresa May sebelum pilihan raya Inggeris.
Rancangan itu mungkin ditentang oleh pelbagai ahli parlimen baru kerana boleh melanggar hak kebebasan bercakap rakyat Inggeris, kata wartawan BBC Danny Shaw.
Penyebaran kebencian
Langkah-langkah itu juga akan merangkumi peraturan larangan bagi organisasi garis keras yang menyebar kebencian di tempat umum, yang aktivitinya belum digolongkan kegiatan organisasi pengganas.
Mengikut butiran yang diberikan May di persidangan parti Konservatif tahun lalu, kaedah-kaedah tersebut akan berlaku jika para menteri "cukup percaya" bahawa suatu kumpulan tertentu bermaksud menghasut ketegangan agama atau bangsa, mengancam demokrasi, atau jika ada keperluan mendesak melindungi masyarakat daripada bahaya, atau dari risiko keganasan, rusuhan, gangguan atau tindak pidana lainnya.
Image copyrightEPA
Image caption
Theresa May merancang kaedah-kaedah ini sejak lama, namun dahulu tak mendapat sokongan rakan kongsi kerajaan
Bila larangan itu diluluskan, yang akan langsng dikaji oleh Mahkamah Tinggi maka keahlian atau pemberian dana kepada organisasi seperti itu dianggap tindak jenayah.
Undang-undang tentang gangguan ekstremisme dikuatkuasakan kepada individu dengan kriteria yang sama.
Dengan rancangan-rancangan kerajaan itu, Suruhanjaya Lembaga Amal akan diberikan tambahan kuasa untuk "menyelesaikan lembaga-lembaga yang menyalahgunakan dana untuk ekstemisme dan keganasan", dan badan pengawas siaran Ofcom dapat menindak stesen yang menyiarkan kandungan mengandungi mesej garis keras.
Ketaksuban dan kebodohan
May akan mengatakan kepada Majlis Keselamatan Negara, bahawa kerajaan akan memberi pelbagai institusi untuk "mencabar ketaksuban dan kebodohan".
Image copyrightGetty
Image caption
Kerajaan akan memberi pelbagai institusi untuk "mencabar ketaksuban dan kebodohan".
Cameron akan berkata rang undang-undang baru ini akan makin menyulitkan mereka yang menyebarkan pandangan garis keras.
"Sudah terlalu lama kita menjadi masyarakat toleran yang pasif, dengan mengatakan pada warga 'selama anda patuh undang-undang, kami akan membiarkan anda'," bunyi kenyataan Cameron.
Kerajaan Konservatif tidak akan lagi menggunakan "kaedah pendekatan terdahulu yang sudah gagal," tambah beliau, dan mengatakan bahawa Inggeris harus menghadap dengan etags i "ideologi Islam garis keras yang beracun."

Dua komander kanan tentera Iraq dibunuh bersama-sama tiga orang lain melalui sebuah serangan bom kenderaan.
Hal ini terjadi di sebuah daerah arah utara ibu negara wilayah Anbar, Ramadi, dimana pasukan kerajaan menghadapi militia kumpulan yang menamakan diri Negara Islam atau ISIS.
Salah satu korban tewas adalah Jeneral Abdel Rahman Abu Ragheef, wakil komander operasi di wilayah yang strategik tersebut.
Pimpinan bahagian kesepuluh, Brigadier Safeen Abdel Majeed, juga terbunuh pada serangan di daerah Jerayshi itu, kata juru bicara operasi bersama Brigadier Jeneral Yahya Rasool seperti dikutip pejabat berita Reuters.
Dia mengatakan kepada televisyen kerajaan bahawa pihak tentera memintas kenderaan mengandungi bahan letupan yang menyasarkan mereka, "tetapi letupan yang terjadi membuat mereka dikenali musuh."
Belum diterima kenyataan rasmi pihak yang bertanggung jawab atas serangan ini.
Tentera dan polis dengan sokongan militia Syiah, pejuang Sunni dan serangan udara pimpinan Amerika Syarikat sedang berusaha menguasai semula bandar yang terletak 100 km arah barat Baghdad itu, tetapi perkembangan operasi ini berjalan perlahan.

No comments:

Post a Comment